Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Pazarlamanın Vazgeçilmezi: Dijital İçerik Üretimi

Dijitalleşme artık hayatımızın bir parçası. Dijital pazarlama stratejilerinin vazgeçilmezi de içerik üretimi. Ancak kaliteli içerik üretmek tahmin edildiği gibi kolay bir süreç değildir. Hızla büyüyen markalar, dijitalleşmenin verdiği fırsatları değerlendirebilen markalardır. İçerik üretirken potansiyel ve mevcut müşterilerine hitap eden, onlara bilgi vermekte cömert davranan ve fayda yaratmaya odaklanan markalar rakiplerine fark atıyorlar. 

Dijital İçerik üretimi nedir?

Dijital içerik üretimi, hedef kitlenize hitap eden konularda fikirler üretmek, bu fikirler etrafında yazılı ve görsel materyaller oluşturmaktır.  Bu içerikler, blog, video, sosyal medya gönderileri, infografik veya başka bir formatta olabilir.  Kısacası dijital içerik, dijital ortamda paylaşılan içeriklerin tümüdür. 

7 Adımda Başarılı Dijital İçerik Üretimi

1) İçerik Hedeflerinizi Belirleyin

Dijital içerik üretmenin ilk adımı planlamadır. Hedeften sapmamak için içerik  planlaması yaparak başlayın. Geleneksel bir pazarlamada olduğu gibi, içerik stratejiniz nihai hedeflerinizle uyumlu olmalıdır

Örneğin içerik hedefiniz sitenize daha fazla ziyaretçi çekmek, bloğunuza gelen organik trafiği % 25 artırmak olabilir. Oluşturduğunuz her içerik bu hedefe uygun yazılmalı, görselleştirilmeli ve böylece amacınıza katkıda bulunmalıdır. Özetle, öncelikle hedeflerinizi belirleyin ve ardından içeriği oluşturun.

2) Persona Çalışması Yapın

Doğru içerik üretmek için önce kimi hedeflediğinizi, onlarla nasıl iletişim kurmak istediğinizi ve onlara nasıl ulaşacağınızı bilmeniz gerekir. Başarılı dijital içerik oluşturmanın anahtarı ziyaretçilerinizi tanımaktan geçer. Persona çalışması yaparak potansiyel ve mevcut müşterilerinizi kategorilere indirgeyin. Persona'ların satın alma yolculuklarında karşılaştıkları zorlukları, engelleri,  endişeleri belirleyin. Onların sorunlarını çözmeye odaklanın.  İnsan odaklı bir pazarlama anlayışı benimseyerek içeriklerinizi oluşturun. Müşterilerinizi daha iyi anladıkça, içerikleriniz onlara doğrudan hitap edecektir. 

3) Satın Alma Yolculuğu Haritası Çıkartın

Potansiyel müşterilerinizden her biri satışa giden bir yol izler. Bu satın alma yolculuğu farkındalık, değerlendirme ve karar aşamalarını içerir. Kimi potansiyel müşteri ürün ya da hizmetinizi yeni tanırken, diğeri satın alma karar aşamasında olabilir.

Satın alma yolculuğunun aşamalarına göre içerik oluşturmak, potansiyel müşterilerinize doğru ve yararlı bilgiler ulaştırmak demektir.  

4) İçeriklerinizi Farklı Formatlarda Sunun

Satın alma yolculuğun her aşaması için farklı formatlar kullanın. Örneğin; farkındalık aşamasındaki bir ziyaretçi ürününüzün canlı demosunu talep etmeyecektir. Farklı aşamalara farklı formatlar gerekir. İçerik formatınızı seçerken bu soruları kılavuz olarak kullanın. 

Bu içerik satın alma yolculuğunun hangi aşaması için uygun.

Hedef kitlemizin bu içeriği tüketmesi ne kadar kolay?

Persona’larımız online ortamda en çok nerede vakit geçiriyor?

Satın alma yolculuğunun farklı aşamalarında kullanılacak içeriklere örnekler:

  • Farkındalık Aşaması: Teknik Raporlar, Blog Gönderleri, İnfografikler, E-kitaplar, Oyunlar, Testler. 
  • Değerlendirme Aşaması: Podcast'ler, Web Seminerleri, Ürün karşılaştırmaları, Şablonlar.
  • Karar Aşaması: Demo, Ücretsiz Deneme, Ürün Kullanım Kılavuzu, Kupon ve İndirimler. 
icerik-uretimi-pazarlama

5) İçerik Denetimi Gerçekleştirin

İçerik denetimi, varolan içeriklerinizin içerik planınıza uygun olup olmadığının tespitidirBu denetimi gerçekleştirdiğinizde bazı içeriklerinizi yeniden yazmak gerekebilir. Ya da bir Persona’ya hiç hitap etmediğinizi keşfedebilir, yeni içerikler oluşturma gereği duyabilirsiniz.

İçerik denetimi aşamaları:

  1. Tüm içeriklerinizi bir elektronik tabloda toplayın.
  2. Hedef anahtar kelimeler, Persona'lar, satın alma yolculuğu aşaması için sütunlar oluşturun, ardından her bir içerik parçası için bu sütunları doldurun.
  3. Sayfa görüntülemeleri, paylaşımlar, etkileşim gibi temel ölçümleriniz için sütunlar ekleyin.
  4. Son olarak, her gönderiyi iyi performans gösteren, iyileştirilmesi gereken, ve yeniden yazılması gerekenlere göre sınıflandırın.

Bir içerik denetimi yapmak meşakkatli bir iş gibi görünse de, trafiğinizi arttırmak ve potansiyel müşterilere ulaşmak için çok değerli bir araçtır.

6) İçeriklerinizi Hedef Kitlenize Ulaştırın

Kimse görmüyorsa, dijital içerik yaratmanın ne anlamı var? Mükemmel bir dünyada, her yeni gönderi yayınladığınızda insanlar sitenize akın ederdi. Gerçekte ise insanları içeriğinizi tüketmeye ve hatta onları çevrimiçi alanınıza yönlendirmeye ikna etmeniz gerekir. Bu nedenle içerik tanıtımı, oluşturduğunuz içerik kadar önemlidir. Öncelikle bir SEO çalışması gerçekleştirin. Sonra da içeriklerinizi hedef kitlenize ulaştırmak için e-posta pazarlamasından, web sitesi içeriklerinden ve bloglardan yararlanın.

Eposta pazarlaması: E-posta, içeriklerinizi hedef kitlenize ulaştırmanın en iyi yollarından biridir. Bunun nedeni, e-posta listenizdekiler, sizden haber almayı zaten seçmiş olanlardır. E-posta pazarlamasından yararlanarak potansiyel ve mevcut müşterilerinizi bilgi ile besleyin. 

Blog İçeriği: Blog içeriğinin amacı, markanızı / ürün veya hizmetinizi henüz tanımayan potansiyel müşterileri çekerek işinizi desteklemektir. Blog içeriği, genellikle doğrudan satışla bağlantılı olmayan ücretsiz bir kaynaktır. Ancak iyi hazırlanmış bir blogun markanız için yaratacağı gücü küçümsemeyin.   

Sosyal medya: Sosyal medya bir ilişki kurma aracıdır ve içeriklerinizi hedef kitlenize ulaştırmanıza yardımcı olur. Sosyal medyada markanızı tanıtma, yararlı bilgileri paylaşma ve eğlenceli olma arasındaki dengeyi doğru kurun. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube ve Tiktok, vb. sosyal medya platformları içerik oluşturmak ve paylaşmak için etkin ortamlardır. Ancak içeriklerinizi birbirinden  farklı bu platformların ruhuna uyacak şekilde çeşitlendirin.

Unutmayın, markanızı sosyal medyada takip eden kişiler zaten söyleyeceklerinizle ilgileniyorlardır. Yani, içeriğinizle etkileşim kurmaya hazır ve hevesli bir kitleyi teslim ederler. Ancak sosyal medyada her özel günü kutlayan, kendi marka ve sektörünün dışındaki olaylarla fazlasıyla etkileşim kuran ya da sosyal sorumluluk projelerini öne çıkarmaya çabalayan markalar oldukça fazla. Sosyal medyada odaklı içerikler üretmeyi hedefleyin. Örneğin, eğer makine sektöründeyseniz dünya kediler gününü kutlamayın.

7) İçeriğinizi Analiz Edin

İçerik oluşturmadaki tartışmasız en önemli adım, içeriğinizi analiz etmektir. Veriler olmadan neyin işe yaradığını veya nasıl iyileştirileceğini bilemezsiniz. Bu sebeple, içeriğinizi analiz ederken izleyebileceğiniz birkaç veri vardır. Analiz parametrelerini oluşturmak için içerik hedeflerinizi kılavuz olarak kullanın. 

İçerik analizinde izlenecek faydalı ölçümler:

  • Sayfa Görüntülemeleri: İçeriğinizi ziyaret eden kullanıcıların sayısı.
  • Organik Trafik: Arama motorlarından gelen trafik miktarı. 
  • Hemen Çıkma Oranı: Sitenizden yalnızca bir sayfayı ziyaret ettikten sonra ayrılan ziyaretçilerin yüzdesi. 
  • Dönüşüm Oranları: Bir CTA (call- to-action, yani harekete geç butonu) aracılığıyla etkileşime giren ziyaretçilerin yüzdesi. 
  • Katılım Oranları: İçeriğinizle beğeniler, paylaşımlar, yorumlar veya başka şekillerde etkileşimde bulunan kişilerin sayısı. 
dijital-pazarlama-icerik-nedir
İçerik Üretimine Başlayın

Hiçbir şirket mükemmel içerik üretmeyi hemen başaramaz. İçerik üretimi geliştirilecek bir kas, iyileştirilecek bir alandır. Ekibinize zaman verin ve hata yapmaktan çekinmeyin. İçerik oluştururken, hedef kitleniz için fayda yaratmaya odaklanın. İnsancıl bir pazarlama anlayışı markanızı rakiplerinize karşı üstün kılacaktır. Dijital ortamda bilinir ve bulunur olmanın gereği, faydalı ve etkili içerikler üretmekten geçer.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.