Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Başarılı Bir Sosyal Medya Stratejisi için Bilmeniz Gereken 10 Trend

Çoğu insan artık günlerinin büyük bir bölümünü sosyal medyada geçiriyor. Uyumadan önce son gördüğümüz ve uyandıktan sonra ilk baktığımız şey sosyal medya feed’lerimiz oluyor. Sosyal medyanın tüketicilerin hayatındaki rolü göz önüne alındığında, pazarlamacılar ve markalar hedef kitleleriyle bağlantı kurma umuduyla sosyal platformlara akın ediyor.

Birkaç yıl önce, hiç kimse TikTok'un hızlı yükselişini tahmin edemezdi. Sosyal medya sabit değil, sürekli gelişiyor. Dahası, sosyal medyada çok fazla içerik var ve rekabet çok yüksek. Net bir sosyal medya pazarlama stratejiniz yoksa öne çıkmanız giderek zorlaşıyor. En yeni sosyal medya trendlerinden haberdar olmak, stratejinizi güçlendirmenize ve doğru sosyal medya yönetimi yapmanıza yardımcı olabilir.

Yazımızda, dikkate almanız gereken en önemli sosyal medya trendleri sizin için derledik.

1. Tiktok Büyümeye Devam Ediyor

TikTok’un büyümesi devam ediyor ve yakın zamanda yavaşlayacak gibi görünmüyor. TikTok Eylül 2021'de 1 milyar akitf kullanıcıya ulaştı. Gençlerin büyük çoğunluğu TikTok kullanıyor. Son iki yılda TikTok, özellikle şirketleri hedefleyen reklamlar ve marka profilleri gibi bir dizi faydalı araç da piyasaya sürdü. Yani artık TikTok sadece genç yaratıcıların dans hareketlerini sergileyebilecekleri bir platform değil. Sonuç olarak, markaların Y kuşağına ve Z kuşağına ulaşmak için kullanabileceği ana platformlardan biri olmaya hazırlanıyor.

Sprout Social’ın derlediği bazı istatistikler şöyle:

  • Gençlerin %69'u TikTok'ta,
  • Kullanıcıların %90'ı her gün giriş yapıyor,
  • Uygulamada günde ortalama 89 dakika harcıyor.

TikTok, kullanıcılarının %47'sinin "TikTok'ta görülen bir şeyi satın aldığını" ve %67'sinin "TikTok'un istemedikleri zamanlarda bile alışveriş yapmaları için onlara ilham verdiğine katıldığını" söylüyor.

Instagram hala en popüler sosyal medya platformu olsa da,TikTok sıralamada yükseliyor. Ayrıca kısa formatlı video içeriklerinin daha da popüler hale geleceği düşünüldüğünde, markaların  TikTok’a yatırım yapmaları önem kazanıyor.  

2. Küçük Platformların Önemi Artıyor

Pinterest ve Snapchat giderek daha da popülerlik kazanıyor. Pinterest Business tarafından paylaşılan verilere göre, platformlarındaki reklamlar, diğer sosyal medya kanallarına kıyasla perakende markalar için iki kat daha fazla reklam harcaması getirisi sağlayabilir.

Snapchat, pazarlama için Facebook ve Instagram kadar popüler olmasa da Snapchat reklam istatistikleri, Snapchat'teki potansiyel reklam kitlesinin önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Ayrıca, Apple'ın 2021'de daha önce Facebook'un kullanıcılarının önemli bir bölümünü hedefleme yeteneğini engelleyeceğini duyurduğu göz önüne alındığında, markaların diğer platformlara bakmaya başlaması daha da önem kazanıyor.

3. Markalar Sosyal Ticarete Daha Fazla Yatırım Yapıyor

Sosyal ticaret, doğrudan bir sosyal medya platformundan ürün veya hizmet alıp satmaya verilen isimdir.

Markalar ürünlerini satmak için uzun süredir Instagram, Pinterest ve Facebook gibi sosyal medya platformlarını kullanıyor. Ancak 2022'de ürünleri doğrudan sosyal medya üzerinden satın alma yeteneği bir norm haline gelecek. Sadece yenilikçi markalar tarafından kullanılacağı günler geride kaldı. Tüm büyük sosyal ağlar, sosyal ticarete yatırım yaptı. Bu eğilimin giderek artacağını öngörmek zor değil.

Alışveriş yapılabilir gönderilerden Instagram Vitrinlerine kadar, sosyal ağlar giderek perakende platformlarına dönüşüyor. Markalar ve pazarlamacılar, 2022'de bunlardan yararlanmaya ve sosyal ticareti satış stratejilerine dahil etmeye devam edecek.

Bu nedenle, kullanıcı deneyiminizi tasarlarken, yalnızca en popüler öğeleriniz için olsa bile, bunu ciddi şekilde düşündüğünüzden emin olun. Ne de olsa hedefiniz sorunsuz bir alışveriş deneyimi yaratmak olmalı ve sosyal medyada gezinirken bir web sitesine geçmek zorunda kalmak, hedef kitleniz için caydırıcı olabilir.

sosyal-medya-strateji-nasil

4. Yeni Kitlelere Ulaşmak Birincil Hedef Olacak

HubSpot tarafından tamamlanan araştırmaya göre, 2022'de çoğu pazarlamacının ana sosyal medya hedefleri yeni kitlelere ulaşmak, müşterilerle ilişkileri geliştirmek ve müşteri hizmetlerini artırmak olacak. Önceden, bu hedefler daha çok satışları ve reklam ürünlerini artırmaya odaklanıyordu.

Dolayısıyla, markaların ileriye doğru sosyal medyayı nasıl kullanacağı konusunda net bir değişiklik olması bekleniyor. Yalnızca reklam amaçlı kullanmak yerine, daha derin müşteri ilişkileri geliştirmek için bir kanal olarak da kullanılması gerekiyor.

5. Video’nun Önlenemez Yükselişi Devam Edecek

Video içeriği, en ilgi çekici içerik biçimlerinden biri olmaya devam ediyor. 2022'ye kadar tüm çevrimiçi içeriğin %80'inin video içeriği olacağı tahmin ediliyor. Bu, sosyal medya alanında alakalı kalmak için video üretmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Şu anda video üretmiyorsanız, bunları içerik stratejinize dahil etmenin zamanı geldi. Yakın gelecekte videolar sosyal medyaya hakim olacak ve bunu şimdiden fark etmeyen herkesi zor zamanlar bekliyor. Gelecek için akılda tutulması gereken önemli şey, uzun biçimli içeriğin artık gidilecek yol olmadığı. İlgi çekici kısa biçimli videoların artık tüketicilerin tercihi olduğunu anlamak için Instagram Hikayeler'e ve TikTok'un başarısına bakmak yeterli.

6. Sürdürülebilirlik, Satın Alma Kararının Önemli Bir Parçası Haline Geliyor

Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği, satın alma kararları verirken nihai kararı etkileyen büyük bir etken haline geldi. İnternet kullanıcılarının çoğunluğu markaların karbon etkilerini azaltmak için daha fazlasını yapması gerektiğine inanıyor ve %88'i sürdürülebilirliğin standart bir iş uygulaması olması gerektiğine inanıyor.

Müşterilerin bilinç seviyesi artıkça, satın aldıkları markaların daha da sorumlu olmasını talep ediyorlar. Green-washing, yani -‘yeşil aklama’ yapan- ‘‘sürdürülebilir pratikleri geçekten hayata geçirmeyen ancak sürdürülebilirlik üzerine konuşan’’ şirketleri müşteriler artık daha da kolay tespit ediyorlar.

Markaların sürdürülebilirlik ve iklim krizi konusunda aksiyon almaları ve yaptıkları hakkında şeffaf olmaları giderek önem kazanıyor.

7. Bir Sosyal Medya Kriz Planı Hazırlamak Gereksinim Haline Geliyor

Olaylar, sosyal medyada hızla çoğalabilir ve bir gecede büyük bir kriz baş gösterebilir. 2022'de sosyal medya risk yönetimi ihtiyacı da bu doğrultuda artacak. Dolayısıyla halkla ilişkiler ve sosyal medya ekiplerinin birleşik bir cephe oluşturması gerekiyor.

Bir sosyal medya kriz planı hazırlamak artık bir gereksinim haline geldi. Olumsuz ürün geri bildirimleri, web sitesi kesintileri veya yanlış nedenlerle viral hale gelmeyi önlemek için markaların etkili kurumsal iletişim stratejileri hazırlaması gerekiyor.

sosyal-medya-strateji-nasil-olmali

8. Influencer Pazarlama Artmaya Devam Edecek

Influencer pazarlama yeni bir trend değil ama bir süre daha gündemimizde kalacak. Sadece sosyal medyadaki Influencer’ların sayısındaki büyük artış değil, aynı zamanda markaların influencer pazarlama harcamalarında da büyük bir artış var.

Influencer’lara yatırım yapmak, ücretli reklam kampanyaları yürütmekten daha ucuz ve etkili olabilir. Ayrıca, bu yöntem, pazarlamacıların yalnızca potansiyel müşteriler oluşturmakla kalmayıp çeşitli pazarlama hedeflerine ulaşmasına da yardımcı olabilir. Büyümek isteyen markaların influencer pazarlamasını anlamaları ve uygulamaları büyük önem taşıyor. 

9. Kişiselleştirmenin Önemi Artacak

Sosyal medya platformları, pazarlamacılar için gelişmiş hedefleme ve özelleştirme seçenekleri sunmaya başladı. Bu seçenekler, doğru reklamları doğru kişilere doğru zamanda göstermenize olanak tanıyor. Kişiselleştirme, sosyal medya platformlarının artık sevdiğiniz ürün türlerini de anladığı bir düzeye ulaştı. Size farklı markaların benzer ürünleri için reklamlar gösterebiliyorlar.

Instagram'da herhangi bir reklama tıkladığınızda, dakikalar içinde, feed'inizin her yerinde benzer ürünler için reklamlar göreceksiniz. Bu özellikler, ne kadar çok reklama tıklarsanız, çevrimiçi davranışınızı ve tercihlerinizi o kadar iyi anlıyor. Kişiselleştirme, karşınıza çıkan küratörlüğünü yapmaya devam edecek ve sosyal medya pazarlamasındaki rolü artacak.

10. Kurumsal Sorumluluk ve Kapsayıcılığın Önemi Artacak 

Son iki yılda, kurumsal sosyal sorumluluk sıcak bir konu haline geldi. 2022'de de markaların kapsayıcılık taahhütlerini vurgulamaya devam etmesi gerekecek.

Markaların, hedef kitleleri için hangi sosyal konuların en çok anlam ifade ettiğini bilmeleri ve harekete geçmeleri gerekecek. Tüketiciler, sosyal sorumluluk söz konusu olduğunda markalar için yüksek standartlar belirledi. Artık tek seferlik jestler yerine devamlı bir kapsayıcılık iletişimi gerekiyor.

sosyal-medya-strateji-nasil-olmali-trend

Sosyal Medya Pazarlama Stratejinizi Güncelleyin!

Bu yıl sosyal medya dünyasında beklenen en büyük değişiklikler, TikTok'un yükselişi ve kısa biçimli video içeriklerinin artması. Instagram ve Twitter (özellikle B2B işletmeleri için) önemli olmaya devam edecek olsa da, 2022 Pinterest ve Snapchat gibi daha küçük ağların yılı olabilir. Dahası, sosyal ticaret ve e-ticaret işletmeler için bir zorunluluk haline geliyor.

Sosyal medyanın dinamik ve rekabetçi bir alan olduğunu hatırlamak önemli. Daha önce işe yarayan stratejilerin aynı sonuçları üretmesi garanti edilmez. Bu nedenle, sosyal medyadaki gelişmeleri sürekli takip etmeye devam etmeniz çok değerli. 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.