Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medyada Başarılı Olmak İçin 15 İpucu  

Sosyal medya, kullanıcıların hızlı bir şekilde içerik oluşturmasına ve paylaşmasına olanak tanıyan herhangi bir dijital araçtır. Sosyal medya, çok çeşitli web sitelerini ve uygulamaları kapsar. Twitter gibi bazıları, bağlantıları ve kısa yazılı mesajları paylaşma konusunda uzmanlaşmıştır. Instagram TikTok gibi diğerleri, fotoğraf ve video paylaşımına odaklanır.

Fotoğrafları, fikirleri ve olayları gerçek zamanlı olarak paylaşma yeteneği, yaşama ve iş yapma şeklimizi değiştirdi. Hatta geçtiğimiz 10 yılda, sosyal medya siyasal değişimlere de sebep verdi. Sosyal medyanın gücünün hepimiz farkındayız. Ancak herkes sosyal medyadan verimli bir şekilde faydalanamıyor.

Sosyal medyayı anlamak, ve markanızı bu mecralarda büyütmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız bu kılavuzu okumaya devam edin.  

Sosyal Medya Nedir? 

Sosyal medyayı benzersiz kılan şey, hem geniş hem de nispeten sansürsüz olmasıdır. Sosyal medyada, bir insanın paylaşabileceği şeyler konusunda gazeteler, radyo istasyonları ve televizyon kanalları gibi diğer kitle iletişim araçlarıyla kıyasla daha az sınırlama vardır.

İnternet erişimi olan herkes bir sosyal medya hesabına kaydolabilir. Bu hesabı, istedikleri içeriği paylaşmak için kullanabilirler. Paylaştıkları içerik, takipçileri ve profillerini ziyaret eden herkese ulaşır. 

Bugün bir markaysanız, sosyal medyada bir şekilde veya biçimde varsınız demektir. Peki sosyal medya pazarlaması gerekli mi?

Sosyal Medya Pazarlamasına İnanmak İçin 5 Neden

  1. Potansiyel müşterilere anında ve ücretsiz erişim sağlar.
  2. Sosyal medya yönlendirmeleri, birçok web sitesine yönlendirilen trafiğin önemli bir bölümünü oluşturur.
  3. Optimum performansta, sosyal medya pazarlaması genel pazarlama maliyetlerini azaltabilir
  4. Sosyal medya çabalarının büyük bir kısmı araçlar kullanılarak ölçülebilir.
  5. Sosyal medya içeriğiyle ilgili geri bildirim döngüsü nispeten daha kısadır, böylece pazarlama stratejilerini hızlı bir şekilde test edebilir, gözden geçirebilir ve iyileştirebilirsiniz.

Ancak kaç markanın aktif, gelişen ve dikkat çekicibir sosyal medya varlığı var? Sosyal medyada başarılı olan markalar, sosyal medya stratejileri kurmuş markalardır. 

Sosyal medyanın kuralları hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için tıklayın

Bu markaların bazılarının gişe rekorları kıran bütçeleri olsa da, doğru bir sosyal medya varlığı yaratmak için kullandıkları ilkeler her büyüklükteki işletme tarafından tekrarlanabilir. Peki bu ilkeler neler?

sosyal-medya-nedir

Sosyal Medyada Başarılı Olmak İçin 15 İpucu  

1. Akıllı Hedefler Belirleyin.

SMART hedefler kavramı, onlarca yıldır var. SMART hedeflerin özeti şu: markalar spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana bağlı hedefler belirlemelidir.

Sosyal medya pazarlaması için iyi bir SMART hedefine bir örnek, "Twitter yanıt oranımızı ilk çeyreğin sonuna kadar %25 artıracağız" gibi bir hedef olabilir. Sosyal medya çabalarınıza somut bir amaç atamak, amaçsızca paylaşım yapma tuzağından kaçınmanıza yardımcı olur. Sosyal medya yönetimi hakkında daha fazla bilgi için bu kılavuza göz atın. 

2. Hedef Kitlenizi Tanımlayın.

Hedeflerinizi belirledikten sonra hedef kitlenizi belirlemeniz gerekir. 

Birçok marka, tanımlanmış bir kitleye hitap eden içerik yayınlamadıkları için çarklarını döndürüyor. Hedef kitlenize bakarak biraz zaman ayırın, sosyal medya aracılığıyla karşılaştıkları zorlukları ve hangi markaları zaten sevdiklerini anlayın. Bir rekabet analizi gerçekleştirin. Bu, kendi sosyal medya varlığınızın kalabalığın arasından nasıl sıyrılabileceğini anlamanıza yardımcı olabilir.Bir Persona çalışması gerçekleştirin. Persona çalışması hedef kitlenizi ve potansiyel müşterilerinizi anlamakta size yardımcı olacaktır.

3. İnsan Odaklı Olun.

Sosyal medyada yapılacak en kötü hatalardan biri, sıfır kişiliğe sahip meçhul bir şirket olarak ortaya çıkmaktır. Modern şeffaflık çağında insanlar şirketinizi daha kişisel bir düzeyde tanımak isterler.

Günümüzde birçok marka şakalar yapıyor ve takipçileriyle arkadaşları gibi konuşmaktan çekinmiyor. Markalar bir zamanlar robotlar gibi davrandıkları için azarlanırken, insanların sosyal medyadaki varlığı birçok takipçi arasında bir beklenti haline geldi.

Benzer şekilde, markanızın insani tarafını göstermek, sosyal varlığınızın arkasındaki yüzleri göstermek anlamına gelir. İster ofis fotoğrafları ister ekibinizin "vahşi" anlık görüntüleri olsun, takipçilerinizle kişiselleşmek, çok ihtiyaç duyulan bir bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir. İnsan odaklı bu yaklaşımla, siz de markanızı daha ilgi çekici kılabilirsiniz.

4. Sadece Takipçiler Değil, İlişkiler Yaratın. 

Takipçi sayınızın boş bir metrik olup olmadığını bütün gün tartışabiliriz. Bununla birlikte, sizinle düzenli olarak etkileşime giren 100 takipçiye sahip olmak ve içeriğiniz, sizi görmezden gelen 10.000'den çok daha değerlidir.

Söylemesi klişe olabilir, ancak “sosyal” olanı sosyal medya varlığınızın dışında bırakmayın. Sosyalliğin güzelliği, hemen hemen her yerden takipçilerle anında ilişki kurabilmenizdir. 

İlişki kurma konusunda tam olarak nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, işte size birkaç fikir:

  • Sosyal medya gönderilerinizde referans verdiğiniz kişilerden her zaman tag’leyerek bahsedin.
  • İnsanların sorduğu soruları cevaplayın.
  • İnsanlar sizden bahsettiğinde veya içeriğinizi paylaştığında yanıt verin.
  • Sadece  başkalarının içeriğini beğenip paylaşmayın; bir konuşma başlatın.

5.  Bir Editoryal Takvim Oluşturun.

Bir içerik planına bağlı kalmak, markaların yaptığı "ekstra" bir şey değildir.

Sosyal medyadaki en büyük markalar arasında ortak bir nokta varsa, o da tutarlı bir şekilde paylaşımda bulunmalarıdır.

Muhtemelen birden fazla sosyal kanalla uğraşıyorsunuz ve açıklamalar ve ne zaman yayınlayacağınız konusunda birçok kutucuğu işaretlemeye çalışıyorsunuz, değil mi? Bir içerik takviminin süreci nasıl daha kolay hale getirebileceğini düşünün…

  • Siteler arasında geçiş yapmak zorunda kalmadan her bir platform için gönderilerinizin her birine ince ayar yapmanıza olanak tanır.
  • Gönderilerinizi etkileşimi en üst düzeye çıkaracak şekilde zamanlayayın.
  • Gerçek zamanlı gönderi yapmaktan kaçınmayın.
  • Aynı içeriği tekrar tekrar kullanmaktan kaçının.

Kısacası, takvim hazırlamak için zaman ayırmak, içeriğinizin erişimini en üst düzeye çıkarır. Aynı zamanda sosyal medya varlığınızı düzenlersiniz.

sosyal-medya-nedir-nasil-yonetilir

6. Pazarlama Otomasyonu Kullanın.

Otomasyon, şu anda pazarlamanın odak noktası.

Ancak, sosyal varlığınızı başarılı bir şekilde otomatik pilota alıp çekip gitmeyi bekleyemezsiniz.

Örneğin, toplu otomatik yanıtlama, genellikle samimiyetsiz göründüğü için artık pek kullanılmıyor. Günümüze müşteri hizmetlerinin otomatik değil, kişiselleştirilmesi gereken bir sosyal medya parçası olduğu açıktır.

Bununla birlikte içerik planlaması ve otomasyonu gerekli bir sistem haline geldiİçeriklerinizi ve paylaşımlarınızı otomasyon ile tek bir sistem üzerinden yönetmek, karmaşık sosyal medya takibini kolaylaştırır. Hubspot gibi otomasyon sistemlerini araştırın. Süreçlerinizi otomatikleştirmek size zaman ve iş gücünden tasarruf sağlayacaktır.

7. Müşteri Odaklı Olun.

Elbette, e-ticaret yapıyorsanız, takipçilerinize teklifler ve fırsatlar sunmak mantıklıdır. Daha da önemlisi, takipçilerin sorularını yanıtlar veya içerik pazarlaması yoluyla yanıtlamaktır.

Takipçileriniz bir soru sorarsa, zamanında cevap vermelisiniz.

Ve takipçileriniz belirli bir sorun hakkında vızıldıyor gibi görünüyorsa, doğrudan ona hitap eden içerik oluşturmalısınız.

Her zaman ürünlerinizi tanıtmak yerine sorunlara çözümler sunarak, şirketinizin bir otorite olduğunu kanıtlarsınız. Sosyal medya stratejinizi belirlerken müşteri odaklı olmayı unutmayın.

8. Etkileşim için Hesaplarınızı Optimize Edin.

Her şeyden önce: “optimizasyon” kelimesinin sizi korkutmasına izin vermeyin.

SEO'nun aksine, sosyal medya optimizasyonu çok teknik bilgi birikimi gerektirmezProfiller, görüntüler, anahtar kelimeler ve hesap bilgilerinizin eksiksiz doldurulması yoluyla optimize edilebilir.  

Örneğin, markalar promosyonlara bağlantı vermek, hashtaglerinin reklamını yapmak ve markalarının sesini duyurmak için Instagram biyografilerini kullanabilir.

Benzer şekilde, doğru hazırlanmış bir Twitter profili, daha fazla takipçi çekmenize yardımcı olabilir.

Çeşitli hesaplarınızda sosyal medya varlığınızı optimize etmenin bazı hızlı yolları şunları içerir:

  • Profilinize alakalı anahtar kelimeler ekle
  • Gönderilerinizdeki anahtar kelimeler ve hashtag'ler dahil olmak üzere sektörünüzle ilgili içerik paylaşın.
  • Sektörünüzdeki popüler hesaplarla bağlantı kurun. 
9. Görsele Önem Verin.

Mecranız ne olursa olsun fotoğraf ve video içeriklerine önem vermeniz gerekir.

Instagram’da video içerikler çok izleniyor. Facebook, Canlı videoların diğer içerik türlerine kıyaslaaltı kat daha fazla ilgi aldığını söylüyor. Twitter’da ise grafikler ve videolar, metin tabanlı gönderilerden çok daha fazla paylaşım alıyor. 

İyi haber şu ki, görsellerden yararlanmak, herhangi bir çılgın ekipmana veya tam gelişmiş bir prodüksiyon bütçesine ihtiyacınız olduğu anlamına gelmiyor. 

  • Ekip fotoğrafları veya videoları,
  • Müşteri fotoğrafları,
  • Etkinlik fotoğrafları,
  • Kamera arkası fotoğrafları ve videoları,
  • Bilgi grafikleri paylaşabilirsiniz. 
10. Varlığınızı Bildirin. 

Sosyal medyadaki varlığınızı büyütmenin ayak işlerini hallettiyseniz, bunu tüm dünyaya bildirmeniz gerekir.

Ana sayfa beslemelerinden site alt bilginizdeki simgelere veya e-posta imzanıza kadar, markanızla temasa geçen herkes uzun vadeli bir takipçi olmaktan yalnızca bir tık uzakta olmalıdır.

Facebook, Twitter, Pinterest ve Instagram beslemelerinin tümü, kopyala-yapıştır kodu ile sitenize kolayca entegre edilebilir. Web sitenizde ve diğer sosyal kanallarda çapraz tanıtım, zaman içinde takipçi sayınızı artırmanın proaktif bir yoludur.

11. Aktif Kalın

Facebook veya Instagram'ınızın örümcek ağları toplamasına izin vermek yerine, her gün yeni içeriklerle “ortaya çıkmanız” gerekir . 

Aktif kalmanıza yardımcı olacak bazı hızlı ipuçları şunları içerir:

  • Zamandan ve enerjiden tasarruf etmek için zamanlama ve otomasyonu birleştirmek.
  • Hedef kitlenizin konumuna göre sosyal ağlarınızı seçmek ve önceliklendirin.
12. Güncel Kalın.

Son dakika haberleri, trend olan hashtag'ler veya en son meme ne olursa olsun, markaların içerikleriyle her zaman güncel olma şansı vardır. Bu, yalnızca mevcut bir trendin vızıltısını oluşturmak için değil, aynı zamanda markanızın kişiliğini göstermek için de harika bir fırsattır.

Güncel konulara girmekten korkmayın. Ancak bir marka olduğununuz ve amacınızın polemik yaratmak olmadığını da unutmayın. Günceli takip edin ve gerektiğinde güncel konulara dahil olun. Ancak sosyal medya trendlerine kapılıp gitmeyin.

sosyal-medya-nedir-neden-onemlidir
13. Ücretli Reklamlardan Yararlanın. 

Beğenin ya da beğenmeyin, genel olarak sosyal medya bir zamanlar olduğu gibi tamamen “ücretsiz” bir kanal değil. Hala organik olarak yapılabilecek pek çok şey olsa da, Facebook’un  Instagram'da kullanıma sunulan yeni işletme özellikleri, işletmelerin reklamları denemeleri için açık bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.  

Hedef kitlenizi belirledikten sonra, sosyal medyada reklam verebilirsiniz. Sosyal medyanın hedefleme özellikleri ile potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz. Sosyal medyanın yarattığı bu fırsatlardan yararlanın.

14. Başarınızı Ölçün. 

En iyi performans gösteren içeriğinizi, performans trendlerinizi belirlemenize ve sosyal medyadaki varlığınızı sayılara göre ayırmanıza yardımcı olacak araçlardan yararlanın.

 Bu veri noktaları, sosyal medyayı bir tahmin oyunundan çok bir bilim gibi ele almanıza yardımcı olabilir.  

15. Kaliteli İçerikler Üretin

Sosyal medyada öne çıkmak istiyorsanız, yaratıcı içerikler üretmek şart. Orijinal içerik, sosyal medyada başarılı olmanın vazgeçilmezi haline geldi.

Takipçilerinizin dikkatini çeken içerikler yayınlamaya çalışmalısınız. Sosyal medyada çok fazla gürültü var: Bunu aşmayı bir hedef haline getirin.

Dahası içerik üretirken fayda yaratmaya odaklanın. En kaliteli içerikler en faydalı içeriklerdir. Sektörünüze dair soruları yanıtlayın, müşterilerinizin sıkıntılarını çözün. Kısacası, insanlara faydalı olun. Fayda yaratan içerikler üretirseniz, organik olarak hem paylaşımınız hem de erişiminiz artacaktır. Sosyal medyada içerik yönetimi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Daha iyi bir sosyal medya varlığı için "gizli" veya anahtar teslimi bir çözüm yoktur. Bunun yerine, etkileşime hazır sosyal hesaplar oluşturmanıza yardımcı olabilecek küçük taktikler ve stratejiler var. Ana hatlarıyla belirttiğimiz ilkeler, şu anda sosyal medyada başarılı olan markaların zımbalarıdır. 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.