Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

B2B Pazarlama: 7 Adımda İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Geçmişte,  B2B pazarlama, satış temsilcilerinin kişisel ilişkileri ile devam ederdi. Günümüzde ise B2B müşterilerinin alışkanlıkları değişti, artık B2B müşterileri de satın alma yolculuklarına önce dijital ortamda araştırma yaparak başlıyorlar. Dijital ortamda bilinir ve bulunur olmanın yolu, kaliteli içerik üretiminden geçiyor. Peki, mevcut içeriğiniz, potansiyel müşterileri markanıza çekmek için yeterli mi? Bir çok B2B pazarlamacısı gibiyseniz, cevap "olması gerektiği kadar iyi değil" olacaktır. Hubspot’un  araştırmasına göre şirketlerin %63’ü potansiyel müşteri yaratmakta zorlanıyorlar.  

Web sitenizdeki yeni bir ürün sayfasıyla, e-kitap, blog yazısı ya da diğer içeriklerle olsun, nitelikli potansiyel müşterileri markanıza çekmek ve müşteri dönüşümlerini artırmak için atmanız gereken 7 adımı sizin için derledik.    

b2b-pazarlama-icerik-pazarlamasi-ne-ise-yarar

1. Bir Ana Fikir ile Başlayın

Biliyoruz ki  “ana fikirterimini duyduğunuzda, zorlu geçen yazım saatleri ve Türkçe dersleri aklınıza geliyor. Ancak dijital ortamda içeriğinizi organize etmek için net bir ana fikir bulmak çok önemlidir.  Genelde, okuyucunun dikkatini çekmek ve tutmak için sınırlı zamanınız vardır. Bu nedenle içeriğinizde ele alacağınız konunun ve neden önemli olduğunun açıkça tanımlaması, doğru ifade edilmesi gerekir. Tezinizin ana fikrini olabildiğince yalın, anlaşılır ve net tutun. Sonuçta, vermek istediğiniz mesajı bilmiyorsanız, müşterilerinizin zamanını harcarsınız. Bir içerik oluştururken odağınızı kaybetmeyin. Kısa ve öz bir şekilde vermek istediğiniz ana fikri belirleyin ve içeriğinizi bu ana fikre sadık kalarak üretin.

2. Kaliteli İçerikler Oluşturun

İçeriğiniz, müşterilerinizin ağrı noktalarına, motivasyonlarına hitap ediyor mu? İçerik üretirken. persona çalışmalarını kullanıyor musunuz? Web sitenize daha fazla ziyaretçi çekmenin öncelikli şartı, hedef kitlenin ihtiyaç ve sorunlarına hitapetmekten geçer. Web sitenizi, sektörünüze dair güvenilir bir bilgi kaynağı olarak yeniden düzenleyin. İçerik üretirken birinci amacınız müşterilerinize fayda yaratmak ve müşterilerinizin hayatlarını kolaylaştırmak olsun. Inbound pazarlama felsefesinin özünde “insan odaklı pazarlama” anlayışı yatar.

Ürettiğiniz içeriğin kaliteli olup olmadığını anlamak için aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz:

  • İçeriğiniz, önemli bir müşteri sorununu ele alıyor mu,yoksa yalnızca bir ürünü tanıtıp, özelliklerini ve faydalarını mı listeliyor?
  • İçeriğiniz gerçek değer üretiyor mu? Güvenilir bir kaynak mı?
  • İçeriğiniz kolay okunabiliyor mu? Yazım ve dil bilgisi hataları var mı?

Hedef kitlenizi web sitenize çekmek ve tutmak için onlara değerli içerikler üretmeye odaklanın.

3. İlgi Çekici Başlıklar ve Alt Başlıklar Kullanın

Hepimizin maruz kaldığı yoğun bilgi kirliliği sebebiyle, konsantrasyon ve dikkat sürelerinin kısaldığı bir çağda yaşıyoruz. Bu sebeple ürettiğiniz içeriklerde, potansiyel müşterilerinizi okumaya ikna etmekte hızlı olmalı, onların ilgisini  5 ila 10 saniye içinde yakalamalısınız. Başlıklarınız ve alt başlıklarınız ilgi çekici, açıkça belirtilmiş ve içeriğin sunduğu katma değerle alakalı olmalıdır. 

Potansiyel müşterilerinize ilgili sayfada ne bulacaklarını ve daha fazla okuyarak ne elde edeceklerini bir bakışta söyleyin ve ilgi düzeyini artırmak için hedeflenen anahtar kelimeler ekleyin. Ayrıca, başlığın içeriğe uygun olduğundan emin olun.

b2b-pazarlama-icerik-pazarlamasi-nedir

4. Meta Açıklamalara Dikkat Edin

Sayfalarınız için meta açıklamaları unutuyor veya gönülsüzce hazırlıyorsanız, potansiyel müşteri dönüşümlerini ve müşteri trafiğini kaçırma ihtimaliniz yüksek demektir. Meta açıklamalar, arama yapan birine sayfayı açıklayan kısa metin satırlarıdır. 1-2 satırdan oluşan bu açıklamaların amacı , arama yapan kişiyi web sitenizi tıklamaya ikna etmektir. Bu nedenle, en fazla 160 karakterden oluşan bu kısa açıklamaları doğru yazdığınızdan emin olun ve potansiyel müşteriye içerikten nasıl faydalanacağını ifade eden aktif bir dil kullanın.       

İlgi düzeyini artırmak için anahtar sözcükler kullanın. Günümüzde, giderek artan bir oranda, arama motorları, herhangi bir web sitesine tıklamak zorunda kalmadan, bir kullanıcının sorgusuna verilen yanıtları görüntüleyebilen meta açıklamaları sıralıyor. Bu sebeple meta açıklamalarınızda, insanlar sunduğunuz ana fikri anlamalı ve içeriğinizi görüntülemek için tıklamaya ikna edecek kadar bilgi sahibi olmalıdır. 

5. Anahtar Kelime Araştırması Gerçekleştirin

İçeriğinizi önce insanlar için, sonra arama motorları için yazın. İçeriğinize potansiyel müşterilerin aradığı anahtar kelimeler ve kelime öbekleri eklemek, içeriğinizin kolay bulunması için kesinlikle önemlidir.   

Mümkün olduğunca, anahtar kelimeleri - ideal olarak uzun kuyruklu anahtar kelimeleri - başlıklara, alt başlıklara, sayfa URL'lerine, meta açıklamalara, sosyal medyaya metnine dönüştürün. Ancak aşırı kullanımdan da kaçının. Ziyaretçilerin içeriğinizle etkileşim kurma ve dönüşüm sağlama olasılığını artırmak istiyorsanız, metninizi anahtar kelimeleri zorlamak yerine doğal akışında tutun. 

Ayrıca,  daha geniş bir içerik stratejisinin parçası olarak, sütun sayfaları ve konu kümelerinde de anahtar kelimelerden yararlanabilirsiniz. Arama motorları, yetkin ve ilgili konu hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan web sitelerini tarar. İçeriğinizi kategorilere ayırabilir, ziyaretçiler için tek durak noktası işlevi görebilecek yüksek kaliteli dahili bağlantılar ekleyebilirsiniz. Böylece, arama motorlarına ve müşterilerinize istediklerini sağlayabilir, içeriğinizin sıralamasını yükseltebilir ve ön sıralara taşıyabilirsiniz.  

6. Sosyal Medyada Paylaşılabilir Olun

Dijitalleşme hayatımıza bir çok yeni fırsat getirdi. Dijital dünyada başarılı olmak için sosyal medyanın fırsatlarından yararlanın. Buun için de, insanlara (içerik üretimi ile) sunduğunuz değeri başkalarıyla paylaşmasını kolaylaştırın. Okuyucunun içeriği kendi seçtikleri sosyal medya kanalında paylaşması için, gömülü sosyal paylaşım düğmeleri veya bağlantılar ekleyin.

Blogunuza ve açılış sayfalarınıza sosyal paylaşım bağlantıları eklemek, okuyucuların erişimlerinin, dolayısıyla sizinkinin, genişletmesine yardımcı olur. Blogunuzda veya e-kitabınızda yazdıklarınız ilgili müşteri sorularını ele alıyorsa, okuyucular bunu aktarmaya daha doğal olarak meyilli olacaktır.  Ayrıca, şirketinizin sosyal takipçiliği ve sağlam içerik sağlama konusundaki itibarı arttıkça, dönüşümler de artmaya başlayacaktır.

b2b-pazarlama-icerik

7. Harekete Geçirici Mesajlar (CTA) Kullanın

Blogunuz, bir müşteriyi sitenize çeken şey olabilir, ancak yeterli değildir. İçeriğinizin, konuyla eşleşen bir tür harekete geçirici mesaj (CTA) içermesi gerekmektedir. Örneğin, “Pompa Sistemlerini Yükseltirken Kapalı Alanlarla Nasıl Başa Çıkılır?” hakkında bir blog yayınladıysanız, CTA'nızı “E-kitabımızı Alın” yerine “Proje Planlama Çizelgemizi İndirin” gibi fayda odaklı hale getirinKısacası CTA tasarımlarınızın net ve ilgi çekici olduğundan emin olun. 

Etkili CTA'ların bir diğer önemi de müşteri formlarının tamamlayıcısı olarak tasarlamaktır. Bu, müşterinin formu doldurma çabasını sizin bilgi ihtiyacınızla dengelemek anlamına gelir. Potansiyel bir web ziyaretçisinin müşteri adayına dönüşmesini istiyorsanız, formu olabildiğince basit tutun: ad, soyadı, kurum, e-posta, vb. Bu yaklaşım olası müşteri adayını daha iyi nitelemenize yardımcı olacak bilgi edinmenize yarar.   

Canlı sohbet, sohbet botları, video CTA'lar vb. dahil olmak üzere yararlanabileceğiniz başka CTA türleri olduğunu da unutmayın. Ayrıca ziyaretçileri, onları değerlendirme aşamasının daha derinlerine çeken, kapısız bir sütun sayfasına da yönlendirebilirsiniz. Okuyucuları her zaman aradıkları çözümün sizde olduğunu keşfetmeye ve bir adım daha atmaya teşvik edin.    

 Fayda Yaratmaya Odaklanın

Bir pazarlamacı olarak gündelik iş sorumluluklarıyla uğraşırken, potansiyel müşterileri çekmek için hazırlanan içeriklerin kalitesine odaklanmak zordur. Yukarıdaki 7 temel ilkeyi takip ettiğinizde  hedefe daha kolay ulaşabilirsiniz. İçerik üretirken mevcut ve potansiyel müşterileriniz için fayda yaratmaya odaklanın. Ürettiğiniz içerikler müşterilerinizin hayatlarını kolaylaştırıyor ve sorularına cevap veriyor ise, kaliteli içerik üretmeyi başarmışsınız demektir.  

 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.