Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Liderlik Nedir? İyi Bir Lider Olmak İçin Gereken 20 Davranış

Liderlik sadece kontrolle ilgili değildir - aynı zamanda eylemler ve davranışlarla da ilgilidir. Bir lider olarak, mevcut liderlik davranışlarınız hem sizin hem de ekibinizin hedefleriyle uyumlu mu? Davranışınız ekibinizin moralini yükseltiyor mu? Bu soruları yanıtlamanıza yardımcı olmak için liderlerin sergilemesi gereken davranış türlerini yazımızda irdeledik.

Liderlik Davranışları Nelerdir?

Liderlik davranışları, ekiplerine etkin bir şekilde liderlik etmek, onları motive etmek ve hedeflerine ulaşmak için liderlerin yönetim tarzlarına dahil ettiği tüm eylemler ve davranışlardır. Bu doğru davranışlara sahip olmayan liderler, hedefleri tamamlamada, sağlıklı bir çalışma ortamını sürdürmede veya ekip üyelerini yönetmede zorluk çekebilir.

Hem size hem de ekibinize fayda sağlayacak 20 liderlik davranışı örneğine bir göz atalım.

liderlik-nedir

İyi Liderlik Davranışları Örnekleri Nelerdir?

  1. Merhamet

Merhamet, özellikle talihsizlik yaşadıklarında, başkaları için sempati ve endişe duymak anlamına gelir. Şefkatle liderlik etmek güven oluşturur ve işbirliğini teşvik eder. Çalışanlarınız, iş akışlarını bozabilecek sorunlar hakkında size güvenme konusunda daha rahat hissederler.

  1. Uyumluluk

Mükemmel bir lider, değişen piyasa koşullarına uyum sağlamak için öncelikleri ve süreçleri değiştirmeye her zaman hazırdır. En son teknolojiler her zaman gelişme halinde ve tüketicilerin ürün ve hizmetlerle etkileşim biçimlerini değiştiriyor. Her gün yeni viral sosyal medya siteleri ortaya çıkıyor. Uyarlanabilir liderlik , bu değişikliklere ayak uydurmak ve iş modelinizin her zaman güncel ve gelişen olmasını sağlamak için çalışmak anlamına gelir.

  1. Aktif dinleme

The Workforce Institute tarafından 2021’de yapılan küresel ankete göre, çalışanların %74'ü, duyulduklarını hissettiklerinde işlerinde daha etkili olduklarını söylüyor. Aynı çalışma aynı zamanda, şirketleri finansal olarak sektörlerinde diğerlerinden daha iyi performans gösteren çalışanların %88'inin, finansal olarak düşük performans gösteren şirketlerdeki çalışanların %62'sine kıyasla, duyulduklarını hissettiklerini gösteriyor.

Aktif dinleme, konuşan kişiye tam ve bölünmemiş dikkatinizi vermek anlamına gelir. Sözlerini dinlemeye paralel olarak, söylenenleri de analiz ediyorsunuz; konuşmacının içeriğine, niyetlerine ve duygularına çok dikkat etmelisiniz. Çalışanlarınızın sadece duyulmakla kalmadıkları, aynı zamanda anlaşıldıkları anlamına gelir.

  1. Motivasyon

Eğer siz motive değilseniz, ekibinizin yeni zirvelere ulaşmak için motive olmasını bekleyemezsiniz. Liderler, takımlarının moralini belirler.  Lider olmak, şirketin geleceği için coşku göstermek anlamına gelir. Aynı zamanda şirket için bir vizyon belirlemek ve ekip üyelerini gelecek hakkında eşit derecede heyecanlandırmanız gerekir.

  1. Öz farkındalık

Öz farkındalığı yüksek bir lider olmak, kendi karakterinizi ve duygularınızı anlamak demektir. Karakterinizi bilmek önemlidir çünkü bu, güçlü ve zayıf yönlerinizin ve durumlara tepki verme şeklinizin farkında olduğunuz anlamına gelir. Duygularınızın farkında olmak, durumlara netlik ve sakin bir zihinle yaklaşmanızı da sağlar.

  1. Güven

Ekibinizin size inanabilmesi için önce kendi liderlik yeteneklerinize inanmalısınız - bu yüzden güven çok önemlidir. Ekip içi güveni geliştirmek için olumlu konuşun, tutarlı davranın, net bir şekilde konuşun ve konuşurken göz teması kurun.

liderlik-nedir-davranislar

  1. Zaman yönetimi

Etkili bir lider, kendisinin ve ekibinin zamanını akıllıca nasıl kullanacağını bilir. İyi liderler, süreçleri daha verimli hale getirmek için iş akışlarını düzene sokarak zamanı düzgün bir şekilde yönetir. Ayrıca, önemli görevleri öncelik sırasına koyan ve bunları tamamlamak için gereken süreyi hesaba katan ayrıntılı planlar uygularlar.

  1. Detay odaklılık

Bir projeyi zamanında tamamlamak önemlidir, ancak proje hatalarla veya eksik temel bileşenlerle doluysa, zamanında olması hiçbir şey ifade etmez. Gerçek bir lider, yüksek kalite standartlarının karşılandığından emin olmak için ayrıntılara çok dikkat eder. Ancak bu, iyi bir liderin ayrıntılara verdiği dikkatin önemli gelişmelere müdahale etmesine izin verdiği anlamına gelmez - bu, yalnızca ayrıntılı sonuçlar elde etmek için dikkatlerini ayrıntılara verdikleri anlamına gelir.

  1. İletişim

Bir lider olarak, hedeflerinizi açıkça ifade edebilmelisiniz. Etkili iletişim, kendinizi tekrar etmek için daha az, harekete geçmek için daha fazla zaman harcayabileceğiniz anlamına gelir. Bu yüzden sözlü iletişiminizin kolay anlaşılır olduğundan emin olun. Doğru iletişimin bir başka yönü, ekibinizin nasıl iletişim kurmayı tercih ettiğini anlamaktır. E-posta güncellemeleri yardımcı oluyor mu? Haftalık planlanmış Zoom toplantıları daha mı iyi sonuç veriyor? En iyi sonuçları veren iletişim türlerine çok dikkat edin ve bunları stratejinizde uygulayın.

  1. Hesap Verebilirlik

Hesap verebilirlik, yalnızca bir başkasını davranışları için görevlendirmek anlamına gelmez, aynı zamanda kendinizi sorumlu tutmak anlamına da gelir. Hiçbir lider mükemmel değildir ve ekibinizle güven oluşturmanın bir parçası da kendi eksikliklerinizin sorumluluğunu almaktır. Son teslim tarihini kaçırdıysanız veya bir projede ekibinizi güncellemeyi unuttuysanız, sahiplenin ve daha iyisini yapmak için bir noktaya gelin. Ekibiniz dürüstlüğünüze saygı duyar ve kendilerini de sorumlu tutarak bunu yansıtır.

  1. Proaktiflik

Proaktif liderlik, planlamak için zaman ayırmak, ekibinizin süreçlerini iyileştirmek ve sorunları ortaya çıkmadan önce önlemek için inisiyatifleri devreye sokmak anlamına gelir. Proaktif bir lider olarak, ekibiniz için risk alanlarını belirlemeli ve sorunlar ortaya çıkmadan önce olumsuz etkileri en aza indirmeye çalışmalısınız.

  1. Planlama

Proaktif olmanın anahtarı plan yapmaktır. Hedeflerinize ulaşmak için rotayı ve sonrasında ne yapacağınızı planlayın. İşlerin ne zaman yolunda gideceğini planlayın ve bir projenin başarısız olması durumunda plan yapın. Ekibinizdeki her üyenin şirketin hedeflerine nasıl katkıda bulunacağına dair bir plan yapın. Unutma, hazır kalırsan asla hazırlanmana gerek kalmaz.

  1. Problem çözme

Bir lider, zor veya öngörülemeyen sorunlara çözümler bulabilmelidir ve sürekli değişen bir profesyonel ortamda, doğası gereği öngörülemeyen sorunlar ortaya çıkar. İyi bir lider aynı zamanda engelleri aşmak için ekiplerinin güçlü yanlarını da kullanması gerektiğini bilir.

liderlik-nedir-nasil-iyi-lider-olunur

  1. Sorumluluk

Sorumlu liderler, zorlu kararlar alma, liderlik etme ve ekiplerini kontrol etme yükümlülüğüne sahip olduklarını bilirler. Sorumluluktan veya hesap verebilirlikten çekinmezler ve karar verici olmaktan korkmazlar.

  1. Hedef Odaklı

Hedef odaklı bir lider olarak, hem kendiniz hem de ekibiniz için net ve gerçekçi hedefler belirlemeli ve bu hedeflere ulaşmak için harekete geçmelisiniz. Tutarlı hedefler belirlemek motivasyonu artırır ve ekibi önemli hedeflere ulaşmaya ve son teslim tarihlerini karşılamaya zorlar. Hedef odaklı bir bakış açısı sürdürmek için her göreve olumlu bir tavırla yaklaşmalısınız.

  1. Esneklik

Lider olmak kolay değildir. Bazen planlar başarısız olur, piyasalar değişir, tüketiciler değişir ve hayal kırıklıkları ortaya çıkabilir. Ancak dirençli bir lider, belirsizlik veya hayal kırıklığı karşısında devam etme gücünü bulur ve ekibinin hedeflerine giden yolda kalmasına yardımcı olur.

  1. Şeffaflık

Şeffaf olmayan bir lider, ekibi arasında güvensizlik yaratabilir. Şeffaf bir lider olmak için iletişiminizi net ve anlaşılması kolay hale getirmelisiniz. Ayrıca, kafa karışıklığını önlemek için söylediğiniz kelimelerin tonunuz ve beden dilinize uygun olduğundan emin olmalısınız. Şeffaf bir lider, ekibine her şeyi anlatamayabilir, ancak neyi paylaşıp paylaşamayacakları konusunda soru bırakmaz.

  1. Empati

Empati yeteneği güçlü bir lider, kendisini mecazi olarak o kişinin yerine koyarak başka bir kişinin deneyimlediğini anlayabilir veya hissedebilir. Ekibinizin duygu ve endişeleriyle uyum içinde olmak, beklentileri ayarlamanıza, belirli sorunların özüne inmenize ve güven aşılamanıza yardımcı olur. Empati kurmak için konfor alanınızın dışına çıkın ve "Bu benim başıma gelse nasıl hissederdim?" diye sorun.

Empati, öz-farkındalık, yansıma ve şefkat, duygusal zekanın bileşenleridir. Duygusal zekaya sahip her lider, duygularını nasıl ifade ettiğinin farkında ve kontrolündedir. Etkili bir lider, duygularını kontrol ederek, ekibiyle olan ilişkilerini makul ve saygılı bir şekilde yönetebilir. Duygusal zekâ, herkesin onaylandığını, duyulduğunu ve saygı duyulduğunu hissettiği sağlıklı bir çalışma ortamı yaratır.

  1. Yapıcı Eleştiri

Ekibinizin bireysel üyelerinin tıpkı sizin gibi kendi hedefleri vardır. Bir lider olarak, büyümelerini kolaylaştırmaya ve performanslarını iyileştirmeye yardımcı olmak için ekip üyelerinize yapıcı geri bildirimde bulunmalısınız. Yapıcı eleştiri bilgilendiricidir, konuya özeldir, gözleme dayalıdır ve rencide edici veya caydırıcı olmayan bir şekilde verilir.

  1. Etkili

Etkili bir lider, için ekibinin karakteri, inançları, eylemleri ve gelişimi üzerinde etkisi olan yüksek etkili davranışlar sergiler. Bu liderler, projelerin nasıl yürütüleceğinin tonunu belirler ve gerekirse yön değiştirirler. Düşük etkili davranışlarla liderler, sesini duyurmak ve beğenilerine göre projeleri tamamlamak için daha çok çalışmak zorunda kalırlar.

Yukarıda listelenen tüm davranışlara sahip değilseniz endişelenmeyin. Bunlar, uygulama ve inisiyatifle zamanla geliştirilebilecek davranışlardır. Geliştirmek istediğiniz davranışları yazın ve bunu yapmak için net bir plan oluşturmaya başlayın. 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.