Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? SEO Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Günümüzün en işlek alış-veriş caddesi artık Google. Markanızı büyütmek istiyorsanız, potansiyel bir müşteri sunduğunuz ürün veya hizmeti aradığında Google'da onun karşısına çıkmak zorundasınız. Dahası, Google'ın ilk sayfalarında yer almalısınız. Çünkü bir ürün veya hizmet arayan hiç kimse Google'ın ilk sayfalarından sonrasına bakmıyor. Dijitalleşmenin fırsatlarını yakalayan şirketler, dijital ortamda bilinir ve bulunur olan şirketler. Dijital ortamda bulunur olmanın yolu ise SEO çalışması gerçekleştirmekten geçiyor. SEO artık dijital pazarlama yapmak isteyen şirketlerin vazgeçilmezi haline geldi. Peki SEO nedir ve SEO çalışması nasıl yapılır?

SEO Nedir?

SEO, İngilizce ‘Search Engine Optimization’ demektir, yani ‘arama motoru optimizasyonu’ anlamına gelir. SEO’nun amacı, bir şirketin organik arama sonuçlarındaki görünürlüğünü arttırmaktır. Kısaca, SEO şirketinizin web sayfasını Google’da üst sıralara çıkarmayı hedefler. İşletmelerin SERP’lerde (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) üst sıralarda yer alması, siteye daha fazla ziyaretçi çekmesini sağlar ve böylece potansiyel müşterileri alıcılara dönüştürme şansını arttırır.

Basitçe SEO, birisi ürün veya hizmet kategorinizi aradığında, web sitenizi bulmasını sağlama stratejisidir. SEO, markanızı bilinir ve bulunur yapan en önemli etkenlerdendir. Kısacası, doğru SEO kullanımı iki şeyi hedefler: sıralama ve görünürlük.  

SEO hakkında detaylı bilgi için bu kılavuza göz atabilirsiniz.

SEO Sıralaması Nedir? 

SEO sıralaması, arama motorlarının bir web sitesinin yükseldiği sıradır. Bir insan sizin ürün veya hizmetinizi aradığında markanızı Google sonuçlarında kacıncı sırada gördüğüdür. 

SEO'da Görünürlük Nedir?

SEO'da görünürlük; bir web sitesinin bir anahtar kelime aramasında sahip olduğu sıralama sayesinde aldığı trafiğin orandır. Google arama motorunda bir anahtar kelimede 5. sırasında olduğunuzu varsayalım. 5. sırada olmanız sebebiyle, toplam arama hacminden %12 pay aldığınızı düşünelim. Web sitenizin bu arama kelimesinde görünürlüğü %12'dir. Bu terim, belirli bir alanın (domain) arama motoru sonuçlarında ne kadar öne çıktığını açıklar. Yüksek görünürlük ile alan adınız arama motorlarında belirgin hale gelir. Daha düşük arama görünürlüğü, bir alan adının kolay bulunmadığını gösterir. Görünürlük ve sıralamalar,  SEO çalışmasının ana hedeflerini (web sitesinde trafik arttırmak ve potansiyel müşterileri müşterilere dönüşüme) gerçekleştiriler.   

seo-nedir

SEO Neye Yarar?

Yeni nesil müşteriler satın alma yolculuklarına bir ürün veya hizmet hakkında bilgi bulmak için Google'da aratarak başlıyorlar. Bu nedenle, müşterilerin sizi fark etmeleri ve sattığınız ürün veya hizmeti dikkate almaları için tek şansınız, arama sonuçlarında görünür olmaktır. 

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorlarının yalnızca tek bir amacı vardır. Kullanıcıların istediği bilgiyi, en doğru, kapsamlı, iyi sunan web sitelerini karşılarına çıkartmaktır. 

Arama motorları, kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak için iki faktörü analiz eder:

  • Aratılan konu ile web sitesinin alaka düzeyi. Google gibi arama motorları bu alakayı, anahtar kelimelerle değerlendirir. Yani web sitesinin söz konusu anahtar kelime ile ilgili ne kadar kapsamlı bilgi verdiğine bakar. 
  • Bir web sitesinin yetkinlik / otorite kaynağı olarak görülmesi. Bu yetkinlik de, o web sitesinin ne kadar çok ziyaret edildiğiyle ölçülür. Bir sayfa veya kaynak ne kadar popüler olursa, Google bu web sitesinin içeriğinin okuyucular için o kadar değerli olduğunu varsayar.

Arama motorları, tüm bu bilgileri analiz etmek için arama algoritmaları adı verilen karmaşık yazılımlar kullanır.

Arama motorları algoritmalarını gizli tutsa da, bir sayfayı sıralarken dikkate aldıkları faktörlerin neler olduklarını biliyoruz. Bu faktörler başarılı bir SEO stratejisinin temel adımlarıdır. 

Başarılı Bir SEO Stratejisinin Dört Temel Adımı

Web sitenizde SEO çalışması gerçekleştirmek için dört alanda sıralama iyileştirme yapmanız gerekir: web sitesinin teknik altyapısı, içerik, bağlantılar ve analiz.

1. Teknik Altyapıyı Kurun

Öncelikle, bir arama motorunun sayfalarınızı Web'de bulabilmesi gerekir. Ardından, konularını anlamak ve anahtar kelimelerini belirlemek için içerik taraması yapar. Bu şekilde, algoritması web sitenizi alakalı sorgular için öne çıkarabilir.

Ancak, bir arama motoru, bir web sayfasını bizim gibi görmez. Web sitelerini bizler grafik, renk, metin koleksiyonu olarak görürken, bir arama motoru için web siteleri bir metin olarak analiz eder.

Bu nedenle, web siteniz size iyi görünse de, Google içeriğini erişilemez bulabilir.

  • Arama motorlar için, web sayfa sadece metindir. Dikkatlice tasarlanmış olsa da, bir arama motorunun gördüğü tek unsur metin ve bağlantılardır.
  • Bir arama motoru, web sitesindeki sayfada bir resim göremez ve yalnızca resmin adını tanır. Bu görsel, sayfanın sıralanmasını istediğimiz önemli bir anahtar kelime içermiyorsa, arama motoru tarafından görünmez olur.

Site içi optimizasyonu (on-site optimization)  olarak da adlandırılan teknik kurulum burada devreye girer. Web sitesi optimizasyonu, web sitenizin ve sayfalarınızın Google tarafından sorunsuz bir şekilde taramasını sağlar Site içi optimizasyonu etkileyen en önemli faktörler şunlardır: 

1.1. Web sitesinde gezinme ve bağlantılar

Arama motorları, web sitelerini bağlantıları takip ederek tarar. Arama motoru tarayıcıları bir sayfaya girdiğinde analiz edilecek diğer içeriği bulmak için bağlantıları kullanır. Web sitenizin dahili ve harici bağlantılarının (link) yeterli olması gerekir.

1.2. Basit URL yapısı

Arama motorları, karmaşık yapıya sahip uzun kelime dizilerini okumaktan hoşlanmaz. Dolayısıyla, URL'lerinizi kısa tutmak önemlidir

1.3. Sayfa hızı

Arama motorları, yüklenme süresini (bir kullanıcının sayfayı okuyabilmesi için geçen süre ) kalitenin bir göstergesi olarak algılarYüklenme hızını birçok şey etkiler: web sitesinin iyi bir sunucuda barınmaması da, görsellerin boyutu yüksek olması da web sitesi geç yüklenmesine sebep olur. Sayfalarınızı nasıl iyileştireceğiniz konusunda öneriler için Google'ın Page Speed ​​Insights Aracını kullanabilirsiniz.  

1.4. Ölü bağlantılar veya bozuk yönlendirmeler

Ölü bir bağlantı, ziyaretçiyi var olmayan bir sayfaya gönderir. Bu Google gibi arama motorlarının en dikkat ettiği konulardan biridir. Dolayısıyla web sitenizin bağlantılarını sürekli güncel tutmanız gerekir. Bozuk bir yönlendirme, artık orada olmayabilecek bir kaynağa işaret eder. Bu durum da, zayıf kullanıcı deneyimi sağlar. Aynı zamanda da arama motorlarının içeriğinizi tarayabilmesini engeller.

1.5. Site haritası ve Robots.txt dosyaları

Site haritası, sitenizdeki tüm URL'leri listeleyen bir dosyadır. Arama motorları, hangi sayfaların taranacağını ve dizine ekleneceğini belirlemek için bu dosyayı kullanır. Öte yandan bir robots.txt dosyası, arama motorlarına hangi içeriğin dizine eklenmemesi gerektiğini söyler. İçeriğinizin taranmasını ve dizine eklenmesini hızlandırmak için her ikisini de oluşturmak önemlidir. Dolayısıyla bu dosyanın güncel olmasına özen göstermeniz şarttır.

1.6. Tekrarlanan içerik

Google gibi arama motorları, en taze ve en güzel içeriği kullanıcısına sunmayı hedefler. Sizin web sitenizin de sadece doğru bilgileri içermezi yetmez, bu bilgilerin orijinal bilgiler olması gerekir. Arama motorları tekrarlanan içeriği olumsuz bir faktör olarak kabul eder. Dolayısıyla içeriğinizin niteliği en önemli faktörlerden biridir.

2. İçerikler Oluşturun

Bir arama motorunu her kullandığımızda aslında bir içerik ararız. Bu içerik farklı biçimlerde olabilir. Bir blog yazısı, web sitesi sayfası, video, ürün önerisi ve hatta bir karşılaştırma listesi de olabilir. Bu sırlananların hepsi özünde içeriktir. SEO için, arama görünürlüğü kazanmaya yardımcı olan şey içeriktir.

seo-calismasi-nedir

SEO'da İçerik Neden Önemlidir?
  1.  İçerik, müşterilerin arama yaparken ulaşmaya çalıştığı sonuçtur. Ne kadar çok içerik yayınlarsanız, arama görünürlüğünü arttırmak için şansınız o kadar yüksek olur.
  2. Arama motorları bir sayfanın nasıl sıralanacağını belirlemek için içerikleri kullanır. İçeriklerin alaka düzeyini de anahtar kelimelerle belirler. 

Bir web sayfasını tarayan arama motoru,  önce içeriğin konusunu belirler. Sonra sayfa uzunluğu veya yapısı gibi unsurları analiz ederek içeriğin kalitesini belirler. Bu bilgilere dayanarak, arama algoritmaları bir kişinin sorgusunu en alakalı sayfalarla eşleştirir.

Bir içeriği optimize etme süreci anahtar kelime araştırmasıyla başlar.

2.1. Anahtar Kelime Araştırması

SEO'nun amacı ürün ve hizmetlerinize ihtiyaç duyan ve daha sonra müşteriye dönüşebilecek insanları web sitenize çekmektir. Kişilerin arama yaparken kullanacakları anahtar kelimeleri içeriğinizde kullanarak web sitenize trafik çekersiniz. Aksi takdirde, sizi bulma şansları yoktur. Bu nedenle SEO çalışması, potansiyel müşterilerin arama motorlarına hangi ifadeleri (anahtar kelimeleri) girdiğini keşfetmekle başlar.

İşinizle ilgili terimleri ve konuları belirlemek ilk adımdır. Ardından, bunları ​​anahtar kelimelerine dönüştürmeniz gerekir. Son olarak, hedef kitlenizin kullanacağı ilgili terimleri ortaya çıkarmak için kapsamlı araştırma gerekir. 

Anahtar kelime listesi ortaya çıktığında, sonraki adım içeriğinizi optimize etmektir. SEO çalışmasında bu süreç sayfa içi optimizasyon ( on-page optimization) olarak adlandırır.

2.2. Sayfa İçi Optimizasyon

Sayfa içi SEO olarak da adlandırılan sayfa içi optimizasyon, arama motorlarının bir sayfanın konusunu ve anahtar kelimelerini anlamasını ve sonra da bunu alakalı aramalarla eşleştirmesini sağlar. İçerik değil " sayfa " denmesinin nedeni, sayfa içi SEO çalışmalarının koddaki bazı öğeleri de optimize etmesidir.  Bu öğelerden bazıları, başlık veya açıklama gibi meta etiketlerdir.

2.3. Anahtar Kelime Optimizasyonu

Öncelikle, ürün veya hizmetinizle ile ilgili anahtar kelimeleri belirleyin. Bu  anahtar kelimeleri web sitenizde uygun ve gerekli yerlere yerleştirin.

  • Gönderinin başlığı: Anahtar kelime başlığın içinde yer almalıdır. 
  • URL: Sayfanızın web adresinin de anahtar kelimeyi içermesi gerekir.
  • H1 Etiketi: Çoğu içerik yönetim sisteminde, bu etiket sayfanın başlığını gösterir. H1 Etiketi'nin anahtar kelimeleri içerdiğinden emin olun.
  • İçeriğin ilk 100 kelimesi (veya ilk paragrafı): Anahtar kelimeyi içeriğinizin başında kullanmanız gerekir Bu kullanım Google'ın anahtar kelime ile sayfayı ilişkilendirmesini hızlandırır.
  • Meta başlık ve meta açıklama etiketleri:  Meta başlık ve açıklama etiketlerinde anahtar kelimeyi kullanmanız gerekir.  Çünkü, arama motorları, listelerini görüntülemek için bu iki kod öğesini kullanır. 
  • Resim dosyası adları ve ALT etiketleri: Arama motorlarının bir sayfadaki grafikleri nasıl gördüğünü hatırlıyor musunuz? Yalnızca dosya adlarını görebilirler. Bu nedenle, resimlerden en az birinin açıklamasında adında anahtar kelimeyi içermesi önemlidir.  
2.4. Diğer Sayfa İçi Optimizasyon Faktörleri

Sayfa içi SEO sadece anahtar kelimeleri sayfaya serpmekle ilgili değildir. Aşağıdaki faktörler, bir sayfanın güvenilirlik derecesini arttırır:

  • İçeriğin uzunluğu: Kelime sayısı yüksek, uzun içerikler konuyla ilgili daha kapsamlı bilgiler içereceğinden, arama motorları uzun içerikleri öne çıkarır.
  • Multimedya: Bir gereklilik olmasa da, videolar, diyagramlar ve podcast'lar gibi multimedya öğeleri bir sayfanın kalitesini işaret edebilir. Okuyucuları bir sayfada daha uzun süre tutar. Böylece, içeriği değerli ve incelenmeye değer bulduklarının sinyalini verir.
3. Bağlantılar Kullanın

Artık, hiçbir web sayfasının iki faktör olmadan sıralanmayacağını biliyorsunuz - alaka düzeyi ve yetkinlik.

Google ve diğer arama motorları, kullanıcılara en doğru cevapları sağlama arayışlarında, sorgularıyla en alakalı olduğunu düşündükleri ve aynı zamanda popüler olduğunu düşündükleri sayfalara öncelik verir.

İlk iki alan (teknik kurulum ve içerik) alaka düzeyini artırmaya odaklı idi. Bağlantılar ise yetkinlik düzeyinin göstergesi. Peki bağlantı dediğimizde neyi kastediyoruz?

  • Dış bağlantılar: Konuyla ilgili diğer, alakalı sayfalara bağlantı vermektir. Bu durum, Google'a güvence verir. İçeriğinizi değerli bir kaynak olarak konumlandırarak içerik kalitesini yükseltmiş olursunuz.
  • Dahili bağlantılar: Kendi web siteniz içindeki bağlantılardır. Böylece ,arama motorlarının sitenizdeki diğer sayfaları bulmasına ve taramasına olanak tanırsınız.  Bir blog yazısında en az 2-4 dahili bağlantı eklemek gerekir.
  • Geri bağlantılar: Başka sitelerin size verdiği bağlantılar çok değerlidir. Geri bağlantılar olarak da adlandırılan bağlantılar, diğer web sitelerindeki içeriğinize referanslardır. Başka bir web sitesi okuyucularına içeriğinizden bahsettiğinde ve onu yönlendirdiğinde, sitenize bir geri bağlantı vermiş olurlar.

Google, bunun gibi bağlantıların miktarını ve kalitesini bir web sitesinin yetkinliğinin bir işareti olarak kullanır. Bunun arkasındaki mantık, web yöneticilerinin popüler ve yüksek kaliteli bir web sitesine vasat bir web sitesinden daha sık başvurmasıdır. Ancak bağlantı kalitesinin de önemini unutmayın. Bunun nedeni, tüm bağlantıların aynı olmamasıdır. Bazıları (düşük kaliteli olanlar) sıralamanızı olumsuz yönde etkiler.

Bağlantıları Etkileyen Kalite Faktörleri Nelerdir?

Düşük kaliteli veya şüpheli bağlantılar sıralamanızı düşürebilir. Bu nedenle, SEO'lar bağlantı oluştururken herhangi bir bağlantı oluşturmaya odaklanmaz. Mümkün olan en yüksek kaliteli referansları oluşturmayı hedefler. Bunu etkileyen faktörler şunlardır:

  • Bir bağlantı sitesinin popülaritesi: Arama motorlarının yetkin olarak gördüğü bir alandan gelen herhangi bir bağlantı, doğal olarak yüksek kaliteli olarak algılanır.
  • Konu alaka düzeyi: Sizinkine benzer konuları işleyen sitelerden gelen bağlantılar, rastgele web sitelerinden gelenlerden daha kaliteli olarak algılanır.
  • Güven: Arama motorları da bir web sitesinin güvenini değerlendirir. Daha güvenilir sitelerden gelen bağlantılar, sizin web sitenizin sıralamasını olumlu etkiler. 

SEO çalışmasındaki bir sonraki adım, çabalarınızın işe yarayıp yaramadığını bulmaktır.

4. SEO Sonuçlarınızı Değerlendirin ve Analiz Edin

Çabalarınızı izlemek, stratejinizi daha da geliştirmenize yardımcı olur. SEO başarısını ölçmek, trafik, etkileşim ve bağlantılar hakkındaki verileri izlemek anlamına gelir. Çoğu şirket kendi SEO çalışmasının KPI’larını (temel performans göstergeleri) geliştirse de, en yaygın olanları şunlardır:

  • Organik trafik artışı
  • Anahtar kelime sıralamaları
  • Organik trafikten elde edilen müşteri sayısı
  • Sayfada geçirilen ortalama süre ve hemen çıkma (bounce rate) oranı
Dijital Ortamda Bilinir ve Bulunur Olun

SEO artık modern pazarlamanın vazgeçilmezi haline geldi. Çünkü Google'ın da itiraf ettiği gibi – günümüzde müşteri davranışları sonsuza dek değişti  Bugün, insanlar bir ürün veya hizmet bulmak için önce arama motorlarına başvuruyorlar. Örneğin, HubSpot bir anketinde, insanların %77’sinin bir markayla etkileşim kurmadan önce markayı arama motorlarında araştırdığını bulduSEO çalışması, pazarlama stratejilerinizin yeni nesil müşterilerin satın alma davranışlarına uygun olmasını sağlar. 

Dijitalleşmeye ayak uydurmak artık bir gereksinim. Bugün büyüyen markaların hepsi dijital varlıklarına yatırım yapıyorlar. Siz de SEO çalışması gerçekleştirerek dijital ortamda bilinir ve bulunur olmak için ilk adımlarınızı atın. 

 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.