Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

B2B Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı?

Herhangi bir işletmenin sosyal medyada başarılı olabileceği kadar,  heyecan verici olmayan niş bir sektördeki B2B şirketler de sosyal medyayı bir zafer alanına dönüştürebilirler.
 
Başarılı bir sosyal medya varlığına sahip B2B şirketleri düşündüğümüzde aklımıza pek çok örnek geliyor; IBM, Google, HubSpot ve çok daha fazlası. Bu şirketler, - ürünlerini veya hizmetlerini sürekli olarak yayınlamasalar da- kitleleri ilgilendiren ve geliştiren içerikleri paylaşmak konusunda harika işler çıkarıyorlar.

Bir B2B şirketinin sosyal medyada başarılı olabilmesi için içeriklerinin ilgi çekici olmakla izleyicilerinin platformdaki deneyimlerini bozmamak arasındaki orta yolu bulması gerekir. Nihayetinde, B2B şirketlerin sosyal medyanın faydalarından gerçekten yararlanmak için hedef kitlesinin ne görmek istediğini anlamaları gerekiyor. 

b2b-sosyal-medya-kullanimi

Her Sektöre Uygulanabilecek 10 B2B Sosyal Medya Stratejisi

  1. SMART (Akıllı) hedefler belirleyin.

Diğer tüm pazarlama kanallarında olduğu gibi, bir sosyal medya stratejisinin de başarılı olabilmesi için hedeflere dayanması gerekir. Şirketinizin sosyal medyası için belirli, ölçülebilir KPI'lar (bunlar marka bilinirliğine veya satın almaya dayalı olsun) tanımlamak, başarıyı ölçmenin anahtarı olacaktır.

KPI'ları belirlemek için, markanız için başarının ne anlama geldiğine karar vermelisiniz. Sosyal medyayı bir satın alma kanalı olarak mı kullanmaya çalışıyorsunuz? Erişiminizi artırmak mı yoksa şirket blogunuzda daha fazla trafik kazanmak mı istiyorsunuz? Bu, hangi metriklerin izleneceğine karar verecektir.

Örneğin, işletmeniz olası satışlar arıyorsa, tıklamalar ve dönüşümler gibi ölçümler önemlidir. Marka bilinirliği için etkileşimi, erişimi ve gösterimleri dikkate almak daha önemlidir.

İşte sosyal medyada ilgi görmeye yeni başlayan bir şirket için SMART hedefin etkili bir örneği:

Amaç: Sosyal medyada marka bilinirliği oluşturmak.

Spesifik: Twitter, Instagram, LinkedIn ve Facebook'ta düzenli ve sık paylaşımlar yaparak şirketimizin marka bilinirliğini artırmak istiyorum. Twitter'daki gönderilerimizi günde birden dörde çıkaracağım, Instagram'da günlük gönderi paylaşacağım ve LinkedIn ve Facebook'ta haftalık yayın sıklığımı haftada dörtten yediye çıkaracağım. İçerik oluşturucularımız, iş yüklerini haftada iki gönderiden haftada üç gönderiye çıkaracak ve tasarımcımız iş yükünü haftada bir varlıktan haftada iki varlığa çıkaracak.

Ölçülebilir: Yönetim kurulu genelinde katılım oranında %4'lük bir artış hedefimizdir.

Ulaşılabilir: Geçen ay haftalık yayınlama sıklığımızı artırdığımızda ve üzerinde düşünülmüş, ilgi çekici metinlere daha fazla zaman ayırdığımızda etkileşim oranımız ortalama %2 arttı.

Alakalı: Etkileşim oranını artırarak, marka bilinirliğini artıracağız ve daha fazla olası satış yaratarak satışlara kapanması için daha fazla fırsat sunacağız.

Zaman Sınırlı: Bu ayın sonu.

SMART Hedef: Bu ayın sonunda, sosyal medya kanallarımızdaki ortalama katılım oranımız, gönderi sıklığımızı artırarak ve düşünceli, ilgi çekici metinlere odaklanarak %4'lük bir artış görecek.

  1. Rakiplerinizi takip edin.

Sosyal medya, rakibinizin pazarlama stratejisini veya en azından sosyal medya pazarlama stratejisini izlemenize yarayan kapılar açar. Rakipleri takip etmek, başarılı olup olmadıklarını görmek için hangi kampanyaları yürüttüklerini bilmek ve o şirketin hedef kitlesi sizinkine benziyorsa o kampanyalardan ilham almak önemli olabilir. Ancak sosyal medyadaki rakiplerinizi takip etmek, onların stratejilerini kopyalamakla ilgili değildir. Aynı sektörde yer almak, izleyicilerinizle ve onların ilgi alanlarıyla çapraz geçişe yol açacaktır. Rakibinizin trend olan haberlere yanıt vermediğini görürseniz, markanızın bunu yapması mantıklı olabilir. Bu tip sosyal medya fırsatlarını aramak sizi rakiplerinizden ayıracaktır.

  1. Özgün içerik paylaşın.

Bu, bazıları için basit gibi görünebilir, ancak birçok işletme, sosyal medya varlıklarını başka kaynaklardan gelen içeriğin küratörlüğünü yapmak üzerine kurar. Gerçek şu ki, hedef kitleniz, sırf o gün platformda aktif olduğunuzu söylemek için yayınladığınız bir içerik ile orijinal ve yaratıcı içerik arasındaki farkı anlayabilir. Sosyal medya pazarlamacılarının, marka üzerinde olumlu bir etki oluşturmaları için aynı zamanda içerik pazarlamacıları olmaları da gerekir.

Her gün orijinal içerik bulmakta sorun yaşıyorsanız ya da her platformda paylaşım yapacak bant genişliğiniz yoksa kitlenizin en gelişmiş olduğu kanallarda kaliteli vakit geçirmeyi tercih edin.

b2b-sosyal-medya-kullanimi-nasil-olmalidir

  1. Multimedya kullanın.

Bir sosyal platform yeni bir özellik sunduğunda sosyal medya pazarlamacılarının heyecanlanmasının bir nedeni vardır; bunun nedeni, hedef kitlenizi test etmek için yeni bir ortam eklemesidir. Instagram Hikayeleri, Twitter anketleri, her kanala özgü multimedya biçimlerini kullanmanın mükemmel örnekleridir. Sosyal medya kanallarınızda multimedya içeriği oluşturmak ve yayınlamak, hedef kitlenizin dikkatini çekmenize yardımcı olacak bir ilgi faktörü ekler.

Şöyle düşünün; siz de Twitter'da gezinirseniz ve yalnızca metin tabanlı gönderiler görürseniz, oldukça çabuk sıkılabilirsiniz. Twitter'ın bağımlılık yapmasının nedeni, her Tweet'in farklı olmasıdır. 10 saniyelik bir kaydırmada bir mem, anket, video, fotoğraf kolajı ve gif ile karşılaşabilirsiniz. Aynı şey markanızın feed'i için de geçerlidir.

  1. Çalışanlarınızı öne çıkarın.

Birçok B2B şirketi, çalışanlarının dikkatini çekme konusunda harika bir iş çıkarıyor, bu da izleyicilerin şirkete yüzlerini koymasına ve markayı kişiselleştirmesine olanak tanıyor. Bu,hem küçük hem de büyük B2B şirketler için önemlidir, çünkü ister işletmelere bilgisayar satıyor ister mahallede bir restoran açıyor olun, işinizin kalbi insanlardır.

Personelinizi sergilemek, çalışanlarınızı ön plana çıkarmak, erişiminizi ve katılımınızı da artırabilir. Örneğin, bir ürün fotoğrafı göndermek yerine, ürünü oluşturan 20 kişinin fotoğrafını yayınlayabilirsiniz.

  1. Özgün bir marka sesine sahip olun.

Şirketiniz ne zaman bir blog yayınlasa, bir sütun sayfasını düzenlese veya sosyal medyada gönderi yayınlasa, bu size markanızın sesini gösterme şansı verir. Nasıl bir müşteri zamanla logonuzu tanıyorsa, marka sesinizi tanıması için de çabalamalısınız. Sorunları küçümseyerek çözen bir marka sesi mi, sektörün ağır abisi sesi mi, kullanıcı dostu bir ses mi? Tutarlılık önemlidir. Sosyal medyadaki tutarlı marka sesinin en popüler örneklerinden bazıları, Burger King veya Wendy's gibi fast-food şirketleridir. Eğer markanızın sesini belirlemekte zorlanıyorsanız, geçmiş blog gönderilerine veya açılış sayfası metnine bakmayı deneyin. Metindeki duygu ve üslubu not edin ve bunu sosyal mesajlarınızda iletmeye çalışın.

Benzersiz bir marka sesine sahip olmak, size zaten kalabalık olan bir pazarda öne çıkma fırsatı da verir.

  1. Destek sunun.

Müşteri desteği sorunu olan bir markaya tweet atıp radyo sessizliğini duymaktan daha sinir bozucu bir şey olamaz. Destek için ayrılmış ayrı bir Twitter hesabı oluşturacak bant genişliğine sahip olmasanız bile, bu sorunlara göz kulak olmak ve bunları hemen yanıtlamak, müşteri ilişkinizi düzeltmek için iyi bir fırsattır.

  1. Tutarlılığı koruyun.

Sosyal medyada gönderi paylaşmanın en zor kısımlarından biri tutarlılığı korumaktır. Her kanala her gün gönderi göndermek çok fazla zaman, içerik oluşturma ve planlama gerektirir. Yeni başlıyorsanız, her gün gönderi paylaşmak yerine, kitlenizin akışlarına katkıda bulunan akıllı içerikler oluşturmaya zaman ayırmayı deneyin. Kopya olarak yalnızca bir makale başlığı olan beş hızlı blog bağlantısındansa, sohbete katkıda bulunan ve etkileşimi teşvik eden iyi düşünülmüş bir tweet'i göndermek daha iyidir.

Tutarlılığı korumanın başka bir yolu da bir yayın takvimi oluşturmak ve sosyal ağ kullanarak gönderileri önceden planlamaktır.

  1. İçerik ve gönderme süreleriyle denemeler yapın.

Bu, düzenli bir gönderi programı sürdürebileceğinizi kanıtladıktan ve kitle içgörülerine biraz daha derinlemesine dalmak istediğinizde atmanız gereken bir adımdır. Sosyal medyada ne zaman ve ne yayınladığınıza dair her zaman en iyi uygulamalar vardır, ancak gerçek şu ki her izleyici farklıdır, bu nedenle markanız için neyin en iyi olduğunu bulmak için deneyler yapmak gerekir.

İlham veren deneylere örnekle:

  • Hangisinin kitlenizi daha fazla çektiğini görmek için kopyanızda sorular ve istatistikler arasında geçiş yapın.
  • Kullanıcıların tıklama olasılığını artırıp artırmadığını öğrenmek için farklı bağlantı konumlarını test edin.
  • Etkileşimleri artırıp artırmadığını görmek için emoji ekleyin.
  • Daha sık yayınlayın.
  • Daha az sıklıkta yayınlayın.
  • Hangisinin daha iyi performans gösterdiğini görmek için bir video gönderisinin ve hareketsiz bir resmin arkasına ücretli koyun.
  • Bir reklama nasıl tepki verdiklerini test etmek için hedef kitlenizin farklı bir bölümünü bölümlere ayırın.
  • Gösterimleri etkileyip etkilemediğini görmek için farklı miktarlarda hashtag'leri test edin.
  • Takipçi sayınızı artırıp artırmadığını öğrenmek için gönderileri yanıtlayarak daha fazla zaman harcayın.
  1. Sohbete katılın!

Sosyal medya, insanların diğer insanlarla bağlantı kurmasına yardımcı olmak için oluşturuldu. Bir süredir markalar alana girip işgal etse de bu duygu değişmedi. Yaptığınız tek şey ürününüzü onlara doğru itmekse, markanız hedef kitlenizle bağlantı kuramaz. Sosyal medyada alakalı kalmanın anahtarı, ürününüzle pek bir ilgisi olmasa bile hedef kitlenizin ilgilendiği konuşmalara katılmaktır. Örneğin, HubSpot'un şu tweet'ine bir göz atın:

“Bu stratejileri sosyal medya için kullanabilen sadece B2B şirketleri değil ve bu stratejilerin çeşitli hedef kitleler için işe yarayabileceğini zaten kanıtladılar - öyleyse neden bu stratejilerden bazılarını kendi hedef kitleniz üzerinde kullanmayı denemiyorsunuz?”

b2b-sosyal-medya-kullanimi-stratejiSosyal Medya Yönetimi ile Rakiplerinize Fark Atın!

Yazımızda B2B şirketlerin sosyal medyada başarılı olması için uygulaması gereken stratejilerden bahsettik. Daha fazla bilgi almak ve sosyal medya yönetimi hakkında detaylı bilgi için bu yazımıza göz atabilirsiniz! B2B markanızı büyütmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz!

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.