Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Pazarlama Stratejileri: Web Sitenize Trafik Çekmenin 14 Yolu

Web sitenize trafik çekmekle mücadele ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Content Marketing Institute tarafından yapılan 2020 araştırmasına göre , pazarlamacıların %63'ü, web sitesi trafiğini artırmakta ve içerik stratejilerini gerçekleştirmek için yeterli personel bulmakta zorluk çekiyor. Daha fazla potansiyel müşteri edinmek, pazarlamanın en önemli amaçlarındandır. Web sitenize gelen ziyaretçi sayınızı artırmak ise, daha fazla potansiyel müşteri edinmek için gerekli bir adım haline geldi. Peki dijital pazarlama nasıl yapılır? Potansiyel müşteri edinmek için web sitesi trafiği nasıl artırılır? Yazımızda, web sitenize gelen ziyaretçi sayısını artırmak için atabileceğiniz adımları sizin için derledik.

dijital-pazarlama-web

1. Kaliteli İçerikler Oluşturun 

Inbound pazarlama, müşterileri markanıza çekmeye odaklanır. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri blog üretmek ve içerik oluşturmaktır. Web sitenize doğru ziyaretçileri çekecek içerik bulmak için öncelikle hedeflediğiniz kitleyi tanımanız, bunun için de bir ‘Persona’ çalışması gerçekleştirmeniz gerekir.

Persona çalışmanızı gerçekleştirip hedef kitlenizi tanıdıktan sonra, onlara hitap edecek içerikler oluşturun. Ancak doğru kitleyi çekecek iyi bir içerik nasıl üretilirKaliteli içerik oluşturmak için aşağıdaki beş adımı izleyin:

  • Persona Çalışması YapınHedef pazarınız hakkında daha fazla bilgi edinin. 
  • SEO çalışması gerçekleştirin: Hedef kitlenizin arama motorlarında ne aradığını öğrenin ve hangi anahtar kelimeler ile sattığınız ürün veya hizmeti aradıklarını bulun.
  • Bir taslak yazın: Hedef kitlenizin sorularını yanıtlayan bir gönderi hazırlayarak başlayın. Hazırladığınız içerik potansiyel müşterilerinizin hayatını kolaylaştırıyor, onlara çözüm sunuyor mu? Persona çalışmasında belirlediğiniz hedef, motivasyon ve ağrı noktalarına cevap veriyor mu?
  • Yayınla: Yazınızı yayınlayın. İçeriğinizi optimize etmek için SEO araçlarını kullanın.
  • Tanıtın: Trafik oluşturmak için blog yayınınızı sosyal medyada ve e-posta bültenlerinde tanıtın. Gönderiniz ne kadar fazla trafik oluşturursa, arama motorlarında o kadar üst sıralarda yer alır. 

2. Konunun Uzmanı Olun

Google'da üst sıralarda yer almak sitenize gelen organik trafiği artıracaktır.  Google, yazdıkları konuda konu uzmanı olduğu bilinen siteleri tercih ediyor. Bir uzman olarak görülmek için, bir konunun tüm yönlerini kapsayan, uzun bir blog yazısı olan bir ‘pillar page’ yani bir ‘sütun sayfası’ oluşturabilirsiniz. Uzun vadeli trafiğe odaklanmak, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacaktır. Sütun sayfası modeli, sitenizdeki içeriği tek bir konu ve yoluyla belirlediğiniz anahtar kelimeler etrafında düzenler ve dahili bağlantılar ile birbirine bağlar. 

Bu organizasyon, arama motorlarının sahip olduğunuz tüm içeriği kolayca taramasına ve kategorilere ayırmasına yardımcı olur. ylece o arama terimi için sıralanmanızı ve ara motorlarının sizi üst sıralara taşımasını kolaylaştırır. Dahası, ziyaretçilerin sitenizde gezinmesine ve ilgili sayfalarda gezinmesine yardımcı olarak web sitenizdeki tüm sayfaların trafiğini artırır.

3. Sosyal Medya’da Organik Trafik Çekin

Sosyal medyada organik trafik çekmek yeni bir strateji değil, ancak yine de pazarlamacıların dikkat etmesi gereken bir konu.  Sosyal medya pazarlaması giderek önem kazanıyor. Sosyal medya platformlarında paylaşım yapmanın yanı sıra Instagram Hikayeleri, canlı yayınlar, IGTV veya Facebook Messenger'ı da kullanabilirsiniz. Organik sosyal medyanın anahtarı, yeni özellikleri erken benimsemektir. Organik trafiği artırmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • İçerikleriniz ilgi çekici ise, insanlar sosyal medyada paylaşacaklardır. İlgi çekici içerikler oluşturun.
  • Alıntılanabilir içerikler üretin. 
  • Görüntüler, videolar, bilgi grafikleri vb. gibi multimedya içerikleri üretin.

Farklı bir sosyal medya stratejisine sahip olmak ve sadece Facebook, Instagram ve Twitter değil, doğru sosyal medya platformlarını kullanmak da önemlidir. YouTube veya Pinterest gibi platformlar sitenize çok fazla trafik çekebilir. Sektörünüz için en doğru sosyal medya kanallarını belirleyin ve her mecra için farklı stratejiler oluşturun. Örneğin, Linkedin’de sektörünüze dair paylaşımlar yaparken, instagramda hedef kitlenizin ilgisini çekecek içerikler oluşturmaya gayret edin.

dijital-pazarlama-web-sitesi-trafik

4. Web Sitesi Analizi Gerçekleştirin

Web sitenize trafik çekmek ve potansiyel müşteri edinmek çok değerlidirAncak web siteniz çabuk yüklenmiyorsa, mobil uyumlu değilse veya kullanıcı dostu bir arayüzü yoksa, web sitenize ziyaretçi çekme çabanız verimsiz olacaktır. Web sitenize ziyaretçi çekseniz bile bu ziyaretçiler sitenizde zaman geçirmeyecektir. Web sitenizi analiz edin, bu analizin sonunda hem teknik altyapınızı hem de içeriklerinizin tamamını gözden geçirin. Analiz gerçekleştirmeden olası sorunları yakalamak ve çözüm sunmak imkansızdır. Web sitesi analizinizi ikiye ayırın: teknik analiz ve içerik analizi.

5. ‘Influencer’ Pazarlaması Yapın 

Bilginin kulaktan kulağa yayılması, bir insanın çevresine aldığı ürün veya hizmeti tavsiye etmesi, pazarlama için önemlidir. Peki, kulaktan kulağa nasıl iletişim kurarsınız? Önce müşterilerinizi memnun edin. Inbound pazarlamanın ilk adımı, potansiyel müşterileri markanıza çekmek sonra da bu müşteri memnun etmeye odaklanmaktan geçer. Müşterilerinizi memnun ettikten sonra ‘influencer’lar ile çalışabilirisiniz. Influencer’lardan yararlanmak aslında, web sitenize trafik çekmek için bütçe dostu bir seçenektir. İndirim kodları, bağlantılar, incelemeler veya eşantiyonlar yayınladığında, web sitenize trafik çekmek için farklı hedef kitlelerine dokunmuş olursunuz.

6. E-posta Listesi Oluşturun

Mevcut okuyucularınızı ve mevcut müşterilerinizi kullanmak, web sitenize trafik çekmenin kolay bir yoludur. Yeni bir blog veya içerik teklifi yayınladığınızda, hızlı bir trafik artışı için onu takipçilerinize/abonelerinize tanıtabilirsiniz. İçerik ağırlıklı web sitelerinde, yüksek sayıda okuyucuya sahip olmak, trafik hedefleri, dönüşümler ve olası satış yaratma için yararlıdır. Buna başlamak için bir e-posta listesi oluşturun veya mevcut listenizi büyütün. Aşağıda, kullanabileceğiniz birkaç strateji bulunmaktadır:

  • İçerik teklifleri: Ziyaretçilerin erişmek için e-posta adreslerini paylaşmalarını gerektiren içerikler yayınlayın. Bir kişi, eğer değerli bir içeriğe ulaşıcak ise e-posta adresini daha kolay paylaşır.
  • Bültenler: Ana sayfanızdan hakkında sayfanıza kadar web sitenizin farklı yerlerine kayıt formları ekleyin. Bir ziyaretçi sitenizde hoş bir deneyim yaşadıysa, bu bültene kaydolmak isteyebilir. 
  • Sosyal medya: E-posta bülteninizi bir gönderi veya yarışma/eşantiyon yoluyla sosyal medyada tanıtmak, mevcut takipçilerinizi abonelere dönüştürmenin harika bir yoludur. 

7. Sayfa İçi SEO Çalışması Yapın

Sayfa içi SEO, web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına ve daha fazla trafik getirmesine yardımcı olabilir. Bazı sayfa içi SEO öğeleri, sayfa başlığı, başlık, meta açıklama, resim alt metni ve URL'yi (artı daha fazlasını) içerir. Arama motorlarında görünmek siteniz için daha fazla trafik üretecektir. Sayfa içi SEO çalışmanıza özen gösterin.

8. Kaliteli Geri Bağlantılar Almaya Odaklanın

Sitenize trafik çekebilmek için arama motorlarında üst sıralarda yer almanız gerekir. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için sektörünüzde bir ‘otorite olmanız gerekir. Bunu yapmanın bir yolu, yukarıda açıklanan sütun sayfası modelinin yanı sıra kaliteli geri bağlantılar (backlinks) elde etmektir. Yüksek otoriteye sahip web siteleri sitenize bağlantı veriyorsa, bu size daha fazla güvenilirlik sağlar.

9. Video Pazarlama Yapın

Hedef kitle video içeriği aradığı için içerik stratejinize video pazarlama eklemenin zamanı geldi.  15-35 yaş araındaki internet kullanıcılarının %77’si video içeriği tüketmek için Youtube’u kullanıyor.  Instagram veya Facebook Hikayeleri, canlı videolar, IGTV, Facebook Watch, haber akışı videoları, YouTube vb. için videolar oluşturun. 

10.  SEO Araçlarını Kullanın

Web sitenize trafik çekmek için SEO çalışması yapmak önemlidir. Farklı SEO araçlarını öğrenin ve web sitenize ziyaretçi çekmek için bu araçlardan yararlanın. Bu araçlar, sitenizde neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrenmenize ve analiz etmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bunlar, yüksek trafik oluşturma potansiyeline sahip içerik için fikirler bulmanıza yardımcı olur. 

dijital-pazarlama-nedir

11.  A/B Testleri Yapın

A/B testleri, bir kampanyanın hangi sürümünün en iyi performansı gösterdiğini belirlemenize yardımcı olan bir testtir. Bu testler, sitenize trafik çeken özel içerik ve teklifler oluşturabilmeniz için hedef kitleniz hakkında size önemli bilgiler verebilir. 

12.  Dahili Bağlantılar Verin

Blogunuza bir ziyaretçi geldiğinde amacınız, onların web sitenizin diğer sayfalarında okumaya devam etmelerini sağlamaktır. Bu nedenle dahili bağlantılar - sitenizdeki diğer sayfalara bağlantılar - çok önemlidir. Ziyaretçiler web sitenizin diğer sayfalarını ziyaret etmeye devam ettiklerinde, dönüşüm sağlamaları ve bir marka meraklısı haline gelmeleri daha olasıdır. Örneğin, yukarıda açıklanan sütun modelini kullanarak dahili bir bağlantı yapısı oluşturabilirsiniz. Sütun sayfaları, sitenizin arama motorlarındaki güvenilirliğini artırırken aynı zamanda bir dönüşüm olasılığını artıran ileri geri bağlantı sağlar.

13.  Teknik SEO Çalışması Gerçekleştirin

Teknik SEO, sayfaların teknik olarak nasıl kurulduğunu ve düzenlendiğini görmek için web sitenizin arka ucuna odaklanır. Faktörler, sayfa hızı, tarama, dizine ekleme ve daha fazlası gibi öğeleri içerir. 

Teknik SEO'nuza başlamak için aşağıdaki ipuçlarını kullanın:

  • Bozuk bağlantıları ve yönlendirmeleri düzeltin.
  • Alt alan adlarınız için bir XML site haritası oluşturun.
  • Sayfa ve görsel meta etiketlerini düzenleyin.
  • Konu sayfalarına özel H1 ve meta tanıtımlar ekleyin.
14. Medya Kapsamı ve Halkla İlişkiler Çalışmaları Yapın

Kazanılan medya kapsamı, şirketiniz için marka bilinirliği ve web sitenize trafik çekmenin harika bir yoludur. Pazarlama ve halka ilişkiler ekipleriniz birlikte çalışırsa, sitenize trafik çekebilir ve mükemmel ağızdan ağıza iletişim oluşturabilirsiniz. Medya kapsamı, şirketiniz için harika bir üçüncü taraf doğrulaması sağlar. Yeni ürünler veya hizmetler, şirket kültürünüz ve hatta sektördeki düşünce liderliği hakkındaki hikayeler, şirketinizi daha önce duymamış olan ve belki de şirketinizi daha önce duymamış olan bir okuyucu için harika birer itici güç olabilir.

Dijitalleşmenin Fırsatlarını Kaçırmayın

Şirket yönetmek bisiklete binmek gibidir, mutlaka ilerlemek gerekir. Eğer şirketin büyümesi durursa, şirket ayakta kalamaz. Dijitalleşme ile hızla değişen dünyamızda, dijitalleşmenin fırsatlarından yararlanan ve zamanın ruhunu anlayan şirketler kazanıyor. Dijitalleşmenin fırsatlarını kaçırmayın. 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.