Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

8 Adımda Başarılı Dijital Pazarlama Stratejileri

Başarılı dijital pazarlama stratejileri nasıl belirlenir? Dijital ortamda büyümek ve kâr etmek için hangi adımları atmak gerekir? Dijital pazarlama stratejileri ile markanıza nasıl değer katarsınız? Yazımızda sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

1. Hedeflerinizi tanımlayın.

Strateji oluşturmanın ilk adımı hedeflerinizi belirlemektir.  Stratejinizi bu hedeflere bağlı olarak oluşturacağınız için, hedeflerinizi belirlemek ve tanımlamak  çok önemlidir. Örneğin hedefiniz marka bilinirliğini artırmaksa, sosyal medya aracılığıyla yeni kitlelere ulaşmaya daha fazla dikkat etmeniz gerekir.

Diyelim ki, belirli bir üründeki satışı artırmak istiyorsunuz.  Bu durumda, SEO'ya odaklanmanız gerekir. Web sitenize potansiyel alıcıları çekmek için içeriklerinizi optimize etmeniz önem kazanır.

Durum ne olursa olsun, şirketinizin hedeflerini belirledikten sonra bir dijital pazarlama stratejisi şekillendirmek en doğru yoldur .  

2. Hedef kitlenizi belirleyin.

Dijital pazarlamanın en büyük faydalarından biri de belirli kitleleri hedefleme fırsatıdır. Ancak, hedef kitlenizi ilk önce belirlemediyseniz  bu avantajdan yararlanamazsınız .  

Elbette, hedef kitlenizin belirli bir ürün veya kampanya için kullandığınız kanala veya hedeflere bağlı olarak değişebileceğini unutmayın.

Örneğin, Instagram kitlenizin genç ise komik paylaşımlar ve hızlı videoları tercih etmelisiniz. Ancak LinkedIn kitleniz, daha taktiksel tavsiyeler arayan olgun profesyoneller olma eğilimindedir. İçeriğinizi bu farklı hedef kitlelere hitap edecek şekilde çeşitlendirebilirsiniz. Dijital pazarlama ile markanızı büyütmenin en önemli gereği, hedef kitlenizi tanımaktır

basarili-dijital-pazarlama

3. Her dijital kanal için bir bütçe oluşturun.

Önceden var olan bir web sitesi için SEO, sosyal medya ve içerik oluşturma gibi tekniklere odaklanıyorsanız, büyük bir bütçeye ihtiyacınız yoktur. Dijital pazarlamada ana odak, hedef kitlenizin görmek istediği kaliteli içerik oluşturun. Bunun için emek ve zaman harcayın.

İnternette reklam vermek ve e-posta listeleri satın almak için daha büyük bir bütçeye ihityacınız vardır. Dijital reklamların maliyeti, reklam sonucunda ne tür bir görünürlük elde etmek istediğinize bağlıdır.  

Örneğin, Google AdWords kullanarak işletmenizle ilişkili anahtar kelimeler ile Google'ın arama sonuçlarının en üstünde görünebilirsiniz. Anahtar kelimenin rekabet gücüne bağlı olarak dijital reklam vermenin fiyatı artabilir. Bu nedenle organik trafiğinizi içerik üretimiyle yükseltmeye odaklananın.

4. Ücretli ve ücretsiz dijital stratejiler arasında iyi bir denge kurun.

Bir dijital pazarlama stratejisinin etkili olması için hem ücretli hem de ücretsiz dijital iletişim kanallarına ihtiyacı vardır.  

Örneğin, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını belirlemek için kapsamlı bir persona çalışması gerçekleştirdiniz. Hedef kitlenizi markanıza çekmek için kaliteli içerik oluşturmaya odaklanırsanız, minimum reklama rağmen ilk altı ay içinde güçlü sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bununla birlikte, dijital reklamlar ile sonuçlar daha da hızlı gelebilir. Sürdürülebilir başarı için içerik, SEO ve sosyal medyayı kullanarak organik (ücretsiz) erişiminizi oluşturmaya odaklanın. 

Şüpheye düştüğünüzde ikisini de deneyin ve hangi kanalların (ücretli veya ücretsiz) markanız için en iyi performansı gösterdiğini öğrenin. 

5. İlgi çekici içerikler oluşturun.

Hedef kitlenizi tanıdıktan ve bir bütçe oluşturduktan sonra, kullanacağınız çeşitli kanallar için içerik oluşturmaya başlayın. Bu içerik sosyal medya gönderileri, blog içerikleri, dijital reklamlar, sponsorlu içerikler, e-posta pazarlama, haber bültenleri ve daha fazlası olabilir.

Oluşturduğunuz herhangi bir içerik, hedef kitleniz için her zaman ilgi çekici olmalıdır. Pazarlama içeriğinin amacı marka farkındalığını artırmak ve potansiyel müşterileri markanıza çekmektir. Pazarlamanın var oluş nedeninin insana hizmet etmek olduğunu unutmayın. İçeriklerinizi oluştururken, hedef kitlenize fayda yaratmaya odaklanın. 

6. Dijital varlığınızı mobil cihazlar için optimize edin.

Dijital pazarlamanın bir diğer önemli bileşeni mobil pazarlamadır. Dijital reklamlarınızı, web sayfalarınızı, sosyal medya görsellerinizi ve diğer dijital varlıklarınızı mobil cihazlar için optimize edin. Şirketinizin, kullanıcıların markanızla etkileşimde bulunmasını veya ürünlerinizi satın almasını sağlayan bir mobil uygulaması  geliştirin. 

Markanızla mobil cihazlar aracılığıyla etkileşimde bulunanların, masaüstünde olduğu gibi aynı olumlu deneyime sahip olması gerekir. Bu, web sitenizi mobil cihazlarda gezinmeyi kullanıcı dostu hale getirmekten geçer.  

Ayrıca, formlarınızın uzunluğunu azaltmak anlamına da gelebilir. Dahası, mobil cihazlarda resim boyutları daha küçük olduğundan ve metin kesilebildiğinden, içerikleri oluştururken her zaman bir mobil kullanıcılarınızı da aklınızda bulundurun.

Dijital pazarlama varlıklarınızı mobil kullanıcılar için optimize etmenin birçok yolu vardır. Herhangi bir dijital pazarlama stratejisini uygularken, deneyimin mobil cihazlarda nasıl tecrübe edileceğini düşünün. 

7. Anahtar kelime araştırması yapın.

Dijital pazarlama, kişiselleştirilmiş içerik yoluyla hedeflenen kitlelere ulaşmakla ilgilidir. Dijital ortamda başarı, etkili anahtar kelime araştırması olmadan gerçekleşemez.

Anahtar kelime araştırması yapmak, web sitenizdeki içerikleri  optimize etmek (SEO) ve müşterilerin arama motorları aracılığıyla markanızı bulabilmelerini sağlamak çok önemlidir. Ürünlerinizle veya hizmetlerinizle ilgili yüksek performanslı anahtar kelimelerin bir listesini oluşturun ve bu anahtar kelimelere göre içerikler yazarak başlayın.

dijital-pazarlama-neden-yapilir

8. Başarınızı ölçün ve analiz edin.

Son olarak, uzun vadede etkili bir dijital pazarlama stratejisi oluşturmak için ekibinizin kendi başarısını ölçebilmesi gerekir.

Örneğin, dijital pazarlamaya başlamanızdan  birkaç ay sonra, kitlenizin artık Instagram'daki içeriğinizle pek ilgilenmediğini anlayabilirsiniz. Ancak Twitter'da oluşturduğunuz içeriği seviyorlardır. Bu Instagram stratejinizi bir bütün olarak yeniden gözden geçirmek için bir fırsattır. Aynı zamanda kitlenizin içeriğinizi tüketmek için farklı bir kanalı tercih ettiğinin de bir işareti de olabilir.  

Alternatif olarak,  web sayfasınızın alıştığı trafiği almadığını görürsünüz. Ziyaretçilerin ihtiyaçları için en yeni ve en alakalı içeriği bulmasını sağlayabilmek adına web sayfanızı güncelleyin. 

Dijital Pazarlama ile Büyümek Elinizde

Dijital pazarlama, işletmelere sürekli büyümek için inanılmaz derecede esnek fırsatlar sağlar. Dijital pazarlamanın amacının markanızla etkileşime geçen insanlara fayda yaratmak olduğunu unutmayın. Potansiyel ve mevcut müşterilerinizin hayatlarını kolaylaştırmayı, istedikleri bilgilere ulaşmalarını önemseyin. İşte bu yüzden içerik, dijital pazarlamanın vazgeçilmezidir. Ancak içeriğinizi hedef kitlenize ulaştırmak da eşit düzeyde önemlidir. SEO çalışması yapmaya, anahtar kelimelerinizi belirlemeye ve mobil uyumluluğa dikkat etmeyi unutmayın. Dijitalleşmenin sunduğu fırsatlardan yararlanmak ve markanıza değer katmak sizin elinizde. 

Kaynaklar

  1. The Who, What, Why, & How of Digital Marketing
  2. The Ultimate Guide to Digital Marketing
  3. Markalar Dijital Ortamda Nasıl Büyür?
  4. Dijital Bulunurluk Nedir?
  5. Dijital İletişim ve Videonun Zaferi
  6. Dijital Pazarlama ile Markanızı Büyütün
  7. Dijital Pazarlama ve Dijital Müşteri Davranışları

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.