Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Pazarlama Stratejisi Kılavuzu

Dijital pazarlama stratejisi, sayfanıza daha fazla trafik çekerek ve şirketinize daha fazla potansiyel müşteri kazandırarak büyümenize yardımcı olur. Peki dijital pazarlama stratejisi nedir ve nasıl oluşturulur?

Bu yazımızda, başarılı bir dijital pazarlama planının nasıl oluşturulduğuna değineceğiz. Şirketinizin dijital pazarlama konusunda yol kat etmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, okumaya devam edin. Dijital pazarlamanın 11 sırrı adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Dijital pazarlama stratejisi nedir?

Dijital pazarlama stratejisi, hedeflerinize ulaşmak için çevrimiçi pazarlama kanallarını kullanan bir dizi eylemi tanımlar. Dijital pazarlama hakkında daha fazla bilgi almak için bu yazıya göz atabilirsiniz. Dijital pazarlama planı, online pazarlama stratejinizi başarıyla oluşturmanıza ve başlatmanıza olanak tanır. Elbette, hiçbir pazarlama stratejisi birbirine benzemez. Her şirketin ihtiyacı ve kullandığı yollar özgündür. Kısacası sizin ihtiyaçlarınıza uyan benzersiz bir stratejiye sahip olmalısınız.

Kısacası, başarılı bir dijital pazarlama stratejisi, dijital pazarlama kanalları aracılığıyla kuruluşunuzun belirli hedeflere ulaşmasına yardımcı olan bir plandır. Stratejisiz bir dijital pazarlama kampanyası yürütmek, GPS olmadan yeni bir şehri keşfetmeye çok benzer - muhtemelen birçok yanlış yola saparsınız  ve gitmek istediğiniz yere ulaşmak için gereksiz yere uzun rota çizersiniz.  

Bir seyahat planlarken, zamanınız ve bütçenizden en iyi şekilde yararlanmak için bir güzergâh belirlemek önemlidir. Aynı şey dijital pazarlama için de geçerlidir, verimliliği artırmak için bir dijital pazarlama planı yapmak, büyümek isteyen markaların vazgeçilmezidir.

Sağlam bir dijital pazarlama stratejisi, aşağıdaki hedef türlerini detaylandırır:

  • Kısa dönem
  • Orta vadeli
  • Uzun vadeli

Birden fazla hedef türü belirlemek, işletmeniz için daha iyi bir plan geliştirmenize olanak tanıyacaktır. Örneğin, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak kısa ve orta vadeli hedefler belirleyerek başlamalısınız.

Dijital pazarlama kampanyaları ve dijital pazarlama stratejileri nasıl farklıdır?

Dijital pazarlama stratejisinin ne olduğunu öğrendiğinizde, dijital pazarlama kampanyalarının aynı şey olup olmadığını merak edebilirsiniz. Dijital kampanyalar ve dijital stratejiler aynı şey değildir. Dijital kampanyalar, dijital stratejinizin hedeflerine ulaşmak için kullandığınız araçlardır.

Dijital kampanyaları başarılı bir şekilde kullanmak istiyorsanız, önce bir dijital strateji oluşturmanız gerekir. Stratejiniz, başarılı web kampanyaları oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Birinci sınıf bir dijital pazarlama stratejisi, işiniz için değerli potansiyel müşteriler ve gelir elde etmenize yardımcı olacaktır.

 

Dijital Pazarlama Stratejisi Oluşturmanın 7 Temel Bileşeni 

 Çok yönlü ve eksiksiz bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak için atmanız gereken adımlar var. Aşağıda, başarılı bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmanın 7 temel bileşenini sizin için derledik

dijital-pazarlama-stratejisi-ne

1. Hedef Belirleme: Nereye Gitmek İstediğinize Karar Verin.

Bir seyahat planı oluştururken aklınızda bir hedef vardır. Bir dijital pazarlama stratejisi oluştururken hedef koymak çok önemlidir. Ancak koyduğunuz hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Dahası, pazarlama hedefleriniz, şirketinizin temel hedefleriyle uyumlu olmalıdır. Örneğin, markanızın hedefi müşterilerinizi %20 artırmaksa, pazarlama hedefiniz bu başarıya katkıda bulunmak için daha fazla potansiyel müşteriler edinmek olmalıdır.  

Bir dijital pazarlama eylem planı oluşturacaksanız, hedeflerinizin net olması çok önemlidir. Neye ulaşmak istediğinizi bilmeden bir strateji oluşturamazsınız. Kampanyanız için çerçevesi çizilmiş, amacınıza hizmet eden yollar belirleyin. Kısa, orta ve uzun vadeli hedeflere odaklanın. İster belirli bir miktarda geri dönüşüm elde etmek, isterse belirli sayıda satış artışı olsun, genel hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak stratejinize sadık kalın.

Hedefler belirlediğinizde şunları belirlemelisiniz:

  • Ne elde etmek istiyoruz?
  • Bu başarıyı nasıl ölçeceğiz?

Dijital pazarlama stratejiniz için SMART  hedefler oluşturmalısınız.  

SMART’ın anlamı;

  • Specific: Hedefleriniz kesin olmalı. "Yeni müşteriler edinin" gibi belirsiz hedefler belirlemek yerine, "X miktarda satış elde etmek" gibi hedefler belirleyin.
  • Measurable: "X miktarda müşteri kazan" gibi bir hedef oluşturduğunuzda, bu hedefe ulaşıp ulaşmadığınızı görmek için kaç müşteri edindiğinizi ölçebilirsiniz.
  • Attainable: Birçok şirket gerçekçi olmayan hedeflere yönelir. Ulaşılabilir hedefler belirleyin, imkansız olan hedefler değil.  
  • Relevant: Hedefleriniz, kampanyanızla ve potansiyelinizle uyumlu olmalıdır. Bir e-posta kampanyası yürütmüyorsanız, “X sayıda e-posta abonesi” edinme hedefi belirlemeyin. Hedefleriniz, eylemlerinizle uyumlu olsun.
  • Timely: Hedeflerinizi elde etmek için bir takvim oluşturmak çok önemlidir. Hedeflerinizin bir zaman planı olduğundan emin olun.

SMART hedefler, dijital pazarlama eylem planınız için daha net ve anlaşılır yollar oluşturmanıza yardımcı olur. Ölçebileceğiniz ve ulaşabileceğiniz hedefler belirlediğinizde kampanyalarınız daha başarılı sonuçlar verir.

SMART hedefleriniz ve kampanyalarınız için temel performans göstergeleri (KPI'lar) oluşturmanıza da yardımcı olacaktır .  

KPI'lar,  kampanyalarınız ve stratejinizin başarısını nasıl ölçeceğinizi belirlemenize ve belirlemenize yardımcı olan rakamlardır. Kampanyanızda başarılı olup olmadığınızı gösterecek hemen çıkma oranı veya sayfa görüntüleme sayısı gibi metrikleri inceleyin. Hedefiniz ne olursa olsun, sonuçlarınızı ölçtüğünüzden de emin olmalısınız. Eğer amacınız e-posta abonelerinizi artırmaksa, temel performans göstergeniz (KPI) büyüyen e-posta listeniz olacaktır.

2. Hedef Kitlenizi Anlayın.

Seyahat ederken, yerel halkın nasıl etkileşime girdiğini anlamanın önemini bilirsiniz - tuhaf bir turist gibi görünmek istemezsiniz. Aynı şey dijital pazarlama kampanyaları için de geçerlidir. Bu, hedef kitlenizi, demografinizi ve müşterilerinizin psikolojisini anlamak anlamına gelir. 

Potansiyel bir müşterinin bir satın alma noktasına ulaşmak için atması gereken birkaç adım vardır. Aşamalar değişebilir, ancak genellikle bir potansiyel müşterinin markanızı tanıması ile başlar. Bu aşamalayı değerlendirme aşaması ve karar aşamaları takip eder. Nihai hedef satışı gerçekleştirmektir.

Müşterileri markanıza çekmenin en doğal yolu, onların hayatlarını kolaylaştıracak ve onlara fayda üretecek içerikler üretmektir. Ürettiğiniz içerikler potansiyel müşterilerinize fayda yaratıyor mu? Peki ürettiğiniz içerikler kolayca bulunuyor mu? Eğer içerik üreterek markanızı büyütmek istiyorsanız, SEO (Search Engine Optimization) yapmanız çok önemlidir. Ancak bir SEO stratejisi için önce müşterilerinizin kim olduklarını anlamanız gerekir. Bunun için de atılacak ilk adım bir Persona çalışması yapmaktır.

3. Persona Çalışması Yapın.

Yeni insanlarla tanışmak seyahat etmenin belki de en güzel yanlarından biridir. Ama sizinle konuşmak istemeyen biriyle iletişim kurmaya çalışmak faydalı olmaz, değil miBu pazarlama için de geçerlidir. Bir dijital pazarlamacı olarak, tam olarak kiminle konuştuğunuzu ve onların kullandığı dili bilmeniz gerekir. Bunun için de en etkili yöntem Persona çalışması gerçekleştirmektir. 

Persona’lar, işletmenizle ilgilenen kişileri temsil eder. Çoğu şirketin ürünleri veya hizmetleriyle ilgilenen birkaç farklı müşteri türü vardır. Persona çalışması, , ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın almak isteyen her farklı grubu anlamanıza yardımcı olur. İdeal müşterinizin kim olduğunu biliyorsanız, onları cezbedecek stratejiler kurgulayabilirsiniz.

Geliştirdiğiniz Persona’ların araştırmaya dayalı olması gerektiğini unutmayın. Dahası, Persona çalışması yaparken verilerden yararlanın.  Facebook Audience Insights ve Google Analytics gibi araçlar aracılığıyla verilere dayalı bir analiz yapın.   

Bu kişileri iş unvanı ve konum gibi temel demografik bilgileriyle tanımlamaya başlayabilirsiniz. Mecvut ve potansiyel müşterilerinizi ne motive ediyor? Ağrı noktalar neler? Hangi endişeler ile hareket ediyorlar. Müşteri odaklı bu pazarlama felfesesi, 2003 yılında Brian Halligan’ın tanımladığı Inbound Pazarlama’nın temelini oluşturur. Müşterilerinizi anlarsanız onlarla doğru iletişimi kurabilirsiniz. Dahası, müşterilerinizi anlamak onların sorunlarını çözmek ve endişelerini gidermek için en doğru yoldur. Hedef kitleniz, sattığınız ürün veya hizmeti satın almadan önce ne düşünüyor? Müşterilerinizi anlarsanız, onlara en doğru hizmeti sağlayabilirsiniz. Rekabetize fark atmak istiyorsanız, önce müşterilerinizi anlamanız çok önemlidir.

Peki, Persona çalışması nasıl yapılır?

Persona’larınızı mevcut müşteri verilerine dayandırın. Kitlenizi araştırın ve onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için röportajlar yapın. Hedef kitleniz hakkında yanlış varsayımlar yapmadığınızdan emin olmak için potansiyel alıcıları verilerle analiz etmeniz gerekir.

Aşağıdakiler gibi demografik bilgileri belgelemek önemlidir;

  • Konum,
  • Yaş,
  • Gelir,
  • İş,

Ayrıca aşağıdakiler gibi daha fazla kişisel bilgiyi de bilmeniz gerekir;

  • Müşterinizin hedefleri,
  • İlgi alanları,
  • Hobileri,
  • Karşılaştıkları zorluklar.

Bu bilgilerden işletmeniz için Persona’lar oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu kişiler, stratejinizi şekillendirmenize ve insanlara ulaşmak için hangi kanalları kullanmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.

dijital-pazarlama-stratejisi-nedir

4. Müşterilerinizin Satın Alma Yolculuklarını Belirleyin.

Örneğin bir B2B şirket, sektördeki karar vericilere ulaşmak istiyorsa, onları nerede bulacağını bilmesi gerekir. Twitter mı? LinkedIn mi? Peki bu potansiyel müşteriler satın alma yolculuklarının hangi aşamasındalar? Satın alma yolculuklarını belirlemek, müşterilerinize en doğru hizmet ve mesajı vermenizi sağlar.

Farkındalık aşamasında bir potansiyel müşteriye sektörünüz ve markanız hakkında bilgi vermek en doğru yoldur. Değerlendirme aşamasında bir potansiyel müşterinin karşısına ise, kampanya ve promosyonlar ile çıkmak daha etkili olacaktır. Karar aşamasında bir potansiyel müşteri için aynı durum geçerlidir. Bu aşamada gönderilen bir iletişim formu veya bir sözleşme/teklif en doğru yöntem olacaktır. Kısacası, markanızı yeni tanıyan bir müşteriye kampanyalarınızdan bahsetmek doğru değildir. Karar aşamasındaki bir müşteriye ise markanızı tanıtan bir e-posta göndermek yetersiz olur.

Satın alma yolculuğu aşamalarına özen gösterin ve en doğru iletişim kanallarını seçmeye gayret gösterin. Bir ayakkabı markasıysanız, LinkedIn belki de sizin için en etkili mecra değildir. Benzer şekilde B2B bir makine markası iseniz, Instagram sizin için doğru araç olmayabilir. Örneğin, hedef kitleniz, haberleri çevrimiçi olarak okuyan 35 yaşında bir gazeteciyse, onunla iletişim kurabileceğiniz en iyi kanal Twitter olabilir. Doğru dijital kanalları seçmek, yatırım getirisini artırmanıza yardımcı olacaktır. Bugün, her zamankinden daha fazla platform var, bu nedenle Persona’larınızn hangi kanalları kullandıklarını belirleyin. Dahası, Persona’larınızı hepaklınızda bulundurun. Kitlenizi ve nasıl satın aldıklarını iyi anlamak, dijital ortamda büyümenin vazgeçilmezidir.  

5. Doğru Mesajı Verin.

Diyelim ki yalnız seyahat ediyorsunuz ve barda oturmak için yerel bir restorana girdiniz. Konuşmak istediğiniz birini gördünüz. Tanımadığınız bir insana yaklaşmanın görgü kuralları olduğu gibi, pazarlama kampanyalarınızda da benzer kurallar vardır.  

Mesajınızı, konuşmaya çalıştığınız kişinin anlayacağı şekilde oluşturun. Potansiyel bir müşterinizin satış hunisinin neresinde olduklarını belirlediyseniz, konuşmayı nereden başlatacağınızı bilirsiniz. Karşınızdaki kişi, markanız hakkınızda hiçbir şey bilmiyorlarsa (arama aşaması), tanıtım yaparak ve güven inşa ederek başlayın. Dahası, Persona’larınızn ilgi alanlarına dikkat edin. Akıllarındaki temel soru ne? Hangi probleme çözüm üretebilirsiniz? Bu çözümleri aktarmanın en doğru yolu nedir?

Öncelikle, vermek istediğiniz ve müşterilerinizin akıllarında kalmasını istediğiniz mesajı belirleyin. Mesajınızı doğru bir şekilde belirmeye için zaman ayırın. Yanlış mecrada verilen doğru mesajların etkili olmayacağını aklınızda tutun.

6. Mevcut dijital pazarlama stratejilerinizi denetleyin

Dijital pazarlama stratejisi sürecinizi geliştirmek istiyorsanız, onu denetlemeniz gerekir. Kampanyanızı nasıl iyileştirebileceğinizi bilmek için kampanyanızın nasıl işlediğini anlamak önemlidir. Sitenizdeki üç farklı medya türüne bakmak isteyeceksiniz:  Kazanılan, Sahip olunan ve Ödenen.

 6.1 Kazanılan Medya:

Kazanılan medya, işletmeniz için aldığınız herhangi bir ücretsiz medyadır. Bu medya, şirketiniz hakkında sizin oluşturmadığınız herhangi bir materyal veya içeriktir. Bu medya, incelemelerden ödüllere ve işletmenizle ilgili makalelere kadar değişebilir. Ne zaman biri işiniz hakkında övgü yazsa (bunun için onlara para ödemediyseniz) bu kazanılmış medyadır.

İşletmeniz için kaç tane inceleme, ödül ve makaleniz olduğunu görmek için mevcut kazandığınız medyayı denetleyin. Bu alanı kontrol ederek daha fazla kazanılan medya yaratmaya gayret edin.

dijital-pazarlama-stratejisi-nedir-neden-yapilir

 6.2 Sahip Olunan Medya

Sahip olunan medya, şirketinizin sahip olduğu herhangi bir mecradır. Bloglar, sosyal medya profilleri, web siteniz ve ürettiğiniz tüm görselleri içerir.

Sahip olunan medya ile mevcut stratejilerinizi analiz etmek ve işletmeniz için işe yarayıp yaramadığını ölçebilmelisiniz. Örneğin, insanlar sosyal medya profillerinizle ilgileniyor mu, bloglarınızı okuyor mu veya sitenizde uzun zaman geçiriyor mu?  Sahip olduğunuz medyayı analiz etmek çok önemlidir. Sitenizdeki etkileşimi artırmak için sahip olduğunuz medyada iyileştirmeler yapmanız gerekip gerekmediğini görebilirsiniz.

 6.3. Ücretli Medya

Ücretli medya, adından da anlaşılacağı gibi, işletmenizin reklamını yapmak için para ödediğiniz herhangi bir mecradır. Ücretli medyanız çoğunlukla tıklama başına ödeme (PPC) reklamları veya sosyal medya reklamları gibi ücretli reklamları kapsar. PPC reklamları veya sosyal medya reklamları yayınladığınızda, işinizle ilgilendiğini düşündüğünüz potansiyel müşterilere görünmek için ödeme yaparsınız.   

Ücretli medya pazarlama stratejinizin bir parçasıysa, bunun işletmenizin sonuçlarına nasıl etki ettiğini analiz etmelisiniz.  Örneğin, ilk çeyrekte dönüşümleri %20 artırmaya çalıştığınızı varsayalım. PPC reklamlarının ne kadar etkili olduğunu artış hedeflerinizle kıyaslayın.

7. Bütçenizi oluşturun

Bir dijital pazarlama stratejisi oluştururken, kampanyanız için ne kadar harcayabileceğinizi ve hangi kaynaklara sahip olduğunuzu bilmek önemlidir. İmkanlarınızın ötesine geçen bir çevrimiçi pazarlama stratejisi planlamak istemezsiniz. İlk olarak, pazarlama çalışmalarınız için bir bütçe oluşturmalısınız. Ayrıca kampanyanızı yürütmenize veya analiz etmenize yardımcı olan Google Analytics gibi herhangi bir pazarlama aracınız varsa, bunları da bütçenize dahil edin.

 

dijital-pazarlama-stratejisi

Dijital Ortamda Rekabetlerinize Fark Atmak İçin Danışmanlık Alın

Başarılı bir dijital pazarlama stratejisi, şirketinizi büyütür. Doğru bir strateji, markanızın hedeflerine ulaşmasını sağlar. Plansız bir büyüme, şirketinize uzun vadede sorunlar yaratacağından, ölçülebilir olmayan hedefler koymak, sizi başarısızlığa sürükler. Kısacası, etkili bir dijital pazarlama stratejisi belirlemek, dijital ortamda büyümenin ön koşuludur.

Dijital pazarlama çalışmaları, karmaşık ve çeşitlendirilmiş olduğu için yeni başlayan markalar için çok zorlayıcı olabilir. Çoğu durumda, şirketler çok gerçek bir sorunun belirtilerini görmezden geldikleri için sonuç düzeyinde bir düşüş ile karşılaşırlar. Dijital pazarlama danışmanlığı, özellikle farklı görevlerin akışının sürekli olduğu orta ila büyük şirketlerde, bunalmış ve aşırı yüklenmiş pazarlama departmanlarının yükünü hafifletmeye yardımcı olabilecek bir dizi hizmet sunar. Dijital pazarlamada rakiplerinize fark atmak istiyorsanız, mutlaka dijital pazarlama konusunda özelleşmiş danışmanlar ile çalışın. Şirketiniz için bir dijital pazarlama stratejisi oluşturma hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, bizimle iletişime geçin.

  

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.