Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

B2B Pazarlama: B2B Şirketler için Başarıya Ulaştıran 5 SEO Stratejisi

Bu yazımızda 2021'de bir B2B SEO stratejisinin tam olarak nasıl uygulanacağını anlattık. B2B şirketler için SEO çalışması nasıl yapılır? B2B şirketler için SEO, B2C şirketlerden nasıl farklıdır? B2B Pazarlama yaparken SEO stratejiniz nasıl olmalı? Web sitesi ziyaretçilerinizi, potansiyel müşteriye dönüştüren içerikler nasıl oluşturulur? Dijital ortamda büyümek isteyen B2B markaların uygulaması gereken SEO stratejilerini sizin için derledik. Başlayalım.

B2B şirketler için SEO stratejisi nedir?

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir şirketin web sitesi sayfalarının Google gibi arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir dijital pazarlama stratejisidir. B2B dünyasındaki SEO, B2C için yapılan SEO'nun aksine, şirketlerdeki karar vericilerin aradığı anahtar kelimelere odaklanmalıdır.

B2B SEO ve B2C SEO birbirinden farklı mı?

Google'ın gerçek sıralama faktörleri söz konusu olduğunda , B2C'deki SEO, B2B ile tamamen aynıdır. Başka bir deyişle:Google’ın bir “B2B algoritması” yoktur. B2C için geçerli olan aynı SEO en iyi uygulamaları B2B için de geçerlidir. Ancak pratikte B2B SEO çok farklıdır. 

B2B'de, hedef pazar genellikle geniş bir demografik grup değildir. Bunun yerine, genellikle bir şirkette küçük bir karar verici grubun ilgisini çekmeye uğraşırsınız. Bu hedef kitle, pazarlama yöneticileri, CEO'lar veya yeni muhasebe yazılımı arayan küçük işletmeler olabilir. SEO söz konusu olduğunda, bu büyük bir farktır. Örneğin, B2C siteleri genellikle her ay binlerce kişinin aradığı anahtar kelimelerin peşine düşerken, siz ayda 50 arama alan bir anahtar kelimeyi hedefleyebilirsiniz. Hatta 10.

Ayrıca, içerik pazarlamanız genellikle B2C'den çok farklı olacaktır. B2C'deyseniz TikTok'ta video yayınlamak harika bir strateji olabilir. Ama HVAC sistemleri satan bir B2B sitesi için Tik Tok videoları doğru bir seçim değildir. Bunun yerine, B2B şirketlerde içerik pazarlama çabalarınızı blog ve e-posta pazarlamasına odaklamak isteyebilirsiniz. 

b2b-pazarlama-seo-nedir

Adım 1: Persona Çalışması Yaparak Başlayın

HubSpot'un ücretsiz Make My Persona aracı bu adım için çok faydalıdır. Buradaki amaç, SEO'nuzla kimi hedefleyeceğinizi bulmaktır. B2C'de bu "kim" oldukça basittir: bu sizin müşterinizdir. Yani tenis ayakkabısı satıyorsanız, pazarlamanızı tenis oynayan insanlara odaklarsınız. Ancak B2B dünyasında bu adım biraz daha karmaşıktır. Hedef müşteriniz bir kişi değildir. Bu yüzden, önce hedef kitlenizi anlamanız ve tanımanız gerekir. Böylece, Google'da ne tür şeyler aradıklarını anlayabilirsiniz. Şirketinize bağlı olarak, bu karar verici bir ürün yöneticisi, bir CFO veya envanterden sorumlu biri olabilir.

Persona aracı, hedef kitlenizi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Öncelikle Persona'nıza bir isim ve avatar verin. Ardından, bazı temel demografik, iş ve kariyer bilgilerini doldurun. Sonunda, üzerinde çalışabileceğiniz ayrıntılı bir kişiliğe sahip olacaksınız.

Adım 2: Anahtar Kelime Çalışması Yapın

Artık Persona çalışmanız bittiğine göre, hedef kitlenizi belirlediniz demektir. Sattığınız ürünü nasıl aradıklarını anlamak, doğru bir SEO stratejisi kurmanın ikinci adımıdır. İnsanların bir ürün veya hizmeti satın almaya hazır olduklarında aradıkları anahtar kelimeleri bulun. Karar vericiler sattığınız ürün veya hizmetinizi bulmak için hangi kelimeleri kullanır? Bunu öğrenmek için, Semrush’ın anahtar kelime bulma aracından yararlanabilirsiniz. Dahası, rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını aynı araçtan öğrenebilirsiniz.

B2C sektörlerde ‘arama hacmi’ çok önemli bir faktörken, B2B sektörlerde arama hacmine gereğinden çok önem vermemeniz gerekir. Bir anahar kelime ayda yalnızca 80 arama alıyor olabilir. Ancak bu anahtar kelimeyi aratanlar belki de tam da sizin hedef kitlenizdir!

 "Bu anahtar kelime ayda yalnızca 80 arama alıyor. Bu kelime etrafında bir açılış sayfası oluşturmaya değmez” diyenler olabilir.  Ama yanılıyor olacaklar. Bir düşünün: Bir metal saç kesme makinası arayan biri, Google’asaç kesim makinesiyazacaktır. Bu saç kesme makinası satan bir şirket için hedeflenmesi gereken bir anahtar kelimedir. Bu kelimeleri aratan kişi ideal müşterinizdir. Dahası kelimenin tam anlamıyla tam olarak ne sattığınızı arıyorlardır.

Evet, Google’da ilk sırada yer almak biraz zaman ve çaba gerektirebilir. Ancak bu çabayı olumlu bir yatırım getirisine dönüştürmek için büyük bir şansınız var.

 3. Adım: Ürün ve Hizmet Sayfalarınızı Optimize Edin

Şimdi ürün ve hizmet sayfalarınızı SEO için optimize etme zamanı. Spesifik olarak, 2. Adımda bulduğunuz anahtar kelimelerile web sitenizdeki her sayfayı optimize etmek istiyorsunuz. B2B web sitenizi optimize etmek için bu 3 stratejiyi uygulayın.

b2b-pazarlama-seo-nasil-yapilir

 3. 1. Benzersiz İçerikler Oluşturun

Her bir açılış sayfasının %100 elle yazılmış benzersiz içeriğe ihtiyacı vardır. Aksi takdirde, yinelenen içerikle ilgili sorunlarla karşılaşırsınız ve sayfalarınız arama motorlarında sıralanmaz. Biliyoruz: Her sayfa için benzersiz içerik yazmak zor olabilir. Ancak gerçek şu ki, Google'da daha üst sıralarda yer almak istiyorsanız benzersiz içerik şarttır. 

3.2. Uzun ve Kaliteli İçerikler Paylaşın

Genellikle, B2B web siteleri içerik açısından çok zayıftır. Çoğunun sadece 50-100 kelimelik içeriği vardır. Bu kısa web sayfaların sıralaması Google için zordur. Çünkü, Google'ın sayfayı tam olarak anlaması için orada yeterli içerik yokturBu nedenle, önemli açılış sayfalarınızı 500, 1000 ve hatta 2000 kelimelik içeriklerle güçlendirin. Bu, Google'ın sayfanın konusunu anlamasına yardımcı olur. Ayrıca, insanlara okumaları için ilginç içerikler sunar. Dahası, bu ilgi çekici içerikler, sayfanızın genel kullanıcı deneyimini iyileştirebilir.

İçerik üretirken web sitenize gelen ziyaretçileriniz, potansiyel ve mevcut müşterileriniz için fayda yaratmaya odaklanın. Persona çalışmanızdan yararlanın. Hedef kitlenizin ağrı noktları nelerdi? İçeriğiniz bu ağrı noktalarını hafifletmeye çalışıyor mu? Hedef kitlenizin motivasyonları ve endişelerine cevap veriyor mu?

3.3. Anahtar Kelime Kullanımınıza Dikkat Edin

Anahtar kelimenizi stratejik olarak kullanın.

  • Anahtar kelimenizi sayfanızın H1 başlığında ve başlık etiketinde belirtin.
  • Sayfa URL'nizin hedef anahtar kelimenizi içerdiğinden emin olun.
  • İçeriğinizi yazarken, ana anahtar kelimenizin eş anlamlılarını ve varyasyonlarını kullanın.
  • Tıklama oranınızı artırmayı amaçlayan benzersiz bir meta açıklama yazın.
  • Anahtar kelimenizi sayfanın üst kısımlarına yerleştirin.

Bu basit uygulamaları takip ederseniz, B2B SEO yapan çoğu insanın önünde olursunuz.

b2b-pazarlama-seo-stratejileri

4. Adım: Değerli Bir B2B Blog Sayfası Oluşturun

Bloğunuzu sektörünüz ile alakalı bir ‘bilgi bankası’ haline getirmeyi hedefleyin. Bu sadece SEO çalışmanıza ve arama motorlarındaki sıralamanıza değil, şirketinizin sektörde bir otorite kaynağı olarak algılanmasını da sağlayacaktır.

Blog üretmek, herhangi bir B2B SEO stratejisinin önemli bir parçasıdır. Bunun nedeni, değerli bir blogun SEO'nuza birçok farklı şekilde yardımcı olabilmesidir. Örneğin, yüksek kaliteli içerik yayınlarsanız, insanlar buna bağlantı verir. Ve bu bağlantılar, açılış sayfalarınızın arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur. Ayrıca, bir B2B blogu, sizin ve şirketinizin alanınızda bir otorite ve bir kaynak olarak konumlandırılmasına yardımcı olur. Dahası, hedef kitlenizde güven oluşturur. 

 Kaliteli bir B2B Bloğu Üretmek için İpuçları

  • Birçok B2B şirketi, doğrudan sattıkları ürünle ilgili blog yazıları yazar. Ve bu büyük bir hatadır. Bunun yerinde sektörünüzü ilgilendiren konuları hedef alın.
  • B2B içerik pazarlamasında yeniyseniz, kılavuzlar’ yazmaya odaklanın. Hedef kitlenizin hayatını kolaylaştıracak bu kılavuzlar, şirketinizin değerli bir kaynak olarak algılanmasını sağlayacaktır. Hedef kitleniz ‘en iyi HVAC sistemleri nasıl seçilir?’ diye düşünüyorsa, bir ‘HVAC sistemleri seçme Kılavuzu’ kaleme alın.
  • Çoğu B2B içeriği sıkıcıdır. Günlük bir dilde, eğlenceli bir tonda yazın. Görsellerden ve video içeriklerden yararlanın. Profesyonellik, sıkıcı bir dil kullanmaktan ibaret değildir. İnsanların okumak istediği türden bloglar kaleme alın.

5. Adım: B2B Web Siteniz İçin Geri Bağlantılar Oluşturun

B2B SEO ile başarılı olmak istiyorsanız, bağlantılar (backlinks) almak bir zorunluluktur. Peki, B2B sektörlerde nasıl kaliteli bağlantılar alabilir?

5.1. Dijital Halkla İlişkiler Yapın

Çoğu B2B şirketi için hedefiniz ana akım medya olmamalıdır. Bunun yerine, halkla ilişkiler çabalarınızı endüstri bloglarına ve haber sitelerine odaklayın.

5. 2. Yararlı Araçlar ve Hesap Makineleri Oluşturun

İnsanlar yardımcı araçlara ilgi gösterir. Bu araçlar faydalı ise ses getirebilir ve web sitenizin trafiğini artırabilir. Dahası, bu tür araçlar 'hemen çıkma oranı'nı azaltıp, insanların web sitenizde daha uzun süre geçirmesini sağlar. 

B2B dünyasından gerçek hayattan bir örneğe bakalım. Bir çimento şirketi iseniz, web sitenize gelen potansiyel müşterileriniz için bir ‘Çimento Seçme Aracı’ oluşturabilirsiniz.

b2b-pazarlama-seo-b2c-farklari

 5. 3. Ortaklarınızdan Yardım İsteyin

Tedarikçiler, üreticiler veya diğer stratejik ortaklarla iş yapıyor musunuz? Öyleyse, ortak sayfalarından bir avuç bağlantı oluşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, herhangi bir kapasitede çalıştığınız her şirketi listelemek. Bunlar, müteahhit veya teslimat hizmeti veren şirketler olabilir. Ardından, onlara ulaşın ve sitelerinde iş yaptıkları diğer şirketlerin listelendiği bir sayfa olup olmadığını sorun. Eğer öyleyse, onlardan sizi o sayfaya eklemelerini isteyin.

B2B Sektörünüzde SEO Çalışması Yaparak Büyümek Elinizde!

Dijitalleşme alınması zorunlu bir ders haline geldi. Bugün, dijitalleşen B2B şirketler, zamanın ruhunu kavrayabilen şirketler. Dijitalleşmenin de en önemli noktalarından biri olan SEO’yu kavramak ve uygulamak her zamankinden daha değerli. Siz de rakiplerinize fark atmak ve B2B markanızı büyütmek için harekete geçin. SEO hakkında daha fazla bilgi almak için SEO  kılavuzumuza göz atın.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.