Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Pazarlama Stratejileri Nelerdir? Nasıl Uygulanır?

Doğru pazarlama stratejilerini etkili bir şekilde uygulayarak markanızı büyütebilir, kâr edebilirsiniz. Yazımızda pazarlama stratejilerini nasıl belirleyeceğinizin ve nasıl uygulayacağınızın adımlarını bulabilirsiniz. 

Pazarlama Stratejisi Nedir?

Pazarlama stratejisi, pazarlama ile ilgili belirli bir hedefe ulaşmak için hazırlanan bir plandır. Markanızın hedefe nasıl ulaşacağının yol haritasıdır. Ancak  pazarlama stratejisi ile pazarlama taktikleri arasındaki fark vardır. 

Taktik ve Strateji Arasındaki Fark Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi strateji, markanızı belirlediğiniz bir hedefe ulaştıracak odaklanmış bir yol haritasıdır.

Pazarlama olsun ya da olmasın, her stratejinin üç adımı vardır.

  1.  Hedefi ve aşılması gereken zorluğu tespit etmek,
  2. Zorluğu aşıp hedefe ulaşacak yolu belirlemek,
  3.  Bu yolu kat edecek bir dizi eylem planı oluşturmak. 

Pazarlama taktikleri nihai hedefinize ulaşmanıza yardımcı olmak için stratejiniz boyunca gerçekleştirmeyi seçtiğiniz belirli eylemlerdir. Başka bir deyişle, strateji - sizi hedefinize ulaştırmak için ulaşılabilir, odaklanmış bir yol haritasıdır. Taktik ise somut ve tanımlanabilir adımlardır. 

 Başarılı Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Başarılı strateji markanızı hedefe ulaştıran yani markanızı büyüten stratejidir. Başarılı bir pazarlama stratejisi bilimsel gerçeklere dayanmalıdır. Bunun için pazarlama kanunlarına uygun stratejiler seçmek gerekir.

Dahası, bir pazarlama stratejisinin başarılı olabilmesi için çok yönlü, gerçekçi ve tutarlı olması gerekir. Burada çok fazla kısa yol yok. Başarılı pazarlama stratejisi zaman ve sabır gerektirir 

Başarılı bir pazarlama stratejisi şunları içermelidir:

  • Hedefinizi
  • Hedef kitlenizi,
  • Başarıyı nasıl ölçeceğinizi, 
  • Her faaliyetten ekibinizde kimin sorumlu olduğunu belirlemek. 
dijital-pazarlama-stratejileri-nelerdir

Pazarlama Stratejileri Nasıl Belirlenir?

1.Pazarlama stratejinize uygun bir pazarlama planı oluşturun.

Pazarlama stratejinizi bir pazarlama planına dönüştürün.  Pazarlama ekibinizin hedeflerini, bu hedeflere nasıl ulaşacağını ve gereken kaynakları belirleyin. Pazarlama planınız, bu stratejiye ulaşmak için yapacağınız somut eylemlerdir.

Pazarlama planı, yıl için bütçenizi, pazarlama organizasyonunuzun üstesinden gelmesi gereken girişimleri ve bu girişimleri uygulamak için kullanacağınız pazarlama faaliyetlerini tanımlar.  

2. Persona çalışması yapın.

Hedef kitlenizin büyük ihtimalle homojen değildir, kendi içinde alt gruplar barınıdırır.  Bu alt grupları tanımlamak için persona çalışması yapmalısınız.  

Her persona'nın kendi hayatında varmak istediği bir hedef ve kendine özgü endişeleri vardır. Ayrıca bu persona'lar birbirinden demografik özellikler (yaş, ünvan, konum) olarak da farklıdır. Müşterilerinizi persona'lara indirgeyin.  

 Persona oluşturmak, stratejinizi oluşturmanın merkezinde olmalıdır.  

3. Hedeflerinizi belirleyin.

Hedef belirlemeden strateji oluşturulamaz. Hedefleriniz ne olursa olsun, ne olduklarını ve pazarlama organizasyonunuzun gelecek yıl bu hedeflere ulaşmak için nasıl çalışabileceğini belirleyin.  Bu hedefler, marka bilinirliğini artırmak veya yeni müşteriler edinmek olabilir. Ayrıca, sektörünüzde fikir liderliğini büyütmek veya sürdürmek, müşteri değerini artırmak da olabilir. Ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler belirlemek, başarılı bir stratejinin özüdür.

4. Uygun araçları seçin.

Hedeflerinizi belirledikten sonra, bu hedefleriniz ulaşmak için hangi pazarlama araçlarını kullanacağınıza karar verin. Web sitenizi kullanıcı dostu bir hale getirmek dijital pazarlamayı etkili yapmak için vazgeçilmezdir.

 Sosyal medya planlayıcıları gibi çevrimiçi yazılımlar, hedef kitlenizin neyi sevip neyi sevmediğini takip etmenize yardımcı olacak analizler sunar. Alternatif olarak, blog ve web sayfası performansını ölçmek için Google Analytics’i kullanabilirsiniz. SEO, web sitenizin başarılı sıralamasında büyük bir faktördür. Başarılı bir SEO analizi gerçekleştirmek için SEMrush’ı kullabilirsiniz. SEMrush, SEO denetimi yapmanıza, günlük sıralamayı takip etmenize, rakip analizi yapmanıza ve milyonlarca anahtar kelimeyi araştırmanıza olanak tanır. Böylece daha fazla organik trafik çekebilirsiniz.

5. Kaynaklarınızı etkin kullanın. 

Cephaneliğinizde stratejinizi oluşturmanıza yardımcı olabilecek neye sahip olduğunuza karar verin. Bu süreci kolaylaştırmak için varlıklarınızı üç kategoriye ayırın: ücretli, sahip olunan ve kazanılmış medya.

Ücretli Medya: Ücretli medyanın, hedef kitlenizi çekmek için para harcadığınız herhangi bir kanal anlamına geldiğini hatırlayın. Twitter, Facebook ve Linkedin görünürlüğünüzü artırabilirler, ancak bu sosyal mecralarda reklam yapmak ücretlidir.

Sahip Olunan Medya: Sahip olunan medya, oluşturduğunuz herhangi bir içeriktir- pazarlama ekibinizin oluşturduğu blog yazıları, e-kitaplar, resimler ve infografikler, bunlar sahip olunan içeriklerdir.

Kazanılan Medya: Kazanılan medya, kullanıcılarınızın sizin markanız adına oluşturduğu içeriklerdir. Sosyal medyadaki paylaşımlar, işletmeniz hakkında tweet'ler ve Instagram'da şirketinizden bahseden fotoğraflar, kazanılan’ medyaya örnektir.

Stratejinizi etkili kılmak için neye sahip olduğunuza ve üç kanalı nasıl bir araya getirebileceğinize dair net bir vizyona sahip olmalısınız.

Örneğin, haftalık içerik yayınlayan bir blogunuz (sahip olunan medyada)  zaten varsa, blog gönderilerinizi Twitter'da (ücretli medya) tanıtmayı düşünebilirsiniz. Böylece müşteriler bu içeriğinizi paylaşabilir (kazanılan medya). Sonuçta bu teknik, daha iyi, daha kapsamlı bir strateji oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

6.Medya kampanyalarını denetleyin ve planlayın.

Sahip olduğunuz medya ve pazarlama hedeflerinize odaklanın ve hangi içeriğin size yardımcı olacağına karar verin. Ardından persona’lara bakın. Potansiyel müşterilerinizin ağrı noktaları ve hedefleri neler? Onların karşılaştığı zorlukları nasıl çözebilir, nasıl faydalı içerikler üretebilirsiniz? Son olarak, bu cevaplara bağlı bir içerik planı oluşturun. Plan, her  içerik parçası için başlığı, hedefleri, biçimi ve kanalı içermelidir. Persona’larınız için hangi zorluğu çözdüğünüzü eklediğinizden emin olun.

7. Eyleme geçin.

Son adımda, hepsini bir araya getirin. Kampanyanızı yürütmek için atmanız gereken adımları gösteren bir belge oluşturun.  Bu belgeyi oluştururken uzun vadeli düşünün. Standart bir strateji belgesi 12 aydır. Bu yapılandırılmış zaman çizelgesi, stratejik pazarlama çabalarınızın temel belgesidir.

pazarlama-stratejileri-uygulama

Pazarlama Stratejisi Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Araştırma Yapmamak

Araştırma yapmayı atlamak , şirketlerin yaptığı en yaygın pazarlama hatalarından biridir. Pazar araştırması ve testleri,  kampanya başlatmadan önce ürünlerinizin ve promosyonlarınızın nasıl performans göstereceğini öngörmek açısından son derece yararlıdır; zamandan ve paradan tasarruf sağlar. Tüketicilerin pazarlama çabalarınıza nasıl tepki vereceğini anlamak için durum tespiti yapmak önemlidir. 

 2. Marka Vaadini Netleştirmemek

Marka vaadi, şirketiniz için bir alan yaratmanın ve rekabette öne çıkmanın önemli bir parçasıdır. Pazar konumlandırması gerekli bir stratejidir. Ancak birçok şirket, genel markalarının nasıl algılandığını düşünmeden ürün pazarlamasına başlar. Daha sonra zaman, para ve çaba harcamak zordunda kalırlar. Markanızı konumlandırın.  Ürünleriniz belirli bir ekonomik sınıf için mi? Lüks mü? Pazarladığınız her ürün veya hizmet, marka konumunuzla  tutarlı olmalıdır. 

3. Rekabetten Ayrışmamak

Rekabetten nasıl ayrışıyorsunuz? Kimsenin çözemediği bir sorunu mu çözüyorsunuz? Düşük fiyata lüks kalite mi yaratıyorsunuz? Belirli bir yaşam tarzı mı satıyorsunuz ? Materyalleri veya kaynakları yeni ve arzu edilen bir şekilde kullanıyor musunuz? Müşterilerin dikkatini çeken çok sayıda pazarlama mesajı ve marka var. Onlara alametifarikalarınızı sunun.

4. Yeni Müşteri ve Mevcut Müşteri Dengesini Kuramamak

Yalnızca yeni müşteriler çekmeye odaklanmak veya sadece mevcut müşterilere pazarlama yapmaya odaklanmak yaygın bir pazarlama hatasıdır. Pazarlama stratejileriniz yalnızca yeni müşterilere yönelikse, pazarınızın önemli bir bölümünü kaçırıyorsunuz demektir. Benzer şekilde, sadece mevcut müşterilerinize odaklanırsanız markanızı etkili bir şekilde büyütemezsiniz.Yeni müşteriler bulmak ve mevcut müşterilerinize pazarlama yapmak arasında bir denge kurun.

5. Müşterileri Anlamaya Gayret Göstermemek

Müşterilerinizi ve çözmek istedikleri sorunları ne kadar iyi biliyorsunuz? Şaşırtıcı bir şekilde çok az işletme, müşterilerinin neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediğini anlamak için zaman ayırır .  

Bu yaygın hatayı önlemenin sırrı basittir, ancak kolay değildir: Karşılayabileceğiniz bir ihtiyaç bulun ve ardından bu ihtiyacı herkesten daha iyi karşılayın. 

8 Adımda Başarılı Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

  1.                               Hedeflerinizi belirleyin.
  2.                               Eylem planı oluşturun.
  3.                               Persona çalışması gerçekleştirin.
  4.                               SEO çalışması gerçekleştirin.               
  5.                               Kaliteli içerikler üretin.                           
  6.                               Ücretsiz eğitim kaynakları sunun. (Bilgilendirici videolar vb)
  7.                               Dijital reklam kampanyası düzenleyin.
  8.                               Mevcut müşterilerinize e-posta pazarlaması yapın.

8 Adımda Pazarlama Stratejinizi Nasıl Uygulayabilirsiniz ?  

  1.  Gerçekçi hedefler belirleyin.
  2. Bu ekiplere uygun kaynak (insan, teknoloji, bilgi, para...) tahsis edin.
  3. İletişim planı hazırlayın.  
  4. Zaman çizelgesi ve görevler oluşturun.
  5. Başarıyı izlemek için bir gösterge tablosu oluşturun.   
  6. Düzenli olarak izleyin ve kontrol edin.
  7. Esnek bir zihniyet benimseyin. 
  8. Sonuçları ekibinizle paylaşın ve başarıyı kutlayın.

Sonuç:

Pazarlama stratejilerini doğru bir şekilde belirleyerek, uygulayarak markanızı hızla büyütebilmek sizin elinizde. Başarılı bir strateji önce stratejiyi belirlemek, belirlediğiniz stratejinin gerçekçi olmasına dikkat etmek, iş bölümü yapmak, kaynaklarınızı etkili kullanmaktan geçer. Doğru strateji esnek stratejidir. Stratejinin bir yol haritası olduğunu, ve bu yolun düz olmadığını aklınızda tutun. Karşınıza çıkan tümsekleri, zorlukları aşmak için en önemli kaynağınızın esneklik olduğunu unutmayın. Belirlediğiniz stratejinin doğru strateji olmadığını saptadığınızda, hem stratejinizi hem de hedelerinizi yeniden değerlendirmekten korkmayın. 

Kaynaklar ve Linkler

  1. Top 10 Most Effective Marketing Strategies
  2. The Step-by-Step Guide to Creating a Complete Marketing Strategy in 2021
  3. The Ultimate Guide to Marketing Strategies
  4. Pazarlama Kanunları
  5. Bilimsel Pazarlamanın Temel Bulguları
  6. Markaları Büyüten Strateji Nasıl Olmalıdır?
  7. Markalar Nasıl Büyür? 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.