Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Tiktok’ta Pazarlama Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey!

Yakın geçmişte TikTok, sadece genç kuşağın video içerikler ürettiği bir uygulamaydı. Şimdi ise dijital pazarlama yapmak isteyen markaların vazgeçilmezi haline geldi. Hubspot Blog Research'e göre, pazarlamacıların %44'ü şu anda TikTok'tan yararlanıyor. Uygulamadan yararlanan sosyal medya pazarlamacılarının %52'si 2022'de TikTok yatırımlarını artırmayı planlıyor.

Peki markalar TikTok’ta nasıl içerikler üretmeli? Bu mecrayı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Hangi TikTok trendlerini takip etmelisiniz? Yazımızda, yeni başlayanlar için bir TikTok kılavuzu oluşturduk.

Yeni Başlayanlar İçin Örnek TikTok İçerikleri

TikTok'ta markanız için içerik üretmek istiyorsanız, ilham almak için diğer gönderilere bakmak yararlı ve oldukça eğlenceli olabilir. Titok’ta göreceğiniz yaygın gönderi stillerini aşağıda derledik:

  1. Müzik Videoları veya Montajları

Platformda bir dizi müzikal montaj veya mini müzik videosuna rastlamanız muhtemel. Bazı insanlar şarkılarla sadece dudaklarını senkronize ederken, diğerleri daha yaratıcı içerikler üretebiliyor.

  1. Komedi İçerikleri

TikTok'ta göreceğiniz gönderilerin çoğunu komedi içerikleri oluşturuyor. Daha kısa ve basit komik videolar görebileceğiniz gibi, daha ayrıntılı, iyi planlanmış gönderiler de göreceksiniz.

  1. Özel Efektli Videolar

Bu tür içeriklerde, kullanıcılar TikTok'un AR surat filtrelerinden yararlanıyor.

Tiktok-pazarlama

 

  4. Meydan Okuma Videoları

TikTok'ta sıkça hashtag'li ‘medyan okuma’ videoları görmek mümkün. Bu videolar genellikle, meydan okumaya katılmak için garip bir şey yaparken kendinizi kaydetmeniz için sizi teşvik ediyor. Meydan okuma videoları oluşturmak ve TikTok'ta başarılı olmak için pazarlamacıların yaratıcı olması şart. Bu videolara göz atmak, Instagram gibi diğer görsel platformlardaki gönderiler için fikir edinmenize de yardımcı olabilir.

Peki, TikTok'ta Ne Yayınlanmalı?

TikTok kullanıcılarının % 92'sinin bir video izledikten sonra harekete geçtiğini ve platformda keşfettikleri bir şeyi hemen satın alma olasılıklarının 1,5 kat daha fazla olduğunu düşünürsek, uygulamayı doğru kullanırsanız markanıza fayda sağlayacaktır.

TikTok'ta uygulayabileceğiniz bazı fikirleri ve içerik örneklerini gözden geçirelim.

  1. ‘Günlük rutin’ videoları.

Günlük rutin videoları, izleyicilere işletmenizde işlerin nasıl yürüdüğü hakkında fikir verir. Ürününüzü veya hizmetlerinizi hayata geçiren süreçleri paylaşabilirsiniz. Bu kamera arkası çekimlerle hem şirketiniz hem de iş süreçlerinizi şeffaf bir şekilde paylaşabilirsiniz. İzleyicilere, sunduğunuz ürünü oluştururken neler yaptığınızı göstermek heyecan vericidir, çünkü insanlar önemsedikleri şeylerin nasıl ortaya çıktığını merak ederler. Ayrıca, sunduğunuz ürünü yaratmaya yönelik sıkı çalışmayı, özveriyi ve özeni göstererek, müşterilerinize değer verme konusundaki kararlılığınızı ifade edebilirsiniz. İnsanları, markanızın sundukları konusunda heyecanlandırmanın harika bir yolu, yaptığınız şeyi ne kadar iyi yaptığınızı göstermektir. Bu, izleyicilere sizden tam olarak ne bekleyebileceklerini gösterir, heyecan yaratır.

  1. Marka değerlerinizi yansıtan içerikler.

Bir markanın değerlerini yansıtan içerikler büyük ilgi görüyor. Müşteriler, favori işletmelerinin temsil ettiği değerlere her zamankinden daha fazla önem veriyor ve bunları satın alma kararlarında bir faktör olarak kullanıyor.

Bu nedenle, marka değerlerinizi TikTok'ta paylaşmak, kitlenizle bağlantı kurmanın önemli bir yolu. Sizinle aynı değerleri savunan insanlara ulaşarak,  dikkatilerini çekerek bir müşteri potansiyeline ulaşabilirsiniz.

  1. Çalışanlarınızı ön plana çıkaran içerikler.

‘Spotlighting’ çalışanları markanızın yüzü olarak gösterebilir ve izleyicilere sevdikleri ürün ve hizmetlerin arkasındaki insanları tanıtır. Ayrıca işinizi insancıllaştırır ve operasyonunuzla ilgili heyecan verici bir bakış açısı sağlar.

  1. Eğitici içerikler.

Sektörünüzle ilgili konularda eğitici bilgileri TikTok'ta kitlenizle paylaşabilirsiniz. Unutmayın, eskiden bilgiye sahip olan güçlüydü. Şimdi ise bilgiyi paylaşan güçlü. Eğer hedef kitleniz için fayda üretmeye ve faydalı bilgiler paylaşmaya odaklanırsanız, TikTok’ta büyük bir izleyici kitlesi oluşturabilirsiniz.

  1. Marka hikayenizi anlatan içerikler.

Markanızla ilgili bir hikaye paylaşmak, kitlenizle bağlantı kurmanın doğru bir yoludur. Örneğin, ürün veya hizmetlerinizin yaşam döngüsünü açıklamak,  öne çıkanları veya başarı öykülerini anlatmak, ilgili sektör haberleriyle heyecan verici bir hikaye paylaşabilirsiniz. TikTok ile ilgili harika şeylerden biri de izleyicilerin videolardan yüksek prodüksiyon değeri beklememesidir. Bu nedenle sadece bir fikir üretebilir ve kamerayı açıp çekime başlayabilirsiniz.

İşletmenizin benzersiz başlangıç hikayesini paylaşmak, işletmenizi insancıllaştırır ve hedef kitlenizle bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Nasıl kurulduğunuzu ve sunduklarınızı neden önemsediğinizi açıkça gördüklerinde markanıza yaklaşımları değişir ve videonuz kendi ticari girişimlerini başlatan takipçileriniz için bir ilham kaynağı olabilir.

  1. İzleyicilerinizin sorularını yanıtlayan içerikler

Soruları yanıtlamak, hedef kitlenizle bağlantı ve iletişim kurmanın harika bir yoludur. TikToker'ta yorumlarınıza göz atabilir ve sorulara video yanıtları oluşturabilir veya TikTok'un yerel Soru-Cevap özelliğinden yararlanabilirsiniz.

  1. Ürün Tanıtım Videoları

Ürün tanıtımları, hedef kitlenizin ürünlerinizi kolay bir şekilde nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine yardımcı olur. Bir kullanım kılavuzunu okumaktansa, ürünü kullanmayı öğreten video izlemek daha kolaydır.  Ürün tanıtım videoları ile hedef kitlenizin dikkatini çekebilirsiniz.

  1. Influencer içerikleri

Influencerların kendilerine ve değerlerine güvenen kitleleri vardır, bu nedenle sektörünüz ile alakalı biriyle ortaklık kurmak, marka bilinirliği oluşturmak ve TikTok'ta takipçi kitlenizi oluşturmak için değerli bir araçtır.

  1. Trend İçerikler

TikTok’ta trend olan sesleri ve hashtag'leri kullanın. Trend olan sesleri ve hashtag'leri kullanmak, videolarınızı geniş bir kitleye görünür kılar ve  küçük işletmeniz için marka bilinirliği oluşturmanıza yardımcı olur. Sese veya hashtag'e göz atan kişiler, yüklenen videonuza ulaşma, profilinize tıklama ve sunduklarınız hakkında daha fazla bilgi edinme potansiyeline sahip tüm farklı paylaşımlarınızı görür.

Tiktok-pazarlama-nedir

Takip Etmeniz Gereken TikTok Trendleri:

  1. Daha fazla marka bu platformu kullanıyor.

HubSpot Blog Araştırmasına göre TikTok, 2022 için pazarlamacıların yatırımlarını artırdığı bir numaralı platform. Markalar uzun süre TikTok'u ciddiye almadı. Bunu, Z kuşağının  kısa, eğlenceli videolar yapması için bir platform olarak gördüler. Bununla birlikte, TikTok’un popülerliği (ve kullanıcı artışı) 2020'de zirveye ulaştığında, uygulama markaların radarına girdi.

Günümüzde pazarlamacılar, TitTok’un Instagram, ve YouTube'dan sonra en etkili sosyal medya platformu olduğunu açıkça kavrıyor. Bu da Tiktok’u, Twitter ve Pinterest gibi yerleşik platformların önüne koyuyor.

TikTok'u özel yapan şey, topluluk oluşturma yeteneği. Aslında TikTok'un 2021 "Sırada Ne Var" raporuna göre, kullanıcıların %78'i TikTok'taki en iyi markaların kullanıcılarla birlikte çalışan markalar olduğu konusunda hemfikir . Raporda ayrıca, kullanıcıların % 67'sinin başlangıçta planlamadıkları  halde bile alışveriş yaptıkları tespit edildi.

  1. TikTok kullanıcıları diğer içerikleri daha az tüketiyor.

Kantar araştırmasına göre , kullanıcıların % 46'sı başka herhangi bir dikkat dağıtıcı olmadan platformdaki içerikle etkileşime giriyor. Daha spesifik olarak, % 41'i Z Kuşağı TikTok kullanıcıları , TikTok'a katıldıktan sonra daha az podcast dinlediklerini ve %33'ü daha az TV izlediklerini söylüyor. Bu veri, sosyal medya pazarlamacılarının hedef kitlelerini markaya çekmek, daha fazla etkileşim sağlamak ve oluşan  ilgiden yararlanmaları için inanılmaz bir fırsat sunuyor.

  1. Sesler, hashtag'lerden daha önemlidir.

Başka hiçbir sosyal medya platformunda ses bu kadar önemli bir rol oynamıyor. TikTok'un "Sırada Ne Var" raporuna göre, TikTok'taki kişilerin % 88'i platformdaki sesin genel uygulama deneyiminin merkezinde olduğunu bildiriyor.

Rapor ayrıca, "Sizin İçin" sayfasından 2021'de hashtag'lere kıyasla seslerin % 47 daha yüksek görüntülenme oranları olduğunu ortaya koydu. Ayrıca Invideo'nun TikTok Marka Pazarlama Raporu , en iyi videoların % 80'inin müzik içerdiğini ve hareketli şarkıların açık ara en popüler TikTok örnekleri olduğunu ispatladı.

Bunu akılda tutarak, markaların platformda paylaşım yaparken ses kullanımına öncelik vermesi önem taşıyor. Hashtag'ler, hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olmada etkili olsa da, doğru sesi seçmek daha da etkili olacaktır.

TikTok Trendlerini Nasıl Takip Edebilirsiniz?

  1. "Keşfet" Sekmesi

Tiktok'ta trendleri bulmanın en iyi yollarından biri "Keşfet" sekmesidir. Bu sekmede, kategorideki en iyi videoların önizlemesi ile birlikte popüler sesler, hashtag'ler ve konular arasında gezinebilirsiniz. Ayrıca, bu kategoriye kaç videonun girdiğini görebilirsiniz ki, bu da size hangi trendlerin yükseldiği ve hangilerinin çoktan patladığı hakkında bir fikir verir.

  1. "Sizin İçin" Sayfası

TikTok'un "Sizin İçin" sayfası, Instagram'ın Keşfet sayfası gibidir. En çok etkileşimde bulundukları içeriğe göre her kullanıcı için keşfet sayfası farklı görünür. Bununla birlikte, trend konuların da tur attığı yer burasıdır. Bir videonun yüz binlerce beğenisi veya görünümü varsa, belirli bir trendle ilgili olup olmadığını görmek için biraz araştırma yapmaya değer. İlk adımınız, videonun sol alt köşesinde bulunan sesi kontrol etmek olmalıdır.

Üzerine tıkladığınızda, şarkının adını, onu kullanan videoların sayısını görecek ve bu videoları görmek için kaydıracaksınız. Tüm bu bilgilerle, bir sesin ne kadar popüler olduğunu ve diğer kullanıcıların ondan nasıl yararlandığını deneyimleyebileceksiniz.

  1. "Ara" Sekmesi

TikTok'un arama sekmesi, yeni trendleri keşfetmenin başka bir harika yoludur. Arama çubuğuna yazmaya başlamadan önce, TikTok, trend olan konulara göre önerilen aramaları otomatik olarak doldurur. Tek yapmanız gereken ilgili aramaları tıklayıp bu konuları çevreleyen hangi videoların oluşturulduğunu görmek.

  1. #TrendAlert Hashtag'i

Şimdi, yukarıda bahsedilen tüm stratejilerden yararlandığınızı ve hala eğilimleri belirlemekte zorlandığınızı varsayalım. Pekala, TikTok'ta zaten zirvede olan bir sürü kullanıcı var. Tek yapmanız gereken onları veya #TrendAlert etiketini takip etmek. Videoda gösterildiği gibi, yeni trendleri ve bunların nasıl kullanılacağını keşfetmek için bu hashtag'den yararlanabilirsiniz.

Tiktok-pazarlama-nasil-yapilir

TikTok Kullanırken Nasıl Davranmalısınız?

  1. Erken davranın.

Trendlerle ilgili olan şey, çok hızlı bir şekilde gelip gitmeleridir. Erken dahil olmazsanız trendi tamamen kaçırabilirsiniz. Bu nedenle, katılmak istediğiniz bir TikTok trendini belirlediğiniz anda, bazı fikirler üzerinde beyin fırtınası yapmaya başlayın. Platformda başarılı olmak için süslü videografiye ihtiyacınız olmadığını unutmayın.  TikTok gibi bir platformda özgünlük esastır. Bunu ön planda tutarsanız, başarı şansınız çok daha yüksektir.

  1. Zamanınızı iyi yönetin.

Her gün yeni bir TikTok trendi ortaya çıkıyor. Hepsini takip edemezsiniz. Ayrıca, her trend katılmaya değer değildir. TikTok trendleri her zaman gelişiyor. Burada bahsedilen araçlardan yararlanırsanız, trendlere hızlıca katılabilir ve sürekli büyüyen bir kitleye ulaşabilirsiniz.

Zamanın Ruhunu TikTok’la Yakalayın

TikTok artık dijital pazarlamanın vazgeçilmezi. Büyük markalardan küçük işletmelere, siyasi figürlerden üniversiteli gençlere kadar herkesin kullandığı bir mecra haline geldi.

TikTok’ta başarılı olmak isteyen markaların önce bu platformun işleyişini anlaması, sonra üretebileceği içerikleri belirlemesi, içerik üretmesi ve trendlere katılması önem taşıyor. Tiktok hayatımızdan yakın zamanda çıkacağa benzemiyor. Pazarlamacıların bu dijital mecrayı yönetmesi ise her zamankinden daha önemli. TikTok’ta içerik üreterek, markanıza değer katabilir ve dijital pazarlamanın artan gücünden yararlanabilirsiniz.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.