Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Inbound Marketing ve Yeni Nesil Müşteri

İnternet kullanımı hayatımızın her alanını hızla değiştirmeye devam ediyor. Bu durum pazarlama için de geçerli. Günümüzün yeni nesil müşterileri satın alma yapmadan önce ürün veya hizmet hakkında web sitelerini dolaşıyor, YouTube videoları izliyor, blogları okuyor, kullanıcı yorumlarını ve şikayet sitelerini inceliyor.

Dünyamız hızla dijitalleşmeden önce bir ürün veya hizmet hakkındaki bilgi satıcıların elindeydi. Artık modern müşteriler satın alacağı ürün veya hizmet hakkında satıcı kadar hatta satıcıdan bile daha fazla bilgi sahibi. Bilgi ile güçlenen günümüzün müşterileri, satın alma kontrolünü ellerinde tutuyorlar. Eskiden satıcılar sahip oldukları bilginin gücü sayesinde alışverişçiyi istediği gibi yönlendiriyorken, artık bu mümkün değil. Satıcıların satış yapmak için gerçeği gizleme veya iyi yönlerini abartma imkanı artık yok. Bugün televizyon satın alacak bir erkek ya da kendine pırlanta kolye alacak bir kadın mağazadan içeri girmeden önce hangi özellikteki ürünü kaç liraya satın alacağını biliyor.

Sadece perakende alışverişlerde değil, bu durum şirketler arası alışverişlerde de geçerli. Müşteri artık B2B pazarlarda da bilgi ile güç sahibi. İş makinesi almak isteyen bir yönetici, satın alma yolculuğuna Google'da arama yaparak başlıyor. Üstelik ödeyeceği para yüksek miktarda olduğu için satın alma kararı verirken daha da ince eleyip sık dokuyor. Satın alma kararını verdikten sonra  satıcı ile karşı karşıya geliyor. 

Peki, günümüzün bilgili alışverişçisine bir satıcı nasıl satış yapar? Ona abartılı ve gerçek dışı bilgi vermek ya da ona ısrarcı bir yaklaşım günümüzde işe yarar mı? 

inbound-marketing-nedir

Bugünün Müşterisini Anlamak

Bugünün müşterisi,

  • Kontrolün kendi elinde olmasına alıştı. Ne alacağına, ne zaman alacağına, hangi markadan alacağına kendisi karar verebiliyor.
  •  Bilgilenmek istiyor. Bir ürüne veya hizmete ihtiyaç duyduğunda satın alma yolculuğuna bilgilenerek başlamak istiyor.
  • Hangi markayı satın alacağına karar verdikten sonra, son aşamada satıcıyla karşı karşıya gelmek istiyor.
  • Markaların kendisine adaletli ve insancıl davranmasını istiyor. Yaygın olarak uygulanan değişim, iade, bakım, tamir gibi konularda sorun yaşamak onu markadan soğutuyor.
  • Rahatsız edilmek istemiyor. Kendisine bir satıcının ürün veya hizmet satmak için ısrar etmesinden de ardı arkası kesilmeyen e-posta pazarlamasından da hiç hoşlanmıyor. 
  • Edindiği bilgiyle kontrolün kendi elinde olduğunun farkında ve bu yüzden markanın kendisine şeffaf davranmasını bekliyor.
  • Kendisine şeffaf davranmayan, adil olmayan, bilgi vermede cömert olmayan markaları tercih etmiyor.
inbound-marketing-nasil--yapilmali

Inbound Marketing Yöntemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Inbound pazarlama:

  • Müşterinin satın alma sırasında hangi hedefi gerçekleştirmek istediğini anlamak,
  • Sınırlı bütçesinden para öderken müşterinin aklında beliren endişelere çözüm üretmek,
  • Ürünü veya hizmeti müşteriye illa satmak için değil, onun satın alma sürecini kolaylaştırmaya çalışmak,
  • Müşterinin istediği bütün bilgiyi sunmaktan geçer.

Kısaca Inbound müşteriyi insan yerine koyan, "insan odaklı" bir pazarlama yöntemidir. 

Hem fiziki satış noktalarında hem de internette satış yapan markaların Inbound anlayışını benimsemesi gerekir. Aynı şekilde, sadece tüketicilere değil, şirketlere satış yapan (B2B) şirketlerin de Inbound yöntemini kullanması önem arz eder. 

Modern pazarlama yapmanın birinci kuralı modern müşteriyi anlamaktan geçiyor. Bilgi ile güçlenen ve dijitalleşme ile istediği veriyle bir tık uzaklıkta olan yeni nesil müşteriyi anlamak hayati bir önem taşıyor. Günümüzde hızla büyüyen markalar kendi müşterilerini anlayan, onlara insan odaklı bir yaklaşım sergileyen markalar oluyor. 

Konuyla İlgili Makaleler

  1. Inbound marketing
  2. What Are the Best Industries for Inbound Marketing
  3. Is inbound marketing right for my business?
  4. How Digital Leaders Are Transforming B2B Marketing
  5. Inbound Marketing Nedir, Hangi Şirketler Kullanır?
  6. Mükemmel Ürün, Rekabetçi Fiyat, Sıfır Karlılık Tuzağından Kurtulmanın Yolları
  7. Endüstriyel Şirketlerin Dijitalleşme Fırsatı
  8. Markalar Dijital Dünyada Ne Yapmalı?
  9. Why Digital Marketing should Lead Your Digital Transformation
  10. 10 Principles of Modern Marketing
  11. Modern marketing: What it is, what it isn’t, and how to do it
  12. What is Modern Marketing?

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.