Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Çalışan İlişkileri Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

İşyeri kültürü ve güçlü iç ilişkiler, şirketinizin uzun vadeli başarısı için yadsınamaz ve kritik öneme sahiptir. Çabalarınızı, çalışan ilişkilerine odaklamak ve işverenler ile çalışanlar arasında iyi ilişkiler geliştirmek asıldır. Bu hayati konuda insan kaynakları departmanınız, olası fikir ayrılıklarını hafifletmeye ve ekip üyeleri arasında güven inşa etmeye yardımcı olabilir. Çalışanların şirket yönetimine katılımını artırmak başarılı şirketlerin ortak uygulamasıdır.  

'Çalışan ilişkileri' geniş bir konu ve bu terim kafanızı karıştırıyorsa, size yardım etmek için buradayız. Çalışan ilişkilerinin ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve nasıl doğru yönetilmesi gerektiğini yazımızda sizler için derledik. 

Çalışan İlişkileri Nedir?

Çalışanlarınızın işverenleriyle ve birbirleriyle olan ilişkilerine dair politikalarla, prensiplerle ilgilenen bir insan kaynakları dalıdır .

Esasen çalışan ilişkileri, bir şirketin çalışanlarına adil davranılmasını, kendilerini güvende hissetmelerini ve çalışma ortamında mutlu olmalarını sağlamak için uyguladığı herhangi bir çaba veya programlamadır. Çalışanlar, yönetimde şeffaflık olduğunu hissetmedikçe çalışan ilişkileri başarılı olamaz.

calisan-iliskileri-yonetimi

Çalışan İlişkileri Örnekleri:

Çalışan ilişkileri programlaması bir şirketten diğerine değişmekle beraber, nihayetinde ele aldıkları konular benzerdir.

  1. Güvenli Olmayan Çalışma Ortamı

İşverenler, çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlamakla yükümlüdür. Bir çalışanın işyerinde yaralanması veya kaza geçirmesi durumunda işveren sorumlu olabilir. Güvenlik protokollerinin yerinde olması ve bunları ekibe iletmesi bir zorunluluktur.

  1. Çalışan Performansı

Bir çalışanın performansının şirket standartlarına uygun olmadığı durumlar karşınıza çıkabilir. Çalışan ilişkileri, ekiplerine ve yöneticilerine, çalışanların genel performansını tekrar rayına oturtmaya yönelik bir program oluşturma görevini de kapsar.

  1. Ücret Artırımları ve Terfiler

Çalışan ilişkileri, kariyer büyütme ve geliştirme programlarıyla da ilgilidir. Genellikle, çalışanların geleceklerine dair beklentileri ve terfi yönergelerinin şeffaf olmasını, uygun şekilde çalışanlara iletilmesini de kapsar.

  1. Taciz

Çalışan ilişkileri, gerek cinsel taciz ve gerekse diğer istismar biçimlerini çevreleyen politikalar geliştirmek ve uygulamak için İK ile birlikte çalışabilir. İşyerinde bu tip bir taciz kursu aldıysanız, muhtemelen çalışan ilişkileri ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir.

  1. İşçiler Arasındaki Çatışmalar

İş arkadaşları “en iyi arkadaş- dost” olması gerekmese de herkesin birbirine saygılı davranması önemlidir. Çalışan ilişkileri ekipleri, çalışanların birbiri arasındaki sorunları saygılı bir şekilde çözmelerine yardımcı olmak için çatışma çözümü ve arabuluculuk görevi üstlenmelidir.

  1. Çeşitlilik ve Kapsayıcılık

Çeşitlilik programları, çalışanların tüm benliklerini işe vermelerini sağlar. Çalışan ilişkileri ekipleri, D&I politikaları oluşturmaktan ve çalışanlara herkesin hoş karşılandığı bir ortam yaratmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlamaktan sorumludur.

calisan-iliskileri-yonetimi-nedir

 Çalışan İlişkileri Yönetimi İçin İyi Uygulamalar Nelerdir?

HubSpot'ta Kültür İçeriği Oluşturucusu olan Riley Stefano, çalışan ilişkilerini şu şekilde açıklıyor:

"Özünde, çalışan ilişkileri güven ve şeffaflık ile ilgilidir. Ancak bu -sadece bir gecede olmaz - onu inşa etmeniz gerekir. Her departman, ekip, yönetici ve lider, bu güven ve kültür kültürünü oluşturmaktan ve eklemekten sorumludur. İnsan ilişkileri operasyonlarında, çalışanlar için işlerini en yüksek performansta yapabilmeleri ve büyümeye katkıda bulunabilmeleri için  dikkate değer deneyimler yaratmaya çalışmalısınız."

Çalışanlarınızın işlerini en iyi şekilde yapmalarını nasıl sağlayabilirsiniz? Elbette onlara gelişebilecekleri bir çalışma ortamı sağlayarak. Aşağıda, çalışan ilişkilerini olumlu tutmak için en iyi uygulama yöntemlerini sıraladık;

  1. Açık diyaloğu teşvik edin.

Çalışanlar, geri bildirim verirken, sorular sorarken ve fikirleri ortaya çıkarırken kendilerini güvende hissetmelidir. Bu güven ortamını oluşturmak gereklidir. Sadece “diyaloğa açığız” demek yetmez, bunun yerine pratikler, uygulamalar yapın.

Ekip liderliği ve kilit paydaşlarla bir “soru-cevap” düzenleyin. Anonim anketleri kullanmak da dürüst geri bildirim almak için harika bir araçtır. Çalışanlara toplantılar sırasında fikirlerini paylaşmaları için yetki verin.

  1. Bir kariyer geliştirme programı oluşturun.

İnsanlar işyerinde temsilcilikleri olduğunu ve kariyer yollarının kontrolünü ellerinde tuttuklarını hissettiklerinde, şirketlerin onları elde tutma olasılığı daha yüksektir. LinkedIn'e göre, şirket içinde yeni bir rol alan çalışanlar 3,5 kat daha fazla meşgul oluyorlar. Öğrenme ve gelişim programlarına katılanlar, şirkette yaklaşık 2 kat daha uzun kalıyorlar .

  1. İş-yaşam dengesini teşvik edin ve kolaylaştırın.

İş-yaşam dengesi popüler bir kurumsal slogandır, ancak çok az işyeri bunu gerçekten benimseyip uygulamakta.

  • Çalışanlarınıza daha esnek bir program sunmaktan korkmayın.
  • Belirlenen çalışma saatleri dışında “acil e-postaları” göndermemeye gayret edin.
  • Mesai saatlerinden sonra çalışmayı engelleyin ve ödenmemiş fazla mesaiden vazgeçin.
  • Çalışanın tatil zamanına saygı duyun.
  • Fazla çalışmayı önlemeye yardımcı olmak için zamanlamayı ve iş yüklerini izleyin, çalışanın hayatını kolaylaştırın.

Bu küçük değişiklikleri uygulamak, çalışanlarınızın tükenmişliği önlemesine ve onları daha üretken hale getirmesine yardımcı olacaktır.

  1. Temel değerleri ve şirket kültürünü benimseyin.

Şirket misyonunu ve değerlerini tüm girişimlerde ön planda tutmak, aidiyet duygusunu teşvik etmenin yanı sıra tutarlı mesajlar oluşturmaya yardımcı olacaktır. Çalışanlar, herkesin aynı amaç için çalıştığını bilerek bir dostluk duygusu hissedeceklerdir.

  1. Empati ile liderlik edin.

Empati bir güçtür. Bu, yalnızca harici iş ihtiyaçları için değil, aynı zamanda iş arkadaşlarınızla dahili olarak da önemli bir özelliktir. Çalışan ilişkilerine bir çalışan gözüyle yaklaşmak, daha etkili programlar ve politikalar geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Stefano, "Güçlü çalışan ilişkileri geliştirmek için empati kurmalıyız. Dinlemeli, bilgi paylaşmalı, geri bildirimleri ciddiye almalı ve küresel olarak tüm çalışanlarımızla uzun süreli ve güvenilir ilişkiler sürdürmek için çalışanlarımızla uyum sağlamalıyız." Diyor.

calisan-iliskileri-yonetimi-nasil-yapilir

Çalışan İlişkilerinde Programlama Nasıl Uygulanır?

HubSpot'ta çalışan ilişkileri, İK İş Ortaklarından yararlanmayı ve HubSpot çalışanlarıyla daha güçlü ilişkiler kurmaya yardımcı olmak için kültür programlama ve etkinlikleriuygulamayı içerir.

Ancak, çalışan ilişkileri programlaması her şirkette farklı görünebilir. Bazı şirketlerde çalışanlar için iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamak, bazılarında her çalışana hisse senedi vermeyi içerebilir. Amaç, her çalışana adil davranıldığından ve işyerinde güvende hissettiğinden emin olmaktır. Bu sebeple  yeni ve mevcut sözleşmeler ve politikalar hakkında rehberlik etmesi için bir çalışan ilişkileri yöneticisi tutabilirsiniz. Böylece çalışan ilişkileri yöneticiniz, çalışan geri bildirimlerini toplayabilir ve bunu, çalışanları daha performanslı çalışmaya teşvik eder.

İşverenler ve çalışanlar arasında güçlü ilişkiler geliştirdiğinizden emin olmak için zaman ve çaba harcamanız çok önemlidir. Çalışanlarınız liderliğe saygı duyarsa, daha çok çalışma, daha iyi iletişim kurma ve işe daha bağlı hissetme olasılıkları daha yüksektir. Tüm bunlar, çalışanları rollerinin ötesine geçmeye motive edebilir.

Çalışanlarınızın Duyması Gereken 10 Olumlu Geri Bildirim Örneği

Bir çalışanın itirafı: “Yıllar önce, bir ofiste çalışıyordum, yöneticimden tek duyduğum şey beklentilerinin altında kaldığımdı. Olumlu geribildirim olmadan, tüm kazançlarımın fark edilmediğini ve neredeyse kayıplarım kadar önemli olmadığını hissettim. Bu benim motivasyonumu kaybetmeme neden oldu ve üretkenliğim düşmeye başladı. Ayrıca beni şirketten ayrılmaya ve başka yerlerde daha iyi fırsatlar aramaya itti.”

Çalışanların iyileştirilmesi gereken alanlar olduğunu bilmeleri önemli olsa da, nerede parladıklarını bilmeleri için olumlu geri bildirim vermek de aynı derecede önemlidir. Olumlu geri bildirim vermek morali yükseltir, güven aşılar ve çalışanları ellerinden gelenin en iyisini yapmaya motive eder. Ayrıca, işinizi ileriye taşıyacak harika insanları elinizde tutmanıza yardımcı olur.

 İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği tarafından yapılan anket İK liderlerinin %80'inin çalışan tanıma programı olan kuruluşlarda çalıştığını tespit etti. 

Bu liderlerin %89'u tanınma programlarının genel çalışan deneyimini iyileştirmeye yardımcı olduğunu bildirdi. %86'sı çalışan ilişkilerini iyileştirdiğini ve %84'ü çalışan bağlılığını iyileştirdiğini söyledi.

Olumlu geri bildirim vermenin birçok yolu vardır, ancak önce bunun ne olduğunu anlayalım;

Olumlu geribildirim nedir?

Olumlu geribildirim, birini başarıları, güçlü yönleri ve yetenekleri için takdir etme ve övme eylemidir. Olumlu geribildirim, bir çalışana neyi doğru yaptığını ve neyi yapmaya devam etmesi gerektiğini söyler. İşyerinde, olumlu geri bildirimler veren liderlik önemlidir. 

Olumlu Geribildirim Nasıl Verilir?

  • Olumlu davranışı iş sonuçlarıyla ilişkilendirin. Örneğin, bir çalışanın sosyal medya algoritmalarını anlamasının şirketin platformlar arası etkileşimini artırdığını açıklamak, gibi.
  • Onları sıkı çalışmaları için takdir edeceklerini bildiğiniz bir şeyle ödüllendirin, örneğin bir dijital e-hediye kartı verebilirsiniz.
  • Çalışanın başarılarını veya gücünü fark ettikten sonra geri bildirimi mümkün olan en kısa sürede sunun.
  • Mümkün olduğunda, başkalarının önünde olumlu geri bildirimde bulunun.
  • Geri bildiriminizde spesifik ve ayrıntılı olun. Konunun kim, ne, nerede ve nedenini ekleyin, böylece çalışan geri bildirimi gelecekteki başka projelerde de uygulayabilir.

Olumlu Geri Bildirim Örnekleri:

1. Bir Çalışan Takım Oyuncusu Olduğunda:

“Ekibinizdeki herkesi görevlerine odaklı ve güncel tutma konusundaki kararlılığınızı takdir ediyorum. Çabalarınız sayesinde proje zamanında tamamlandı ve müşterilerimizi etkiledi. Emeğin için çok teşekkür ederim. Bu tür bir takım oyuncusu zihniyeti, şirketimizin çok değer verdiği bir varlıktır.”

2. Bir Çalışanın Güven Artışına İhtiyacı Olduğunda:

"Hey Mehmet, son zamanlarda mükemmel bir iş çıkarıyorsun! Buraya başladığından beri, çok ilerleme gösterdin. İşinin kalitesi arttı ve çoklu görev yeteneğin projelerimizin sorunsuz çalışmasına yardımcı oldu. Sıkı çalışmanı için teşekkür ederim ve sana yardımcı olabileceğim bir şey olursa lütfen bana ulaşmaktan çekinme.”

3. Bir Çalışan Yeni Bir Dönüm Noktasına Ulaştığında:

“İlk sosyal medya kampanyasına liderlik ettiği için Ayşe’yi tebrik ederim. Onun bir asistandan cesur bir lidere dönüşmesini izlemek bir onurdu. İleriye dönük harika fikirlerinin daha fazlasını görmek için sabırsızlanıyorum.”

4. Bir Çalışan Zor Bir Görevi Tamamladığında:

"Bu görevi tamamladığınız için çok teşekkür ederim. Başlangıçta düşündüğümüzden daha karmaşık olduğunu ve daha fazla zaman gerektirdiğini anlıyorum. Her şeydeki olumlu tavrınız ve detaylara gösterdiğiniz özeni çok takdir ediyorum. Böyle zorlu bir görevi üstlenecek doğru kişi olduğunuzu biliyorduk.”

5. Bir Çalışan Çatışmayı Profesyonel Bir Şekilde Ele Aldığında:

“Hoşnutsuz bir müşteriyle sorunu çözdüğün için teşekkür ederiz. Mutsuz bir müşteriyle çatışmayı yönetmek kolay değil, ama bunu çok incelikle hallettin. Çatışma çözümü işin önemli bir parçası ve bu alandaki becerilerini  açıkça gösterdin.”

6. Bir Çalışan Bir İş Arkadaşına Yardımcı Olduğunda:

"Yeni işe aldığımız Ahmet’i eğittiği ve hem yeni görevine hem de şirkete alışmasına yardımcı olduğu için Buse'ye teşekkür etmek istiyorum. Ahmet’i hazır hale getirdi ve mükemmel rehberlik sağladı. Bütün bunlar Ahmet’in şirkete uyumunu sorunsuz hale getirdi.”

7. Bir Çalışan Görevi Dışında Ek Görevler Aldığında:

"Biz bu görevi üstlenecek birini ararken, bazı ek sorumlulukları kendi üzerine aldığı için Ali’ye teşekkür ediyorum. Proaktifliği bize çok yardımcı oldu ve bu nedenle, girişimlerimizin gerisinde kalmadan başarılı bir aday bulmaya zaman ayırabildik.”

8. Bir Çalışan Beklentileri Aştığında:

" Meltem’i  hedefini aşan bu çeyreği güçlü bir şekilde bitirdiği için tebrik etmek istiyorum. Başlangıçta sosyal medyadaki takipçi sayımızı %15 artırmak istedik, ancak onun sıkı çalışması sayesinde %30 oranında arttı.”

9. Bir Çalışan Daha Fazla Sorumluluk Aldığında:

“Yeni sorumluluklarınıza ne kadar iyi uyum sağladığınız göz önüne alındığında, sizi satış müdürüne terfi ettirmenin harika bir karar olduğu kanıtlandınız. Yeni görevleri üstlenirken gösterdiğiniz esnekliğiniz departmanı gerçekten ileriye taşıdı. Bu yeni pozisyonda nasıl büyümeye devam edeceğinizi görmek için sabırsızlanıyoruz.”

10. Bir Çalışan Olağanüstü Çalışma Gönderdiğinde:

"Bu raporda mükemmel iş çıkardın, Ayhan! Notlarımızı dikkate aldığın ve ayrıntılara çok dikkat ettiğin açık. Bu raporun ekibimizin geri kalanın performansını kolaylaştırıyor. Sıkı çalışman için teşekkür ederim!"

Olumlu Çalışan İlişkileri Başarının Anahtarıdır

Nihayetinde, işverenler ve çalışanlar arasında evrensel bir vizyon, hedef ve amaç uyumu olmadıkça ve bu uyum doğal olarak gerçekleşmedikçe bir şirket başarılı olamaz. Çalışanlarınıza olumlu geribildirim verirken zamanında, ayrıntılı ve samimi olmayı unutmayın. Bunu yaparak, büyümeyi, yüksek morali ve çalışanları elde tutmayı destekleyen bir iş yeri kültürünü teşvik edeceksiniz.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.