Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır? 11 Dijital Pazarlama Sırrı

Dijitalleşme ile birlikte artık dünyada dört milyar internet kullanıcısı var. Bu da dijital pazarlamanın hızla değişen dünyada önem kazandığının kanıtı.  Bu yüzden de, dijital pazarlama bir markanın büyüyebilmesi için önem arz ediyor. SEO, sosyal medya, içerik oluşturma ve e-posta pazarlaması büyümek ve kâr etmek isteyen bir şirket için vazgeçilmez araçlar haline geldi.

Bununla birlikte, dijital pazarlama yolculuğuna sınırlı çevrimiçi varlığa sahip bir şirket olarak başlamak zor olabilir. Peki, pazarlama ekibinize ilham vermeniz  ve onları doğru yönlendirmeniz için bilmeniz gereken dijital pazarlama sırları nelerdir?

Dijital Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Dijital pazarlama, dijital ortamda yapılan pazarlama etkinliklerinin hepsini kapsar. Dijital pazarlama, mevcut müşterilerinizle daha iyi etkileşim kurmanıza, potansiyel müşterileri dönüştürmenize ve onları memnun etmenize yardımcı olur.

Inbound pazarlama yeni nesil bir dijital pazarlama anlayışıdır. Inbound Pazarlama, içerik oluşturarak, içeriklerle fayda yaratarak ve potansiyel müşterilerin dikkatini çekerek başlarPotansiyel müşterilerinizi işletmenizin destekçilerine dönüştürmek için en etkili yöntemlerden biridir. Inbound Pazarlama müşterileri markanıza çekmek, onları bilgi ile beslemek ve onları anlamaktan geçer.

1. Müşterinizi tanıyın.

Müşterilerinizin nabzını tutun. Destek ekibinizi ve satış ekibinizi yönlendirmek için aylık zaman planı hazırlayın. En iyi içerik fikirlerinin müşterilerinizi anlamaktan doğduğunu unutmayın. Müşterilerinizi tanımak için bir Persona çalışması yapın. İçeriklerinizi bu Persona’lara göre hazırlayın.

2. İçeriklerinizi satın alma yolculuğunun her aşamasına uygun hale getirin.

Müşterilerin satın alma yolculuklarında nerede olduğunu bilmek, onlara kişiselleştirilmiş pazarlama yapmanıza olanak tanır. Web sitenize giren potansiyel müşterilerinizin satın alma yolculuklarında nerede olduğunu bir CRM sitemi kurarak anlayabilirsiniz. Bu müşterileri daha iyi konumlandırmak için bir satın alma yolculuğu haritası çıkartın.  Müşterilerinizin hangi aşamada olduğunu anlayın ve onlara uygun teklifler sunun. Farkındalık aşamasındaki müşterilerinizi bilgi ile besleyin. Değerlendirme aşamasındaki müşterilerinizin ‘ağrı noktalarını’ çözmeye odaklanın. Karar aşamasındaki müşterilerinize sizi seçmeleri için öneriler sunun.  Örneğin, farkındalık aşamasındaki bir kişiye satış demosu önermek mantıklı değildir. Zaten markanızı tanıyan ve karar aşamasındaki bir müşterinize markanızı anlatan içerikleri sunmak etkili olmayacaktır. 

dijital-pazarlama-nasil-yapilir

3. Sadece ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında yazmayın.

Blogunuzda yalnızca ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında yazmayın. Bu, satın almaya yakın olmayan potansiyel müşterilerinizi yabancılaştırabilir. Bunun yerine, müşterilerinizi bilgi ile besleyin. Hedef kitlenizin neyle ilgilendiğini anlayın. Bu ilgi alanlarını konu alın. Örneğin, kahve makineleri satıyorsanız, sabah rutininizi iyileştirmenin farklı yollarını inceleyen bir blog serisi oluşturabilirsiniz.

4. Uzun vadeye odaklanın.

Kısa vadeli satın almaya odaklanmayın. Kısa vadeli taktik ve stratejilerler kullanmak sizi veya müşterilerinizi uzun vadede başarıya ulaştırmaz. Fayda yaratmaya ve müşteri odaklı kampanyalar hazırlamaya odaklanın. Pazarlama ekibinizi eğitmeye, web sitenizdeki içerikleri geliştirmeye ve sosyal medya stratejinizi belirlemeye çabalayın.

5. SEO'yu içerik stratejinize dahil edin.

SEO çalışması yapmak ve bu çalışmaya uygun içerikler üretmek uzun vadede web sitesi trafiğinizi arttırmak için en iyi yoldur. İçeriklerinizi etkili kılmak için ilk adım olarak sektörünüzle ilgilenen insanların neyi aradığını öğrenin. Anahtar kelime çalışması yapın ve içeriklerinizi bu anahtar kelime çalışmasına göre kurgulayın. 

6. Bir reklamın performansını analiz ederken büyük resme bakın.

Dijital reklamlar yaparken, insanların seçtiğiniz bir anahtar kelimeyi araması, reklamınızı görmesi, bu reklamın onlarda yankı uyandırması gerekir. Doğrudan reklamı tıklayan potansiyel müşterilerinizin önüne açılış sayfanız çıkar. Bu açılış sayfanızı alakalı ve faydalı içeriklerle donatın.

Reklamınız iyi performans göstermiyorsa, yalnızca mesajın kendisini değiştirmeye bakmayın. Aynı zamanda anahtar kelimeleriniz, reklamda verilen mesaj ve açılış sayfanız arasında bir uyumsuzluk olup olmadığına bakın.

7. Esnek olun.

Dijital pazarlama dünyasının sürekli değiştiğini unutmayın. Dijital stratejilerinin hedef kitleleriyle alakalı kalmasını sağlayın. Örneğin, müşterileriniz en çok Instagram'da aktifse, bu platforma odaklanın. Kitlenizin tercihlerinin değişip değişmediğine dikkat edin. Sıkça sosyal medya ve içerik analizleri yapın. Dijital ortamda başarılı strateji esnek stratejidir.

8. Tutarlı olun.

Birden fazla kanalda bir kampanya başlatırken  yaratıcı tasarımınızın ve mesajınızın birbirini tamamladığından emin olun. Tasarım ve içeriklerinizin tutarlı olmasına dikkat edin. Tutarsız bir tasarım ve içerik size müşteri kaybettirecektir.

dijital-pazarlama-neden-yapilir

9. Pazarlama ve satış departmanlarını bir bütün olarak düşünün.

Pazarlama, tarihsel olarak yeni potansiyel müşterileri çekmek ve ardından onları satış departmanına aktarmaktan sorumlu olmuştur . Bugün ise müşteri deneyimi pazarlamanın en önemli vazifesi haline geldi. Bu yüzden pazarlama ve satış ekiplerinizn birbirini tamamladığından emin olun. Departmanlar arası iletişimi iyileştirmeye odaklanın. Bu departmanların birbirinden farklı stratejiler izlemediğine dikkat edin.

10. İçeriklerinizi kişiselleştirin.

Markanızı rakiplerden farklılaştırmak ve benzersiz bir müşteri deneyimi yaratmak için içeriğinizi kişiselleştirin. Müşterinizin kim olduğunu, motivasyonlarını ve ağrı noktalarını anlayın. Persona çalışmanızı içerik yazarken kullanın. Bir CRM sistemi kullanarak müşterilerinizi satın alma yolculuklarında takip edin. Pazarlama otomasyonu ile kişiselleştirilmiş e-posta pazarlaması yapın. Müşterilerinizi değerli hissettirmek, onları anladığınızı ve tanıdığınızı göstermek için çaba harcayın.

11. Yeniliklere açık olun.

Örneğin, pazarlama e-postalarınızla düşük etkileşim yaşıyorsanız, etkileşim oranlarınızı artırmak için yaratıcı konu başlıklarını test edin.  Kitlenizin daha fazlası için geri gelmesini sağlayan içerikler yayınlayın. Küçük değişiklikler büyük sonuçlar doğurabilir. Yeniliklere açık olun. Başarılı dijital pazarlamanın altın kuralı test etmek, analiz etmek ve sonuca göre yöntemlerinizi değiştirebilmekten geçer.

Başarılı Dijital Pazarlama Müşteri Odaklı Pazarlamadır

Dijitalleşme ile değişen dünyamızda alış-veriş dengeleri de değişti. Artık istediğimiz bilgiye ulaşmak çok kolay. İnsanlar da bir ürün veya hizmeti almadan önce bilgi edinerek, karşılaştırma yaparak ve tüketici yorumlarını okuyarak satın alma yolculuklarına başlıyor. Günümüzün müşterileri, bilgili müşteriler. Bu yeni nesil müşterilere pazarlama yapmanın en büyük sırrı ise müşteri odaklı davranmak. Başarılı dijital pazarlama yapmak istiyorsanız, tüm hedef ve stratejilerinizin odak noktasını müşterileriniz yapın. Potansiyel müşterilerinizin çekinceleri ne? Mevcut müşterilerinizin sorunlarını nasıl çözlersiniz? Bir marka olarak müşterilerinize nasıl faydalı olursunuz? Bu soruların cevabını verebilen, kendilerini fayda yaratmak üzerine konumlandırabilen şirketler ise dijital pazarlamanın en büyük sırrına sahipler. Dijitalleşmenin getirdiği fırsatlardan yararlanmanın yolunun insan odaklı bir yaklaşımdan geçtiğini unutmayın. 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.