Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Influencer Pazarlaması Nedir?

Influencer pazarlaması ile markalar, ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmak için influencer’ları kullanırlar. Amaç influencer’ların, markalar ve müşteriler arasında aracı rolü üstlenmesidir. Bir arkadaş veya aile üyesinin tavsiyesi değerli olsa da bu yalnızca bire bir etkileşimdir. Ancak sosyal medya influencer’larıyla bu etkileşim yüzlerce, binlerce ve hatta milyonlarca insana ulaşabilir.

Ayrıca influencer’lar, takipçilerinin güvenini kazanarak ve kişisel ilişkiler kurarak diğer reklamcılık biçimlerinden daha ikna edici bir marka iletişimi yaratabilirler. Dijital dünyanın genişlemesiyle, influencer pazarlaması günümüzde şirketler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Bunun bir nedeni de geleneksel reklamcılığın daha az etkili hale gelmesi. 

Yukarıda saydığımız tüm nedenlerden dolayı, influencer pazarlaması günümüzde en hızlı büyüyen pazarlama stratejilerinden biri haline geldi. Bu nedenle siz de markanızın yeni kitlelere ulaşmasını istiyorsanız, influencer’larla çalışmak güçlü bir yol olabilir. Yazımızda influencer türlerine, influencer pazarlamasının faydalarına ve önemli verilere yer verdik, okumaya devam edin!

influencer-pazarlamasi

Influencer Türleri Nelerdir?

Influencer’lar, izleyici / takipçi hacimlerine göre dört farklı "ünlü" katmanına ayrılırlar. Bu dört kategoriye mega, makro, mikro ve nano influencer adı verilir.

1) Makro Influencer

Makro influencer’lar, geleneksel ünlülerden ve mega influencer’lardan bir adım aşağıdadır. 100.000 ila 1 Milyon takipçiye, önde gelen bir çevrimiçi platforma sahip olanlara ‘makro influencer’ diyoruz.

2) Mikro influencer

Bir mikro influencer’ın 1.000 ila 100.000 takipçisi vardır. İçerikleri belirli bir konu, tutku veya özelleştirilmiş ilgi alanı etrafında döner. Mikro influencer genelde kendi alanlarında saygın/ güvenilir uzmanlardır.

3) Nano influencer

Nano influencer’lar, diğer kategoriler arasında en küçük kitleye sahiptirler ancak genellikle en fazla etkileşimi tetiklerler. Bu influencer’ların 1.000'den az takipçisi vardır ve niş bir topluluk içinde faaliyet gösterirler. Nano influencer önerilerine duyarlı, aktif ve sadık bir topluluk oluştururlar. Tipik bir nano influencer, sosyal medyada bir inceleme veya onay karşılığında ücretsiz ürünler kabul etmezler. Genelde markalar hakkında objektif ve sıfır ücret karşılığında değerlendirmeler yaparlar.

 

4) Ünlü / Mega Influencer

Ünlüler, birçok sektörde tanınan ve genellikle milyonlarca takipçisi olan popüler kişilerdir. Yaygın olarak tanınırlar ve bu nedenle hedef kitlenizi etkilemede çok başarılı olma potansiyeline sahiptirler. Eğer markanızın hedef kitlesi ünlü influencer’ın tüm hayranlarıyla örtüşmüyor olsa bile, onların ürününüzü veya hizmetinizi tanıtması ve /veya kullanmasını sağlamak güçlü bir sosyal etkileşim biçimidir. Ünlüler, geniş kitlelerce tanındıkları için çeşitli kanallardan potansiyel alıcıya ulaşmakta çok etkilidirler.

influencer-pazarlamasi-turleri

Neden Influencer Pazarlaması Yapmalısınız?

Müşteriler, satın aldıkları ve kullandıkları ürün ve hizmetleri satan şirketlerden ziyade, meslektaşlarına, arkadaşlarına ve hayran oldukları kişilere güvenirler. Günümüzde ‘samimiyet’ giderek önem kazanıyor. Sosyal medya mecralarında, insanlar samimiyetlerine güvendikleri influencer’ların kullandıkları ürünleri kullanmayı tercih ediyorlar. Takip ettikleri influencer’larla neredeyse her gün etkileşime geçiyor, hatta onları bazı aile üyelerinden daha fazla görüyorlar. Bu yüzden onlarla ‘samimi’ bir ilişki kuruyor ve güvendikleri influencer’ların tercihlerine kulak veriyorlar. Kısacası influencer pazarlaması markaların faydasına çalışmakta, çünkü başarılı bir pazarlama stratejisinin en kritik yönü olan ağızdan ağıza pazarlama taktiği “influencerlar” ile yaygın bir kullanıma sebep oluyor.

Influencer Pazarlaması Hakkına Bazı Önemli Veriler

  1. 4 pazarlamacıdan 1'i şu anda influencer pazarlamasından yararlanıyor.
  2. Z Kuşağı ve Y Kuşağının %72'si sosyal medyada influencer’ları takip ediyor.
  3. Pazarlamacıların %89'u 2023'te influencer pazarlamasına yatırımlarını artıracak veya sürdüreceklerini belirtiyor.
  4. Pazarlamacıların %17'si 2023'te ilk kez influencer pazarlamasına yatırım yapmayı planlıyor.
  5. Pazarlamacıların %38'i 2022'de influencer pazarlaması için en önemli hedeflerinin satış oluşturmak olduğunu söylüyorlar.
  6. Y kuşağının %50'si , influencer’ların ürün tavsiyelerine güveniyor.
  7. Pazarlamacıların %92'si influencer pazarlamasının etkili bir pazarlama şekli olduğuna inanıyor.
  8. Z kuşağının %33'ü son üç ayda bir influencer’ın tavsiyesine dayalı olarak bir ürün satın aldı.
  9. Mikro-influencerlar makro influencer’lara kıyasla %60'a kadar daha fazla etkileşim alıyor.

Influencer Pazarlamanın 7 Faydası

1. Influencer pazarlamanın yatırım getirisi yüksektir.

Şu anda influencer pazarlamasından yararlanan 4 pazarlamacıdan 1'i, influencer pazarlamasının diğer pazarlama trendlerine kıyasla daha fazla yatırım getirisi getirdiğine inanıyor. Bu nedenle bir markanın influencer pazarlamasına yaptığı yatırım boşa gitmiyor.

2. İnfluencer’lar para biriktirmenize yardımcı olur.

Influencer pazarlamasının yüksek bir yatırım getirisine sahip olduğundan yukarıda bahsetmiştik, bu nedenle pazarlama bütçeleri içinde giderek daha önemli bir yer alıyor. Influencer pazarlamasıyla markanızın kampanya bütçelerini optimize etme potansiyeline de sahipsiniz. Özellikle mikro influencer’lar ile (100.000'in altında takipçisi /abonesi olanlar) ortaklık yaparken yüksek yatırım getirisi elde edebilirsiniz. Aslında hem büyük hem de küçük influencer’lar ile çalışan pazarlamacıların %44'ü, küçük influencer’larla çalışmanın bütçe getirisi açısından faydası olduğunu beyan ediyor.

3. İnfluencer’lar, Z Kuşağı için arkadaşlardan ve aileden daha güvenilirdir.

Z kuşağı, influencer tavsiyelerinin arkadaşlardan ve aileden gelenlerden daha önemli ve etkili olduğunu söylüyor. Bu, influencer tavsiyelerinin ağırlığının gençler üzerinde güçlü olduğu anlamına gelir. Geçmişteki trendler, satın alma yaparken en etkili olanların arkadaşlar, aile veya diğer tüketicilerden gelen incelemeler olduğunu gösteriyordu. Oysa Z kuşağı için dijital dünyada takip ettikleri kişilerin rehberliği dikkat çekici bir oranda artıyor.

4. İnfluencer’lar sosyal farkındalık oluşturmanıza yardımcı olur.

HubSpot'un 2022 araştırması Pazarlama Endüstrisi Eğilimleri Raporu , şirketiniz için özgün içerik oluşturma ve marka bilinirliği oluşturma konusunda en popüler ve etkili trendin influencer pazarlaması olduğunu gösteriyor.

Influencer pazarlamasının gücü, ağızdan ağıza pazarlamada yatıyor. Doğru stratejilerle kurgulanan bir Influencer Pazarlaması, marka bilinirliği, ürün veya hizmetler için güven oluşturmak gibi önemli konularda etkili bir araç.

5. İnfuencer’lar satın almalara ilham verir.

Araştırmalarımıza göre, Z kuşağının %33'ü son üç ayda bir influencer’ın tavsiyesine dayalı olarak bir ürün satın aldı. Bu nedenle influencer’lar, özellikle genç kitleleriniz arasında şirketiniz için satın almaları artırma konusunda benzersiz bir yeteneğe sahip, diyebiliriz.

 6. Uzun vadeli ilişkiler kurabilirsiniz.

Pazarlamacılar, daha küçük sayıda takipçisi olan influencer’lar ve içerik oluşturucularla iş ortaklığı yapmanın bir diğer faydasının, müşteriler ile uzun vadeli ilişkiler geliştirebilmek olduğunu söylüyor.

Bir marka ile bir influencer arasında uzun vadeli ortaklık kurmak da faydalıdır, çünkü o influencer’ın takipçileri, influencer sizinle çalışmaya devam ettiği, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi kullandığı müddetçe güven oluşacak ve bu da potansiyel satışınıza etki edecektir.

7. Influencer, otantik içeriği insani bir şekilde paylaşmanıza yardımcı olur.

Influencer pazarlaması sizi yalnızca ulaşmaya çalıştığınız kitlenin önüne götürmekle kalmaz, aynı zamanda otantik ve insani- duygulara hitap eden bir etkileşime zemin hazırlar.

Tüketiciler, geleneksel reklamlar yerine, güvenilir bir influencer’ın tavsiyesiyle daha insancıl bir içerik gördüklerinde, bu etkileşim satışların artırmasına ve markanın güvenilirliğine yansır.

influencer-pazarlamasi-stratejisi

Influencer Pazarlama Stratejinizi Bugün Başlatın!

Influencer pazarlaması, markaların yatırım yapması için giderek daha popüler hale geliyor. Ağızdan ağıza pazarlamanın yükselişiyle, müşterilerle bağlantı kurmanın, marka bilinirliğini ve dönüşümleri artırmanın harika bir yolu, diyebiliriz. Şirketiniz için en uygun influencer türünü belirleyerek ve  iyi kurgulanmış bir influencer pazarlama stratejisi geliştirerek potansiyel müşteriler arasındaki erişiminizi artırabilirsiniz.

Kısacası, hedef kitlenizle, yeni ve kalıcı ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilmeleri için pazarlama taktiklerinize influencer’ları dahil edin ve şirketinizin yeni pazarlama stratejisini geliştirmeye bugünden başlayın!

 

 

 

 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.