Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Yeni Medya Nedir?

"Yeni medya" terimi, genel olarak, etkileşimli olan, iki yönlü iletişimi içeren ve telefon, radyo ve TV gibi "eski medya" yerine bir tür bilgi işlem içeren dijital medyayı ifade ediyor.

Önceleri yeni medya, dijital olarak sunulan herhangi bir medyaya verilen addı. Online gazete makaleleri, bloglar, cep telefonu uygulamarı ve podcast'lere kadar her şey ‘yeni medya’ olarak kabul ediliyordu.

Yeni medyayı genellikle internetin şafağında ortaya çıkan medya olarak düşünüyorduk. İnternet, medyanın üretilme, dağıtılma ve tüketilme biçiminde bir devrime yol açtı. Bu devrim, 1990'ların sonunda ve 2000'lerin başında blogların, podcast'lerin ve video paylaşım platformlarının ortaya çıkmasıyla gerçekleşti.

Ancak teknoloji ilerlemeye devam ettikçe yeni medya tanımı da sürekli değişiyor. Dolayısıyla tanımlamak daha da karmaşık hale geliyor.

Bugün ise ‘yeni medya’ dendiğinde genellikle dijital ve etkileşimli medyadan bahsediliyor. Yeni 'yeni medya' olarak da bilinen bu medya türü,

  • iki yönlü iletişimi,
  • tüketicilerin üretici olmalarına izin vermeyi,
  • iletişimin dijitalleştirilmesini içerir.

yeni-medya

"Yeni" Yeni Medya Hakkında

Her zaman bir “Yeni Medya” vardı ve her zaman olacak. 1800’lerde yeni medya buhar makinesi ile çalışan basım teknolojisiydi. Sonraları telegraf, televizyon ve internet hayatımıza girdi.

En devrimci Yeni Medya, on yıldan fazla bir süre önce İnternet ile birlikte çevrimiçi haber olarak ortaya çıktı. O zamanlar bu kalitesiz bir üründü. Basılı, radyo ve TV'ye kıyasla daha az kaynak vardı, yazarlar ve editörler daha az deneyimliydi, fotoğrafçılık daha kalitesizdi ve içeriğe fiyat dışı genel bir alternatif gibi davranıldı. Bugün ise durum böyle değil.

2017'nin sonlarında "Yeni" Yeni Medya, dergi, gazete, radyo ve televizyona eşdeğer dijital platformları temsil ediyordu. Cep telefonlarında, dizüstü bilgisayarlarda, masaüstlerinde ve tabletlerde tüketilirler ve farklı bir tarzda sunulsa da genellikle geleneksel medya ile aynı bilgileri içeriyorlardı.

Yeni teknoloji geliştirilip yaygın olarak benimsendikçe, yeni olarak kabul edilenler şekil değiştirmeye devam ediyor. Bir zamanlar DVD'ler ve CD'ler film izlemenin ve müzik dinlemenin en yeni yoluydu. Artık Netflix ve Spotify gibi akış hizmetleri daha popüler.

Bugün ise ‘yeni medya’ dediğimizde etkileşimli ve dijital medyadan bahsediyoruz.  Yani insanların hem içerik üretebildiği hem de içerik tüketebildiği platformlar. Bunun anlaması en kolay örneği ise Instagram. Instagram’da hem içerik üreticisi hem de birer içerik tüketicisiyiz. İçeriklerle etkileşime geçebiliyor, paylaşıyor ve beğenebiliyoruz.

Yeni Medya Örnekleri

 1.     Sosyal Medya Platformları

Sosyal medya, Facebook, Instagram, Twitter ve (hatırlıyor musunuz?) MySpace gibi platformları içerir. Sosyal medya sayesinde hayatımızı ve düşüncelerimizi arkadaşlarımız ve ailemizle paylaşabilir, aynı zamanda geçmişimizden insanlarla iletişim halinde kalabiliyoruz.

2.     Video Paylaşım Platformları

En büyük video paylaşım platformu elbette YouTube'dur. Bu platform, insanların kendi videolarını yayınlamasına ve başkalarının videolarını beğenmesine, paylaşmasına ve yorum yapmasına olanak tanır. YouTuber'lar, bir yayın şirketinde iş bulmaya gerek kalmadan hayran kitleleri oluşturabiliyor ve çevrimiçi kişilikler haline gelebiliyor.

3.     Çevrimiçi Forumlar

Yaygın çevrimiçi forumlar arasında Quora ve Reddit bulunur. Bunlar, cevap arayan kişilerin sorularını gönderebilecekleri alanlardır. Ardından, sorular gönderildikten sonra, forumdaki diğer herkes düşünceleri ve katkılarıyla yanıt verebilir. Bu platformlarda hem bir içerik tüketicisi hem de bir içerik üreticisi olabilirsiniz.

4.     Vikiler

Wiki'ler, herkesin veritabanlarını doldurmak için bilgi katkısında bulunabileceği çevrimiçi veritabanlarıdır. En ünlüsü elbette Wikipedia'dır, ancak kesinlikle tek değildir! Bu veritabanları düzenli olarak güncellenir ve dünyanın en büyük bilgi bankalarını oluşturur.

5.     Sanal Gerçeklik

VR genellikle sizi sanal bir dünyaya getirmek için başınıza yerleştirdiğiniz gözlüklerdir. Başınızı hareket ettirdiğinizde sanal dünyaya bakabilirsiniz. Bazen çevrenizdeki dünyaya 'dokunmak' için eldivenler de giyebilirsiniz.

6.     Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik, VR'ye benzer, ancak çok farklı bir amaca hizmet eder. AR, size ek veri noktaları vererek gerçek gerçeklik deneyiminizi daha iyi hale getirmeyi içerir. Örneğin, üst köşede ne kadar hızlı koştuğunuzu veya ne kadar uzağa koştuğunuzu söyleyen bir gözlük takabilirsiniz.

7.     Podcast'ler

Podcast'ler en önemli yeni medyalardan biridir. 2005 yılında doğan podcast, dijital çağın radyosudur. İnsanlar podcast'lerini (hikayeler, tartışmalar, röportajlar vb.) kaydeder ve insanların istedikleri zaman indirip yayınlamaları için çevrimiçi yayınlar. Burada yine, yeni medyanın insanlara bilgi üretmeleri ve dağıtmaları için yeni yollar sağlamakla ilgili olduğunu görebilirsiniz. Bu medyanın merkezinde, yeni podcast bölümlerini abonelerin cihazlarına istediği zaman iten RSS besleme teknolojisi yer alıyor.

yeni-medya-nedir

 Sonuç – Yeni Medya Bizi Nasıl Etkiliyor?

Yeni medya iletişim kurma biçimlerimizi değiştirdi. Her zamankinden daha fazla kaynaktan her zamankinden daha fazla bilgiye erişimimiz var. Geçmişte bilgiye erişimimiz büyük şirketlerin editoryal kararlarıyla düzenlenirken, artık herkes yeni medyada her şeyi (doğru ya da değil!) paylaşabiliyor. Bilginin hem üreticisi hem de tüketicisiyiz. İngilizcede buna (‘consumer’ ve ‘producer’ sözcüklerinin birleşimi ile) prosumer deniyor.

Bir sonraki soru şudur: Bu toplum için ne anlama geliyor? Bazıları sesimizi bulmamıza ve en iyi halimize gelmemize izin verdiğini iddia edebilirken, diğerleri yeni medyanın günümüzde yanlış bilgilerin yayılmasına, yalan haberlerin çoğalmasına sebep olduğunu ve bir içerik kirliliği oluşturduğunu söylüyor.

Ancak, beğenelim veya beğenmeyelim, ‘yeni medya’ haytamızın bir parçası haline geldi. Büyümek ve rakiplerine fark atan markalar ise yeni medyanın gücünden yararlanan markalar.

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.