Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Pazarlama: CRM Sistemlerinin Şirketinize Sağladığı 12 Fayda

Yeni teknolojiler hayatlarımızı hızla değiştiyor. Bu günlerde, şirketleri ve satış temsilcilerini daha üretken, verimli ve etkili kılmayı vaat eden yeni bir uygulama var. Bazı teknolojilerin diğerlerinden daha yararlı olduğu kanıtlanmış olsa da, hangi yeni teknolojinin kalıcı olacağını öngörmek zor. Ancak hayatımızda kalıcı olacağını bildiğimiz satış teknolojilerinden biri, müşteri ilişkileri yönetimi, yani CRM yazılımıdır.

Doğru yönetilen bir CRM sistemi, çok kullanışlı bir araçtır. Temsilcilerinizin potansiyel müşteriler ve mevcut müşterilerle olan tüm etkileşimlerini ve iletişimini izler ve yönetir. Ayrıca ek takip gerektirebilecek fırsatların değerlendirilmesine de yardımcı olur. Sektörünüz, işletme türünüz, temsilcileriniz ve müşterileriniz için doğru yazılım, size bir çok avantaj sağlar. Bu yazımızda, şirketinize bir CRM'yi dahil ederek satış ve pazarlama organizasyonunuza sağlayacağınız faydaları sizin için derledik.

dijital-pazarlama-crm

1. Merkezi bir veritabanı ile tüm ekiplerinizi yönlendirin. 

CRM'ler, ekiplerinizin tüm bilgileri merkezi bir veritabanında tutmasına olanak tanır. Bu, ekipler arası hızlı erişimin yanı sıra ekiplerinizin sahip olduğu tüm bilgileri aynı ara yüzde yönetme olanağı sağlar. CRM’ler, satış temsilcilerinizin potansiyel müşterileriniz hakkında ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri kolayca bulmasını sağlar. Böylece farklı dosya ve kayıtlar arasında zaman harcamaktan kaçınırsınız. Dahası, bir CRM sistemi satış temsilcilerinizin potansiyel müşterileri takip edebilmesini kolaylaştırır.

2. Potansiyel müşterilerle tüm iletişim ve etkileşimleri yönetin.         

Hem dahili (temsilciden temsilciye) hem de harici (temsilciden potansiyel müşteriye) tüm iletişim bir CRM aracılığıyla yönetilebilir. Bu, temsilcilerin her etkileşim, e-posta, telefon görüşmesini takip edebilmesini sağlar. Satın alma yolculuğunun her adımında müşterinizi takip edebilir, ona ihtiyaç duyduğu bilgi ve yönlendirmeleri verebilirsiniz. Dijital müşteri davranışlarını takip etmek, size potansiyel müşterileriniz hakkında önemli bilgiler verecektir. 

Örneğin, CRM'niz bir temsilcinin belirli bir potansiyel müşteriye geri dönmesi gerekip gerekmediğini veya ne zaman geri dönmesi gerektiğini belirlemesine yardımcı olur. CRM yazılımı kullanmak hem ekipler arası iletişimi güçlendirir hem de müşteri ilişkileri takibini kolaylaştırır.

3. Veri girişini otomatikleştirin.

Bir CRM ile ekibiniz hiçbir zaman e-postaları, aramaları, toplantıları ve etkileşimleri kaydetmek için zaman harcamak zorunda kalmaz - tüm bu bilgiler otomatik olarak toplanır ve sisteme girilir. Ek olarak, bir CRM, temsilcilerin tüm anlaşmaları içinde bulundukları aşamaya göre güncellemelerine izin verir. Kısacası bir CRM sistemi, satış sürecini ilgili herkes için mümkün olduğunca verimli kılar. Veri girişi her şirket için zaman alan ancak gerekli bir süreçtir. Zaman kaybını minimize ederek tüm departmanların verimini artırır. Tam da tüm ekiplerin verimliliğini artırdığı için,  bir CRM sitemi hem modern satış yöntemlerinin hem de dijital pazarlamanın vazgeçilmezi haline geldi.

4. Müşterilerinizin beklentilerini takip edin.

Bir CRM, tüm potansiyel faaliyetlerinizi takip eder. Temsilcilerinizin belirli potansiyel müşterileri ne zaman takip etmeleri gerektiğini bilmelerine yardımcı olur. Temsilcilere belirli takipler hakkında hatırlatma yapar. Satış temsilcileriniz, hangi müşteriye ne zaman ulaşmaları gerektiklerini bilirler. Dahası, potansiyel müşterilerin satın alma yolculuklarının neresinde olduklarını kolayca öğrenebilirler. Sonuç olarak, bir CRM sisteminden yararlanan satış temsilcileri, potansiyel müşterilerin daha fazlasını müşterilere dönüştürme şanslarını artırır.

5. Kişi verilerini düzenleyin.

CRM'ler, ekibinizin, alıcının yolculuk aşaması ne olursa olsun, her kişiyi (ve ilgili verilerini) kolayca takip etmesine olanak tanır. Bir kişinin şirket web sitenizi ziyaret edip etmediğini, siteden içerik indirip indirmediğini veya satış ekibinizin başka bir üyesiyle konuşup konuşmadığını görebilirsiniz. Tüm bu bilgiler CRM’de toplanır, ve her zaman ulaşılabilecek şekilde kaydedilir.

dijital-pazarlama-crm-nedir

6. Müşterilerinizi segmentlere ayırın.

CRM'ler, kişileri zaman içinde onlar hakkında topladığınız verilere göre sıralamanıza olanak tanır. Örneğin, bir satış temsilci konuma, şirket büyüklüğüne veya anlaşma aşamasına göre filtreleme yapabilir. Bu şekilde, ekip üyeleriniz, dönüşüm olasılığını artırarak, her segment için erişimi nasıl konumlandıracakları konusunda her zaman net bir fikre sahip olurlar.

7. Satış raporları oluşturun.

CRM'lerin raporlama özellikleri,  potansiyel müşteriler ve anlaşmalar hakkında veri toplamasına ve düzenlemesine olanak tanır.  Dolayısıyla, temsilcileriniz anlaşmalarını ve bağlantılarını daha iyi otomatikleştirir ve yönetebilirler. Ayrıca kişisel performanslarını değerlendirebilir ve kotalarına ulaşmak için hedeflerini ve gerekli çalışmaları takip edebilirler. Satış yöneticileri, ekiplerinin kapatılan anlaşmaların sayısını gözden geçirmek için bu satış raporlarını kullanabilir. Şirket liderleri de bu raporları kullanarak ekiplerini daha iyi denetleyebilirler.

8. Satış performansınız için tahminleri otomatikleştirin.

Başarılı bir satış organizasyonunun anahtarı, stratejik olarak planlama ve bilinçli kararlar verme yeteneğidir. CRM raporlarını kullanarak, performansla ilgili tahminler geliştirebilirsiniz. Aylık yinelenen gelir (MRR) ve yıldan yıla (YOY) büyüme gibi temel metriklerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca, CRM'ler, satış yöneticilerinin, en kârlı faaliyetlerin ve kaynakların hangileri olduğunu görmelerine olanak tanır. Bu veriler, ekip liderlerinin önümüzdeki aylar için satış tahminleri oluşturmasına ve gerektiğinde bu tahminlerini yeniden değerlendirmesine yardımcı olur.

9. Satış süreçlerinizi değerlendirin.

Bir CRM, satış ekibinize olası satışları, potansiyel müşterileri ve müşterileri herhangi bir süre boyunca takip edebilmelerini sağlar. CRM'ler ayrıca e-postalar, aramalar ve rezerve edilen toplantılar gibi etkinlikleri incelemenize olanak tanır. Satış yöneticileri daha sonra bu verileri kalıpları belirlemek ve ekipleri için hangi satış süreçlerinin çalıştığını ve hangilerinin iyileştirilebileceğini görmek için kullanabilir. Dahası, satış ekibiniz, işiniz büyüdükçe süreçlerinizi değerlendirmek için CRM'de depolanan bilgileri bu şekilde kullanabilir.

10. Ekipler arası iletişimi kolaylaştırın.

CRM'in yardımıyla satış organizasyonunuz genelinde ve temsilciler arasında etkili ekip iletişimi sağlarsınız. Bu iletişim, potansiyel müşterilerle etkileşime giren tüm temsilcilerin birbirlerinden öğrenmelerini sağlar. Satış ekipleriniz kotaya ulaşmak için birlikte çalışabilirler. Bir CRM ile ekibiniz, potansiyel müşteri adaylarını temsilcilere atayabilir. Dahası, bu atamaları yapmak için ekip üyelerine e-posta yazmak ve göndermek için sistemden ayrılmaları gerekmez - bunun yerine tüm iletişim CRM içinden kolayca gerçekleşebilir.

11. Şirketiniz büyürken aynı yazılımı kullanmaya devam edin.

Şirketiniz büyüdükçe, CRM sisteminiz de sizinle birlikte büyüyecektir - bu tür yazılımların güzelliği budur. İster daha fazla müşteri adayını takip ediyor, isterse daha fazla iletişim bilgisi organize ediyor veya potansiyel müşterilerle daha fazla sayıda etkileşimi kaydediyor olsun, CRM'ler işletmenizle birlikte büyürler. Busadece satış organizasyonunuz için geçerli değildir - CRM'niz siz büyürken kuruluşunuzdaki diğer ekiplere de yardımcı olabilir. Örnekler, müşteri hizmetleri ve pazarlamayı içerir - bu ekipler, müşterilerle iletişim kurmak, içerikleri onlar için kişiselleştirmek, CTA'ları ve ürün ayrıntılarını ihtiyaçlarına göre uyarlamak için CRM'den yararlanabilir.

dijital-pazarlama-crm-faydalari

12. İdari görevleri verimli hale getirin.

Manuel veri girişi, e-posta zincirlerini arama, konuşmaları kaydetme ve iletişim bilgilerini kaydetme gibi tüm idari görevleriniz, bir CRM uygulamasıyla basitleştirilecektir. Bir CRM, bu görevlerin çoğunu otomatik hale getirir. Böylece ekipleriniz zamanlarını ve kaynaklarını daha etkili görevlere harcayabilirler. 

CRM Yazılımı ile Büyüyün

Bir CRM sistemi kullanmak, satışları %30’a kadar artırmanıza yardımcı olabilir. Dahası, CRM’ler müşteri memnuniyetiniartırmanıza da yardımcı olur. Bugün, 11’den fazla çalışanı olan şirketlerin %91’i bir CRM yazılımı kullanıyor.

Bir CRM sistemi temsilciler arasında üretkenliği artıracak, potansiyel müşterilerle ilgili tüm bilgileri merkezi bir konumda tutacak, ekibinizin daha fazla anlaşma yapmasına yardımcı olacak ve önemli iş ilişkilerini geliştirecektir. CRM yazılımı ile dönüşümleri artırın ve kârlılığınızı olumlu yönde etkilemenize yardımcı olacak bu yazılımlardan yararlanın.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.