Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Pazarlama Planı Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Pazarlama planı nedir? Neden ve nasıl hazırlanır? Verileri temel alan ve sonuç üreten bir pazarlama planı hazırlamanıza yardımcı olmak için bilmeniz gereken her şeyi yazımızda sizin için derledik!

Pazarlama Planı Nedir?

Pazarlama planı, şirketlerin pazarlama stratejilerini düzenlemek, yürütmek ve izlemek için kullandıkları stratejik bir yol haritasıdır. Pazarlama planları, şirket içerisinde aynı hedefler için çalışan çeşitli ekiplere hitap edebilir.

Bir pazarlama planının amacı, stratejileri organize bir şekilde yazmaktır. Bu, kampanyalarınızın başarısını takip etmenize ve ölçmenize yardımcı olur.

Bir pazarlama planı hazırlamak, her kampanyanın misyonunu, personalarını, bütçesini, taktiklerini ve çıktılarını aynı anda görmemize yardımcı olacaktır. Tüm bu bilgiler tek bir yerde toplandığında, doğru yolda yürümeniz kolaylaşır. Ayrıca neyin işe yarayıp neyin yaramadığını keşfedersiniz. Böylece stratejinizin başarısını ölçebilirsiniz!

Ancak, pazarlama planı ile pazarlama stratejisi arasında bir fark olduğunu unutmayın.

pazarlama-plani

Pazarlama Stratejisi ve Pazarlama Planı

Kısaca özetleyelim: Hedef, anlaması kolay bir kavramdır. Hedefiniz, varış noktasıdır. Stratejiniz ise bu hedefe giden yoldur. Plan ise bu yolda atacağınız adımlardır!

Bir pazarlama stratejisi, bir şirketin belirli bir hedefi veya misyonu nasıl gerçekleştireceğini açıklar. Strateji, misyonu gerçekleştirmek ve şirketin başarısını takip etmek için hangi kampanyaları, içerikleri, kanalları ve pazarlama yazılımlarını kullanacaklarını içerir.

Pazarlama Stratejisi Kılavuzu adlı içeriğimize ulaşmak için tıklayın!

Bir pazarlama planı, bir veya daha fazla pazarlama stratejisi içerebilir. Pazarlama planını, tüm pazarlama stratejilerinizin oluşturulduğu bir çerçeve olarak düşünebilirsiniz. Bir pazarlama planı, belirlediğiniz her yeni stratejiyi daha büyük bir pazarlama operasyonuna ve iş hedeflerinize bağlamanıza yardımcı olur.

Örneğin, şirketiniz yeni bir yazılım ürünü çıkarıyor ve müşterilerin kaydolmasını istiyor. Bu, pazarlama departmanının, bu ürünü sektöre tanıtmaya ve istenen kayıtları artırmaya yardımcı olacak bir pazarlama planı geliştirmesini gerektirir.

Departman, bu sektöre adanmış bir blog, uzmanlık oluşturmak için yeni bir YouTube video dizisi ve bu konudaki sohbete katılmak için Twitter'da bir hesap açmaya karar verebilir. Bütün bunlar bir hedef kitlenin ilgisini çekmeye ve bu kitleyi yazılım kullanıcılarına dönüştürmeye yarar.

Her pazarlama planı, oluşturulması sırasında belirli bir dizi adımdan geçer. Bu adımlar neler mi? Okumaya devam edin!

Pazarlama Planı Nasıl Hazırlanır?

  1. Şirketinizin misyonunu belirtin.

Bir pazarlama planı yazmanın ilk adımı, misyonunuzu belirtmektir. Bu misyon, pazarlama departmanınıza özgü olsa da, işletmenizin ana misyon beyanına hizmet etmelidir.

Örneğin, işletmenizin misyonu "seyahat rezervasyonunu keyifli bir deneyim haline getirmek" ise, pazarlama misyonunuz "bir gezgin kitlesi çekmek, onları turizm sektörü hakkında eğitmek ve onları rezervasyon platformumuzun kullanıcılarına dönüştürmek" olabilir.

  1. KPI'larınızı belirleyin.

Her iyi pazarlama planı, departmanın misyonunun ilerlemesini nasıl izleyeceğini açıklar. Bunu yapmak için temel performans göstergelerinizi (KPI) belirlemeniz gerekir. KPI'lar, bir pazarlama kampanyasının çeşitli unsurlarını ölçen metriklerdir. KPI’lar kısa vadeli hedefler belirlemenize ve başarınızı ölçmenize yardımcı olur.

Yukarıdaki örneğimizi ele alalım. Misyonumuzun bir parçası "bir gezgin kitlesini çekmek" ise, organik sayfa görüntülemelerini kullanarak web sitesi ziyaretlerini takip edebiliriz. Bu durumda, "organik sayfa görüntülemeleri" bir KPI'dır.

  1. Persona’larınızı tanımlayın.

Bir persona çalışması yaparak, ürün veya hizmetinizin kime hitap ettiğini bulabilirsiniz. Böylelikle potansiyel müşterileriniz hakkında bilgi edinirsiniz. Personalar hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayın!

  1. İçerik stratejilerinizi hazırlayın.

Burası, pazarlama ve içerik stratejinizin ana noktalarını belirleyeceğiniz yerdir. Hangi tür içerik oluşturacağınızı belirleyerek başlayabilirsiniz. Bunlar blog gönderilerini, YouTube videolarını, infografikleri ve e-kitapları içerebilir. İçerik hacmini günlük, haftalık, aylık ve hatta üç aylık aralıklarla tanımlayabilirsiniz. Her şey iş akışınıza ve içeriğiniz için belirlediğiniz kısa vadeli hedeflere bağlıdır. İçeriklerinizi yayınlayacağınız kanal ve mecralara karar vermeniz gerekir.

Başarınızı takip etmek için kullanacağınız hedefleri (KPI'lar) belirleyin. İçerik stratejiniz, KPI'ları, organik trafiği, sosyal medya trafiğini, e-posta trafiğini ve yönlendirme trafiğini içerebilir.

  1. Pazarlama bütçenizi belirleyin.

İçerik stratejiniz birçok ücretsiz kanal ve platformdan yararlanabilirsiniz. Dahası, bir pazarlama planı yaparken, ücretli reklamlar yapıp yapmayacağınıza ve bütçenizin ne olacağına karar vermeniz gerekir.

  1. Rakiplerinizi analiz edin.

Pazarlamanın önemli bir kısmı, kime karşı pazarlama yaptığınızı bilmektir. Sektörünüzdeki kilit oyuncuları araştırın. Rakiplerinizin stratejilerini anlamak sizin için çok değerli olacaktır.

pazarlama-plani-olusturmak

Kısaca Pazarlama Planı Oluşturmak:

  1. Hedeflerinizi ve KPI'larınızı belirleyin.
  2. Persona’larınızı tanımlayın.
  3. İçerik stratejinizi oluşturun.
  4. Pazarlama bütçenizi tanımlayın.
  5. Rakiplerinizi analiz edin.
  6. Planınıza katkıda bulunanları ve sorumluluklarını ana hatlarıyla belirtin.

Pazarlama Planlarının Türleri Nelerdir

Çalıştığınız şirkete bağlı olarak, çeşitli pazarlama planlarından yararlanmak isteyebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun farklı örnekleri derledik:

  1. Üç Aylık veya Yıllık Pazarlama Planları

Bu planlar, belirli bir dönemde üstleneceğiniz stratejileri veya kampanyaları vurgular. Pazarlama planı hazırlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda çekinceleriniz varsa, merak etmeyin! Forbes, neredeyse 4 milyon kez görüntülenen bir pazarlama planı şablonu yayınladı. Bir pazarlama planına nereden başlayacağınızı gerçekten bilmiyorsanız, bu kılavuz hedef kitlenizi tanımlamanıza, onlara nasıl ulaşacağınızı anlamanıza ve markanızı büyütmeye yardımcı olabilir!

  1. Sosyal Medya Pazarlama Planı

Bir sosyal medya pazarlama planı, adı üstünde, sosyal medya pazarlamanızı planlar. Özellikle sosyal medyada gerçekleştirmek istediğiniz kanalları, taktikleri ve kampanyaları içerir. Yerel reklamcılık, PPC veya sosyal medya promosyonları gibi ücretli stratejileri de içerebilir.

  1. İçerik Pazarlama Planı

Bu plan, markanızı veya ürününüzü tanıtmak için içerik kullanacağınız farklı stratejileri, taktikleri ve kampanyaları vurgulayabilir. Bir plan hazırlayarak, ekibinizin ne tür içerikler oluşturması gerektiği ve bunları oluşturmaktan hangi çalışanların sorumlu olması gerektiğini belirlemenize yarar. İçeriğinizi nasıl dağıtacağınızı belirlemenize yardımcı olur (arama motorları, sosyal medya, e-posta ve ücretli reklamlar).

  1. Yeni Ürün Lansmanı Pazarlama Planı

Bu plan, yeni bir ürünü tanıtmak için uygulayacağınız stratejiler ve taktikler için bir yol haritası olacaktır. Yeni bir ürün için hazırlanan pazarlama planları, genel pazarlama stratejisini değil tek bir ürünü kapsadıkları için daha spesifik planlardır.

pazarlama-plani-nasil-hazirlanir

Pazarlama Planınıza Hemen Başlayın!

Planlama, başarının olmazsa olmazıdır. Doğru bir planlama ile hedeflerinizi belirleyebilir, sorumlulukları dağıtabilir, yol haritanızı şekillendirebilir ve sizi başarıya götürecek adımları net bir şekilde görebilirsiniz. Pazarlama planınızın başarısında potansiyel müşterilerinizi tanımlamak çok önemlidir, persona çalışması yaparak stratejinizin kime hitap edeceğini belirlemeyi unutmayın. KPI’larınızı ve hedeflerinizi belirlerken somut ve ölçülebilir olduğuna özen gösterin.

Unutmayın, evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Yaptığınız pazarlama planını değiştirmek ve iyileştirmekten çekinmeyin. Farklı fikirleri test etmek, başarıları ölçmek ve hedeflerinizi yeniden belirlemeniz gerekebilir. Bu planınızın başarısız olduğuna işaret değildir.

Pazarlama planları, içerik pazarlama planınızı başlatmak için ilk kaynaklar olarak hizmet eder. Ancak, hedef kitlenizin istediğini ve ihtiyaçlarını gerçekten iletmek için, muhtemelen bazı farklı fikirleri test etmeniz, başarılarını ölçmeniz ve ardından ilerledikçe hedeflerinizi iyileştirmeniz gerekecektir. Hedefinize giden yolda beklenmedik durumlarla karşılaşacağınız kesin. İşte bu noktada esneklik, çeviklik ve yılmazlık benimsemeniz gereken ilkelerdir. Stratejinizi ve planınızı değiştirmekten çekinmeyin. Tam tersine! Zorluklar karşısındaki tavrınız şirketinizi tanımlayacaktır.

Pazarlama planınıza hemen başlayın! HubSpot'un ücretsiz pazarlama planı şablonunu indirerek, siz de kolayca bir pazarlama planı oluşturabilirsiniz!

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.