Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Pazarlama: Doğru Dijital Pazarlama Stratejisi İçin 9 İpucu

Büyümek en etkili eşitleyicidir; her marka büyüyebilir. Ancak bir markanın büyümesi asla tesadüf değildir; birlikte çalışan güçlerin sonucudur. Dijital ortamda büyüyebilmek için doğru stratejileri belirlemek ve doğru araçları kullanmak gerekir. 

Doğru stratejileri belirlemek ve gerekli adımları atmak, büyümek isteyen markalar için bir zorunluluktur. Markaların pazarlama ve satış hedeflerine bakıldığında, tek bir temel unsura ihtiyaç duyduklarını görürüz; büyümek. Peki bir marka bulunduğu noktadan hedeflerine nasıl ulaşır? Uber, Shopify gibi bir büyümeyi nasıl sağlar? Giderek dijitalleşen dünyamızda dijital pazarlama yaparak nasıl büyüyeceğinizi öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin. 

Öncelikle doğru büyüme stratejisini belirlemek gerekir.

İster rekabetin yoğun olduğu bir pazar olun, ister önünüzde masmavi bir okyanus olsun hem belirlediğiniz strateji hem de kullandığınız araçlar hedeflerinize ulaşmanın yolunu açacaktır. Markaların çoğu zaman yaptığı en kritik hata ise büyüme stratejisinden önce, kullanılan araçların dikkate alınmasıyla başlar.  

İlk olarak, işletmenizin büyüme hızını ve kapasitesini belirleyin. Yıllık, aylık planlamalar hazırlayın. Stratejinizi belirlerken koyduğunuz hedeflerin ulaşılabilir, gerçekçi ve ölçülebilir olduğundan emin olun. Dijital pazarlama stratejinizi nasıl oluşturabileceğiniz hakkında detaylı bilgi almak için bu kılavuzumuza göz atabilirsiniz.

Daha sonra pazarlama ve satıştaki kilit alanları ve yazılım araçları gerektiren departmanların haritasını çıkarın. Aşağıda, işletmenizin farklı aşamalarında ihtiyaç duyabileceğiniz yazılım türlerini ve zorluklarını anlatan bir rehber hazırladık.  

Başlarken…

İşinizi gerçekleştirmek için kaç araç kullanıyorsunuz? Hubspot'un araştırmalarına göre, pazarlamacıların %88'i minimum 10 yazılım kullanıyor. İşte tüm bu araçlar size abonelik veya lisans ücretinin çok ötesinde bir maliyete mal olabilir. Çoğu durumda, ihtiyaçtan fazla pazarlama yazılımı kullanmak demek, her birini entegre etmek, yönetmek ve raporlamak için daha fazla zaman harcanması anlamına gelir. Kullandığınız araç sayısı ne olursa olsun, sormanız gereken öncelikli soru şu olmalıdır: Kullandığınız araçlar iş hedeflerinize uygun mu? Zorunlu mu? 

Örneğin, günümüzde bir web sitesine sahip olmak, neredeyse iş dünyasında olmanın bir gereğidir. Ancak web siteniz için kullandığınız CRM'in iş zorluklarını çözmenize ve müşterilerinize mümkün olan en iyi şekilde hizmet etmenize yardımcı olduğunu kesin olarak söyleyebilir misiniz? Cevabınız hayır ise, şu anda kullandığınız yazılım araçlarını yeniden belirlemenin zamanı gelmiş demektir.   

Kullandığınız pazarlama araçlarını nasıl optimize edebilirsiniz?  

Pazarlama teknolojisi araç kategorileri; kişiselleştirilmiş düzinelerce üründen sosyal medya pazarlaması için geliştirilen yüzlerce yazılıma kadar patlayıcı bir büyüme gösteriyor. O kadar çok çeşit var ki, ihtiyaç doğrultusunda doğru aracı seçmek derinlemesine bilgi gerektiriyor. Dışarıdaki tüm seçeneklere kapılmadan önce, üst düzey pazarlama stratejinizi tanımlamanız önemlidir.   

Pazarlamanın rolü, ziyaretçileri çekmeye yardımcı olmak, onları potansiyel müşterilere dönüştürmek, satışların onları müşteri olarak kapatmasına yardımcı olmak ve son olarak, bu müşterileri geri gelmelerini sağlamak için memnun etmektir. Bunu akılda tutarak, bu yolculuğun her aşamasında kullanabileceğiniz bazı araçları keşfedelim. 

1. İçerik Yönetim Sistemi (CMS) Kullanın.

Bir blog yazısı, açılış sayfası veya web sitenizde olsun, pazarlama ekibinizin kullandığı CMS (İçerik Yönetim Sistemi), oluşturduğunuz her içeriğin temelidir. Bu sistem, pazarlama teknolojisi yığınınızın temelini oluşturur. CSM seçtiğiniz "temel" araçlardan biri olarak düşünülmelidir. İçerik yönetim sitemi kullanmadan önce bir içerik denetimi yapmanız ve içerik üretiminizi organize etmeniz çok önemlidir. İçerik denetiminin nasıl yapılacağı hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

dijital-pazarlama-nedir-nasil-yapilir-nelere-dikkat-etmeliyiz

2. Blog Yazın ve Blog Yazımını Kolaylaştıran Araçlardan Yararlanın.

Seçtiğiniz blog aracı yalnızca pazarlama ekibinizin harika içerik oluşturmasına yardımcı olmakla kalmamalı, aynı zamanda içeriklerinizin aranmasını optimize etmeli, sosyal medyada paylaşmayı kolaylaştırmalı ve yayınlandığı anda abonelerin yeni keşifler yapmasına izin vermelidir. Blogunuz, müşterilerinizin ilgili temel sorularını yanıtlayan ve ardından potansiyel alıcıları markanıza çekmenize yardımcı olan bir merkezi konumda olduğundan emin olun.  

Bir blog aracı seçme ve kullanma hakkında bazı ipuçları:

  1. İçerik, pazarlama motorunuzun kalbidir. Dolayısıyla kullanım kolaylığı çok önemlidir. Pazarlama ekibinizin blog içeriği oluşturması, yayınlaması ve paylaşması ne kadar kolay?
  2. Blog, potansiyel müşterileri meşgul etmenin bir yoludur. Seçtiğiniz platformu takip etmelerini kolaylaştırdığından ve abonelik listenizi güncel tutmanıza yardımcı olduğundan emin olun. 
  3. Blog, Inbound Pazarlama metodolojisinde (Attract) ilk adımı işaret eder. Sonucunda pazarlama ekibinizin bu ziyaretçileri potansiyel müşterilere dönüştürmesini hedeflersiniz. Blog aracınızın diğer CMS, CRM, e-posta ve pazarlama otomasyon sistemlerinizle entegre olduğundan emin olun.
  4. Pazarlama ekibiniz blogun başarısını bildirmek için hangi metrikleri kullanıyor? Yalnızca görünümlere bakmak yeterli değildir. İdeal olarak, blog, hangi gönderilerin müşteri çektiğini ve blog gönderisi görüntülemelerinin olası satışlara dönüşüm oranını görmenize izin vermelidir.
  5. Blog açılış sayfaları, bir konu hakkında kapsamlı bir bilgi kaynağı olmalı ve bilinmeyen bir ziyaretçiyi potansiyel müşteriye dönüştürme seçeneği sunmalıdır.  Örneğin, 2017'nin en iyi yürüyüş ayakkabıları ve en iyi yürüyüş kaskları hakkında blog yazdıysanız, tüm bunları “en iyi yürüyüş ekipmaları”ı kılavuzunda, kısacası genel bir kaynakta toplamak ziyaretçilerin hayatını kolaylaştıracaktır.
  6. Blog, PDF ve benzeri indirme seçenekleri sunmalıdır. Böylece sitenize gelen ziyaretçilerinizi ‘potansiyel müşteriye’ dönüştürebilirsiniz. 

3. Açılış Sayfaları Oluşturun.

Bir açılış sayfası aracı seçme ve kullanma hakkında ipuçları:

  1. Tıpkı bloğunuz ve web siteniz gibi, bir açılış sayfası oluşturmada da kullanım kolaylığı, seçtiğiniz aracın en önemli yönlerinden biridir. İçerik oluşturma süreciniz, kolayca içerik oluşturmanıza izin vermeyen bir araç tarafından yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. 
  2. Açılış sayfalarınızda kolayca A/B testleri yapabiliyor musunuz? A/B testi, olası satışlarda artışa neden olabilecek sayfalardaki küçük artımlı iyileştirmeleri bulmanın ve ölçmenin harika bir yoludur. 
  3. Açılış sayfanıza eklediğiniz her form ve veri, tüm ilgili sistemlerle (CRM, pazarlama otomasyonu vb.) otomatik olarak senkronize olmalıdır
  4. En iyi performans gösteren açılış sayfaları ziyaretçiyle alakalıdır, yani kişiselleştirilmiştir. Açılış sayfası için kullandığınız aracınız bu özelliği içeriyor mu? 

4. Web Sitesi Platformlarından Yararlanın.

Web siteniz yıldız satış elemanınız olmalı ve ilgili ürün/hizmet bilgilerini hedef alıcınızla paylaşmalıdır. Tek sayfalık bir "broşür" web sitesi günümüzde artık yeterli değil. Potansiyel alıcıların yaptığı araştırmalar, %80 oranında satışçılarla iletişime geçmeden gerçekleşiyor. Bu sebeple web siteniz, potansiyel müşterinin ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri sağlamalıdır. 

Bir Web Sitesi Platformu seçmeyle ilgili bazı ipuçları:

  1. Web siteniz güvenli ve her zaman kullanılabilir olmalıdır. Seçtiğiniz platform, web sitenizi ziyaretçiler için güvenli tutmak, bilgisayar korsanlarından korumak ve her zaman online olmasını sağlamak için planlara ve güvenilirliğe sahip mi? Web sitenizi kendiniz barındırıyorsanız, dahili operasyonlarınızı teknoloji ekibiniz yönetiyorsa, bir gece veya hafta sonu çökse bile web sitenizin devam ettiğinden emin olun.
  2. Web siteniz, CRM ve pazarlama otomasyon araçlarınız gibi bu listedeki diğer temel araçlara kolayca entegre edilebilir olmalıdır. Entegrasyonun ne kadar süreceğini ve bunu yapmak için gereken zamanı kontrol edin. 
  3. Pazarlama ekibiniz web sayfaları nasıl oluşturacak ve yönetecek? Erişilmesi ve güncellenmesi kolay bir çözüm kullandığınızdan emin olun.

 5. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Gerçekleştirin.

Organik ziyaret trafiğini yönetmek, daha fazla potansiyel müşteri ve sonuç olarak daha fazla müşteri çekmeye yardımcı olur. Ancak bunu başarmak için içeriğinizin, hedef alıcınız için tasarlanması ve arama motorlarının aradığı nüansları hesaba katmalısınız. SEO ve içerik pazarlaması hakkında detaylı bilgi almak için hazırladığımız kılavuzumuza göz atabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz çok sayıda SEO aracı kategorisi ve türü var. Ancak temel olarak amacınız, pazarlama departmanının daha fazla organik trafik çekmesini sağlamak olmalıdır.  

SEO aracı seçme (ve kullanma) hakkında birkaç ipucu:

  1. SEO araçları, ekibiniz için ek adımlar ve daha fazla çalışma gerektirir. Seçtiğiniz aracın CMS ile ve diğer içerik oluşturma araçlarıyla sorunsuz bir şekilde bütünleştiğinden emin olun.
  2. SEO, anahtar kelime araştırmasına ve sayfa içerik optimizasyonuna yardımcı oluyor mu?
  3. Arama motorları ve organik trafik söz konusu olduğunda hangi birincil metrikleri izliyorsunuz? Bu metrikleri toplamak ve bunları raporlamak genellikle ne kadar sürüyor?
    dijital-pazarlama-stratejisi-nasil-olmalidir

6. Sosyal Medya Stratejisi Belirleyin ve Sosyal Medya Hesaplarınızı Entegre Edin.

Sosyal medya sadece durum güncellemelerini yayınlayabileceğiniz bir yer değildir. Aynı zamanda pazarınızdaki diğer etkileyiciler ve potansiyel müşterilerle iletişim kurabileceğiniz bir forumdur.

Ekibiniz sosyal medyadaki sohbetlere dahil oluyor mu? İlk adım, pazarınızla rezonansa giren içerik yazmak ve onu paylaşmaktır. Bunu akılda tutarak, bir sosyal medya aracı seçme ve kullanma hakkında birkaç ipucu hazırladık:

  1. Çeşitli sosyal medya hesaplarınız, diğer yazılımlara entegre mi?
  2. İzleme, ölçme ve müdahale önemlidir. Yine de tüm sosyal medya araçları üçünü de sunmayabilir. Ekibiniz için hangisinin önemli olduğunu belirleyin ve kullandığınız sosyal medya aracının seçtiğiniz kategorilere uygun olduğundan emin olun.
7. Formlar ve Harekete Geçirici Mesajlar Kullanın.

Harekete geçirici mesaj ve form, pazarlama ekibinizin ziyaretçileri potansiyel müşterilere nasıl dönüştüreceğini belirler. İyi formlar, pazarlama ve satış ekiplerinizin bilinçli kararlar vermesi için gerekli bilgileri toplar.  

Seçtiğiniz form ve harekete geçirici mesaj araçlarıyla ilgili birkaç önemli nokta:

  1. Formlar mevcut pazarlama sayfalarınıza nasıl eklenecek? Kod gerektiriyorlar mı ve eğer öyleyse, onları kim entegre edecek? Pazarlama departmanı? BT, diğer?
  2. Formlardaki bilgiler, iletişim veri tabanınıza nasıl girecek?
  3. İletişim bilgileri güvenli mi?
  4. Pazarlama ekibiniz hangi harekete geçirici mesajların tıklandığını nasıl görüyor?

Dijital ortamda nasıl daha fazla trafik çekersiniz? 'Dijital Pazarlama Stratejileri: Web Sitenize Trafik Çekmenin 14 Yolu' adlı içeriğimizi sizin için derledik. 

8. E-posta Pazarlaması Yapın.

İşinizi büyütmek, doğru zamanda doğru kanallardan iletişim kurmayı gerektirir. E-posta, mesajınızı iletmek için hala en çok kullanılan kanallardan biridir. E-posta doğru kullanıldığında büyümenizi ve pazarlamanızı hızlandırmanıza yardımcı olur. E-posta, yalnızca markanızla ilgilenen kişilere gönderilmelidir ve yanıt vermeyen veya etkileşimde bulunmayan kişilerle değil.  

E-posta aracı seçme ve kullanma hakkında ipuçları:

  1. Kullanım kolaylığı ve hızlanma süresi çok önemlidir. 
  2. Pazarlama ekibiniz, hangi kişilerin hangi e-postaları okuduğunu ve bunlarla etkileşim kurduğunu kolayca görebilmelidir. Ekibiniz analitik ve performans verilerini e-posta yazılımından nasıl çekip alıyor? 
  3. E-posta aracınız, CAN-SPAM gibi uyumluluk yasalarını nasıl ele alıyor?  Seçtiğiniz aracın bu e-posta gönderme yasalarının ele alınmasına yardımcı olduğundan emin olun.
  4. Maliyet önemlidir.  Seçtiğiniz platformun uygun maliyetli olduğundan emin olun.
    dijital-pazarlama-stratejisi-nasil-yapilir
9. Pazarlama Otomasyonu Gerçekleştrin.

Pazarlama otomasyonu, müşteri adaylarını nasıl beslediğinizin merkezi bir bileşeni olmalı ve pazarlama ekiplerinizin rollerini kolaylaştırmalıdır. Bir pazarlama otomasyonu çözümünü uygulamak, CMS, CRM, form çözümünüz ve neredeyse müşteriye yönelik ve beslenmeye katkıda bulunan önemli verilere sahip diğer tüm sistemler gibi çeşitli sistemlere entegrasyon gerektirir. CRM sistemleri hakkında detaylı bilgi için bu yazımıza göz atın. 

Pazarlama Otomasyonu aracı seçme ve kullanma hakkında ipuçları:

  1. Diğer sistemlerinizle entegre olmadıkça, pazarlama otomasyonunun değerini asla çözemezsiniz. Uygulama ve entegrasyon sürecine bir göz atın. Ne kadar sürüyor? Herhangi bir sınırlama var mı?
  2. Bu sistem tamamen müşteri adaylarının belirlenmesinden mi sorumlu olacak, yoksa satış ekibi için olası satış gerçekleştirme sürecine yardımcı olabilir mi?

Seçebileceğiniz bazı yaygın E-posta ve Pazarlama Otomasyonu platformları nelerdir? Otomasyonunuzu yalnızca e-postanın ötesine taşımak için Hubspot Marketing Automation’a göz atın.  

 Dijitalleşme Yolculuğunuza Başlayın.

 Ziyaretçi çekmekten potansiyel müşterileri dönüştürmeye ve bunları satışla kapatmaya kadar işinizi büyütmek için hangi araçlara ihtiyaç duyduğunuz konusunda daha iyi bir fikir vermesine yardımcı olduğunu umuyoruz. İyi şanslar!   

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.