Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

SEO ve İçerik Pazarlaması: Dijital Ortamda Bulunur Olmak İçin 12 İpucu

Daha önce bir blog yazısı yazdıysanız, bunun ne kadar zaman alabileceğini ve sancılı bir süreç olabileceğini biliyorsunuzdur. Konu seçiminden araştırma yapmaya, gönderiyi yazmaya ve "Yayınla"ya basmaya kadar, süreç genellikle saatler gerektirir. Bu nedenle, gönderiniz beklediğiniz trafiği kazanmazsa büyük bir hayal kırıklığı olabilir. Pazarlamacılar olarak, her zaman Google'da üst sıralarda yer alacak içerik yazmayı hedefliyoruz. SEO, bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak köprüdür. Peki SEO nedir ve SEO optimizasyonu nasıl yapılır?  Bu yazımızda SEO kousunda ustalaşmanın 12 yolunu sizin için derledik.

seo-nasil-yapilir

SEO Nedir? Neden SEO Çalışması Yapmalısınız?

SEO optimizasyonu, Google gibi arama motorlarında ilk sayfada çıkmak için içerik yazma işlemidir. Bu, anahtar kelimeleri araştırmayı, kullanıcı amacına uygun yüksek kaliteli içerik yazmayı ve kolay sayfa taraması için başlıklarınızı optimize etmeyi içerir. Web siteniz arama motorlarının ilk sayfasında çıkmıyorsa, potansiyel müşterilerinizin web sitenizi organik olarak bulma şansının düşük olduğu anlamına gelir. Bu da, sitenize yapılan daha az ziyaret, ve daha az olası satışlar anlamına gelir. SEO optimizasyonu, dijital ortamda bulunur olmanın önemli bir önkoşuludur.

 SEO Optimizasyonu için 12 İpucu

1. Başlıkları kendi yararınıza kullanın.

Başlık ve altbaşlıklarınız, ürettiğiniz içeriğin neleri kapsayacağına dair bir genel bakıştır. Ana başlığınız, yani H1 başlığınız, ele aldığınız konuyu en kapsamlı şekilde açıklamalıdır. Ardından H2'leriniz, H3'leriniz, H4'leriniz içeriğin içindeki alt konuları parçalar. Doğru başlık hiyerarşisi, içeriğinizin arama motorlarında öne çıkmasını sağlar. Başlıklarınızda anahtar kelimelerinizi kullandığınızdan emin olun.

2. İçeriğinizi öne çıkan 'snippet'ler için optimize edin.

Google'da öne çıkan 'snippet'ler , arama sorgularına en doğrudan yanıtlardır. Örneğin, "Blog yazısı nasıl yazılır?" diye bir arama yapacak olursak, Google, en iyi yanıtı göstermek için öne çıkan bir snippet kullanabilir. Google'da öne çıkan bir snippet kazanmak için soruyu kapsamlı ve özlü bir şekilde yanıtlamanız gerekir.

Örneğin, arama teriminiz "Mac'te ekran görüntüsü nasıl alınır" ise, H2 başlığınıza "MacBook Bilgisayarda Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır" yazabilirsiniz. Öne çıkan 'snippet'i kazanmak için, 58 kelimeden fazla olmayan cevaplar yazın.

3. Arama motorları için değil, insanlar için içerik üretin.

Arama motorlarında sıralama şansınızı artırmanın en iyi yolu, yüksek kaliteli blog yazıları yazmaktır. Kapsamlı cevaplar, taranabilir bölümler, düzenli alt başlıklar ve görsel kullanarak bunu gerçekleştirin. Persona çalışmanızda belirlediğiniz motivasyon ve ağrı noktalarını dikkate alın. Hedef kitleniz için nasıl fayda yaratabileceğinize odaklanın. Onların sorunlarına çözüm üretin ve onların endişelerine cevap verecek içerikler üretin. Potansiyel müşterilerinizde yankı uyandıracak ve ağrı noktalarına değinecek konuları seçin.

4. Anahtar kelimelerinizi gönderinizin meta açıklamasına ekleyin.

Gönderinize meta açıklamalar ekliyor musunuz? Cevabınız "hayır" ise, muhtemelen gönderinizde SEO optimizasyonu gerçekleştirmiyorsunuzdur. Şimdiye kadar, bir blog gönderisinin Google ile iletişim kurabileceği birkaç yoldan bahsettik: alt başlıklar, anahtar kelimeler ve snippet'ler. Ancak, bu kapsamlı bir liste değil. Meta açıklamalar, Google'ın arama sıralamalarını belirlemek için taradığı başka bir alandır. Meta açıklamalar bir ila üç cümlelik açıklamalardır. Gönderinizin ne hakkında olduğunu özetlemek için meta açıklamaları kullanın ve şunları unutmayın: Meta açıklamanızı kısa tutun ve bir ila iki anahtar kelime kullanın.

seo-optimizasyon-nedir-icerik-pazarlamasi-nasil-uyapilir

5. Resimlere açıklayıcı alt metinler ekleyin.

Gönderinize eklediğiniz herhangi bir görselle açıklayıcı alt metin eklemeeklemeniz gerekir. Alt metin, fotoğrafta neler olduğunu açıklar ve Google'ın fotoğrafın neden gönderinizde olduğunu anlamasına yardımcı olur. Örneğin, makalenizin dijitalleşme ilgili ise alt görsel metni aynı anahtar kelimenizi içermelidir.

6. Anahtar kelime araştırması ile başlayın.

Google'ın saniyede 70.000'den fazla arama sorgusunu işlediği tahmin ediliyor. Arama motorlarında ön sıralarda yer almak ve rakiplerinize fark atmak istiyorsanız, potansiyel müşterilerinizin aradığı belirli anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini hedeflemeniz gerekir. Aksi takdirde, potansiyel müşterileriniz içeriğinizi ve web sitenizi bulamazlar. Belirli bir anahtar kelime için aramaların zaman içinde istikrarlı bir şekilde azaldığını görürseniz, bunun pazarlamanız için hedeflenecek doğru anahtar kelime olmadığını bilirsiniz. Yükselen trendler için bunun tersi geçerlidir.

Anahtar kelime fikirleriniz azalıyorsa, rakiplerinizden ilham alabilirsiniz. Ayrıca, trendler değiştikçe, terminoloji değiştikçe veya ürün/hizmet hattınız büyüdükçe odak anahtar kelimeleriniz zaman içinde gelişecektir. Hedef kitleniz için hala doğru anahtar kelimelere odaklandığınızdan ve hayati sıralama fırsatlarını kaçırmadığınızdan emin olmak için periyodik olarak anahtar kelime araştırması yaptığınızdan emin olun.

7. Gereğinden fazla anahtar kelime kullanma dürtüsüne direnin.

Amaç, sayfanızı tamamen optimize etmektir. Anahtar kelime eklemeleri için doğal uyumları bulun, ancak bu anahtar kelimeleri gereğinden fazla yerleştirmeyin. Bunun yerine, anahtar kelime kullanımını daha doğal hale getirmek için bir veya iki anahtar kelimeye odaklanmayı deneyin.

Unutmayın, hedefiniz kitleniz için problem çözmek ve çözüm üretmektir. Kullanıcılarınızın okuma deneyimi zayıfsa bu, Google'a yayınınızın ihtiyaçlarını karşılamıyor olabileceğini gösterir. Anahtar kelimelerinizi doğru seçmek ve kullanmak, SEO optimizasyonun vazgeçilmezidir.

8. Yetkili web sitelerine bağlantı verin.

Blog yayınınızı oluştururken harici olarak bağlantı kurmaktan korkmayın. Saygın web sitelerine bağlantı vermek, blog okuyucularınıza bilgilerini genişletmek için ek okuma materyali sunmakla kalmaz, aynı zamanda araştırmanızı yaptığınız da gösterir. Sektörünüzde otorite kabul edilen siteler var mı? Bu web sitelerine bağlantı verin.

9. Uzun, kapsamlı ve taranabilir içerikler üretin.

Dikkat süresinin kısa olduğu bir çağda, daha kısa blog gönderilerinin doğru bir yol olduğunu düşünebilirsiniz. Ama aslında, Google gibi arama motorları aslında daha uzun, derinlemesine blog gönderilerini tercih ediyor. Sayfada ne kadar fazla içerik olursa, arama motorlarının blogunuzun ne hakkında olduğunu anlaması için o kadar çok ipucu gerekir. Sektör analizi yapın ve rekabetinizin içeriklerinin uzunluğunu inceleyin. 

Daha uzun blogların dezavantajı, okuyucularınızı bunaltabilmesidir. Bununla mücadele etmenin bir yolu, içeriğinizi küçük, taranabilir parçalara bölmektir. Maddeler kullanın ve uzun cümleleri ikiye bölün. İçeriğinizin kolayca okunur olmasına özen gösterin.

icerik-pazarlamasi-seo-calismasi

10. Sitenizdeki diğer gönderilere bağlantı verin.

Web sitenizdeki diğer sayfalara veya blog gönderilerine bağlantı vermek, arama motorlarının doğru bir site haritası oluşturmasına yardımcı olur. Ayrıca, hedef kitlenizin içeriğinizin daha fazlasını keşfetmesine yardımcı olur. Dahası Google gibi arama motorları, sizi güvenilir bir bilgi kaynağı olarak tanır.

Bu tür site içi bağlantılar, okuyucuları sitenizde daha uzun süre tutar, hemen çıkma oranını düşürür ve dönüşüm potansiyelinizi artırır. Web sitenizdeki herhangi bir sayfaya bağlantı verirken, bağlantı metniniz için doğal bir dil kullanın. "ucuz dizüstü bilgisayarlar" veya "buraya tıklayın" gibi spam içerikli veya genel mesajlar kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, okuyuculara "SEO kılavuzunuzu indirin" gibi bağlantıya tıkladıklarında ne bulacakları konusunda bir fikir veren açıklayıcı cümleler kullanın.

11. Hızlı sayfa yükleme hızı için görsel optimizasyonu yapın.

Google, kullanıcı dostu sayfaları ödüllendirir. Yüksek yükleme hızı, kullanıcı deneyimini iyileştirdiği için, Google’ın web sitenizi incelerken dikkat ettiği bir konudur. Sayfa gecikmesinin önemli nedenlerinden biri büyük, ağır fotoğraflardır. Gönderinizde birkaç fotoğraf varsa ve her biri 100 KB'ın üzerindeyse, bu sayfa hızınızı büyük ölçüde etkileyebilir. Görsel optimizasyonu gerçekleştirin.

12. Bir bağlantı (backlink) stratejisi tasarlayın.

Bağlantılar, arama sıralamanız için çok önemlidir. Arama sonuçlarını kazananların en çok oyu aldığı bir yarışma gibi düşünün. Size referans veren, ve sizin içeriğinizi bağlantı olarak veren her web sayfası, web siteniz için bir oy olarak kabul edilir. Böylece içeriğinizin Google'ın gözünde daha güvenilir olmasını sağlar. Kaliteli bağlantılar edinirseniz, web siteniz Google algoritmaları tarafından bir ‘otorite’ olarak algılanır. Bu da sıralamada daha da yükselmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle, diğer web sitelerinin veya yayınların kendi gönderilerinde köprü kurmak isteyeceği gönderiler yazın. Uzmanlarla görüşmeler yapmak, trafiği web sitenize geri döndürmenin bir başka etkili yoludur.

Bilinir ve Bulunur Olun

Marka olmak, geniş kitleler nezdinde bilinir ve bulunur olmakla mümkündür. Dijitalleşmenin getirdiği fırsatlardan yararlanan, içinde yaşadığımız zamanın ruhunu anlayan şirketler büyüyecekler. Siz de markanızı büyütmek istiyorsanız, dijital ortamda bilinir ve bulunur olmaya yatırım yapın. SEO optimizasyonu, dijital pazarlamanın vazgeçilmezi haline geldi. SEO optimizasyonu yaparak markanızı büyütmek sizin elinizde!

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.