Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Inbound Pazarlama Nedir? Kimler Kullanmalıdır?

Tanımdan başlayalım: Inbound Pazarlama markanızı müşteriye itelemek yerine müşteriyi markaya çeken yeni nesil bir pazarlama tekniğidir.En basit tanımıyla, potansiyel müşterilerin şirketinizi dijital mecralarda kolayca bulmasını sağlayan süreçtir.

 

Inbound Pazarlamayı Hangi Firmalar Kullanır?

B2B yani firmadan firmaya satış yapan şirketler başta olmak üzere, maliyeti yüksek ürün ve hizmetlerin potansiyel müşterilere ulaşması için kullanılır.

  • Firmadan Firmaya iş yapan pazarlama şirketleri (B2B),
  • Endüstriyel makina ve ekipman üretenler,
  • Sağlık sektörü,
  • İletişim şirketleri,
  • Bilgisayar yazılım şirketleri,
  • Finansal hizmet veren kurumlar,
  • Üniversiteler,
  • Gayrimenkul, seyahat ve turizm şirketleri,
  • E-ticaret siteleri

Inbound Pazarlamayı Kullanan Firmaların Ortak Özellikleri Nelerdir?

  • Yukarıdaki sektörlerin müşterileri ince eleyip sık dokuyarak, yüksek meblağ ödeyerek satın alma yapıyorlar. 
  • Bu pazarlardaki müşteriler milyonlarla değil, yüzlerle ifade edildiği gibi, coğrafi olarak da dağınık yerleşimlerdeler. Bu nedenle bu profildeki müşterilere televizyon benzeri kitlesel mecralardan ulaşmak ekonomik değil.
  • Bu pazarlarda faaliyet gösteren şirketlerin müşteriyle yakın ilişki kurması, bu ilişkiyi beslemesi ve geliştirmesi gerekiyor.

Tüm bu özellikler sebebiyle yukarıda adı geçen sektörlerde geleneksel pazarlama yöntemleri yetersiz ve etkisiz kalıyor. Inbound Pazarlama yöntemi ise engelleri aşıp başarılı sonuçlar ürettiği için tercih ediliyor. Inbound Pazarlama sayesinde müşteri markayı keşfediyor, bilgileniyor, marka hakkında olumlu izlenimler edinip, satın alma yolculuğuna başlıyor.

inbound-pazarlama

Inbound Pazarlamada Uzak Durulması Gerekenler

Her şeyden önce bir markanın web sitesinde ne kadar köklü ne kadar güçlü ve ne kadar çok müşteriye sahip olduğunu anlatma çabasını terk etmesi yani şirketi övme gayretine son vermek gerekir. Bunun yerine müşterileri markaya çekecek ve onların hayatlarını kolaylaştıracak yöntemlerin hayata geçirilmesi tercih edilmelidir. Inbound Pazarlama yapacak şirketlerin dijital dönüşümü gerçekleştirmeleri, müşterinin ihtiyaçlarını anlayan bir anlayışı benimsemeleriyle başlıyor. 

Firmalar Neden Inbound Pazarlama Kullanmalı?

Günümüzde üreticiler de tüketiciler de satın alma sürecinde ilk adımında önce Google’ı kullanıyor. "Google’lamak" artık hayatımızın her anında.

Ürün veya  hizmet satin almak için harekete geçen yeni nesil müşteriler;

  • Cep telefonundan veya bilgisayarından önce web sitelerindeki kullanıcı yorumlarını inceliyor, 
  • Youtube, Instagram gibi sosyal platformlarda ürün ve hizmetlerle ilgili videoları izliyor,  
  • İhtiyacına ve beğenisine uygun markaları inceleyip hafızasına kaydediyor,
  • Henüz satıcıyla etkileşime geçmeden bu markalardan bir kaçına yakınlık hissediyor,
  • Ve nihayetinde satın alma aşamasına geldiğinde satıcıyla iletişime geçmek istiyor.

Inbound Pazarlama Neden Önemlidir?

B2B - firmadan firmaya- iş yapan şirketlerin yöneticileri de müşterileri de kendi özel alışverişlerini ya da ailelerinin ihtiyaçlarını internet ortamında yapmaya alışıklar.

Hayatı kolaylaştıran bu e-ticaret deneyimini şirketlerine bir ürün ya da hizmet alırken de yaşamak istiyorlar. Üstelik yakın çevrelerinde internet çağında doğmuş, dijital dünyadaki bilgiye kolayca ulaşabilen gençler var. Bu gençler şirketlerin satın alma kararları üzerinde giderek söz sahibi oluyorlar. Bu sebeple Inbound Pazarlama internetin imkanlarını kullanmaya alışık olan bu profildeki müşterilere hitap ediyor. 

Inbound Terimi İlk Nerede Kullanıldı?

Inbound Pazarlama ilk kez 2005 yılında HubSpot kurucusu Brian Halligan tarafından kullanılan bir terim. İnternetin yaygınlaşmasıyla giderek değer kazanan bir pazarlama tekniğine dönüştü. Inbound yöntemini kullanan şirketler müşterilerini kendilerine çekip, ihtiyaç duydukları bilgileri edinmelerini, markaya yakınlık duymalarını ve tercih etmelerini sağlıyorlar. 

Dijital Dünyaya Ayak Uydurmak: Inbound Pazarlama

Pazarlama, kaliteli ürün ve rekabetçi bir fiyatla sınırlandırılamayacak kadar çok boyutlu bir süreçtir. Ürün ve fiyatlandırma pazarlama yapmaya yetiyor olsaydı ülkemizin bazı şehirleri (Gaziantep, Bursa, Kocaeli, Konya, Kayseri, Malatya, Denizli,) global markalarla dolup taşardı. Oysa Türkiye’de sanayicilerimiz mükemmel ürünler üretmelerine, makul fiyatlandırma yapmalarına rağmen doğru pazarlama yöntemleri kullanmadıkları için markalaşamıyorlar.

Sattığınız ürünün  “kusursuz ürün - rekabetçi fiyat kıskacına” hapsolmasının başlıca nedeni kendi satış ağınızın, satış kanalınızın eksikliği ve markanızın az tanınmasıdır. 

Şirketinizin üretimleri– ister ürün ister hizmet olsun- dijital pazarlamaya uygun ise yeni nesil pazarlama yöntemlerinin sunduğu imkanlarından yararlanabilirsiniz. 

Markanızın potansiyelini incelemeye almak ve konunun uzmanı güvenilir danışmanlarla çalışmak  ilk adım olmalıdır. Elbette dijital pazarlama deyince ilk akla gelen Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal platformlarda markanın tanıtımı ya da geri dönüşü düşük internet reklamlarından bahsetmiyoruz. Bu tip mecralar dijitalleşmenin özü değil tamamlayıcı unsurlarıdır. 

inbound-pazarlama-nedir

Dijitalleşme Alınması Gereken Bir Derstir

Günümüzde, dünyanın herhangi bir köşesinde yaşayan bir birey ya da  faaliyet gösteren bir şirket satın alma sürecine önce akıllı telefonlar aracılığıyla başlıyor. Google veya Youtube’da araştırma yaparak en kısa zamanda karşısına gelen seçeneklerden çoğunu eliyor ve bir kaç markayı hafızasına kazıyor. Sonuç olarak bu markalardan birini satın alıyor. Dolayısıyla sizin de  sattığınız ürün dijital pazarlamaya müsaitse, müşterinize doğrudan satış yapmanın ilk koşulu dijitalleşmedir. 

Karşınızda iki seçenek var: Mükemmel ürünler üretip, bunları en rekabetçi fiyattan satıp neredeyse hiç kar etmeden hayatınızı sürdürmek mi? Yoksa bir an önce dijital pazarlama dönüşümünü gerçekleştirip büyümek mi?  “Tüm üretim yükünü biz taşıyoruz ama parayı başkası kazanıyor,” diye şikayetten kurtulman yolu dijitalleşme ve Inbound Pazarlamadır.

Kaynaklar

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.