Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Marka Yönetimi: Dijitalleşmenin Fırsatlarını Yakalayın

Dijital markanız, müşterilerinizin işletmenizi dijital ortamda nasıl deneyimlediklerini belirler. Dijital marka yönetimi, bu deneyimin sorumluluğunu üstlenmenizi ve onu kendi yararınıza şekillendirmenizi sağlar.

Bir pazarlama platformu olarak internet -her yerde. Ancak dijital marka yönetimi henüz çevrimdışı muadili ile aynı başarıyla uygulanamıyor. Pazarlamacılar; broşürler, el ilanları veya diğer çevrimdışı pazarlama materyalleri üzerinde takıntılı olmalarına rağmen, şirketin internette yayınlanan reklam metnine veya tweet'ine  yeteri derecede ilgiyle göz atmıyorlar. Bu, markalar için riskli olabilir – ne de olsa müşteriler markanıza birden çok kanaldan, hem dijital mecralarla hem de geleneksel mecralarla ulaşıyor. Dijital kanallarınızda homojen bir kimlik oluşturamamak, müşterilerin kafasını karıştırabilir ve yabancılaştırma riskini de beraberinde getirir.

Dijital Marka Yönetimi Nedir?

Özünde, dijital marka yönetimi, müşterinizin markanızla çevrimiçi etkileşim şeklini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen politikaların bir birleşimidir. Bu, web sitenizin açılış sayfasından, uygulamalarınıza, sosyal medya görsellerinize, blog yazılarına kadar  dijital ortamda yürütülen her içeriği kapsar. Dijital marka yönetimi hakkında daha fazla bilgi almak için 'Markalar Dijital Ortamda Nasıl Büyür?' adlı bu yazıya göz atabilirsiniz. 

Broşürler, el ilanları ve basılı reklamlar için onayın çoğunlukla marka yöneticisi tarafından verildiği, “tek bir merkezli” otorite tarafından yürütüldüğü çevrimdışı marka yönetimi oldukça basittir. Oysa dijital marka yönetimi söz konusu olduğunda, web tasarımı, ücretli reklamcılık ve sosyal medya pazarlaması gibi bir dizi önemli iş bileşeni, üçüncü tarafa -ajanslara- dış kaynaklı olarak ihale edilir.

Bu sebeple marka bilinci oluşturma misyonunuzu, üçüncü taraf hizmet sağlayıcılara doğru ilettiğinizden emin olmak kesinlikle önemlidir. 

dijital-marka-yonetimiDijital Marka Yönetimi Nasıl Yapılır?

Bir markanın hem çevrimdışı hem de çevrimiçi tüm pazarlama kanalları için geçerli olan benzersiz bir marka yönetimi politikasına sahip olması önemlidir. Başka bir deyişle, çevrimdışı kanallar için marka yönetimi politikanız, çevrimiçi markalaşma için de kullanmanız gereken stratejiyle aynı olmalıdır. Bakılması gereken iki ana marka yönetimi kategorisi vardır; tasarım ve konumlandırma.

  • Tasarım; esas olarak şirketin dijital hesaplarından kaynaklanan tüm pazarlama materyallerini içerir. Bu, açılış sayfalarındaki görünüm ve deneyimi, reklam metinlerini ve hatta sosyal medya hesaplarınızdaki kapak fotoğrafını içerir.
  • Konumlandırma; dijital medya aracılığıyla iletilen marka iletişimidir. Dijital medyada kullanılan içerik ve sloganların yanı sıra, şirket hesabından yayınlanan tweet'lerin ve e-posta mesajlarının tonunu da kapsar.

Sonraki adım, pazarlama kanallarınızın her birinde benzersiz öğeleri belirlemek ve pazarlama kanalına uyacak şekilde uygun hale getirmenin bir yolunu belirlemektir. Örnek olarak sosyal medya pazarlamasını ele alalım. Son on yılda, yanlışlıkla tweet'lerin sosyal medya boykotuna veya bir markanın olumsuz tanıtımına yol açtığı binlerce vaka oldu. Bu da bir çok markanın kampanyaları üzerindeki kontrolünü kaybetmesine neden oldu.

  • Örneğin; McDonald's #McDStories hashtag kampanyasını başlattığında, restoranlarında gıda zehirlenmesi ve hijyenle ilgili hikayeleri tweetleyenler tarafından hızla ele geçirildi.
  • Başka bir örnekte, Vodafone İngiltere sosyal medya ekibinin bir personeli, şirketin resmi hesabından şirketi krize sokan müstehcen bir tweet yayınladı.

Kısacası, bütünsel bir dijital marka yönetimi politikası, markayı sosyal medyada etkileyen hem iç hem de dış faktörleri dikkate almalı. Dahası, markanın sosyal medya stratejisine uygun bir politika oluşturması çok önemli.

Dijital Marka Yönetimi Stratejisi Nasıl Belirlenir?

Dijital marka yönetiminin belki de en önemli bileşeni paydaşlarla iletişimdir. Bu makalenin başında belirttiğimiz gibi, dijital kampanyalar genellikle herhangi bir kuruluşta merkezi değildir ve genellikle belirli kanallarda uzmanlaşmış harici medya ajansları tarafından yönetilir. Dolayısıyla, marka yönetimi politikanız hakkında doğru bilgi vermek, harici ajanslarla markanın yöneticilerinin bire bir görüşme ayarlaması önerilir. Böylece, ajans tarafından yürütülen pazarlama kanalına özel marka stratejisinin açıklanmasının yanı sıra, markanın felsefesi hakkında eksiksiz bir bilgi aktarımı sağlanır.

Dijital Marka Yönetiminin Sınırlamaları Nelerdir?

Çevrimdışı ve dijital marka yönetimi stratejileri arasındaki en önemli farklardan biri, ikincisinin getirdiği sınırlı kıpırdanma odasıdır. Çevrimdışı dünyada markalar, yayınladıkları materyaller, materyallerini dağıttıkları kanallar ve iletişimde kullanılan dil üzerinde tam kontrole sahiptir. Dijital marka yönetiminde durum her zaman böyle olmayabilir. Markalar, açılış sayfalarında neler olup bittiğini tamamen kontrol edebilirken, tüketicinin gördüklerini etkileme yeteneğine sahip değillerdir.

Örneğin, marka rengi, farklı monitörler ve grafik kartları arasında oldukça belirgin şekilde değişebilir. Starbucks gibi, hatırlanmak için ticari marka yeşil rengine bu kadar çok güvenen bir marka bile web sitesi ziyaretçisinin yeşilin hangi tonunu gördüğünü bilemez.

Ayrıca, dijital marka yönetiminin büyük bir bölümü, tescilli marka ve politikalara sahip üçüncü taraf platformlar üzerinden yürütülür. Facebook ve Twitter gibi platformlar benzersiz temalı arayüzlere sahiptir ve bir markanın gönderilerinin bu sosyal medya kanallarında nasıl göründüğünü etkilemek için yalnızca sınırlı kontrolü olabilir. Google'ın reklam metniyle ilgili katı politikaları vardır ve bu, marka bilinci oluşturmayı etkileyebilir.

Dijital marka yönetimi, bir şirketin genel marka stratejisinin çok gerekli bir bileşeni olmak için sürekli gelişiyor. Burada ilişkilendirilen birden fazla paydaş göz önüne alındığında, işletmelerin genel marka stratejilerinden ödün vermeden tüm dijital marka hedeflerine hitap edebilecek, iyi çalışılmış, bütünsel bir strateji oluşturmaları gerekmekte.

dijital-marka-yonetimi-nedir

Dijital Marka Stratejisi Ne İşe Yarar?

Marka stratejisti, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli girişimlerde liderlik yapmalıdır:

  • Müşteri odaklı bir dijital marka stratejisi tasarlamak,
  • Tüm kanallarda tutarlı ve ikna edici marka mesajının dolaşımının sağlanması,
  • Gelecekteki eğilimleri tahmin etmek için pazar analizi yapmak,
  • Daha fazla satış ve gelir elde etmek için markanın nasıl konumlandıracağını netleştirmek,
  • Uzun vadeli büyüme için markanın dijital pazarlama stratejisini geliştirmek.

 Dijital Marka Yönetimi Modern Markalar İçin Neden Önemli?

Kötü marka yönetimi, işinizde büyük sorunlara yol açabilir. Şanslıysanız, yalnızca tutarsız mesajlaşmaya ve sosyal medyada düşük ilgiye neden olur. Ancak kötü yönetilen bir marka için en kaçınılmaz sonuç, müşterilerini elde tutmak için mücadele verdiği, pahalı kampanyalar yaptığı hamlelerde başarısız olması ve nihayetinde iflas etmesidir.

İşletmenizin itibarından paydaşları etkilemeye ve mesajlarınızın tüm kanallarda tutarlı kalmasını sağlamaya kadar … marka yönetiminde dikkate alınması gereken birçok faktör vardır.

Sosyal etkileşimin giderek ağırlığının arttığı, haberlerin internette hızla yayıldığı bu çağda, dijital marka yönetimi şirketler için hayati bir konuma gelmiştir.

Dijital marka yönetimi,  bazı kilit alanlarda hakimiyet kurmaya yardımcı olur:

  • Müşterilerinizin beklentileri: Markanızın açılış sayfasında veya Facebook sayfanızda, kişiselleştirilmiş bir müşteri deneyimi sunabilirsiniz.
  • Müşterilerinizin markanızla ilgili algısını yönetebilirsiniz: İyi hazırlanmış bir marka yönetim planı ve duyarlı bir ekip, dijital varlığınızı takip edebilir ve doğru algılanmanızı sağlayabilir.
  • Endüstri düzenlemeleri: Finans veya sağlık gibi yüksek düzeyde düzenlemeye tabi bir sektördeyseniz, marka yönetimi, hedef kitlenizde güven oluşturmak için işletmenizi endüstri standartlarına uygun olarak konumlandırmanıza yardımcı olabilir.

Dijital Marka Yönetiminin Temel Bileşenleri

Dijital marka yönetimi, basit bir logo veya sloganın çok ötesine geçen çeşitli unsurların birleşimidir.

Dijital marka yönetiminin temel yönlerine genel bir bakış:

1. Marka Kimliği

Marka kimliği, markanızın yüzüdür. Logoları, renkleri ve tipografiyi düşünün. Bu görsel bileşenler birlikte marka tanınırlığını artırır ve markanızın itibarını güçlendirir ve tamamlar. Marka kimliğiniz her zaman grafikler aracılığıyla önemli mesajları iletmeyebilir, ancak güçlü bir duruş, potansiyel müşterilerle güven oluşturacak ve aynı zamanda mevcut müşterileri elde tutmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlam, çekici ve tutarlı bir marka kimliği oluşturmak için gereken temel tasarım öğeleri şunları içerir:

  • Net bir marka amacı,
  • Dil, mizah ve içerik kullanımı yoluyla büyüleyici marka kişiliği,
  • Marka kişiliğiyle uyumlu akılda kalıcı bir slogan,
  • Unutulmaz bir logo,
  • Markayı destekleyen grafikler,
  • Benzersiz tipografi,
  • Göz alıcı bir renk paleti.

2. Marka İletişimi

Marka iletişimi, dijital marka yönetiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Etkili marka iletişimi sayesinde, işletmeniz markanın değerleri hakkında paydaşları bilgilendirebilir, eğitebilir, ikna edebilir ve onlara markanın temel ilkeleriyle aydınlatabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, marka iletişimi, bir şirketin müşterilere, ortaklara ve yatırımcılara anlamlı mesajlar vermek için kullandığı araçtır.

Marka iletişimi, değeri sergilemek ve paydaşları en son gelişmelerden haberdar etmek için sosyal medya, bloglar ve e-posta dahil olmak üzere çeşitli ortamlardan yararlanır. Doğru yapıldığında, dijital marka yönetiminin bu çok önemli yönü, şirketinizin amaç ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için muazzam bir değer sunacaktır. Dijital bulunurluk hakkında daha fazla bilgi için tıklayın. 

dijital-marka-yonetimi-nasil-yapilir

Başarılı Dijital Marka Yönetim Uygulamaları

Trendleri ve teknolojileri görmezden gelmek bir hatadır. Rekabetin önünde yer almak için etkili dijital marka yönetimi stratejileri benimsemeniz gerekir.

Dijital markanızı geliştirmenize ve büyütmenize yardımcı olacak başarılı bir dijital pazarlama kampanyasının temel yönlerine bakalım.

Mükemmel bir dijital yönetim stratejisi, en başından marka değerinizi oluşturmakla başlar. İşletmenizi nasıl temsil etmeyi seçtiğiniz ve bağlı kaldığınız ilkeler, müşteriler ve potansiyel müşterilerle olan ilişkilerinizi belirleyecektir.

Markanızın temel değerlerini tanımlayarak, sizin için neyin önemli olduğunu belirtiyor ve müşterilerin işletmeniz hakkında nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini yönlendirmiş olursunuz.

Net marka değerleriyle şunları yapabilirsiniz:

  • Daha doğru ticari kararlar verirsiniz,
  • Daha fazla güven kazanırsınız,
  • Müşterilerinizle daha güçlü ilişkiler geliştirirsiniz,
  • Potansiyel müşterilerle daha kolayca ilişki kurabileceğinizden satış döngülerini kısaltırsınız.

Başarılı markalar, değerlerini dikkatli bir şekilde seçer ve bunları mesajlaşma, pazarlama, ürün ve hizmetlerinin her aşamasına aşılar.

  • Örneğin, Apple'ın temel değerleri, yaratıcılık ve yeniliğe derinden yerleşmiştir ve bu bilinç ürünleri için kullandıkları ambalajlara kadar uzanır.
Doğru Dijital Kanalları Seçmek Neden Önemli?

Dijital yönetim varlıkları yazılımı üzerinde çalışan marka yönergeleriniz için bir sonraki adım, markanızı büyütmek için kullanacağınız dijital kanalları seçmektir.

İçeriğinizi nerede ve ne sıklıkla yayınlamak istediğinize karar verin. İdeal olarak, web siteniz, sosyal medyanız veya ücretli reklamınız olsun, mümkün olduğunca çok müşteriye ulaşmanızı sağlayan içerik kanallarını yayınlamak isteyeceksiniz. Ancak unutmayın, seçtiğiniz her dijital kanalın içerik için kendi özel gereksinimleri olacaktır.

  • Örneğin, Instagram ve Pinterest'e odaklanırsanız, belirli boyutlara ve filtrelere sahip birçok görsel varlığa ihtiyacınız olacaktır.
  • Öte yandan, YouTube veya podcasting'e vurgu yapmak için video ve ses prodüksiyon uzmanları gerekir.

Markanızın iletişimini yönetmek için gereken kaynakları belirlemenize yardımcı olacağından, kanallarınız ve oluşturmayı düşündüğünüz içerik hakkında netlik kazanın.

Marka Yönetiminin Vazgeçilmezi: Tutarlılık

Tutarlılık hayatidir. İşletmeniz için içerik oluştururken, markanızın mesajını, değerlerini ve imajını tekrar tekrar vurguladığından emin olun.

  • Coca-Cola, tutarlı olma sanatını mükemmelleştiren bir markaya iyi bir örnektir. Coca Cola meşrubat markası, wordmark logosu ile anında tanınır.

Tüm pazarlama kanallarında tutarlılığı koruyan bir marka, müşteriler, potansiyel müşteriler ve rakipler arasında güvenilirlik geliştirir. Zamanla, bu güvenilirlik yüksek satışa ve kâra dönüşür. 

Etkili dijital marka yönetimi, markanızın mesajlarının ymüşteriler, potansiyel müşteriler ve diğer paydaşlarla paylaşılmadan önce bir onay sürecini gerektirir.

Dağıtım için marka portalına eklenen her içeriğin işletmenizin temel değerleriyle uyumlu olmasını sağlamak için bir dijital marka yöneticiniz olması tavsiye ediyoruz.

Başarılı Bir Marka Yönetimi İçin Yatırım Yapın

Dijital marka yönetimi, rakipleri arasında öne çıkmak isteyen herhangi bir işletme için artık bir seçenek değil, şarttır. Daha fazla bilgi için: 'Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır? 11 Dijital Pazarlama Sırrı' adlı yazımıza göz atabilirsiniz!

İnsanlarla bağlantı kuran ve sürdürülebilir büyüme sağlayan tanınabilir bir marka kimliği oluşturmak ve sürdürmek istiyorsanız, dijital marka yönetimine yatırım yapmak önemlidir. Bunu yaparak, marka deneyimini iyileştirecek, algılanan değeri artıracak ve potansiyel müşterileri çeken ve elinde tutan başarılı bir işletme olacaksınız. 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.