Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Hedef Kitle Nedir? Nasıl Belirlenir?

Hedef kitle, pazarlama çabalarınızla hedeflediğiniz, reklam ve iletişim yollarıyla ulaşmaya çalıştığınız tüketicilere verilen isimdir. Hedef kitleyi belirlemek, ideal müşterinizin kim olduğunu anlamaktır. Bir markanın, potansiyel müşterilerinin eğitim seviyesi, demografik ve ekonomik bilgileri, ilgi alanları ve ağrı noktaları hakkında veri sahibi olması hayati önem taşır. Ürün veya hizmetinizi satın almak istemeyen veya satın alma olanağına sahip olmayan kişileri hedeflerseniz pazarlama çabalarınızı etkin yönetemezsiniz. Doğru hedefleme ile daha fazla web sitesi trafiği, sosyal medya etkileşimi ve daha fazla potansiyel müşterilere ulaşırsınız.

Hedef Kitle Nasıl Tanımlanır?

Hedef kitleler, benzer demografik özellikleri paylaşır:

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Konum
  • Eğitim
  • Sosyo-ekonomik yapı

Bir işletme olarak hedef kitlenizi belirlemek, pazarlama stratejileri oluşturmanıza ve temel müşterilerinizi tanımlamanıza yardımcı olacaktır. Her tüketiciye hitap etmek için para ve kaynak harcamak yerine, bir hedef kitle tanımlamak, ürününüzü veya hizmetinizi satın alma olasılığı en yüksek orandakilere direkt ve kişisel erişim sağlar.

Hedef Kitleyi Tanımlamak

Hedef kitlenizi bulmanın en güvenilir yolu, öncelikle ürün veya hizmetinizin karşıladığı ihtiyaçları belirlemekten geçer. Potansiyel müşterileriniz ne gibi sorunlarla karşılaşıyor? Talepleri neler? Müşterilerinizin ağrı noktalarını nedir? Örneğin, web siteleri tasarlayan bir şirket iseniz, bir sonraki adımınız, web sitesi oluşturmakta zorluk çeken kitleye ulaşmaktır. Böyle bir senaryoda, hedef kitleniz büyük olasılıkla küçük işletme sahipleridir. Kurumsal ve büyük işletmelere değil, orta ölçekli ve küçük işletmelere ulaşmak en doğrusu olacaktır.

Hedef kitlenizin demografisini ne derece spesifik olarak tanımlarsanız, o kadar etkili reklam harcaması yapabilirsiniz. Bu örnekte, küçük işletme sahiplerini hedef kitleniz olarak görmek yerine, belirli bir yerdeki belirli bir yaşın üzerindeki küçük işletme sahiplerine odaklanmayı tercih edebilirsiniz.

Ürününüz doğası gereği genel ise, hedef kitlenizi bulmak için çok fazla pazar araştırması yapmanız gerekmez. Oysa, hedef kitleniz spesifik ise, müşterileriniz hakkında veri toplamak önemlidir. Pazar araştırması şirketleri bu tür araştırmaların yapılmasına yardımcı olabilir. 

hedef-kitle-nedir

Hedef Kitlenizi Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?

Hedef kitlenizin kim olduğunu ve onlara nasıl ulaşacağınızı bilmek, daha verimli iletişim demektir. Mümkün olduğunca çok kişiye ulaşmak önemli olsa da ve potansiyel müşterilerinize doğrudan ulaşmak daha etkin ve değerlidir.

Ürününüz veya hizmetinizle ilgilenenlere doğrudan ulaşmak, nihayetinde size daha fazla para kazandıracaktır. Bu nedenle, mesajınızın ne olduğuna ve nasıl iletileceğine karar vermeden önce, kimin hedeflediğinizi belirlemeniz gerekir. 

İnsanların bir ürün veya hizmeti satın almadan önce, ürünün mesajının tonu ve içeriği ile ilişki kurdukları gözlemlenir. Örneğin, emekli lere ulaşmak istiyorsanız gazete, dergi, billboard ve basılı medya mecralarına odaklanabilirsiniz. Hedef kitleniz daha çok Z kuşağına hitap ediyorsa, dijital mecralarda, sıklıkla kullanılan sosyal mecralarda (örn: Instagram) reklam yapmayı düşünebilirsiniz.

Hedef Kitlenizi Belirlemenin 7 Yolu

Hedef kitlenizi belirlemek için, tüketici etkileşimlerinden aldığınız verileri analiz etmek, mevcut alıcıları ve satın alma eğilimlerini değerlendirmek ve yeni bilgiler ortaya çıktıkça optimizasyona zaman ayırmanız şarttır.

Aşağıdaki adımlar, hedef kitlenizi belirlemekte yardımcı olabilir:

1. Müşteri Tabanınızı Analiz Edin ve Müşteri Görüşmeleri Gerçekleştirin

Hedef kitlenizin kim olduğunu belirlemenin en iyi yollarından biri, ürün veya hizmetinizi zaten satın alan kişilere bakmaktır. Kaç yaşındalar, nerede yaşıyorlar, ilgi alanları neler? Bunu öğrenmenin iyi bir yolu, sosyal medyaya katılmak veya müşteri anketleri dağıtmaktır.

2. Pazar Araştırması Yapın ve Endüstri Trendlerini Belirleyin

Çabalarınızı nereye odaklamanız gerektiğini görmek için pazar araştırmalarından yararlanın. Dahası, benzer ürünlere yönelik trendlere bakın.

3. Rakipleri Analiz Edin

Pazarlamacılar, genellikle kime satış yaptıklarını ve bu konuda nasıl gittiklerini görmek için rekabete bakarak çok şey öğrenebilirler. Çevrimiçi mi yoksa çevrimdışı kanalları mı kullanıyorlar ? Hangi mecralarda reklam veriyorlar? Rakiplerinizi inceleyin ve onların stratejilerinden dersler çıkarın.

4. Persona Çalışması Yapın

 Persona çalışması yapmak, hedef kitlenizi derinlemesine incelemenin en faydalı yoludur. Bu, özellikle geniş bir müşteri kitlesine hitap eden bir ürününüz varsa çok yararlı bir çalışma olacaktır. Persona çalışması, hedef müşterilerinizin genel demografik özelliklerini, kişiliklerini ve ihtiyaçlarını detaylıca kategorize etmeye yarar. 

5. Hedef Kitlenizin Kim Olmadığını Tanımlayın

Kitlenizin kim olduğunu ve kim olmadığını belirlerken spesifik olmaya çalışın. Belli bir demografik dağılımdaki kadınlar mı, yoksa 20 ila 40 yaşları arasındaki kadınlar mı? Bu verileri bilmek, pazarlama ekiplerinizin yanlış segmentlere reklam harcaması yapmasını engeller.

6. Hedef Kitle Çalışmanızı Yineleyin

Daha fazla veri topladıkça ve müşterilerle etkileşime girdikçe, hedef kitleniz hakkında giderek daha doğru bir anlayışa sahip olacaksınız. Bu bilgilere dayanarak, en iyi sonuçları elde etmek için hedef kitle çalışmalarınızı sürekli olarak güncelleyin.

hedef-kitle-nedir-nasil-belirlenir

7. Google Analytics'i kullanın

Google Analytics, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hakkında kapsamlı veriler sunar. Bu bilgiler, hedef kitlenizin hangi kanallardan geldiği veya en çok hangi tür içerikle etkileşime girdiği ve bağlantı kurduğu gibi temel bilgileri belirlemek için kullanılabilir. Veriye dayalı kararlar vermenize olanak tanır.   

Neden Hedef Kitlenizi Öğrenmelisiniz?

Yatırım getirisini artırmaya ek olarak, hedef pazarınızı anlamak, müşterilerinizle kalıcı ilişkiler kurmanıza ve onlarla daha iyi iletişim kurmanıza olanak tanır. Belirli kişilere hitap eden reklam öğeleri geliştirebilir ve ürünü satın alma olasılığı en yüksek olan kişilerin ilgi alanlarına odaklanabilirsiniz. Müşterilerinizin değer ve ilgi alanlarıyla örtüşen bir kurumsal kimlik geliştirebilirsiniz.

Hedef kitleyi  fazla daraltmanın bir dezavantajı ise şirketlerin diğer potansiyel tüketicileri gözden kaçırmalarıdır.  İyi araştırılmış hedef kitleler bile, ürün veya hizmetle ilgilenen kişileri yanlışlıkla oyun dışı tutabilir. Bu nedenle hedef kitleleri nihai olarak değil, temel olarak kullanmak önemlidir. Ürün ve hizmet teklifleriniz genişlemeye başladığında, hedef kitlenizi sürekli olarak yeniden değerlendirmek çok önemlidir.

 

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.