Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

İçerik Denetimi Nedir? Doğru İçerik Pazarlaması ile Markanızı Büyütün

Bir içeriğin  performansını nasıl takip ediyorsunuz? Gelecekteki içerik üretiminizi iyileştirmek için nasıl karar alıyorsunuz? İçeriklerinizin doğru dili kullandığını, doğru anahtar kelimeleri içerdiğini, doğru kitleye ulaştığını bilmek için içerik denetimi yapmanız gerekir.

İçerik denetimi; blog ve sosyal medya gönderileriniz, etkinlikleriniz ve web sayfalarınız dahil olmak üzere ürettiğiniz tüm içerikleri takip etmeye ve izleyicileri nasıl etkilediklerine dair analiz sağlar. Düşük performans gösteren içeriğin nasıl iyileştirilebileceğine ilişkin bilgi verir. Böylece daha yüksek müşteri dönüşüm oranlarına ulaşmak için gönderilerinizi nasıl güncellemeniz gerektiğini kavramanıza yardımcı olur. İçerik denetimleri, etkin içerik oluşturmak için mükemmel bir planlama kaynağı ve yol haritasıdır .

İçerik denetimi nedir?

İçerik denetimi, açılış sayfaları veya blog gönderileri gibi bir web sitesindeki varlıkları toplama ve analiz etme sürecini tanımlar. İçerik denetimi, bir web sitesinin envanterini tutar ve hangi içeriğin oluşturulacağı, güncelleneceği, yeniden yazılacağı veya silineceği konusunda fikir verir.

İçerik Denetiminin Hedefi Nedir?

Web siteniz için düzenli içerik denetimi yapmak, web trafiğiniz için faydalı bilgiler içerir ve okuyucularınızın deneyimini iyileştirir.

İçerik denetimi, web sitenizde henüz uygulamamış olabileceğiniz yeni SEO kurallarını belirlemenize yardımcı olur. Arama motorları, web sitenizdeki içerik hakkında mümkün olduğunca yeterli bilgiye sahipse, web sayfalarınızı ön sıralara çıkarırlar. Eğer web sitenizdeki arama motoru sıralaması için optimize edilmemiş alanlar var ise, içerik denetimi sayesinde bunları kolaylıkla belirlersinizEğer bazı içeriklerde meta açıklamalarınız eksikse mevcut stratejinizin bir parçası olarak blog gönderilerinize meta açıklamalar ekleyebilirsiniz. Kısacası, içerik denetimi hangi gönderilerin güncellenmesi gerektiğini bulmanıza yardımcı olur.

Denetim yapmak, sitenizin okuyucular tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlar. Örneğin, ürün sayfalarınızdan birindeki bağlantıların bozuk olduğunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak içerik denetimi yaptığınızda bu bağlantıları güncellemenizgerektiğini anlarsınız.

Kısacası içerik denetimini, ürettiğiniz içerikleri güncel hale getirmeyi, web sayfalarınızın sıralamasını iyileştirmeyi ve okuyuculara sunduğunuz web sitesini gezmeyi kolay ve hatasız hale getirmeyi hedefler.

İçerik Denetimi Nasıl Yapılır?

1. Hedeflerinizi belirleyin.

İlk olarak, neyi başarmak istediğinizi düşünün. Hedeflerinizi b elirlediğinizde, daha sonra denetiminizi nasıl kategorize edeceğiniz konusunda daha iyi bir fikre sahip olacaksınız.

Sonuç olarak bir içerik denetimi, hedef kitleniz için ilgi çekici içeriği tanımlar, SEO ve dönüşüm oranları hakkında bilgi içerebilir. Öncelikli amacınız, hangi sayfalarınızın SEO için optimize edilmesi gerektiğini belirlemek olabilir. Alternatif olarak, web sitenizin ziyaretçileri için en ilginç ve en iyi performans gösteren içeriği bulmayı düşünebilir ve bunu ana sayfanıza veya bir e-posta bültenine yerleştirebilirsiniz.

Şirket hedeflerini belirlemek, içerik denetiminizin hem muhasebesel hem taktiksel stratejilerini güncellemeye faydalı olacaktır. 

2. İçeriğinizi toplayın.

Hangi içeriği denetleyeceksiniz? Denetleyeceğiniz içeriklerin bir listesini hazırlayın.

Denetim türleri şöyle sıralanabilir:

  1. Ürün açıklamaları,
  2. Blog gönderileri,
  3. Multimedya ve yayınlar

Bunu başarmak için denetlemeyi seçtiğiniz web sayfalarının URL'lerini toplayın. Küçük bir web siteniz varsa, bunu manuel olarak yapabilir ve elektronik bir tablo oluşturabilirsiniz. Ya da bunu sizin adınıza yapacak SEMrush , Screaming Frog ve HubSpot gibi çevrimiçi programlar sunan uzman şirketlerden yararlanabilirsiniz.   

3. İçeriğinizi kategorilere ayırın.

İçeriklerinizi bir e-tabloda kategorilere ayırın.  Kategoriler, içerik denetiminizin ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmanız için sizi düzenli olmaya mecbur kılacaktır. Örneğin, blog gönderilerini denetliyorsanız, önemli bilgilerinyayınlanma veya güncelleme tarihi, yazar, içerik türü ve meta veriler (başlık ve açıklama gibi) olacaktır.

Denetim kategorileri şöyle sıralanabilir;

  1. İçerik türü,
  2. Yazar(lar),
  3. Yayın tarihi
  4. İçerik biçimi. 

Bir diğer denetim kategorisi ise metriklerdir. Bazı çevrimiçi araçlar bunları denetime dahil eder, ancak Google Analytics de sizin için veri çekebilir. Metrikler, analiziniz için daha fazla bilgi sağlayabilir.  

 5. Verilerinizi analiz edin.

İçerik denetiminin ardından verilerinize eleştirel bir şekilde bakmanın zamanı gelmiş demektir. Analiz, içeriğinizin durumunu iyi bir şekilde ölçecek olan adımdır. Verilerinizi analiz ederken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Eksik içerik: Kitleniz, kapsamadığınız ancak ilgilenmediğiniz ne ile ilgileniyor?
  • Düşük performans gösteren içerik:Hangi içerikler istediğiniz sayıları almıyor?
  • Eski içerik: Eski içeriğiniz varsa, optimizasyonu korumak için güncellenebilir veya üzerinde yeniden çalışılabilir mi?
  • Yüksek performans gösteren içerik: Son derece iyi performans gösteren içerik.

Bu analizin sonuçlarına dayanarak, bunları elektronik tabloda düzenleyin. Bunu yapmanın bir yolu, analiz ettiğiniz veriyegöre farklı renkler atamak ve satırları bu renklerle vurgulamaktır. Böylece kategoriler ve hangilerinin genel içerik kitaplığınızın en büyük bölümünü kapladığı hakkında sağlıklı data biriktirmiş olursunuz.

icerik-pazarlamasi-nedir

5. Eylem planı oluşturun.

Bu adım, denetim sonrası yapılacakları listeler. Artık analize dayalı olarak neye odaklanacağınızı bildiğiniz için “silinecek, güncellenecek, yeniden yazılacak veya yeniden yapılandırılacak gönderileri belirleyebilirsiniz.

Bu eylem planını düzenlemek için elektronik tabloya son bir sütun ekleyin. Bu sütun, belirli bir URL'de gerçekleştirilecek eylemi size bildirir. Bu blog gönderisini saklayacak, güncelleyecek, silecek veya yeniden mi yazacaksınız? Eylem planı oluşturmak denetimin en önemli adımıdır.

Kısacası içerikleriniz denetim altında tutmak, içerik oluşturmak kadar önemli bir süreçtir.  

Dijitalleşme 101

Dijitalleşme şirketlerin alması gereken zorunlu bir ders haline geldi. Dijital ortamda büyümek isteyen şirketlerin ise içerik üretmesi, potansiyel müşterileri kendilerine çekmesi bir gereklilik. Doğru içerik üretmek, hedef kitleye ulaşmak ve dijital mecralarda potansiyel müşterilere ulaşmak isteyen şirketlerin içerik denetimi yapmaları şart. 

Kaynaklar

How to run a content audit in 2021, Hubspot

The Foolproof Guide to Conducting a Content Audit

İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.