Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Gerilla Pazarlama Nedir, Nasıl Yapılır?

"Gerilla" kelimesi isyan ve çatışmayı çağrıştırır ve "pazarlama" kelimesinin yanına koyduğunuzda birçok insan "Nasıl  yani?" diye sorgulamaya başlar. “Gerilla Pazarlama” terimini duyduğumuzda, gerilla savaşını bağlamında, gerilla taktikleri aklımıza gelir ve bunlar büyük ölçüde sürpriz unsurlara bağlıdır; pusular, sabotajlar, baskınlar. Aslında gerilla pazarlama, düz anlamıyla algılandığı gibi bir tür mücadeleci iletişim biçimi değildir. Tersine, marka bilinirliğini, büyük kitlelere tanıtmak ve  bilinirliği kesintiye uğratmaksızın artırmak için uygulanan alışılmamış bir pazarlama şekline denir.

Pazarlamada gerilla teknikleri çoğunlukla sürpriz unsurlar üzerine gelişir. İnsanları, günlük rutinleri içinde beklenmedik bir şekilde yakalayan, son derece sıra dışı kampanyalar oluşturmak esastır.

Gerilla Pazarlama Nedir?

Gerilla Pazarlama, sürpriz, merak veya şok etkisi yaratmak için tasarlanmış, geleneksel olmayan yöntemler kullanılarak yapılan tanıtımlar ve bunun sonucunda marka bilinirliğini artırmanın bir yoludur.

Terimin kendisi 1980'lerin başında, profesyonel  gerilla taktikleri hakkında bir dizi kitap yazan genç iş yazarı Jay Conrad Levinson tarafından oluşturuldu. Tabii o zamanlar pazarlama genel olarak çok farklı algılanıyordu. Dolayısıyla, günümüzde sürekli büyüyen ve gelişen dijital dünyada, gerilla pazarlama da 1980’lerden bu yana epey değişti.

Gerilla terimi, silahlı siviller tarafından kullanılan küçük taktik stratejilerle ilgilidir ve  düzensiz bir savaş biçimini ifade eder. Gerilla Pazarlama terimi de gerilla savaşından esinlenerek adlandırılmıştır. Gerilla taktiklerinin çoğu, pusu, sabotaj, baskınlar ve sürpriz unsurları içerir. Gerilla pazarlaması da pazarlama endüstrisinde benzer tür taktikleri kullanır.

Örneğin, alternatif reklam stilleri, geleneksel olmayan pazarlama stratejileri, yüksek enerji ve hayal gücüne dayanan pazarlama yöntemleri gibi. Gerilla Pazarlama tüketiciyi şaşırtmak, silinmez bir izlenim bırakmak ve bol miktarda sosyal ses yaratmakla ilgilidir. Gerilla pazarlamanın, daha geleneksel reklam ve pazarlama biçimlerine kıyasla tüketiciler üzerinde çok daha etkin bir izlenim bıraktığı söylenir. Bunun nedeni, çoğu gerilla pazarlama kampanyasının tüketicileri kişisel ve akılda kalıcı bir düzeyde etkilemeyi hedeflemesidir.

gerilla-pazarlama-nedir

Bütçe Dostu

Pazarlamacıların gerilla pazarlamasında gerçekten hoşlandığı şey, oldukça düşük maliyetli doğasıdır. Gerilla Pazarlamasındaki en büyük yatırım yaratıcılık ve entelektüelliktir. Geilla taktiklerini oluşturan  bu yaratıcı yaklaşımların uygulanması pahalı olmak zorunda da değildir. Michael Brenner, "gerilla içeriği" hakkındaki makalesinde bunu güzel bir şekilde özetliyor; “Bu bir zaman yatırımıdır, ancak başlı başına sermaye yatırımı değil.”

Bir bakıma gerilla pazarlama, hedef kitlenizin mevcut ortamını yeniden tasarlayarak çalışır. Siz de gerilla pazarlamayı değerlendirin ve markanızı dahil etmek için hangi segmentlerin yeniden kullanılabileceğini belirleyin.

Gerilla Pazarlama Türleri

  • Açık Hava Gerilla Pazarlama. Bir heykelin üzerine çıkarılabilir bir tabela koymak veya kaldırımlara ve sokaklara geçici sanat eserleri yerleştirmek gibi önceden var olan kentsel ortamlara markanızı dahil etmek.
  • Kapalı Gerilla Pazarlama. Dış mekan gerilla pazarlamasına benzer şekilde, tren istasyonları, mağazalar ve üniversite kampüs binaları gibi iç mekanlara markanızı dahil etmek.
  • Olay Pusu Gerilla Pazarlama. Bir ürünü veya hizmeti fark edilir bir şekilde tanıtmak için, genellikle etkinlik sponsorlarının izni olmadan, devam eden bir etkinliğin (konser veya spor oyunu gibi) izleyicilerinden yararlanmak.
  • Deneyimsel Gerilla Pazarlama. Yukarıdakilerin tümünü içerir ve halkın marka ile etkileşime girmesini sağlayacak şekilde bütünsel olarak yürütülür.

 Gerilla Pazarlama Kampanyasının Unsurları Nelerdir?

  • Gerilla pazarlama kampanyaları, başlatıldıkları yer açısından yüksek oranlarda etkileşimi hedefler.
  • Özgünlük anahtardır. Daha önce yapılmışsa veya başka bir şeye benziyorsa gerilla pazarlama değildir.
  • Büyük bir pazarlama bütçesi gerektiriyorsa, gerilla pazarlama değildir.
  • Gerilla pazarlama, hedef kitlenizin en az beklediği zaman ve yerde gerçekleşir. Zamanlama önemlidir.
  • Uygulama ilk seferde mükemmel olmalıdır. Gerilla pazarlama, tekrarlanabilir veya ölçeklenebilir değildir.
  • Gerilla pazarlama, tanıtım planınızın ve reklamlarınızın yerini almaz. Hedef kitleniz tarafından konuşulmanızı sağlar.

 

gerilla-pazarlama-nasil-yapilirGerilla Pazarlama ile Viral Pazarlama Arasındaki İlişki Nedir?

Gerilla pazarlama, hedeflenen grupları şaşırtmayı ve alışılmadık bir şekilde dikkatlerini çekmeyi amaçlar, konvansiyonel yöntemlere göre daha ucuz ve kolay paylaşılabilirdir. Dolayısıyla gerilla pazarlama projelerinin büyük çoğunluğu viral etkiye dayalıdır. Diğer bir deyişle viral pazarlama ile gerilla pazarlama arasında güçlü bir ilişki vardır. Temel amaç, beklenmedik bir anda ve yerde sınırlı bir hedef kitle üzerinde daha az maliyetli unutulmaz bir etki yaratmaktır. Mümkünse subliminal reklam uygulanabilir.  

Gerilla pazarlamayı kullanılabileceğiniz potansiyel alanlardan biri de dijital medyadır. Gerilla pazarlama örneklerinizi dijital ortamda daha görünür hale getirebilirsiniz. Özellikle kurumsal toplantıların ve satış odaklı etkinliklerin fiziksel mekanlardan sanal mekanlara taşındığı günümüzde, gerilla pazarlama taktiklerinizi dijital ortamda kullanarak hedef kitlenin dikkatini çekebilirsiniz.

Gerilla Pazarlama taktiklerinin avantajları nelerdir?

Gerilla pazarlama taktikleri: herhangi bir pazarlama yöntemi gibi - bazı güçlü ve zayıf yönleri vardır. Başarılı gerilla pazarlamanın başarı anahtarı riskleri en aza indirmektir. Strateji bu noktada önemli bir rol oynamaktadır. Gerilla pazarlamanın avantajları şu şekilde özetlenebilir:

  • Ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar ve insanları şaşırtır.
  • Yaratıcı etki ile marka bilinirliğini arttırır.
  • Her yerde ve kolayca paylaşılabildiği için hızlı bir şekilde paylaşılabilir ve viral hale gelebilir. İnsanların akıllı cihazlar aracılığıyla her zamankinden daha fazla mobil hale geldiği günümüz dünyasında büyük bir avantaj sağlar.
  • Sıra dışı olduğunu iddia eder ve alışılmış düşünce kalıplarını kırmayı amaçlar. Geleneksel medya ve reklam yöntemleriyle tanıtılan ürünlerden farklılaşmayı kolaylaştırır. Aynı zamanda markayı yenilikçi olarak da yansıtır.
  • Yaratıcı çalışmalara farklı bir renk katabilecek sanatsal içgörüler içerebilir.
  • Her türlü figür, ikon, metin, görsel veya nesne her yerde gerilla pazarlama unsuru olarak kullanılabilir. Dolayısıyla gerilla pazarlaması sınırların ötesine kolaylıkla geçebilir.

gerilla-pazarlama-nedir-nasil-yapilir

Gerilla Pazarlama Fikirlerinin Riskleri Nelerdir?

Gerilla pazarlamanın avantajları olmasına rağmen yine de bir risk hesabı yapmayı gerektirir. Bu riskler şu şekilde özetlenebilir;

  • Gerilla pazarlama çabalarının geri dönüşü kısa vadeli değildir. Bu nedenle yer ve zaman seçimi, projenin açık ve anlaşılır olması esastır.
  • Gerilla pazarlama projelerini ölçmek özellikle dijital pazarlama projeleri ile kıyaslandığında daha zordur. Hedef kitlenin projeye maruz kalması, içeriğin virallik düzeyine bakılarak anlaşılabilir.
  • Doğru bir gerilla pazarlama fikri değilse, hedef kitle tarafından net anlaşılmayabilir veya yanlış anlaşılabilir. İlk durumda, sunulan içeriğin marka ile hiçbir şekilde ilişkilendirilmediği anlamına gelir. İkinci durumda ise, gerilla pazarlamanın amacının başlangıçta doğru kurgulanmadığını kanıtlar.

Gerilla Pazarlama ile Markanızı Öne Çıkarın

Başarılı olmak isteyen her marka gibi, siz de  marka bilinirliğinizi büyük kitlelere tanıtmak ve  bilinirliğinizi kesintiye uğratmaksızın artırmak için gerilla pazarlama stratejileri uygulayabilirsiniz.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.