Fikirhane Blog

SEO Nedir? Dijital Pazarlama ile Markanızı Büyütün

Written by Fikirhane | 11.02.2022 13:50

SEO Nedir?

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. SEO, bir web sitesinin veya içeriğin Google'da daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.

SEO ile ücretli reklamcılık arasındaki temel fark, SEO'nun "organik" sıralamayı içermesidir. Bu, o alanda olmak için para ödemediğiniz anlamına gelir. Arama motoru optimizasyonu, bir içeriği, Google gibi arama motorlarının sayfanın üst sıralarında olmak için optimize etmektir.

Birisi Google'a "pilav tarifi" yazdığında, muhtemelen bir tarif, malzemeler ve nasıl yapılacağına dair talimatlar arıyordur. Pilav yapmakla ilgili bir makale yazdıysanız, insanların tarifinizi bulmasını istersiniz. Herhangi birinin onu bulması için, bu tür tarifleri içeren diğer tüm web sitelerinin üzerinde yer almanız gerekir. Bu kolay bir iş değil, ancak SEO, dijital pazarlamanın artık bir vazgeçilmezi haline geldi.

İçeriğinizi arama motorlarında nasıl daha üst sıralara çıkarabileceğinizi daha iyi anlamak için önce Google algoritmasının nasıl çalıştığını anlamanız gerekir. Bu makalenin amacı, içeriğinizi Google'da daha üst sıralarda yer alacak şekilde  optimize etmenize yardımcı olmaktır.

SEO'nun Temel Öğeleri: Sayfa İçi SEO ve Sayfa Dışı SEO

Daha geniş SEO söz konusu olduğunda, eşit derecede önemli iki yol vardır: sayfa içi SEO ve sayfa dışı SEO.

Sayfa içi SEO, sıralamalarınızı iyileştirmek için içerik oluşturmakla ilgilidir. Bu, anahtar kelimeleri sayfalarınıza ve içeriğinize dahil etmek, düzenli olarak yüksek kaliteli içerik yazmaktan geçer. Diğer faktörlerin yanı sıra meta etiketlerinizin ve başlıklarınızın anahtar kelime açısından zengin ve iyi yazılmış olduğundan emin olmanız gerekir.

Sayfa dışı SEO, geri bağlantılar elde etmek gibi araçlar kullanarak web sitenize trafik çekmektir. Denklemin bu kısmı, ilişkiler kurmayı ve sizin gibi içerikler yazan insanların sizinle ilişki kurmasını sağlamak anlamına gelir.  Çok fazla ayrıntı gerektirse de, SEO başarısının ayrılmaz bir parçasıdır.

SEO Stratejileri: Yapılmaması Gereken Hatalar

SEO söz konusu olduğunda, hızlı kazanç elde etmek genellikle riskli bir harekettir. Hızlı bir şekilde sıralamak için anahtar kelime doldurma ve bağlantı satın alma gibi taktikler içerir. Bu, kısa vadede işe yarayabilir ve sitenize biraz trafik çekebilir, ancak bir süre sonra Google, sitenizi cezalandırır ve hatta kara listeye alır, böylece asla sıralamada yer almazsınız.

Öte yandan, sürdürülebilir bir SEO stratejisi markanıza değer katar, organik trafik çeker ve potansiyel müşteriler edinmenizi sağlar. Ancak bunu yapmak için düşmemeniz gereken hatalar vardır. Bunlardan ikisi:

  • Yinelenen içerik: Kendi sitenizde tekrar eden, veya başka bir siteden kopyalanmış bir içerik kullanmayın. Google bunu yapan siteleri cezalandırır.
  • Zayıf veya çökmüş bağlantılar: Web sitenize 24 saat içinde 5.000 bağlantı vaat eden paketler satın almak, bağlantı oluşturmanın doğru yolu değildir. Google bunları yapan siteleri cezalandırır. İlgili içeriklerden ve nişinizdeki kendi trafiğine sahip sitelerden bağlantılar almanız gerekir. 

SEO dünyasında ne yaptığınız kadar, nasıl yaptığınız önemlidir. Sektörünüz veya alanınızla ilgisi olmayan sitelerde misafir gönderileri satın alıyorsanız ve bir sürü bağlantı spam gönderiyorsanız, cezalandırılırsınız. Sizinle alakalı sitelerdeki okuyuculara değer sağlayan benzersiz konuk gönderileri oluşturuyorsanız, bir sorun olmayacaktır.

SEO Pazarlamasının Temelleri Nelerdir?

Şimdi SEO pazarlamasını nasıl yapacağınızı öğrenme zamanı. Bunu anlamak bir şeydir, ancak SEO çok fazla eylem ve zaman gerektirir. Bu, bugün değişiklik yapabileceğiniz ve yarın sonuçları görmeyi bekleyeceğiniz bir şey değil. SEO, uzun vadeli başarı hedefi ile günlük eylemler gerektirir. Daha fazla bilgi almak için 5 Temel SEO pratiği isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

1. İçerik

Muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur: Bill Gates 1996'da "İçerik kraldır." dedi. Bu cümle bugün her zamanki gibi doğru. Peki neden?  Çünkü bir Google kullanıcısı, ihtiyaçlarına en iyi şekilde hizmet eden sonucu bulduğunda mutlu olur.

Google'a "hızlı ve kolay ev yapımı kek " yazdığınızda, Google tüm enerjisini en iyi olduğuna inandığı tarifi sunmaya harcar. Sadece en hızlı tarifi, sadece en kolay tarifi aramaz. Size tam olarak ne istediğinizi vermeye çalışır. Google, sizi bulabileceği en iyi içeriğe yönlendirerek her zaman mümkün olan en iyi deneyimi sunmaya çalışır . Bu, SEO ile iyi yapmanız gereken bir numaralı işinizin kaliteli içerik üretmek olduğu anlamına gelir.

1.1 Kaliteli İçerikler Üretin

Bir zamanlar, bir dizi anahtar kelimeyle bir parça içerik yayınlamak standarttı. Birinin problemini gerçekten çözen kaliteli içerik oluşturuyorsanız, göze çarpan biriydiniz ve bu, sıralamayı kolaylaştırdı. Bugün birçok markanın Google'da daha üst sıralarda yer almak için kullandıkları blogları var.

Kaliteli içerik üretmenin püf noktası ise fayda yaratmaktır. İçeriğinizin bir sorunu çözmesi veya okuyucuyu gönderinize getiren her şeye bir çözüm sağlaması gerektiğidir.

1.2 Niyet Önemlidir

Google, niyete çok önem verir. Arama çubuğuna bir şey yazdığında, arayıcının ne aradığını anlamak ister.

  • Bir şey mi öğrenmek istiyorlar?
  • Bir şey satın almaya mı çalışıyorlar?

İçerik üreticisi olarak bunu da anlamanız gerekir. “En iyi ojeler” hakkında bir içerik oluştururken ve birincil anahtar kelimeniz olarak bir marka ismi veremezsiniz. Soruya yanıtı vermediğinizi Google bilecektir.

1.3 Tazelik

HubSpot, gönderilerin sık sık Google sıralamalarına yardımcı olduğunu gösteren bir kıyaslama belirledi, tazelik. Yeni içerik yayınlamak, Google'ın güncelliğini göstermenin yalnızca bir yoludur. Daha önce yayınladığınız içeriği daha güncel hale getirmek için yapabileceğiniz de birçok şey var.

İçeriğinizi doğruluk açısından gözden geçirmek ve güncellemek, bozuk bağlantıları düzeltmek ve eski verileri daha alakalı yeni istatistiklerle yenilemek, Google'a içeriğinizin hala birinci sayfada bir yeri hak ettiğini göstermenin yollarıdır.

Kaliteli İçerik Oluşturmak için 3 İpucu

İşte okuyucuların sevdiği ve Google'ın saygı duyduğu en iyi içeriği oluşturmaya yönelik en iyi ipuçlarımız:

  1. Kullanıcı amacını anlayın: Okuyucunun sayfanıza geldiğinde neyi başarmak istediğini bilmeniz gerekir.
  2. Bir müşteri Persona çalışması geliştirin: Okuyucunuzun kim olduğunu , nelerden hoşlandıklarını, nelerden hoşlanmadıklarını ve neden orada olduklarını da bilmeniz gerekir .
  3. Metni parçalayın: İnsanların dikkat süreleri kısadır ve dev metin duvarları yazmak artık işe yaramıyor; çok sayıda başlık ve resimle ayırmanız gerekir.
2. Anahtar Kelime Araştırması ve Seçimi

SEO’nun en önemli parçası olan anahtar kelime araştırmasına dikkat etmelisiniz.

Belki web sitenize yeniden tasarladınız veya yeni bir pazarlama kampanyasıyla ortaya çıktınız. Bir veya iki hafta boyunca sayfalarınızı güncellediniz ve sonra dururdunuz. Anahtar kelime araştırmasının tek seferde yapılabilecek bir şey olduğunu düşündünüz. Gerçekte ise tam tersidir. En iyi SEO yönetimi yapan markalar sürekli olarak anahtar kelime araştırması yapıyor.

Anahtar kelime araştırması birkaç farklı nedenden dolayı yapılır, ancak iki temel neden Google'da sıralanmak ve alakalı içerik oluşturmaktır. Anahtar kelimeler, insanların aradıkları şeye dayalı olarak tam olarak ne bilmek istediklerini size söyler.

Anahtar kelime araştırması listedeki her anahtar kelimeyi seçmekten çok daha fazlasıdır. Anahtar kelimenin rekabet gücünün yanı sıra arkasındaki amacı da anlamanız gerekir. Anahtar kelime seçiminin arkasındaki en önemli unsurlar şunlardır:

2.1 Doğru Anahtar Kelimeleri Seçin

Diyelim ki danışmanlık hizmetleri satıyorsunuz. Şimdi, "ücretsiz ticari büyüme ipuçları" anahtar kelimesinde için 1. sıradaysanız, ne tür bir kitleyi çekersiniz?Bedava çözümler arayan insanları! Bu anahtar kelime, sitenize her ay binlerce kişiyi gönderebilir. Bu nedenle bu anahtar kelimede üst sıralamalara çıkmaya çalışmak mantıklı değildir. Ayda 990 ziyaretten vazgeçmek anlamına gelse bile farklı bir anahtar kelime seçmeniz daha iyi olur.

2.2 Rekabet Analizi Yapın

Rekabet şiddetli. Diyelim ki, doğru anahtar kelimeleri kullandınız. Yapacağınız bir sonraki şey nedir? Rakip siteler, seçtiğiniz anahtar kelimeler için şu anda birinci sayfada yer alıyor. Bu siteler bir süredir oradalar, güçlü bir üne sahipler ve Google, kaliteli bilgi sağladıklarını biliyor. Yeri bu şekilde kazandılar. Henüz Google'ın güvenini kazanmadınız ve rakiplerinizi geride bırakmanız çok zaman alacak.

Rekabet analizi yapmak işte bu yüzden önemlidir. Anahtar kelime araştırması yapmanın en iyi yollarından biri, rakiplerinizin ne yaptığını görmek ve liderliğini takip etmektir. Birisi, istediğiniz anahtar kelime için birinci sıradaysa, anahtar kelime araştırma aracınıza gidin, URL'lerini girin ve anahtar kelime boşluğu ile hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını görün. Ürettikleri içerikleri inceleyin ve siz bu içeriklerden daha kaliteli içerikler üretmeye odaklanın.

3. HTML

Sitenizin HTML'si, SEO pazarlama bulmacasının önemli bir parçasıdır. Uygun etiketler, başlıklar ve açıklamalar olmadan Google, içeriğinizin ne hakkında olduğunu ve neden rekabetten daha üst sıralarda yer alması gerektiğini anlamakta zorlanacaktır.

İnsanlar HTML'nin SEO'nun bir parçası olduğunu okuduğunda korkmaya başlarlar, ancak endişelenecek bir şey yok. SEO yaparken Kod yazmayı bilmenize gerek yok. Dikkat edilmesi gereken bazı faktörleri sıralayalım.

3.1 Meta Açıklama

Meta açıklama arama yapan kişiye içeriğin ne hakkında olduğunu söyleme şansı verir. Bu bölümü anahtar kelimeler ile optimize etmek önemlidir ve 160 karakterden uzun olmaması gerekir. Dahası hem mobil hem de masaüstü ekranlarında doğru şekilde görüntülenmesinden emin olmanız gerekir.

Doğru HTML İyileştirmelerini Yapmak İçin 3 İpucu

Sitenizde HTML iyileştirmeleri yaparken aklınızda bulundurmanız gereken en önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz:

  1. Size yardımcı olacak araçları kullanın. Sitenizdeki HTML sorunlarını belirlemenize yardımcı olması için, çeşitli SEO pazarlama araçlarını araştırın.
  2. Rekabetinizi inceleyin. Hırsızlık kötüdür, ancak en üst sıradaki rakiplerinizi ilham almak mümkündür. Başlık etiketiniz veya meta açıklamanız için ne kullanmanız gerektiğini bulmakta zorlanıyorsanız, rekabetin ne yaptığına bakın.
  3. H2, H3 ve H4 başlıklarını unutmayın: H1 başlıklarından bahsetmiştik ama gerisini unutmamanız gerekir. Bunların tümü, Google'a makalenizin hangi konuya odaklandığını söylemenize yardımcı olacak birincil anahtar kelimelerinizin olması gereken önemli yerlerdir.
4. Site Mimarisi

İyi bir web sitesi mimarisi, SEO pazarlaması için önemli olan harika bir kullanıcı deneyimine imkan sağlar. Hızlı yükleme süreleri, güvenli bağlantı ve mobil uyumlu tasarım gibi unsurlara odaklanır. Bu, gerçekten kullanıcının kafasına girmenize ve harika bir kullanıcı deneyimine giden yolda tersine mühendislik yapmanıza olanak tanır.

4.1 Mobil uyumluluk

Bu, Google'ın sitenizi taramanın ne kadar kolay olduğunu belirlediğinde en önemli karar verme faktöründen biridir. Mobil cihazlarda iyi performans gösteren bir site oluşturmamız gerektiği anlamına gelir. Mobil uyumlu olmayan bir site zamanın ruhunu yakalayamamış demektir. Web sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun.

4.2 Sayfa Hızı

Google, sayfa hızına ve kullanılabilirliğe büyük önem veriyor. Siteniz çok yavaş yükleniyorsa veya belirli öğeler yavaş yükleniyorsa, Google sizi cezalandırabilir veya rekabette öne geçmenizi zorlaştırabilir. Sayfanızın hızlı yüklendiğine, resimlerin ebatlarına ve site mimarinize dikkat edin.

5. Bağlantılar

Pek çok SEO uzmanının sahip olduğu bir sorun, bağlantıları nasıl doğru şekilde uygulayacaklarını anlamamalarından geçiyor. Yanlış taktikler kullanırsanız, kendinizi en baştan başarısızlığa hazırlarsınız. Uzun vadeli stratejiyi seçer ve doğru şekilde bağlantılar kurarsanız, bu biraz daha uzun sürebilir, ancak yolun sonunda yaptığınızdan memnun kalırsınız. 

5.1 Bağlantı Kalitesi

Bağlantı kalitesi bağlantı sayısından daha önemlidir. Kaliteli geri bağlantılar oluşturmak, doğru kaynaklara ulaşmak ve sağlam bir bağlantı karşılığında değer sunmakla ilgilidir. Bağlantıları doğru şekilde oluşturmanın birçok yolu vardır, bu nedenle Google, doğru şekilde yapanlara ödüllendirme yapar. Çoğu insan yalnızca toplam bağlantı sayısına bakar, ancak bu birkaç nedenden dolayı büyük bir hatadır:

  • Arama motorları, düşük kaliteli veya spam içerikli bağlantıların büyük çoğunluğunu görmezden gelebilir.
  • Yeni sitelerden gelen bağlantılar, mevcut sitelerden gelen tekrar bağlantılardan daha değerlidir.
  • Diğer web sitelerinden gelen bağlantılar, kendi sitenizden (bir sayfadan diğerine) gelen bir dizi bağlantıdan daha değerlidir.

Bağlantı oluşturmanın amacı, Google'ın bir bağlantı karşılığında değer sağlayanları ödüllendirmesidir. 

Dijital Pazarlama ile Markanızı Büyütün: SEO Mantığını Anlamak

SEO, “algoritma” terimi nedeniyle genellikle ulaşılmaz veya imkansız hissedebilir. Algoritma, birinin belirli bir arama sorgusu kullandığı zamana dayalı olarak web sitelerini hesaplamak ve sıralamak için bir arama motorunun kullandığı bir dizi işlemdir. Daha fazla bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz. 

Yüksek kaliteli içerik oluşturmaya, alakalı anahtar kelimeler kullanmaya ve saygın geri bağlantı ilişkileri kurmaya devam edin. Google'ın algoritmaları söz konusu olduğunda “sistemi aldatmaya” çalışmamalısınız, çünkü sürekli güncelleme yapmasının nedeni bu aldatmacaları ayıklamaktır. Odağınız içerik üreterek fayda yaratmak olursa, kazanırsınız.