Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

2022’de Takip Etmeniz Gereken Inbound Pazarlama Trendleri

Pazarlama dünyası ışık hızında ilerliyor. Sadece son bir yılda, pazarlama ekipleri, COVID-19 salgını sırasında sürekli değişen sanal ve hibrit iş ortamlarına adapte olurken dijital dönüşümü de her zamankinden daha fazla benimsedi. Pandemi hayatımızdan çıkarken, ülkeler temkinli bir şekilde yeniden açılıyor ve daha fazla tüketici evden sokağa çıkıyor. Dolayısıyla bazı markalar son zamanlarda güvendikleri sanal etkileşim ve online trafikte düşüşler görmeye başladılar, bile.

Herhangi bir deneyim düzeyindeki bir pazarlamacının bu süratli değişikliklere ayak uydurması her zaman kolay değil. Ancak  bu hızlı tempolu pazarlama dünyasında başarılı olmak ve hedef kitle ile yakınlığı korumak için, pazarlama ekiplerinin -daima- zamanın ruhunun bir adım önünde olması hayati önem taşıyor.

HubSpot Blog, 2022'de işletmelerin son teknoloji ve rekabetçi pazarlama stratejileri oluşturmasına yardımcı olmak amacıyla, hem B2B hem de B2C markaların 1000'i aşkın küresel pazarlama uzmanıyla anket yaptı. HubSpot Blog sektörün uzmanlarıyla da görüştü ve aşağıda sunduğumuz pazarlama kılavuzunu oluşturdu.

2022’de izlenecek trendleri şöyle özetlemek mümkün;

1. Influencer Pazarlaması, Ortak Pazarlama Taktiğine Dönüşecek

Küresel pazarlama uzmanlarına 2022 için hangi trendlere yatırım yapmayı planladıklarını sorulduğunda, %34’ü Influencer pazarlaması, mobil web tasarımı ve video pazarlama gibi yeni trendleri listenin en üstüne koydukları gözlemlendi.

Günümüzde, Influencer’ları kullanan pazarlama uzmanlarının %57'si bunun etkili olduğunu söylerken, %46'sı 2022'de yatırımlarını artırmayı planlıyor. Ayrıca %11'i test ettikleri en yüksek yatırım getirisi sağlayan trend olduğunu belirtiyor.

Peki Influencer pazarlaması, bir trendden yaygın olarak kullanılan bir pazarlama taktiğine nasıl ve neden geçti?

Influencer’lar genellikle kullandıkları platformların ve beyan ettikleri konunun ustalarıdır. Halihazırda, içerikleriyle ilgilenen ve sağladıkları bilgilerden etkilenen bir kitleye sahiptirler. Pazarlamacılar, sektörlerindeki etkileyici olan kişilerle ve endüstriyel düşünce liderleriyle işbirliği yaptıklarında, marka bilinirliğini artırabilir ve Influencer’ın hedef kitlesinden müşteri kazanabilirler. Milyonlarca takipçisi olan ünlü bir influencer'ı işe almaya gücünüz yetmeyebilir. Olsun, zaten Influencer pazarlamasına yatırım yapan  markaların %56'sından fazlası mikro – influencer’lar ile çalışmakta.

Mikro-influencerlar daha az takipçiye sahip (binler- on binlerce takipçi) sosyal medya destekleyicileridir. Daha az takipçiye sahip olmalarına rağmen, gönderileri genellikle daha yüksek katılım seviyelerine ulaşır. Bu mikro-influencerlar kendi potansiyel müşterileri dönüştürmekte, izleyicilerle bağlantı kurmakta ve marka bilinirliğini artırmada daha büyük bir rol oynamaya başladılar.

Mikro-influencerlar hala “gündelik” insanlar olarak kabul edildiğinden (ulaşılması zor ünlülerin aksine), izleyicilerinin aslında onların görüş ve tavsiyelerine güvenme olasılığı daha yüksektir.

Bir İnfluencer’ın markanız için doğru olup olmadığını belirlerken yalnızca takipçi sayısına bakmak cazip gelse de, gerçek etkinin katılım oranlarında (tıklamalar, aboneler ve satın almalar) olduğunu unutmayın. 

inbound-pazarlama-trendleri

2. Video Pazarlamanın Yükselişi Devam Edecek

HubSpot'un 2021 Başka Bir Pazarlama Durumu Değil Raporu'nda video pazarlama en etkili pazarlama biçimiydi. Ve bu yılın anketine göre de bu sıralama değişmedi. En etkili içerik stratejilerine bakıldığında, video pazarlama, bloglamadan ve hatta e-posta pazarlamasından önce en üst sırada görünüyor.

HubSpot anketi, katılımcılarının %59'unun içerik pazarlama stratejilerinde video kullandığını ve videodan yararlanan pazarlamacıların %76'sının onu en etkili içerik biçimi olarak adlandırdığını ortaya çıkardı.

Video kullanan her dört pazarlamacıdan biri, bunun en büyük yatırım getirisini sağlayan içerik türü olduğunu belirtiyor. Geçmişte, maliyetli kaynaklar ve üretim nedeniyle video oluşturma ve pazarlama stratejileri sınırlıydı. Bugün ise daha erişilebilir. Bir prodüksiyon ekibi veya pazarlama ajansı kiralamanızı gerektirmeden, tek ihtiyacınız olan iPhone gibi bir akıllı telefon ve uygun fiyatlı düzenleme yazılımı… böylece ekipleriniz video pazarlamaya kolayca geçiş yapabilir.

Dahası, Küresel pazarlamacıların %31'den fazlası şu anda kısa video içeriğine yatırım yapıyor, %46'sı performans ve katılım söz konusu olduğunda bu stratejinin etkili olduğunu düşünüyor. 2022'de küresel pazarlamacıların %89'u video-pazarlamaya yatırım yapmaya devam etmeyi veya yatırımlarını artırmayı planlıyor.

Uzun içerikli videolar, izleyicilere bir ürün, marka veya hizmetler hakkında derinlemesine ve büyük miktarda bilgi sunabilirken, hem B2C hem de B2B pazarlamacılar, kısa videolarla konuya damardan girmenin aslında daha etkili olduğunu savunuyorlar.

Kısa bir video oluşturmak hem daha az bant genişliği gerektirir, hem de çeşitli demografilerdeki çevrimiçi izleyicilerin dikkat süreleri ile uyumlu. Bu, muhtemelen TikTok, Reels ve - önceki yıllarda - Snapchat gibi platformların hızlı büyüme ve ilgi kazanmasının asıl nedeni.

3. Mobil Optimizasyon daha da Önemli Hale Gelecek 

Tüketicilerin mobil cihazlarda giderek daha fazla zaman harcaması beklenen bir trend. Aslında, yıllık çevrimiçi web sitesi trafiğinin yarısından fazlası-tabletler de dahil olmak üzere- mobil cihazlardan geliyor.

Y kuşağı ve Z kuşağı izleyicileri satın alma gücünü artırmaya devam ettikçe, mobil cihazlar için optimize edilmiş dijital deneyimler, bu hızlı tempoya son derece bağımlı nesillere pazarlama yapmak isteyen bir işletme için hayati olacaktır.

Bazı verilerle mobil optimizasyona göz atalım;

  • Küresel pazarlamacıların %33'ü mobil web tasarımına yatırım yapıyor,
  • Mobil web tasarımına odaklanan pazarlamacıların %84'ü 2022'de daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.
  • SEO pazarlamacılarının %64'ü mobil optimizasyonu etkili bir yatırım olarak nitelendiriyor.

4. Şirketler Sosyal Sorumluluğa Öncelik Verecek 

Pazarlamacıların %31'i, konu kampanya katılımı söz konusu olduğunda sosyal sorumluluk aktivitelerinin etkisiz olduğunu söylese de, %45'i 2022’de buna yatırım yapmayı planlıyor. Peki niye? Çünkü günümüzde, sosyal sorumluluk, etik ve şeffaflık modern tüketici için tahmin edilenden daha fazla değer taşımakta.

Sosyal sorumluluk sahibi markalardan ürün satın almaya olan ilgi, 2020 ve 2021'de giderek yükseldi. COVID-19 pandemisi tüm dünyayı etkisi altına alırken, çalışanların işyerinde ve siyasette maruz kaldıkları psikolojik rahatsızlıkların altını çizdi. Çalışanlar, hayal kırıklıkları ve eşitsizlik konusunda daha sesli hale geldi.

Ayrıca, McKinsey gibi kuruluşlardan yapılan ilk araştırmalar, potansiyel müşterilerin, çalışanlarına ve ortak amaçlara önem veren markaları daha fazla destekleyeceğini öngördü.

Tüm bunları göz önünde bulunduran şirketler, destekledikleri misyonları vurgularken, bir yandan da kapsayıcı girişimlere, promosyonlara ve tekliflere daha fazla odaklanmak için sosyal medya stratejilerini değiştirmeye başladılar. Bu yaklaşım, ürünlerin hızlı satışına sebep olmasa da, sosyal duyarlılık göstermek potansiyel müşterilerin zihnine kazınmak için etkili bir yol olmaya başladı.

5. Daha Fazla Marka, Web Trafiğini Artırmak İçin SEO Kullanacak

SEO yeni bir teknik olmasa da, günümüz pazarlama stratejileri içinde giderek derine kök salıyor. Pazarlamacılar, web sitelerinin ve içeriklerin mümkün olduğunca keşfedilebilir olmasına - özellikle Google'da – önem vermeye devam ediyor.

2022 Trendleri Anketimizde, ankete katılan pazarlamacıların %28'i SEO kullandığını beyan ediyor. Bu pazarlamacıların %49'u bunu etkili olarak nitelendirirken, %84'ü 2022'de daha fazla yatırım yapmaya devam ediyor. Artık markalar, arama bilgileri raporlarından multimedya optimizasyonuna kadar her konuda onlara yardımcı olabilecek SEO uzmanlarına yatırım yapıyor.

Pazarlamacıların %61'i , organik varlıklarını çevrimiçi ortamda büyütmek için arama motoru optimizasyonunu (SEO) geliştirmenin pazarlama önceliği olduğunu söylüyor.

Büyük bir içerik ekibiniz, fazladan zamanınız veya büyük ölçekli bir arama içgörü raporu oluşturacak bir SEO uzmanınız yoksa endişelenmeyin! Anket yaptığımız SEO pazarlamacılarının %452i arama bilgileri raporlarını kullansa da, %55'i içeriklerini arama odaklı anahtar kelimelerle optimize etmeye çalıştıklarını söyledi. Çünkü bu strateji ne bütçe ne zaman kaybına sebep olur. Siz de, anahtar kelime için optimize edilmiş başlıklar, alt başlıklar, gövde metni veya açıklamalarla içeriğinizi nerede geliştirebileceğinizi öğrenebilir, SEO anahtar kelime araştırması yapmak için Ahrefs veya SEMRush gibi araçları kullanabilirsiniz.

6. Inbound Pazarlama, Büyümek İsteyen Markaların Tercihi Olmaya Devam Edecek

Inbound Pazarlama uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen, pazarlamacıların %27'si, 2022 yılında ilk kez uygulayacağını söylüyor. Ankete katılanları %11'i ise önümüzdeki yıl en büyük yatırımlarının Inbound Pazarlama olacağını söylüyor.

Özellikle son iki yıl boyunca, dünya benzeri görülmemiş bir değişime maruz kalırken eskimiş pazarlama taktikleri, potansiyel müşterilere ulaşmada daha az etkili hale geldi. Oysa, bu dijital dönüşüm çağında, Inbound Pazarlamayı benimsemek inanılmaz akıllı bir hareket haline geldi.

Yüz yüze çalışmadan evden hibrit çalışmaya (WFH) geçiş, Inbound Pazarlamanın ön saflara geçmesini sağladı. Inbound pazarlama, müşterileri içeriğinizi aramaya yönlendirmek için stratejiyi yeniden odaklayarak dijital olarak marka bilinirliği oluşturmak ve güven yaratmak için değerli bir varlık oldu.

inbound-pazarlama-trendleri-2022

7. Blog Önemini Yitirmeyecek

Blog, markalar web sitelerini oluşturmaya başladığından beri yaygın olarak kullanılan bir pazarlama stratejisi olmuştur. Ancak bu taktiğin uzun yıllardır kullanılıyor oluşu, güncelliğini yitirdiğinin bir işareti değildir. Aslında bloglama işe yaradığı için çok uzun süredir kullanılmakta.

İçerik pazarlama stratejisi blogu olan şirketlerin %48'i, blog yazılarından yararlanan pazarlamacıların %56'sı bunun etkili olduğunu ve %10'u ise en büyük yatırım getirisini sağlayan içerik türü olduğunu söylüyor.

Pazarlamacılardan gelen bu veriler aslında çok da şaşırtıcı değil. Yakın zamanda tüketici kitleleriyle anket yaparken, araştırmamız çoğu tüketicinin blogları haftada birkaç kez okuduğunu ve şirketin blogunu okuduktan sonra bir markadan bir şeyler satın aldığını gösterdi .

Bloglar, tüketici katılımı ve potansiyel olarak dönüşüm sağlamanın yanı sıra, önemli bir fayda daha sağlar: Arama Keşfedilebilirliği!

Özetle, başarılı bloglara sahip web sitelerinin daha fazla aranma potansiyeli vardır.

Örnek vermek gerekirse, potansiyel bir müşteri, sanal bir muhasebeci tutmak istiyorsa ve firmanızın sitesinde muhasebecilerinizin kullandığı vergi ipuçlarını vurgulayan bir blog yazısı varsa, bu kişi Google arama yoluyla yayınınızı veya web sitenizi bulabilir, yayınınızı okuyabilir ve web sitenizi keşfedebilir ve sonra muhasebe yardımı almak için sizinle iletişime geçer.

8. Vaka Çalışmaları, Marka Güvenirliğini Artırmaya Devam Edecek

Kapsamlı vaka çalışmaları, potansiyel müşterilere, insanların veya markaların bir ürün veya hizmetten nasıl yararlandığına dair inanılmaz derecede derin bir bakış açısı sunar.

B2C endüstrilerindekiler gibi birçok pazarlamacı vaka çalışmalarından yararlanmasa da, %64'ü vaka çalışmalarını etkili bulduğunu ve %15'i ise vaka çalışmalarının en büyük yatırım getirisini sağladığını söyledi.

Kısacası, içerik pazarlamasında vaka çalışması kullanımı giderek artıyor; HubSpot anketinde, pazarlamacıların %37'si, 2022'de pazarlama stratejilerinde ilk kez vaka çalışmalarını kullanmayı planladığı ortaya çıktı.

9. TİKTOK Önemli Bir Pazarlama Mecrası Olacak

Markalar, üç yıl önce viral olmaya başladığından beri TikTok'un gerçek gücünden yararlanmaya çalışıyor. Bir milyardan fazla küresel kullanıcısıyla TikTok, kendisini pazarlamacılar için  ideal bir uygulama olarak konumlandırdı. Ayrıca, farklı büyüklükteki işletmeler için bir çok reklam ve pazarlama özelliği sunmaya başladı.

Bu nedenle pazarlamacıların %67'sinin 2022'de TikTok'a yatırımlarını artırmayı planlaması şaşırtıcı sayılmaz. Sosyal medyayı etkin kullanan pazarlamacıların %10'u, TikTok'u 2022 boyunca en çok yatırım yapacakları platform olacağını belirtti.

 

inbound-pazarlama-trendleri-neler

 10. Markalar Otomasyona ve Yapay Zekaya(AI) Yatırım Yapmaya Devam Edecek 

Yapay zeka, zeka gerektiren alanları makinelere öğreten bilgisayar biliminin bir alt kümesini ifade eder. Öğrenme, görme, konuşma, sosyalleşme, akıl yürütme veya problem çözme gibi görevleri düşünün. Bilgisayarlar tarafından tamamlandığında, AI olarak kabul edilirler.

AI, günlük yaşamlarımıza ve görevlerimize tamamen sızdı. Spotify bir şarkı önerdiğinde, Facebook bir kişiyi tanıyıp etiketlediğinde veya Siri'yi kullanarak bir arkadaşınıza mesaj gönderdiğinizde, AI'dan yararlanıyorsunuz. AI'nın amacı, insanları veya insan dokunuşuna olan ihtiyacı değiştirmek değildir. Hedef kitlemizle bağlantı kurma yeteneğimizi geliştirmek ve genişletmek ve onların sorunlarını daha hızlı ve daha kapsamlı bir şekilde çözmelerine yardımcı olmaktır. AI ayrıca veri toplarken ve analiz ederken ve veriye dayalı kararlar verirken inanılmaz derecede faydalıdır.

11. CHATBOT’ların Önemi Artmaya Devam Edecek

Sohbet robotları ve sanal asistanlar: Botlar, her düzeydeki karmaşıklık sorunlarına hızlı ve kolay çözümler sunar. Artık canlı sohbete veya birebir dijital sohbete ihtiyaç yok. Otomasyon kullanan pazarlamacıların % 40'ının sohbet robotlarından yararlanmasının nedeni muhtemelen budur. Botlar, belirli görevleri otomatikleştiren bir bilgisayar programı tarafından, tipik olarak bir kullanıcıyla bir konuşma arayüzü aracılığıyla sohbet ederek desteklenir. Botlar, karmaşık istekleri anlamaya, yanıtları kişiselleştirmeye ve zaman içinde etkileşimleri iyileştirmeye yardımcı olan yapay zeka ile giderek mükemmelleşiyor.

Birden fazla satış veya servis temsilcisine kendilerini tekrar etmekten nefret eden tüketicilerin hayatı ( tam olarak %33 ), sohbet robotlarıyla kolaylaştırıyor. Botlar doğru kullanıldığında, görüşmeleri geniş ölçekte yönetebilir , takvimlerden bilgi tabanlarına, blog gönderilerine hatta videolara kadar birden çok veri kaynağından veri toplayabilirsiniz.

Büyümek için Inbound Pazarlama Trendlerini Kullanın

2022’de de pazarlama trendlerinin nabzını tuttuğunuz ve değişime açık olduğunuz sürece markanız büyümeye devam edecektir. HubSpot Blogu, önümüzdeki aylarda yüzlerce pazarlama uzmanının verilerini içeren düzenli Pazarlama Stratejisi Araştırmalarını yayınlayacak ve biz de yeni trendler ortaya çıktıkça bu gönderiyi güncellemeye devam edeceğiz.

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.