Fikirhane Blog

Persona Nedir? Persona Çalışması Nasıl Yapılır?

Written by Fikirhane | 23.06.2022 11:15

Persona, veri ve araştırmaya dayalı yarı kurgusal ideal müşteri profillerine verilen isimdir. Persona’lar, farklı müşteri türlerini temsil etmek için oluşturulan arketipsel karakterlerdir de diyebiliriz.

Persona’lar olmadan, hedef pazarınızın ihtiyaçlarına hangi mesajın hitap edeceğini nasıl bilebilirsiniz? Veya farkındalık oluşturmak ve potansiyel müşterilerinizi web sitenize çekmek için hedef kitlenize hangi yollardan ulaşabilirsiniz?

Persona’lar, zamanınızı nitelikli potansiyel müşterilere odaklamanıza, hedef müşterilerinizin ihtiyaçlarına uygun ürün geliştirmeye yardımcı olurlar. Sonuç olarak, zamanla elde tutma olasılığınız daha yüksek olan yüksek değerli ziyaretçileri, olası satışları ve müşterileri şirketinize çekersiniz.

Neden Persona Çalışması Yapmaya İhtiyacım Var?

Persona’lar, müşterilerinizin hedeflerini, isteklerini ve sınırlamalarını değerlendirmenin etkili bir yoludur. Bir web sitesinin hizmet, ürün, etkileşim, özellik ve görsel tasarımı hakkındaki kararlara rehberlik etmek için kullanılırlar.

Daha açıklayıcı olursak, Persona'ları derinlemesine anlamak, içerik oluşturmak, ürün geliştirmek, satış takibi ve gerçekten müşteri edinmek ve elde tutmak ile ilgili her şeyi yönlendirmek için persona’lar kritik öneme sahiptir.

Persona, tek bir kullanıcı değildir, bir kullanıcı grubudur. Persona çalışması yaparken belirlenen Persona’ların davranış kalıplarını, hedeflerini, becerilerini ve tutumlarını içeren 1-2 sayfalık bir ön hazırlık yaplılır. Persona’nın kim olduğu üzerine kafa yormak ve temsil ettiği insan grubunun motivasyonlarına ve ağrı noktalarına odaklanmak,  ortaya ‘gerçekçi bir karakter’ çıkarmanıza yarar.

Bir Persona, hedef pazarınızın tamamını değil, bir bölümünü temsil eder. Hedef pazarınız 'ev hanımları' ise, farklı ev hanımları türleri için birden fazla persona çalışması yapmanız gerekebilir.

Persona Çalışmalarının Faydaları

  • Pazarlama mesajının netleşmesi ve müşteri adayı tanımı için işletme genelinde tutarlılık yaratacaktır.
  • Müşterinizin ihtiyaçlarının, istek ve arzularının neler olduğu hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.
  • Müşterilerinizin zamanlarını nerede geçirdiğini anlamak, içerik ve promosyon fırsatlarının daha iyi hedeflenmesini sağlayacaktır.
  • Daha kaliteli satış fırsatları yakalayacak ve farklı kişiler için liderlik geliştirme programları hazırlayabileceksiniz.
  • Hangi kişilik türlerinin daha iyi müşteriler oluşturduğunu keşfedebileceğiniz için daha hedefli bir analiz yapabileceksiniz.

Örnek Kişisel Sorular

  • Persona'nın yaş aralığı nedir?
  • Persona'nın eğitim seviyesi nedir?
  • Persona'nın sosyal ilgisi nedir?
  • Persona'nın iş durumu nedir?
  • Persona'nın tipik iş deneyimi nedir?
  • Persona haber ve reklamları nereden takip ediyor? (TV, İnternet, Facebook, Linked in, Twitter vb.)
  • Persona  kendisini tanımlamak için hangi üç sıfatı kullanırdı?

Peki, Persona Neden Bu Kadar Önemli?

Persona, potansiyel müşterilerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Bu, içeriğinizi, mesajlaşmanızı, ürün geliştirmenizi ve ya hizmetlerinizi hedef kitlenizin belirli ihtiyaçlarını, davranışlarını ve endişelerini karşılayacak şekilde uyarlamanızı kolaylaştırır.

Örneğin, hedef müşterileriniz 'anneler' olduğunu biliyor olabilirsiniz, ancak onların özel ihtiyaçlarının ve ilgi alanlarının neler olduğunu biliyor musunuz?

 İdeal müşterilerinizin  tipik demografisi nedir ?

Müşterilerinizi neyin harekete geçirdiğini tam olarak anlamak için, işletmeniz için ayrıntılı Persona'lar geliştirmek çok önemlidir.

Persona Çalışmaları Pazarlamada Nasıl Kullanılabilir?

En temel düzeyde, Persona geliştirmek, hedef kitlenize hitap eden içerik ve mesajlaşma oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca, hedef kitlenizin farklı segmentleri için pazarlamanızı hedeflemenize veya kişiselleştirmenize yarar.

Örneğin, veritabanınızdaki herkese aynı besleyici e-postaları göndermek yerine, personalarına göre segmentlere ayırabilir ve mesajlarınızı bu farklı kişilikler hakkında bildiklerinize göre uyarlayabilirsiniz.

Farklı Persona Türleri

Persona üzerinde çalışmaya başlarken kendinize "Farklı Persona türleri nelerdir?" diye sorabilirsiniz? Ancak evrensel olarak tanımlanan Persona’lar yoktur ve her şirketin (aynı sektörde ne kadar rakibi olursa olsun) benzersiz ve biricik olması nedeniyle, Persona çalışmalarının da özgün olması gerekir.

Bu nedenle, farklı Persona'ları belirlemek ve oluşturmak bazen zor olabilir. İşletmenizin sahip olduğu farklı Persona’lar hedef kitlenizin kimleri içerdiğine ve müşterilerinize neler sunduğunuza göre değişecektir.

Şimdi, Persona’larınızı oluşturmaya başlamaya hazır mısınız?

Persona Nasıl Oluşturulur ?

Persona, anketler ve röportajlar yoluyla oluşturulabilir .

Persona geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri toplamanın bazı pratik yöntemleri şunlardır:

  • Belirli müşteri adaylarının veya müşterilerin içeriğinizi nasıl bulduğu ve tükettiğiyle ilgili eğilimleri ortaya çıkarmak için veri tabanınıza bakın.
  • Web sitenizde kullanmak üzere formlar oluştururken önemli kişisel bilgileri yakalayan form alanlarını kullanın.
  • Satış ekibinizin en çok etkileşimde bulunduğu müşteri adayları hakkındaki geri bildirimlerini göz önünde bulundurun.
  • Ürününüz veya hizmetiniz hakkında neyi sevdiklerini keşfetmek için müşterilerle ve potansiyel müşterilerle bizzat görüşün.

Araştırma sürecinden geçtikten sonra, potansiyel ve mevcut müşterileriniz hakkında çok sayıda ham veriye sahip olacaksınız. Bir sonraki adım, görüşme yanıtlarındaki kalıpları ve ortak noktaları belirlemek ve en az bir Persona çalışmanızı şirketin geri kalanıyla paylaşmaktır.

Persona’larınızı daha ayrıntılı olarak oluşturmayla ilgili adımları aşağıda açıklamaya çalıştık;

  1. Persona'ların temel demografik bilgilerini doldurun.

Telefonda, yüz yüze veya çevrimiçi anketler aracılığıyla demografik temelli sorular sorun.

  1. Persona’larınızın motivasyonları hakkında öğrendiklerinizi paylaşın.

Bu görüşmeler sırasında "neden" diye sorarak öğrendiğiniz bilgileri damıtacağınız nokta burasıdır. Örneğin bir persona’yı geceleri ayakta tutan nedir? Kim gibi olmak istiyorlar? Hangi trendleri neden takip ediyorlar? vb. Bu hedef kitlenin motivasyonları neler? 

  1. Satış ekibiniz ile Persona’larınızı beraber oluşturun.

Satış ekibinizin potansiyel müşterilerle yaptıkları konuşmalar hakkında bilgi edinin ve potansiyel müşterilerinizin öne sürebilecekleri itirazların listesini oluşturun. Bu hedef kitlenin ağrı noktaları neler? Örneğin kolay bir satın alma süreci mi istiyorlar yoksa aldıkları ürün ve hizmetin kalitesinden emin mi olmak istiyorlar? Son olarak, her persona için bir isim verdiğinizden emin olun (örn. Bebek Bakıcısı Filiz, Anne adayı Melisa, Büyükanne Selma vb). İşletmenizin ekipleri arasında dahili olarak her persona grubuna  aynı şekilde atıfta bulunmasını sağlayın.

Başarıyı Hedefleyen Her Şirket Mutlaka Persona Oluşturmalıdır.

Hedef kitlelerinizi daha derin bir düzeyde anlamak için Persona'lar oluşturun ve ekibinizdeki herkesin müşterilerinizi en iyi nasıl hedefleyeceğini, destekleyeceğini ve onlarla nasıl çalışacağını bilmesini sağlayın. Bu, erişimi ve  dönüşümleri artırmanıza, müşteri bağlılığı yaratmanıza yardımcı olacaktır.