Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

SEO Optimizasyonu: Mükemmel Bir B2B Ürün Sayfası Nasıl Oluşturulur?

Ürün sayfaları genellikle kısa, net olur ve görseller içerir. Ürün sayfaları hızlı satın alma yapmak isteyen tüketiciler için optimize edilir. E-ticaret ürün sayfaları B2C müşterilerine hitap etse de B2B müşterilerin beklentilerini karşılamaya yeterli olmaz. Etkili e-ticaret ürün sayfaları oluşturmak için yapılması gerekenler nelerdir? SEO nedir, ürün sayfalarında SEO optimizasyonu nasıl yapılır?

B2B satın alma karar süreci, B2C satın alma karar sürecinden daha uzun sürer.  B2B satın almaları daha fazla bilgi, araştırma süresi, detaylı analiz demektir. Dahası, B2B satın alma yolculuğunda - B2C satın alımına kıyasla- daha fazla sayıda “karar verici” sürece dahil olur.  Etkili B2B ürün sayfaları; bu satın almaların farklı bir yapısı olduğunu özümsemiş ve B2C sayfalarından farklı tasarlanmış sayfalar olmalıdır. 

1) Ziyaretçilerin ürün sayfalarınızı nasıl tükettiğini araştırın.

Ziyaretçilerin web sitenizde nasıl gezindiğini öğrenin. Gelen ziyaretçilerin bir içeriği nasıl tükettiğini görmek için “kullanıcı testleri”  yani A/B testleri tasarlayın. A/B testlerinde, ziyaretçilerinize web sitenizi nasıl keşfettiklerini, memnuniyetlerini, verdikleri kararların ardında yatan sebepleri sorun. Böylece;

  • Kullanıcıların hangi ürün veya hizmeti sunduğunuzu net bir şekilde anlayıp anlamadıklarını,
  • Kullanıcıların, ürün veya hizmetleriniz hakkında bilgi toplamak için ne tür içerikleri okuduğunu,
  • Ziyaretçilerinizin ürün veya hizmetiniz hakkında bilinçli bir karar vermeleri için hangi bilgilere ulaşmaları gerektiğini detaylı bir şekilde ortaya çıkarabilirsiniz.

Web sitenizdeki kullanıcı testi sayesinde, ziyaretçilerinizin belirli bir ürün sayfası hakkındaki farkındalıklarını ve beklentilerini ölçebilirsiniz. İçeriklerinizin yeterliliğini ve ziyaretçilerin bir sonraki adımlarının ne olacağını analiz edebilirsiniz.

Unutmayalım ki, günümüzde internet sayesinde satın alma şekil değiştirdi. Hubspot, satın alma yolculuklarının yaklaşık %60'ının bir satış görevlisiyle konuşmadan önce tamamlandığını söylüyor. Yani potansiyel bir müşteri şirketinizle iletişime geçmeden önce zaten kararını vermiş oluyor. Bu da bizlere, ürün sayfalarının önemini ve ne kadar kapsamlı olması gerektiğini işaret ediyor. Potansiyel bir B2B müşterisinin bir ürün sayfasında keşfetmeye çalıştıkları:     

  • Satılan ürün veya hizmet nedir?
  • Bu ürün veya hizmet işletmeme ne katacak?
  • Onu diğer ürünlerden/hizmetlerden farklı kılan nedir?
  • Param yeter mi?
  • Bu ürünün iyi olduğunu nasıl anlarım?
  • Başka kim kullanıyor?

Bunlar herhangi bir ürün sayfasının cevaplaması gereken birincil sorular. Ancak etkili, kullanıcı dostu ve kapsamlı bir B2B ürün sayfası hazırlamanız satın almalar için yeterli değil. B2B web siteleri ve ürün sayfalarının e-kitaplar, videolar, vaka çalışmaları gibi çalışmalarla desteklenmesi şart.

b2b-pazarlama-nasil-urun-sayfasi-yapilir

2) Marka vaadinizi geliştirin. 

Marka vaadi, ürün sayfalarınızda net bir şekilde ifade edilmeli. Bir ziyaretçinin sayfada gördüğü ve algıladığı ilk şey; görsel bileşenlerle uyumlu bir ürün marka vaadi olmalı.

Marka vaadinin iki temel ögesi vardır: Özellik tabanlı veya Fayda tabanlı konumlandırma. 

 “Özelliğe dayalı ürün konumlandırması” ürünün tam olarak ne yaptığını açıklarken “fayda temelli konumlandırma” ürünün mümkün kıldığı avantajlara odaklanır.    

Marka vaadinizi basit tutun. Jargondan kaçının. "Sınıfının en iyisi", "yenilikçi" veya "devrimci" gibi kavramlar, sadece işletmesinin işlerini kolaylaştırmaya çalışan bir alıcı için pek bir şey ifade etmez. Ürününüzün en iyisi, en faydalısıveya en hızlısı olduğunu iddia ediyorsanız, bu konumlandırmayı ürün sayfanızda reel/gerçekleşmiş  örneklerle gösterin. Örneğin kullanıcı videoları ve referanslar marka vaadinizi desteklemeye  yardımcı olabilir. 

3) Etkileyici ürün videoları hazırlayın.

Etkili ürün videoları nadir bulunur. Ürün videoları, ürünü sergilemekten daha fazlasını yapmalıdır; izleyenlere ürünün sağladığı katkıya dair fikir vermelidir. Birçok şirket, doğrusunu yapmanın zor veya pahalı olacağını düşünerek ürün videolarından çekiniyor. Bir ürün sayfasında video kullanmanın değeri, kullanıcı testlerinde defalarca kanıtlanmıştır. Dahası bu videolar sosyal medyada paylaşılabilir ve ürün tanıtımına dolaylı destek olur.

4) Ürün karşılaştırmalarından çekinmeyin.

Ürün sayfanızı hazırlarken potansiyel alıcıların yerine kendinizi koyun ve onların zihnine girin. Potansiyel alıcının aradığı çözümleri değerlendirin. Satın alma kararını vermelerine yardımcı olabilecek  detayları vurgulamaya çalışın. 

Örneğin, öne çıkan özellikleriniz var mı? Sizin ürününüzü diğerlerinden ayıran özellik ne?

Müşterilerinizin hayatını kolaylaştırmak istiyorsanız, şeffaf bir yaklaşımla ürün karşılaştırmaları yapın.

5) Referanslar veya vaka çalışmaları sunun.

“Sosyal kanıt” potansiyel alıcıya güvence vermenin güçlü bir yoludur. Derinlemesine vaka çalışmaları yapın.  Bir vaka incelemesi sayfasında sadece mutlu müşteriler gösterilmemelidir. Şeffaf, dürüst ve açık bir şekilde referanslarınızı derleyin. Seçtiğiniz konumlandırmayı güçlendirmek için ürün sayfalarınızda örnek olay incelemelerinizden veya müşterilerden alıntılar kullanın. Seçtiğiniz referanslar, sayfada vurgulamayı seçtiğiniz noktalar ile örtüşmelidir. Örneğin ürününüz piyasadaki en kullanım dostu ürünse, kullanımının ne kadar basit olduğundan bahseden bir referans bulun.

6) Satın alma yolculuğunun adımlarını net bir şekilde görüntüleyin.

Bir ürün sayfası görüntülendikten sonraki ilk adım satın alma değildir. Örnek olay incelemesi ve fiyatlandırma sayfası gibibir çok durak  vardır. Bu nedenle, demo talebi veya satış ekibinizin araması öncesinde, tam olarak hazır olmayan potansiyel müşteriler için başka sayfa seçeneklerin de mevcut olduğundan emin olun. Potansiyel müşterilerinizi müşteri vaka çalışmalarına veya diğer yararlı kaynaklara yönlendirin.

b2b-pazarlama-urun-sayfasi

7) Başarınızı Ölçün.

Ürün sayfalarının etkinliği, analiz raporlarına bağlı olarak çeşitli şekillerde ölçülebilir. Google Analytics’in sunduğu ücretsiz raporlar aracılığıyla sayfa görüntüleme, sayfada geçirilen süre ve hemen çıkma oranları kolaylıkla öğrenilebilir. Google Analytics ürün sayfanızdaki içeriğin ziyaretçileri ilgisini çekmek için nasıl çalıştığına dair temel bir analiz sağlayabilir. Başarınızı kolayca ölçüp analiz edebilirsiniz.

  • Sayfa Görüntüleme Sayısı: Başarının basit bir ölçüsü olan sayfa görüntülemelerindeki artış, ziyaretçileri çekmek için iyi bir arama motoru optimizasyon stratejisine veya diğer sayfa dışı taktiklere bağlanabilir. 
  • Sayfada Geçirilen Süre: İzleyicilerin ürün sayfalarınızda ne kadar kalması gerektiğine dair kesin kurallar yoktur. Çok kısa bir süre, izleyicinin sayfayı yararsız bulduğu ve baştan sona okumadığı anlamına gelebildiği gibi, sayfada geçirilen çok uzun süre, izleyicinin ihtiyaç duyduğu şeyi yeterince hızlı bulmasının zor olduğu anlamına da gelebilir. Bir pazarlamacı olarak yapacağınız en etkili adım, ürün sayfasının tasarımından sonra geçirilen sürelerdeki anormallikleri ve varyasyonları aramaktır. 
  • Hemen Çıkma Oranı: Hemen çıkma oranını olabildiğince düşük tutmaya gayret edin. Hemen çıkma oranı, sayfanıza ulaşan ve anında ayrılan kişilerin yüzdesini ifade eder. Kusursuz bir ölçüm olmasa da hemen çıkma oranınız yüksekse, bu, sayfaya geldiklerinde potansiyel müşterilerin beklentilerini karşılayamadığınız anlamına gelir. Analizleri biraz daha derinlemesine yaptığınızda, ürün sayfalarınızı ne kadar optimize ettiğinizi ve ürün sayfalarınızın şirketiniz için dönüşüm sağlayıp sağlamadığını ölçebilirsiniz.
  • Dönüşümler: Ürün sayfalarınızda dönüşümler hemen gerçekleşmeyebilir. Ancak bir harekete geçirici mesajın (CTA) tıklanma oranı kesinlikle olumlu bir işarettir. Herhangi bir yeniden tasarımdan sonra gözünüz dönüşüm oranında olsun. Müşterilerinizi bir sonraki adıma yönlendirmek için sayfanıza CTA yerleştirin. 
  • Arama Motoru Optimizasyonu:  Sektörünüzü veya ürününüzü aktif olarak arayandan daha iyi bir müşteri adayı yoktur. Bu nedenle, anahtar kelime sayısı ve gelen bağlantılar gibi SEO analitiği, ürün sayfası başarısını izlemek için önemlidir. 

Kaçınılmaz olarak bir web sitesinde ürün sayfaları dışında çok sayıda destekleyici sayfa da olacaktır. Ürün sayfaları, eksiksiz bir hikaye anlatmak için datanın bir araya geldiği yer olmalıdır. Ürün sayfanız, müşterilerin sorunlarını çözmesine ve ürününüzün sunduğu benzersiz değeri anlamasına yardımcı oluyor mu? Yukarıda sıralan önerilerin hangilerini yapıyorsunuz?  Sektörünüzde iyi örnekler olarak öne çıkan hangi ürün sayfalarını gördünüz? Harekete geçin!

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.