Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

6 Adımda Inbound Pazarlama

Inbound pazarlama yeni nesil bir pazarlama yöntemidir. Inbound pazarlamanın temeli, müşteri odaklı bir yaklaşım sergilemekten geçer. 

Inbound Pazarlama Sizin İçin Uygun Mu?

Bu sorunun cevabı çok basit. Kime nasıl satış yaptığınız, şirketinizin Inbound Pazarlama yapıp yapmayacağını belirler. Eğer müşterileriniz markanızı satın alırken düşünüp, değerlendirip, kıyaslama yapıyorlarsa ve bu satın almaya dikkate değer bir bedel ödüyorlarsa Inbound Pazarlama sizin içindir.

Örneğin tüketicilere günlük gıda ürünleri satan bir markanın Inbound Pazarlama yapması gerekli değildir. Ancak  tüketicilere sağlık ürünleri satan bir markanın Inbound Pazarlama yapması doğru olur, çünkü sağlık ürünleri alan müşteriler satın alma yolculuklarına bilgi toplayarak ve kıyaslama yaparak başlarlar.

Benzer şekilde, B2B iş yapan şirketlerin ise mutlaka Inbound Pazarlama yapması gerekir çünkü bu şirketlerin müşterileri satın aldıkları ürün ve hizmetlere hatırı sayılır paralar ödedikleri için ince eleyip sık dokuyarak satın alma yaparlar.

 

1. Web Sitenizi Pazarlama Faaliyetlerinizin Merkezi Yapmak

Web siteniz pazarlama faaliyetinizin kalbidir. Sitenizin görünüşü de elbette önemlidir ancak daha önemlisi sitenizin;

  • Teknik alt yapısının güçlü olması,
  • Hızlı ve kolay açılması,
  • Mobil cihazlara uyumlu olması,
  • Kullanıcı dostu bir arayüzünün olması, 
  • Arama motorlarına göre optimize edilmesi (SEO),
  • Aylık satış hedeflerinizi karşılayacak kadar ziyaretçi çekmesi gerekir.
inbound-pazarlama-6-adim

2. Web Sitenizi Akıllı İçerikle Donatmak

Web sitenizi yukarıdaki şartlara göre uyarladıktan sonra bir ''persona'' çalışması yapın. Personalar tipik müşterilerinizdir. Persona çalışması yapmak için web sitenizi ziyaret edecek insanların kimler olabileceğini düşünün. Bu insanları 2, 3 veya 4 gruba ayırın ve her birini bir persona ile tanımlayın. Her personanın hangi hedefe ulaşmak istediğini ve satın alma yaparken hangi endişeleri yaşadığını düşünün. Personalarınız satın alma kararı verene kadar hangi aşamaları kat ediyorlar? Endişeleri ve amaçları ne? Sitenize koyacağınız tüm içeriği personaların bu ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlarsanız, içeriklerinizi etkin kılarsınız.

Web sitenize koyacağınız içerik ne kadar nitelikli olursa o kadar çok sayıda ve hedeflediğiniz özelliklerde ziyaretçi alırsınız. Bunun için;

  • Markanızın vaadini netleştirin. Tüm içeriğinizin marka vaadinizle uyumlu olmasına özen gösterin. Ayrıca içeriklerinizin Google'un istediği şartlara uymasını sağlayın (SEO).
  • Bu içerikleri oluştururken birinci hedefinizi ziyaretçileri yani personaları bilgilendirmek olarak belirleyin. Kendinizden ve şirketinizden çok bahsetmeyin çünkü insanlar sitenize sizi merak ettiği için girmez. İnsanlar web sitelerine kendi ihtiyaçlarını en iyi çözecek markaları bulmak için girerler. İnsanlara bilgi verip onların hayatlarını kolaylaştırmayı hedeflerseniz başarılı bir web sitesi kurarsınız.
  • Müşterilerinize bilgiyi hangi içerikleriklerle vereceğinizi belirleyin. Bunlar: 
    • Ürün ve hizmetlerinizi anlatmaktan,
    • Blog yazmaktan,
    • İnfografikler hazırlamaktan, 
    • Videolar yayınlamaktan geçer. 
  •  Doğru bir içerik stratejisinin en önemli unsurlarından birinin düzenli içerik yayınlamak olduğunu unutmayın ve içeriklerinizin zaman planını çıkarın.

3. Sosyal Medyayı Etkin Kullanın

  • Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn gibi sosyal medya platformlarını kullanarak web sitenizdeki içerikleri daha çok insana ulaştırabilirsiniz. Bu kanallardan hangilerinin sizin sektörünüze uygun olduğuna karar veririn.
  • Bu sosyal mecralarda rakiplerinizin faaliyetlerini izleyin ve içerik planınızı bu bilgilere göre düzenleyin. 
  • Sosyal platformların teknolojisi, insanların sizin markanızla etkileşim kurmasına imkan verir. Bu mecraları onlara ulaşmak için yani kendi markanızın vaadini anlatmak için kullanın çünkü insanlar markalarla etkileşim kurmak için sosyal medya kullanmazlar.

4. Ziyaretçileri Müşteriye Dönüştürün

  • İnsanlarla etkileşim kuracağınız asıl yer kendi web sitenizdir. Bunu yapmak için sitenizi ziyaret edenlerin ihtiyaç duydukları içerikleri bulmalarını ve kendi bilgisayarlarına indirmelerini kolaylaştırın. Bunun için elektronik kitaplar, eğitim videoları hazırlayabilirsiniz.
  • Ziyaretçileri tanımak, onlara kişisel bilgiler sunmak ve onları izleyip müşteriye dönüştürmek için sitenize pazarlama otomasyon sistemi kurun. Pazarlama otomasyonu potansiyel müşterilerinizi müşteriye çevirmek için önemli bir araçtır. 
  • Otomasyon sistemiyle toplayacağınız bilgileri bir veri tabanında depolamak büyük önem arz eder. Bu veri tabanını departmanlar arası etkin iletişim için kullanın. 

5. Dijital Reklam Yapmak

  • Google’da sizin marka vaadinizi ifade eden anahtar kelimelere reklam vermek, web sitenize kısa dönemde ziyaretçi çekmek için gerekli bir yöntemdir.
  • Benzer şekilde sosyal medya platformlarında daha çok insana erişmek için de reklam vermeyi unutmayın.

6. Pazarlama Faaliyetlerinizin Etkisini Ölçmek

  • Dijital pazarlama yapmaya önce kendinize hedefler koyarak başlayın. Web sitenize ne kadar ziyaretçi çekeceğinizi, bunlar arasından ne kadarını hangi zaman diliminde müşteriye dönüştüreceğinizi belirlemekle başlayın. 

inbound-pazarlama-1

Peki bu 6 Maddeyi Nasıl Hayata Geçirebilirsiniz?

Nasıl ki icat edildikten sonra elektrik her eve, her iş yerine girdiyse, bugün dijitalleşme de aynı seyri izlemekte. Günümüzde hemen her şirkette muhasebe ve finans bölümleri dijitalleşmiş durumda. Faturalar elektronik olarak kesiliyor ve defterler elektronik ortamda tutuluyor. 

Bugün bir şirketin dijital dönüşümünün en önemli unsuru pazarlama ve satış fonksiyonlarının dijital dönüşümüdür. Bu yazıda anlatılan 6 maddelik adımların hepsi bir Inbound Pazarlama yöntemi.

Inbound Pazarlamayı özelleştirilmiş yazılımlar kullanarak hayata geçirebilirsiniz. Eğer sattığınız ürün veya hizmetler dijital pazarlama yapmayı gerekli kılıyorsa, şirketinizin pazarlama fonksiyonu da er ya da geç dijitalleşmek zorunda. Inbound Pazarlama hem bugünün hem de geleceğin yöntemi. Bu yüzden, rekabetten geri kalmamak için Inbound Pazarlama yöntemlerine ne kadar erken başlarsanız o kadar doğru bir karar vermiş olursunuz.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.