Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

En Etkili Potansiyel Müşteri Bulma Yöntemleri

Potansiyel müşteri bulma yöntemleri gün geçtikçe gelişiyor. Dijitalleşmenin fırsatlarını değerlendirmek ve büyümek isteyen markalar ise potansiyel müşteri edinmeye odaklanıyor. HubSpot'a göre, her on pazarlamacıdan altısı, iş geliştirmeyi birinci önceliği haline getiriyor. Bu, potansiyel müşteri yaratma stratejilerini bir sonraki seviyeye taşımaya odaklandıkları anlamına gelir. İşin sırrı, doğru tip müşteri adayları bulmakta. Satış huninizi (sales funnel) doğru potansiyel müşterilerle doldurursanız markanızı büyütürsünüz.

Siz, henüz, tam olarak o noktaya gelmediyseniz, bu yazımızdaki yöntemleri kullanarak rakiplerinize karşı avantaj yaratabilirsiniz. Yazımızda, her büyüklükteki şirket için potansiyel müşteri yaratma stratejilerini, denenmiş ve test edilmiş teknikleri ve yenilikçi fikirleri bulacaksınız. Haydi başlayalım!potansiyel-musteri-bulma

 

1. Pazarlama Otomasyonu Yazılımları Kullanın

Doğru yönetilen bir CRM sistemi, çok kullanışlıdırPazarlama departmanınızın ve satış temsilcilerinizin potansiyel müşterilerle olan tüm etkileşimlerini ve iletişimini izler. Aynı zamanda mevcut müşterileriniz ile olan tüm etkileşimi yönetmenize yardımcı olur. Daha fazla bilgi almak için ‘CRM Nedir?’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz!

Artık bir müşteri portalına sahip olmak, dijitalleşmenin ilk adımı haline geldi. Dahası, Hubspot gibi CRM’i pazarlama ve satış otomasyonları ile birleştiren ve özelleştirilmiş çözümler sunan yazılımlar ise dijital ortamda büyümek ve rakiplerine fark atmak isteyen şirketlerin vazgeçilmezi oldu.

Pazarlama otomasyonu için bir yazılım kullanmak, hem iş akışınızı düzenlemeye hem de potansiyel müşteri edinmenize yarayacaktır. 

2. Müşteri Adayı Oluşturma Formunuzu Basitleştirin

Müşteri adayı iletişim bilgilerini toplamanın birden fazla yolu vardır. Ancak çevrimiçi olarak en iyi potansiyel müşteri yaratma stratejisinin ne olduğunu duymak ister misiniz? Kayıt formunu kısa tutun ve yalnızca önemli bilgileri toplayın! Çünkü kullanıcılarınızın yarısı web sitenize göz atmak için mobil cihazlar kullanıyor ve oldukça meşguller. Bu nedenle, ekranlarındaki tüm alanı kaplayan uzun bir müşteri adayı formuyla cesaretlerini kırmayın.

3. Rakip Analizi Yapın ve SEO Çalışması Gerçekleştirin

Bir SEO çalışması yaparak dijital ortamda potansiyel müşterilerinizin karşısına çıkın. Dahası, potansiyel müşteri oluşturma stratejilerini bir sonraki seviyeye taşımak için rakiplerinizin neye odaklandığını kontrol edin. Pazarı daha iyi anlamak için ne tür içeriğin işe yaradığını analiz edin. Doğru bir rakip analizi KPI'larınızı daha doğru belirlemenize yardımcı olur.

SEMrush gibi araçlarda işinizle ilgili geniş konu fikirlerini keşfederek başlayın. Size, daha spesifik ve ideal müşterinizi daha kesin bir şekilde hedeflemenizi sağlayan uzun kuyruklu anahtar kelimeleri belirleyin. SEMrush aynı zamanda rakiplerinizi analiz etmenize de yarar.

4. ‘Arama Amacıile Potansiyel Müşterileri Gruplayın

Standart bir satış sürecinin üç katmanı vardır; farkındalık, değerlendirme ve karar verme aşaması. Peki, satış hunisini daha verimli hale getirmenin bir yolu var mı?

Satış sürecindeki hedef, potansiyel müşterileri markanıza çekmek ve onları satın almaya yönlendirerek, müşteriler haline getirmektir. Burada satış hunisi devreye girer. Ancak her potansiyel müşteri yaratma kampanyasının bir bedeli vardır. Bu sebeple, satış huninizi verimli kılmak için, anahtar kelime araştırmanızdaki ifadelerin amacını analiz etmeniz gerekir. Bunları, bilgi amaçlı, navigasyonel veya işlemsel olarak gruplandırın ve potansiyel müşterinin satın alma niyetini gösterenlere odaklanın. Böylece nitelikli olası satışlar oluşturmaya başlarsınız. Bu konuda daha fazla bilgi için tıklayın!

potansiyel-musteri-bulma-yontemleri

5. Ücretli Medya Kampanyalarını Kullanın

Ücretli kampanyalar içeriğinizi tanıtmak ve görünürlüğü hızla artırmak için dijital pazarlamadaki en iyi potansiyel müşteri oluşturma stratejilerinden biridir. Ücretli medya örnekleri; LinkedIn'deki sponsorlu güncellemeler, Facebook reklamları, Instagram reklamları veya Google'daki tıklama başına ödeme reklamlarını içerir. Bu kanallarda başarılı bir potansiyel müşteri yaratma kampanyasının sırrı, teknik yönlerini çözmektir. Yanlış bir bağlantı eklemek gibi ufacık bir hata size paraya mal olur ve yatırımınızın geri dönüşünü görmezsiniz.

Araştırmalar, müşterilerin %63'ünün tek bir kötü deneyimden sonra şirketten ayrıldığını gösteriyor. Kullanıcı açısından bakıldığında, bozuk bağlantılardan veya yavaş yüklenen resim ve videolardan daha kötü bir şey yoktur!

Bu yüzden sosyal medya reklamları verirken dikkatli olmanız, eğer şirketiniz içinde bir sosyal medya ekibiniz yoksa profesyonellerden yararlanmanız gerekir.

6. Yeniden Hedefleme ve Yeniden Pazarlama Kampanyaları Yürütün

Yeniden hedefleme ve yeniden pazarlamanın amacı, sitenizden alışveriş yapma olasılığı en yüksek olan müşteri adaylarının tekrar ilgisini çekmektir. Daha önce satış yaptığınız, web sitenizle veya sosyal medya profillerinizle etkileşim kuran potansiyel müşterileri hedefler ve çoğunlukla ücretli reklamlar demektir.

Her yeniden hedefleme kampanyası, genellikle ilk kampanyanızdan daha verimli olacaktır. Çünkü orijinal reklamın sonuçlarına göre hedef kitlenize ince ayar yapabilirsiniz. Bu taktiği, mevcut müşterilerinizle benzer özellikleri paylaşan yeni iş fırsatları bulmak için de kullanabilirsiniz. Facebook'ta Benzer Hedef Kitleyi veya Google'da Kitle genişletmeyi deneyin. Algoritma, kitlenizi genişletmenize ve kaliteli potansiyel müşteriler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi yeniden pazarlamak için e-posta veya SMS gibi farklı yöntemler kullanabilirsiniz. SMS pazarlama için ortalama yanıt oranı %45'tir. Buna karşılık, e-postaların %20'si açılıyor ve içlerindeki bağlantıların yalnızca %2'si tıklanıyor.

7. Google ve Facebook Reklamcılığının Ötesine Geçin

Araştırma yaparak hedef kitlenizin hangi alternatif platformları kullandığını görün. Bu potansiyel müşteri yaratma stratejisi, sağduyulu davranmanızı gerektirir. Çok niş olan bir platform kullanmak istemezsiniz ancak bir platformu sadece kullanıcı sayısı yüzünden de hafife almayın. Test edin ve sizin için işe yarayıp yaramadığını görün.

Reklamlar yayınlayın ve tıklamalar, gösterimler gibi metrikleri karşılaştırın. Hangilerinin size daha iyi sonuçlar verdiğini analiz edin.

8. Yapay Zeka ve Otomasyondan Yararlanın.

Gartner'ın araştırması, yapay zekanın (AI) yakın gelecekte pazara hakim olacağını öngörüyor. Müşteri adayı oluşturma stratejilerinize sohbet robotlarını ve sanal asistanları dahil edin. Örneğin, potansiyel müşterileri, ziyaretçilerin web sitenizle olan etkileşim geçmişine dayalı olarak, onlara en iyi şekilde yardımcı olabilecek yapay zeka modellerini kullanabilirsiniz.

Sohbet robotlarını CRM sistemleriyle entegre edebilir ve makine öğrenimi süreçlerini Slack, Google Analytics veya e-posta otomasyon yazılımı gibi iş uygulamalarına bağlayabilirsiniz. Yapay zeka algoritmaları, potansiyel müşterilerinizin nereden geldiği ve özellikleri hakkında bilgi sağlamak için toplanan verileri analiz edebilir.

potansiyel-musteri-bulma-yontemleri-strateji

9. Demolar Sunun

Yapay zeka kullanmanın günümüzün önde gelen potansiyel müşteri yaratma stratejilerinden biri olduğunu söyledikten sonra, size bir uyarıda bulunmamız gerek; çok fazla şirket çok erken otomatikleşmeye çalışıyor. Otomasyon ters gittiğinde (veya çok erken gerçekleştiğinde), işletmeniz ile müşteri adayı arasındaki mesafe artar. Bu tür küçük aksiliklerin uzun vadede daha büyük sorunlara dönüşmesini önlemek için canlı demolar ve sunumlar sunarak potansiyel müşterilerinize daha iyi ve daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak her zaman en iyisidir .

10. Video Pazarlaması ile Rakiplerinize Fark Atın

Video pazarlama potansiyel müşteri yaratma programınıza dahil edilmesi gereken önemli bir araçtır. YouTube gibi hizmetler sadece video platformları değil, aynı zamanda insanların bir amaç için bir araya geldikleri arama motorlarıdır.

YouTube'un günlük 122 milyon aktif kullanıcısı var ve her gün ortalama 16 dakika 44 saniye içerik izleniyor. İnsanlar kılavuzları ve ürün tanıtımlarını öğrenmek için eğitim videolarını tercih ediyor. Video pazarlama, ürünlerinize ve hizmetlerinize müşteri adayı oluşturmak için etkin bir stratejidir. Video içeriğinizi Google'da sıralanacak şekilde optimize etmeye de odaklanın. Kampanyalarınızın sosyal yönünü artırmak için hashtag'ler de ekleyebilirsiniz.

11. Sosyal Medya Stratejinizi Oluşturun

Sosyal medyada potansiyel müşteri çekme stratejileri her şirket için değişkenlik gösterebilir. Örneğin, yeni başlayanlar için potansiyel müşteri yaratma stratejileri daha fazla görünürlük veya farkındalık sağlamayı amaçlayabilir. Önce pazarlama perspektifinden elde etmeye çalıştığınız amacı belirleyin. Ardından, kaliteli içerik üretmeye odaklanın.

Sosyal medya olası satış oluşturma yöntemlerinden gelen trafiğiniz azalıyorsa, kısa bir video ile görünürlüğü artırmayı deneyin. 1.000'den fazla küresel pazarlama uzmanının katıldığı bir HubSpot Blog anketine göre, pazarlamacıların %85'i kısa videoları 2021'deki en etkili sosyal medya içeriği türü olarak tanımlıyor.

Yine de, sosyal medyanın her zaman değiştiğini unutmayın. Bu nedenle, stratejinizi sürekli olarak ölçün ve optimize edin.

potansiyel-musteri-bulma-nedir

Potansiyel Müşteri Edinerek Markanızı Büyütün!

Markaları Sadık Müşteriler mi Yeni Müşteriler mi Büyütür? Bilimsel pazarlama, bize bir markanın büyümesinin en büyük gerekliliğinin yeni müşteriler edinmesi olduğunu gösteriyor. Markanızı büyütmenin en önemli noktalarından biri sie potansiyel müşteri yaratmak. Yazımızda bahsettiğimiz, şirketiniz için potansiyel müşteriler elde etmenize yardımcı olacak stratejilerin bir özetini aşağıda sıraladık.

  1. Potansiyel müşterileri bulmak için satış yazılımı kullanın.
  2. Dönüşüm oranını artırmak için müşteri adayı oluşturma formunuzu basitleştirin.
  3. Hedeflenen müşteri adayı üretimi için rakip analizini ve SEO'yu kullanın.
  4. Satış huninizi yeniden tanımlayın.
  5. Ücretli reklamlardan yararlanın.
  6. Hedef kitlenizi genişletmek için yeniden hedefleme ve yeniden pazarlama kampanyaları yürütün.
  7. Kaliteli potansiyel müşteriler bulmak için Google ve Facebook reklamcılığının ötesine geçin.
  8. Satış otomasyonundan yararlanın.
  9. Kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek için demo ve sunumlar oluşturun.
  10. Video pazarlama ile erişiminizi ölçeklendirin.
  11. Sosyal medya için etkili bir strateji oluşturun.

 

 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.