Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Belirlenir?

Sosyal medya yönetimi, dijital ortamda büyümek isteyen markaların artık bir vazgeçilmezi haline geldi. Doğru sosyal medya yönetimi, bir sosyal medya stratejisi oluşturmak ile başlar. Sosyal medya stratejisi, kısaca, sosyal medyada yapmayı planladığınız ve başarmayı umduğunuz her şeyin bir özetidir. Eylemlerinize rehberlik eder ve başarılı olup olmadığınızı bilmenizi sağlar.

Planınız ne kadar spesifik olursa, o kadar etkili olacaktır. Planınızı kısa tutun. Stratejinizi ulaşılamaz veya ölçülmesi imkansız bir şekilde tasarlamayın.

Başarılı bir sosyal medya pazarlama stratejisi oluşturmak ve doğru sosyal medya yönetimi yapmanız için size bir kılavuz hazırladık. 

Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?

Sosyal medya pazarlaması, bir markayı, ürünü veya hizmeti satmak ve tanıtmak için sosyal medya kanallarını kullanmaktır.

Sosyal medya pazarlaması işletmelere şu konularda yardımcı olur:

  • Marka bilinirliğini artırmak,
  • İlgili topluluklar oluşturmak,
  • Ürün ve hizmet satmak,
  • İnsanların işletmeniz hakkında ne düşündüklerini ölçmek,
  • Sosyal medya platformlarında müşteri hizmetleri sunmak,
  • Ürünlerini ve hizmetlerini hedef kitlelere tanıtmak,
  • Performansınızı takip etmek,

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal medya yönetimi, Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında yayınladığınız içeriği oluşturma, yayınlama ve analiz etme sürecine denir. Amacı, bu platformlardaki kullanıcılarla etkileşim kurmaktır. Doğru bir sosyal medya yönetimi markanızı büyütür. Ücretsiz ve ücretli araçların yanı sıra profesyonel sosyal medya yönetimi hizmetleri ile sosyal medya yönetimini kolaylaştırabilirsiniz.

Sosyal Medya Yöneticisi Nedir?

Bir sosyal medya yöneticisi, sosyal medya pazarlaması, reklamcılığı ve yönetimi konusunda yetenekli bir profesyoneldir. İster bir sosyal medya ajansında danışman, şirket içi çalışan veya ekip üyesi olarak çalışıyor olsun, sosyal medya yöneticilerin görevleri benzerdir: sosyal medya hedeflerinize ulaşmak. Belki takipçilerinizi artırmak, belki ücretli reklamlarla büyümek, belki de daha fazla etkileşim almak istiyorsunuz. Tüm bunlar, birer sosyal medya hedefleridir. Sosyal medya yöneticileri ise, bu hedeflere ulaşmaya çalışırlar. Sosyal medya yönetimi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Neden Sosyal Medya Yönetimi Yapmalısınız?

Sosyal medya yönetimi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar:

  • Maliyet: Pazarlama bütçeniz ne olursa olsun, sosyal medya uygun maliyetli bir girişimdir. Sosyal medya ağlarına katılmak, içerik göndermek, kullanıcı yorumlarına yanıt vermek ve daha fazlası ücretsizdir. Sosyal medya reklamcılığı bile, hedef kitlenize ulaşmak ve çevrimiçi bir takipçi kitlesi oluşturmak için karlı bir kanal sunar. 
  • Erişim: Facebook'tan LinkedIn'e kadar sosyal medya ağları sizi dünyanın her yerinden kullanıcılarla bağlayabilir. Niş kitlelere ulaşmak için Pinterest gibi sosyal medya platformlarını da kullanabilirsiniz.
  • Kullanıcılar: Sosyal medyayı pazarlama stratejinize dahil etmek, pazarlama girişimlerinizi kullanıcı davranışıyla uyumlu hale getirmenize olanak tanır. Sosyal medya üzerinden müşterileriniz hakkında veri ve değerli bilgiler edinebilirsiniz.
  • Performans: Pazarlamacılar ve işletme sahipleri, sosyal medya pazarlaması ve reklamcılığının performansı konusunda hemfikirdir. Şirketler sosyal medya aracılığıyla markalarını oluşturabilir ve hatta potansiyel müşteriler ve satışlar üretebilir.

sosyal-medya-yonetimi-nedirSosyal Medya Yönetimi Hangi Platformları Kapsar?

Sosyal medya yönetimi için en yaygın platformlardan bazıları şunlardır: Facebook, Instagram, Linkedin, Youtube, Pinterest…

1. Facebook: 

Facebook kitlesel bir sosyal medya ağıdır. Bu nedenle sosyal medya yönetimi hizmeti sunan ajanslar, Facebook'u aynı zamanda kitle çeşitliliği nedeniyle de önerecektir. 

  • Demografi: Facebook, yaşlılar ve gençlerden erkeklere ve kadınlara kadar birçok farklı demografiye erişim sunar. 
  • Kullanım Alanları: Sosyal medya yönetimi açısından bakıldığında, Facebook mevcut ve gelecekteki müşterilerle ilişkiler kurmak için kullanışlıdır. Ayrıca, gelecekteki satın almaları teşvik edebilecek marka sadakati oluşturmaya da yardımcı olabilir. 
  • Avantajlar: Facebook'un en büyük avantajı, fotoğraflardan videolara ve metne kadar çok çeşitli reklam ve içerik biçimlerine sahip olmasıdır. 

Sektörünüz veya hedefleriniz ne olursa olsun, sosyal medya stratejinizde Facebook'u kullanabilirsiniz. Ancak aktif Facebook kullanıcılarının yaş ortalamasının diğer platformlara göre daha yüksek olduğunu unutmayın. Eğer markanız gençleri hedefliyorsa, Facebook’a çok zaman ayırmak doğru olmayacaktır.

2. Instagram:

Instagram sosyal medya yönetimi hizmetleri için yeni bir standart haline geliyor. Videoların yanı sıra görüntülere de odaklanması, şirketleri kitlelerini yakalamak ve onlarla etkileşime geçmek için yaratıcı yollar bulmaya teşvik ediyor. 

  • Demografi: Instagram, 18 ila 29 ve 30 ila 49 yaş arasındaki kullanıcılarla bağlantı kurmak için birinci sınıf bir platformdur.
  • Kullanım Alanları: Facebook gibi Instagram da tüketicilerle ilişki kurmak ve onlarla etkileşim kurmak için kullanışlıdır. Sektörünüze bağlı olarak, yeni potansiyel müşteriler oluşturmak için Instagram'ı da kullanabilirsiniz. Bu nedenle perakende, eğlence ve güzellik işletmeleri genellikle platformu kullanır.
  • AvantajlarıInstagram'ın bir yararı, kullanıcıların platformu kullanmayı sevmesidir. Bu nedenle, yaklaşık %60'ı günde birden çok kez check-in yapar, bu da kullanıcıların yalnızca gönderilerinizi görme değil, aynı zamanda onlarla etkileşim kurma şansını da artırır.   

Belirli pazarlar için Instagram, sosyal medya stratejinizde olmazsa olmaz bir platformdur.

3. LinkedIn:

Dünyanın en büyük profesyonel sosyal ağı olan LinkedIn, 774 milyondan fazla kullanıcıya erişim sunuyor . Bu nedenle, adayları işe almak ve kendilerini bir endüstri lideri olarak kurmak isteyen işletmeler için ideal bir platformdur. 

  • Demografi: LinkedIn, üniversite mezunları arasında popüler bir platformdur - yarısından fazlası ağı kullanır. 
  • Kullanım Alanları: Twitter gibi LinkedIn de şirket duyuruları veya sektöre özel haberler gibi haberlerle ilgili materyalleri paylaşmak için kullanışlıdır. Ayrıca diğer şirketlerle ilişkiler geliştirmenize ve içerik pazarlamasıyla itibarınızı artırmanıza yardımcı olabilir . 
  • AvantajlarLinkedIn, işletmeler için, özellikle B2B operasyonları için birkaç avantaj sunar. Sosyal medyadan gelen potansiyel B2B müşterilerinin%80'i LinkedIn'den geliyor . 

Kısaca, hedeflerinize, pazarınıza ve operasyonlarınıza bağlı olarak LinkedIn çeşitli avantajlar sunabilir.

4. Youtube

  • Demografi: Facebook gibi, YouTube da 18 ila 65 yaş ve üstü arasında geniş bir kullanıcı yelpazesine sahip.
  • Kullanım Alanları: YouTube ile şirketiniz kullanıcılara bilgilendirici içerik sağlayabilir. Birkaç örnek, ürünlerinizle ilgili nasıl yapılır videolarının yanı sıra sektörünüz veya hizmetlerinizle ilgili açıklayıcı videoları içerir. Bunlar, kullanıcının marka bilinirliğini artırabilir ve dönüşümlere yol açabilir.

YouTube, yatırıma değer bir sosyal medya platformudur. Video içeriklerin etkisi ivmelenerek artmaya devam ediyor ve zamanın ruhunu yakalayan şirketler kazanıyor.

5. Pinterest

Aylık 450 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olan Pinterest, dolap üreticileri, giyim mağazaları ve çiçekçiler gibi güçlü bir görsel odak noktası olan şirketlere hedef kitlelerindeki insanlarla bağlantı kurma şansı sunuyor. 

Pinterest, ürününüzü promosyonsuz bir şekilde sergilemek için mükemmeldir. Örneğin, ürünlerinizin kullanım alanlarını ve özelliklerini ön plana çıkarabilirsiniz. Ürünlerinizi daha fazla tanıtmak için etkileyicilerle bile bağlantı kurabilirsiniz. Hedef kitlenize bağlı olarak Pinterest, sosyal medya yönetimi hizmetleriniz için bir varlıktır.

Sosyal Medya Yönetimi Neleri İçerir?

Sosyal medya yönetiminin geniş tanımı nedeniyle, sosyal medya yönetiminin neler içerdiğini merak etmek doğaldır. Çabalarınızı nereye odaklamanız gerektiğini ve sosyal medyanın ne kadar zamana ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekir.  11 Adımda sosyal medya yönetimini sizin için derledik.

1. Mevcut sosyal medya stratejinizi denetleyin.

İşletmenizi zaten sosyal medyada pazarlıyor ve reklamını yapıyor musunuz? Ardından, mevcut stratejinizi denetlemek için biraz zaman ayırmak isteyeceksiniz. Bir sosyal medya denetimi gerçekleştirin.  Böylece sosyal medya kampanyalarınızda neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlarsınız.

Bir sosyal medya denetimindeki tipik adımlar şunları içerir:

  • Sosyal medya hedeflerinizi gözden geçirmek,
  • Markanızın sosyal medya ağlarında eşleşmesini sağlamak,
  • Takipçiler, katılım oranı ve daha fazlası gibi sosyal medya metriklerinizi derlemek,
  • İçerik tercihleri ​​gibi eğilimleri bulmak için sosyal medya metriklerinizi analiz etmek,
  • Rakibinizin sosyal medyadaki varlığını gözden geçirme

Denetiminiz, sosyal medya stratejiniz hakkında anında bilgi sağlayacaktır. Ayrıca, daha fazla takipçiden daha iyi müşteri memnuniyetine kadar işletmenizin sosyal medyadan görmek istediği sonuçları elde edebilmeniz için kampanyalarınızı geliştirmek için bir temel sunacaktır.

2. Hedef kitlenizi araştırın

Hedef kitlenizi anlamak ve araştırmak sosyal medya yönetiminin temel bir parçasıdır. Ajansınız veya şirketiniz hedef kitlenizin kim olduğunu bilmiyorsa, bir sosyal medya stratejisi geliştirmeyi zorlaştırır. Hedef kitlenizin kim olduğunu öğrenin ve onları çevrimiçi olarak nerede bulacağınızı öğrenin.

sosyal-medya-yonetimi

3. Sosyal medya platformlarınızı seçin

Ardından, hangi sosyal medya platformlarını kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. İşletmeler için sosyal medya yönetimi söz konusu olduğunda zaman en değerli kaynaklardan biridir, bu nedenle çabalarınızı hedef kitleniz için en önemli ağlara odaklamak çok önemlidir.

Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi en iyi sosyal medya ağlarında bir profiliniz olması gerekirken, zamanınızı bunlar arasında eşit olarak bölmemelisiniz. Bunun yerine, sosyal medya platformlarını hedef kitlenizin onları ne kadar kullandığına göre önceliklendirin.

4. Sosyal medya stratejinizi oluşturun

Hesap yöneticiniz (veya dahili ekibiniz) sosyal medya kampanyanızı başlatmadan önce stratejiniz belirlemeniz gerekirÇoğu durumda, Twitter, LinkedIn, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarının farklı rolleri ve kullanımları nedeniyle her platform için bir strateji oluşturmaya odaklanırlar. Sosyal medyada nasıl davranmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

  • Hedefleriniz: İşletmeniz sosyal medya ile neyi başarmak istiyor? Gerçekleştirmek istediğiniz başka bir hedef var mı? 
  • Sektörünüz: Sektörünüzdekiizleyiciler ne bilmek istiyor?  Farklı platformlarda bağlantı kurabileceğiniz sektör liderleri var mı?  
  • Markanız: Marka sesiniz nedir? Herkese açık bir forumda müşterilerle etkileşim kurarken bir dizi standart veya süreciniz var mı? Veya markanız kullandığınız renkleri ve medyayı nasıl etkiliyor? 
5. Sosyal medya profillerinizi tasarlayın

Sosyal medya profillerinizi oluşturduğunuzda veya güncellediğinizde, markanıza uygun ve uyumlu olduklarından emin olmak çok önemlidir. Bu nedenle sosyal medya yönetim hizmetleri sosyal medya tasarımını da kapsayabilir. Bu hizmet, markanızı yakalayan ve kullanıcılar üzerinde harika bir ilk izlenim bırakan profesyonel görüntüler oluşturmaya odaklanır. 

6. Sosyal medya reklamlarınızı geliştirin

İşletmenizin hedeflerine ve hizmet planına bağlı olarak, sosyal medya yöneticiniz şirketiniz için bir reklam stratejisi geliştirebilir. Daha fazla gerçek takipçi kazanmak ve kullanıcı katılımını teşvik etmek istiyorsanız, sosyal medya reklamları çok önemlidir.

Sosyal medya yöneticinizin bakacağı diğer bazı reklam özellikleri şunları içerir:

  • Kitle
  • medya
  • İçerik
  • Harekete geçirici mesajlar (CTA)
  • Tıklama başına maliyet (PPC)

Bunların hepsi, reklamlarınızın başarısını etkileyen kritik faktörlerdir. Etkileyici bir CTA'ya sahip bir reklam oluşturabilirsiniz , ancak bunu yanlış hedef kitleye hedeflerseniz, beklediğiniz sonuçları göremezsiniz.  Bir reklam kampanyası başlatmadan önce, reklamlarınızı inceleme ve imzalama şansınız olmalıdır.

7. Sosyal medya içerik takviminizi oluşturun

Çoğu sosyal medya yönetim hizmetinde bulunan diğer bir çıktı, sosyal medya hesaplarınızın her biri için bir içerik takvimidir. Bu takvim siz ve profesyonel sosyal medya yönetim ekibiniz için bir referans noktası görevi görür. İçinde bulunulan ayı içerecek içerik takviminizde, sosyal medya hesaplarınız için planlanmış gönderileri görüntüleyebilirsiniz.

8. Platforma özel içerikler oluşturun

Bir sosyal medya uzmanı, şirketiniz için bir içerik takvimi oluşturmaktan daha fazlasını yapar - aynı zamanda içeriği de oluşturur.  Bununla birlikte, mümkün olan en iyi içeriği oluşturmak için birçok sosyal medya uzmanı, grafik tasarımcılar ve metin yazarlarıyla birlikte çalışacaktır. Amaç, kullanıcılar arasında yankı uyandıran ve şirketinizin hedeflerini gerçekleştiren bir içerik üretmektir. Sosyal medyada içerik yönetimi hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

sosyal-medya-yonetimi-nasil-yapilir9. Sosyal medya takipçilerinize yanıt verin

Birçok sosyal medya yönetim hizmetinin içerdiği günlük sorumluluk, takipçileriniz ve yorum yapanlarla etkileşim kurmaktır.  Bu hizmetin bir parçası olarak sosyal medya yöneticiniz, takipçilerinizle etkileşim kurarken markanıza ve şirket standartlarınıza bağlı kalacaktır. Sosyal medya kullanıcıları için, şirketinizin onlarla etkileşimi, önemsediğinizi gösterir. Birçok sektörde, bu işinizi rakiplerinizden ayıracaktır.  

10. Sosyal erişiminizi büyütün

Sosyal medya uzmanınızın takipçilerinizi ve sosyal medyadaki varlığınızı artırmasının tek yolu reklamlar değildir. Sağlayıcınız, sosyal medya yönetimi hizmetlerinizin bir parçası olarak sektörünüzdeki etkileyicilere ve güvenilir kuruluşlara ulaşabilir. Bu, sizi takipçileriyle bağlayabilecek kişiler tarafından şirketinizin kapsamına alınmasına yol açabilir. Sonuç, markanız için daha fazla görünürlük ve daha fazla takipçi ve müşteri kazanma şansıdır.

11. Sosyal medya performansınızı izleyin

Sosyal medya yönetiminin kritik bir parçası, çabalarınızın performansını izlemektir. Bu nedenle sosyal medya uzmanlarından oluşan ekibiniz, reklamlarınızın yanı sıra yaratıcı içeriklerin performansını da takip edecek ve bu sonuçları sizinle paylaşacaktır.

Sosyal medya yönetim hizmetlerine veya herhangi bir dijital pazarlama hizmetine yatırım yaptığınızda, yalnızca sosyal medya hesaplarınızın performansını izlemekle kalmayan, aynı zamanda bu performans düştüğünde tepki veren bir ajansla ortak olmanız çok önemlidir.

Düşük performansı iyileştirmek için de bir eylem planı geliştiren bir ortak istiyorsunuz - bunu mazur gösteren birini değil. Bu zihniyeti benimseyin ve işiniz için en iyi ajansı bulacaksınız. Bu tür bir ortaklık daha iyi sonuçlara ve daha iyi bir yatırım getirisine yol açar.

Neden Sosyal Medya Yönetim Hizmetlerine Yatırım Yapmalısınız?

Sosyal medya, şirketinize markanızı ve işinizi büyütmek için muazzam bir fırsat sunar. Sosyal medya yönetim hizmetlerini keşfederek ve bunlara yatırım yaparak rekabette öne geçin ve sosyal medyayı tüm avantajlarıyla kullanın. Sosyal medya yönetimi hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz. 

Peki, Sosyal Medya Stratejisi Nedir?

Sosyal medya stratejisi, sosyal medya hedeflerinizi ve bunlara ulaşmak için kullanacağınız taktikleri belirlemektir. Dahası, ilerlemenizi ölçmek için izleyeceğiniz metrikleri tanımlamaktır.  

Sosyal medya pazarlama stratejiniz, aktif olduğunuz her platforma özel hedeflerler belirlemelidir. Bu hedefler, işletmenizin daha büyük dijital pazarlama stratejisiyle uyumlu olmalıdır. Son olarak, iyi bir sosyal medya planı, ekibinizdeki rolleri ve sorumlulukları tanımlamalı ve raporlama ritminizi özetlemelidir.

9 Adımda Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

  1. İş hedeflerine uygun sosyal medya pazarlama hedeflerini seçin.
  2. Kitleniz hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin.
  3. Rekabetinizi tanıyın.
  4. Sosyal medya denetimi yapın.
  5. Hesaplar oluşturun ve profillerinizi iyileştirin.
  6. İlham bulun.
  7. Bir sosyal medya içerik takvimi oluşturun.
  8. İlgi çekici içerikler oluşturun.
  9. Performansı izleyin ve stratejinizi buna göre gözden geçirin.

Sürecin her adımı hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

sosyal-medya-yonetimi-nedir

Adım 1. Sosyal Medya Pazarlama Hedeflerinizi Belirleyin

SMART hedefleri belirleyin. Kazanan bir strateji oluşturmanın ilk adımı, amaçlarınızı ve hedeflerinizi belirlemektir. Hedefler olmadan başarıyı ve yatırım getirisini (ROI) ölçmenin hiçbir yolu yoktur . 

Hedeflerinizin her biri şöyle olmalıdır: Spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı. Bu, SMART hedef çerçevesidir. Eylemlerinize rehberlik edecek ve gerçek iş sonuçlarına yol açmalarını sağlayacaktır.

Takipçi sayısı ve beğeni sayısı gibi gösteriş metriklerini takip etmek kolaydır, ancak gerçek değerlerini kanıtlamak zordur. Bunun yerine etkileşim, tıklama ve dönüşüm oranları gibi şeylere odaklanın. Farklı sosyal medya ağları için farklı hedefleri, hatta her ağ için farklı kullanımları izlemek isteyebilirsiniz.

Örneğin, web sitenize trafik çekmek için LinkedIn kullanıyorsanız, tıklamaları ölçersiniz. Instagram marka bilinirliği içinse, Instagram Hikayesi görüntüleme sayısını takip edebilirsiniz. Facebook'ta reklam veriyorsanız, tıklama başına maliyet (TBM) yaygın bir başarı metriğidir.

Sosyal medya hedefleri, genel pazarlama hedeflerinizle uyumlu olmalıdır. Sosyal medya için en az üç hedef yazarak başarılı bir sosyal medya pazarlama planı geliştirmeye başlayın.

Adım 2. Hedef Kitlenizi Tanıyın

Persona çalışması gerçekleştirin. Hedef kitlenizin kim olduğunu ve sosyal medyada ne görmek istediklerini bilmek çok önemlidir. Bu şekilde beğenecekleri, yorum yapacakları ve paylaşacakları içerikler oluşturabilirsiniz. Sosyal medya takipçilerini işletmeniz için müşterilere dönüştürmek istiyorsanız da bu çok önemlidir. Hedef müşteriniz söz konusu olduğunda, şunları bilmelisiniz:

  • Yaş,
  • Konum,
  • Ortalama gelir,
  • Tipik iş unvanı veya sektör,
  • İlgi alanları vb.

Hayranlarınızı, takipçilerinizi ve müşterilerinizi gerçek istek ve ihtiyaçları olan gerçek insanlar olarak tanıyın. Böylece onları sosyal medyada nasıl hedef alacağınızı ve onlarla nasıl etkileşime geçeceğinizi bileceksiniz.

Varsayımlarda bulunmayın. Sosyal medya analizleri ayrıca takipçilerinizin kim olduğu, nerede yaşadıkları ve markanızla sosyal medyada nasıl etkileşim kurdukları hakkında tonlarca değerli bilgi sağlayabilir. Bu bilgiler, stratejinizi hassaslaştırmanıza ve hedef kitlenizi daha iyi hedeflemenize olanak tanır.

Adım 3. Rakiplerinizi Tanıyın.

Rekabet analizi yapın. Rakipleriniz zaten sosyal medya kullanıyor ve bu, onların yaptıklarından bir şeyler öğrenebileceğiniz anlamına geliyor.

Rekabet analizi ile, sektörünüzden ne beklendiği konusunda iyi bir fikir edineceksiniz, bu da kendi sosyal medya hedeflerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.  

Ayrıca fırsatları tespit etmenize yardımcı olacaktır.Örneğin, rakiplerinizden biri Facebook'ta baskın ama Twitter veya Instagram için çok az çaba sarf etmiş olabilir. Baskın bir oyuncudan taraftar kazanmaya çalışmak yerine, kitlenizin yetersiz hizmet aldığı ağlara odaklanmak isteyebilirsiniz.

Adım 4. Bir Sosyal Medya Denetimi Yapın

Zaten sosyal medya kullanıyorsanız, şimdiye kadarki çabalarınızı değerlendirin. Kendinize şu soruları sorun:

  • Ne çalışıyor ve ne çalışmıyor?
  • Hedef kitlemiz hangi ağları kullanıyor?
  • Sosyal medya varlığınız rekabetle nasıl kıyaslanıyor?

Bu bilgileri topladığınızda, iyileştirmenin yollarını düşünmeye hazır olacaksınız.

Denetiminiz, sosyal hesaplarınızın her birinin hangi amaca hizmet ettiğinin net bir resmini vermelidir. Bir hesabın amacı net değilse, tutmaya değer olup olmadığını düşünün.

Karar vermenize yardımcı olması için kendinize şu soruları sorun:

  1. İzleyicilerim burada mı?
  2. Eğer öyleyse, bu platformu nasıl kullanıyorlar?
  3. Hedeflerime ulaşmak için bu hesabı kullanabilir miyim?

Bu zor soruları sormak, stratejinizi odaklı tutacaktır.

sosyal-medya-yonetimi-nedir-nasil-yapilir

Adım 5. Hesaplarınızı ve Profillerinizi İyileştirin

Hangi ağların kullanılacağına karar verin. Hangi sosyal ağları kullanacağınıza karar verirken, her biri için stratejinizi de tanımlamanız gerekecektir. Her ağ için bir görev bildirimi yazın. Belirli bir hedefe odaklanmanızı sağlayacak tek cümlelik bir beyanlar yapın.  Örnek: "E-posta ve arama seslerini düşük tutmak için müşteri desteği için Twitter'ı kullanacağız."  Veya “İşe alım ve çalışan savunuculuğuna yardımcı olmak için şirket kültürümüzü tanıtmak ve paylaşmak için LinkedIn'i kullanacağız.” 

Profillerinizi ayarlayın. Hangi ağlara odaklanacağınıza karar verdikten sonra sıra profillerinizi oluşturmaya gelir. Veya mevcut olanları stratejinizle uyumlu olacak şekilde iyileştirin.

  • Tüm profil alanlarını doldurduğunuzdan emin olun.
  • İnsanların markanızı aramak için kullanacağı anahtar kelimeleri ekleyin
  • Profillerinizin kolayca tanınabilmesi için ağlar arasında tutarlı marka bilinci oluşturma (logolar, resimler vb.) kullanın. Dahası, her ağ için önerilen boyutları takip eden yüksek kaliteli görüntüler kullanın.

Unutmayın, her ağda varlığını sürdürmek için kendinizi zorlamaktan daha az kanalı iyi kullanmak daha iyidir.

Adım 6. İlham Bulun.

Markanızın benzersiz olması önemli olsa da, sosyal medyada başarılı olan diğer işletmelerden ilham alabilirsiniz.

Sosyal medya başarı hikayelerini tarayın. Vaka çalışmaları, kendi sosyal medya planınıza uygulayabileceğiniz değerli bilgiler sunabilir.

Ödüllü hesaplar ve kampanyalara göz atın. Sosyal medyada en sevdiğiniz markaları belirleyin. Sosyal medyada kimleri takip etmekten keyif alıyorsunuz? İnsanları içeriklerini meşgul etmeye ve paylaşmaya zorlayan ne yapıyorlar? Bu hesapların her birinin tutarlı bir sesi, tonu ve stili olduğuna dikkat edin. Bu, insanlara feed'inizden ne bekleyeceklerini bildirmenin anahtarıdır. Yani, neden sizi takip etsinler? Tutarlılık, sosyal medya ekibinizde birden fazla kişi olsa bile içeriğinizin marka üzerinde kalmasına yardımcı olur.

Takipçilerinize sorun. Müşterileriniz size sosyal medya ilhamı sunabilir.Hedef kitleniz ne hakkında konuşuyor? İstekleri ve ihtiyaçları hakkında ne öğrenebilirsiniz? Mevcut sosyal kanallarınız varsa, takipçilerinize sizden ne istediklerini de sorabilirsiniz. Sadece takip ettiğinizden ve istediklerini teslim ettiğinizden emin olun.

Adım 7. Bir sosyal medya içerik takvimi oluşturun

Harika içeriği paylaşmak elbette önemlidir, ancak maksimum etkiyi elde etmek için içeriği ne zaman paylaşacağınıza dair bir planınızın olması da aynı derecede önemlidir.

Gönderi planınızı ayarlayın. Sosyal medya içerik takviminiz, her kanalda içerik türlerini yayınlayacağınız tarih ve saatleri listeler. Resimlerden, bağlantı paylaşımından ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin yeniden paylaşılmasından blog gönderilerine ve videolara kadar tüm sosyal medya etkinliklerinizi planlamak için mükemmel bir yerdir. Hem günlük gönderilerinizi hem de sosyal medya kampanyaları için içeriğinizi içerir.

Takviminiz aynı zamanda gönderilerinizin uygun aralıklarla yerleştirilmesini ve gönderi için en iyi zamanlarda yayınlanmasını sağlar 

Doğru içerik karışımını belirleyin: İçerik stratejinizin ve takviminizin her sosyal profile atadığınız misyon beyanını yansıttığından emin olun, böylece yayınladığınız her şey iş hedeflerinizi desteklemek için çalışır.

Şuna karar verebilirsiniz:

  • İçeriğin %50'si trafiği web sitenize geri çekecek
  • İçeriğin %25'idiğer kaynaklardan seçilecek 
  • İçeriğin %20'si olası satış yaratma hedeflerini destekleyecektir (bülten kayıtları, e-kitap indirmeleri vb.)
  • İçeriğin %5'i şirket kültürünüz hakkında olacak

Bu farklı gönderi türlerini içerik takviminize yerleştirmek, doğru karışımı korumanızı sağlayacaktır.

Sıfırdan başlıyorsanız ve ne tür içerik yayınlayacağınızdan emin değilseniz , 80-20 kuralını deneyin : 

  • Gönderilerinizin %80'i hedef kitlenizi bilgilendirmeli, eğitmeli veya eğlendirmelidir
  • %20'si markanızı doğrudan tanıtabilir.

Çok fazla veya çok az paylaşım yapmayın: Sıfırdan bir sosyal medya stratejisi başlatıyorsanız, maksimum katılım için her bir ağa ne sıklıkta mesaj göndereceğinizi henüz anlayamamış olabilirsiniz.  

Çok sık gönderi yayınlarsanız, hedef kitlenizi rahatsız etme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ancak çok az paylaşım yaparsanız, takip etmeye değmezmişsiniz gibi görünme riskini alırsınız.

İpucu : Sosyal medya içerik takviminizi planladıktan sonra, gün boyunca sürekli güncelleme yapmak yerine mesajları önceden hazırlamak için bir zamanlama aracı kullanın.

Adım 8. İlgi Çekici İçerikler Oluşturun

İdeal olarak, hem ağa hem de o ağ için belirlediğiniz amaca uygun içerik türleri oluşturmanız gerekir.

Örneğin, o kanalı öncelikle müşteri desteği olarak belirlediyseniz, Twitter'da marka bilinirliği videoları yayınlayarak zaman kaybetmek istemezsiniz. Kullanıcılar bu platformda kısa, gösterişsiz videolar görmeyi beklediğinden, TikTok'a süper gösterişli kurumsal video reklamlar göndermek istemezsiniz.

Hangi tür içeriğin hangi ağ türünde en iyi sonucu verdiğini anlamak zaman içinde bazı testler gerektirebilir, bu nedenle bu bölümü sık sık güncellemeye hazırlanın.

Bu bizi 9. adıma getiriyor.

Adım 9. Performansı İzleyin ve Stratejinizi Buna Göre Ayarlayın

Sosyal medya stratejiniz, işletmeniz için çok önemli bir belgedir ve ilk denemede tam olarak doğru bir şekilde elde edeceğinizi varsayamazsınız. Planınızı uygulamaya ve sonuçlarınızı takip etmeye başladığınızda, bazı stratejilerin beklediğiniz kadar iyi çalışmadığını, bazılarının ise beklediğinizden daha iyi çalıştığını görebilirsiniz.

Performans metriklerine bakın. Yeniden değerlendirin ve test edin.

Sosyal medya verileri gelmeye başladığında, stratejinizi düzenli olarak yeniden değerlendirmek için kullanın. Bu bilgileri, farklı gönderileri, sosyal pazarlama kampanyalarını ve stratejileri birbirine karşı test etmek için de kullanabilirsiniz. Sürekli test, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamanıza olanak tanır, böylece stratejinizi gerçek zamanlı olarak iyileştirebilirsiniz.

Tüm kanallarınızın performansını en az haftada bir kez kontrol etmek ve zaman içindeki büyümenizi takip edebilmek için sosyal medya raporlamasının temellerini öğrenin.

sosyal-medya-yonetimi-nedir-nasil-belirlenir

Yeniliklerden Kormayın

Sosyal medya hızlı hareket ediyor. Yeni ağlar ortaya çıkıyor, diğerleri demografik değişimlerden geçiyor. İşletmeniz de değişim dönemlerinden geçecek.

Tüm bunlar, sosyal medya pazarlama stratejinizin, gerektiğinde gözden geçirip ayarladığınız canlı bir belge olması gerektiği anlamına gelir.  Yeni hedefleri, araçları veya planları daha iyi yansıtması için değişiklik yapmaktan korkmayın.

Sosyal stratejinizi güncellediğinizde, ekibinizdeki herkesin bilmesini sağlayın. Bu şekilde, işletmenizin hesaplarınızdan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olmak için birlikte çalışabilirler.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.