Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Online Alışveriş ile Markanızı Büyütmenin Yolları

E-ticaret sadece dünyada değil ülkemizde de en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. Bilişim Sanayicileri Derneği raporuna göre 2019 yılında e-ticaret Türk lirası bazında yüzde 39 büyüme ile 83,1 milyar liralık hacime ulaştı. Rapora göre Türkiye genelinde 2018 yılında yüzde 5,3 olarak ölçülen online perakendenin toplam perakende içindeki payı 2019’da yüzde 6,2’ye yükselmiş bulunuyor. Ülkemizde e-ticaret giderek büyüyor ve dikkate değer bir alan haline geliyor. Ancak e-ticaretin toplam perakende pazarındaki payı gelişmiş ülkelerde % 9 civarında iken Türkiye’de  % 6,2. Pozitif açıya odaklanırsak, ülkemizde e-ticaretin pazar payı büyümeye aday. Peki, markalar nasıl büyür? 

E-ticaretin Müşteri Profili

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de e-ticaret kullanan kitle profili şöyle özetlenebilir: 

  • Genç
  • Şehirli
  • Eğitimli
  • Gelir düzeyi ortalamanın üzerinde
  • İnternet kullanmaya alışkın bireyler 
  • Evden dışarı çıkma zorluğu yaşayanlar

7 Adımda Online Alışveriş ile Markanızı Büyütün

1- Her marka online alışveriş ortamına uygunluk göstermiyor. Yani e-ticaret her ürün ve hizmet kategorisi için bir mecburiyet değil. Bir markanın faydasına ve itibarına uygun olmayacaksa e-ticarete girmemesi daha doğrudur.

2- Alışverişçiler fiziki satış noktalarında sergiledikleri davranışları e-ticaret sitelerinde de gösterirler. Tüketiciler satın alma kararlarında birden fazla markayı inceledikleri gibi, e-ticaret sitesinden alışveriş yaparlarken de birden fazla siteyi incelerler.

3- Tüketiciler bir çok kategoride, internette karşılaştırdıkları markaları, fiziki satış noktalarından satın almayı tercih ediyorlar. Bir markanın online varlık göstermesi, fiziki kanallarda satışını da artırır. Yani markaların, tüketicilerin tercihleri doğrultusunda online-offline kanal geçişlerini kolaylaştırmaları önerilir. “Tek müşteri, çok kanal” sistemini uygulayan markaların amacı bu geçişi kolaylaştırmaktır.  

4- Markaların online kanallarda sattıkları ürün yelpazesini, kanalın satış gücü ve özelliklerine göre seçmeleri gerekir. Çünkü tüketicilerin e-ticaret kanallarından satın aldıkları ürünler farklılık gösterir. Örneğin bazı markaların bazı ürünleri e-ticaret sitelerinde daha fazla tercih edilirken, bazı ürünlerin satışı fiziki satış noktalarında gerçekleşir. Bu sebeple bir markanın e-ticaret sitesinde satacağı ürünleri alışverişçi davranışlarına ve alışkanlıklara göre yönetmesi önemlidir. 

5-Online alışveriş, fiziki satış noktalarında yapılan alışverişten daha süratlidir. Markaların, alışverişçilerin bu eğilimini iyi anlaması ve e-ticaret sitelerinde en çok satan ürünlerini öne çıkarmaları gerekir.  

6- Bir markanın mağazaları dışında, online alışveriş sitesi kurması, satış garantisi anlamına gelmez. E-ticarette, tüketicilerin kategoriyi akıllarına getirdikleri anda ilk marka olabilmek değerlidir. Bu sebeple marka yönetimi e-ticaret için ayrı bir reklam bütçesi ayırarak reklam yapması gerekir.

markaniziı-buyutun

7- Markaların online satış hacminin büyümesi için, e-ticaret sitelerinin kullanıcı dostu olması gerekir. Çünkü alışverişçiler internet ortamında bir zorlukla karşılaştıklarında siteyi, fiziki bir satış noktasından daha kolayca terk ederler. 

Konuyla İlgili Makaleler


 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.