Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

B2B Pazarlama: En Başarılı Sosyal Medya Pazarlama Stratejileri

Bir zamanlar hayatımızda ilginç bir yenilik olan sosyal medya, artık hem hayatımızın hem de pazarlamanın vazgeçilmezi haline geldi.  Sosyal sebeplerden siyasi gündemlere, hayati sağlık bilgilerinin paylaşılmasına kadar, sosyal medya hepsini kapsıyor. Peki pazarlamacılar sosyal medyayı kullanarak ne gibi faydalar yaratabilirler?  Daha spesifik olarak, başarılı bir B2B sosyal medya pazarlama stratejisi nasıl yaratılır? Tüm pazarlamacıların % 88’i sosyal medya varlığının marka bilinci yaratmakta önemli olduğunu, %79’u ise sosyal medya stratejisinin web sitesi trafiğini arttırdığını söylüyor. Sosyal medya, artık vazgeçilmez bir pazarlama aracı. Peki, sosyal medyayı doğru kullanan B2B pazarlamacıları gerçekten daha iyi sonuçlar mı alıyor? Bu yazımızda, doğru B2B sosyal medya stratejilerini sizin için derledik.

b2b-pazarlama-sosyal-medya-stratejileri

Sosyal Medya ve Potansiyel Müşteri Edinme Yöntemleri

Social Media Examiner'ın 2021 Sosyal Medya Pazarlama Sektörü Raporu  pazarlamacıların işlerini büyütmek için sosyal medyayı nasıl ve neden kullandıklarına kapsamlı bir bakış sunuyor. B2B pazarlamacıları için, Instagram (%16) ve LinkedIn (%35) kullanımı artarken Facebook kullanımının oranı azalmaya devam ediyor (%40'a kadar). Örneğin, B2B pazarlamacılarının %59'u Instagramdaki organik etkinlik ve varlıklarını artırmayı, %74'ü ise LinkedIn varlıklarını artırmayı planlıyor. B2B pazarlamacılarının hangi sosyal medya platformları hakkında daha fazla bilgi edinmek istedikleri konusunda, LinkedIn %72 ile ilk sırada yer alırken, onu Instagram (%63) ve Facebook (%57) takip ediyor. Dijital reklamcılık için en çok kullanılan platform söz konusu olduğunda , B2B pazarlamacıların %70'i Facebook'u kullanırken, LinkedIn %39'luk bir paya sahip. Instagram, çok fazla kullanılmasa da, konu reklam platformu olduğunda etkileyici bir performans sergileyebiliyor. Özetle sosyal medya, hem organik trafiği artırmak hem de reklamlardan yararlanarak potansiyel müşteri edinmek için değerli bir araç haline geldi.

Video ve Görsel İletişimin Zaferi

Araştırmalar ve istatistikler, söylediklerimizi destekliyor: video pazarlama uygulamaları tüm dünyada giderek daha da popülerleşiyor. Genel olarak sosyal medya platformlarına benzer şekilde, B2B pazarlamacılarının öğrenmek istekleri noktalar, işlerin nereye gittiği hakkında çok şey ortaya koyuyor. LinkedIn videosu hakkında bilgi edinmek %66 ile listenin başında geliyor, bunu Instagram videosu (%62) ve Facebook videosu (%61) izliyor.  

Inbound pazarlama lideri HubSpot , video hakkında şu istatistikleri sunuyor: 

  • Markaların %93'ü sosyal medyadaki bir video sayesinde yeni bir müşteri kazandı.
  • Video pazarlamacılarının %88'i videonun kendilerine olumlu bir yatırım getirisi sağladığını bildi
  • Açılış sayfalarında video kullanmak, dönüşümleri %86 artırıyor.

Hem B2B hem de B2C pazarlamacılar, Instagram videolarını (%72), YouTube videolarını (%71) ve Facebook videolarını (%66) artırmayı planlıyor. Bu nedenle, video üretiminde öncü olmak ve rekabetçi kalmak bir zorunluluk haline geldi. Sosyal medya stratejinizi belirlerken videonun gücünden yararlanmaya gayret edin.

b2b-pazarlama-sosyal-medya-stratejileri-nelerdir

B2B Şirketler için Sosyal Medya Pazarlama Trendleri

Sosyal medya kullanımı genel olarak tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Hubspot’a göre, sosyal medya 2021'de pazarlamada kullanılan 1 numaralı kanal haline geldi. B2B pazarlamacıları, izleyicilerle daha güçlü ve güvene dayalı ilişkiler kurmak için de uyum sağlamak zorundalar. Müşteriler, anlamlı etkileşim ve cömertçe bilgi veren içerikler görmek istiyorlar.  Önemi giderek artan  B2B sosyal medya pazarlama stratejilerini gözden geçirelim

  • Güven İnşa Edin: Sosyal medyaya küresel güven sadece %41. Yani potansiyel müşteriler sosyal medyada gördükleri içeriklere körü körüne güvenmiyorlar. Bu da şeffaf, özgün ve samimi olan markaları bir adım öne çıkarıyor. Sosyal medya stratejilerinin güven inşası anlamına geldiğini, müşterilerinizle güven ilişkisi kurmanız gerektiğini unutmayın. 
  • Hikâye Anlatımından Yararlanın: Video, fotoğraflar ve sosyal medya kanallarının 24 saat sonra kaybolan geçici ‘hikaye’ paylaşım araçları, müşterilerin ilgisini çekiyor. Pandemi sırasında bu tür içerikler, doğal olarak daha popüler hale geldi. Siz de müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekmek için canlı sanal etkinliklergerçekleştirin ve videolar ütetinUnutmayın ki, sosyal medyada ne kadar samimi, insancıl ve içten olursanız insanların ilgisini o kadar çekersiniz. Hikâye anlatarak insanların zihinlerinde yer edinin.
  • Video Üretin: Markanızın çözüm ve hizmetlerini ikna edici bir şekilde hayata geçirin. Müşterilerinizin sorun, şikâyet ve önerilerini dikkate alın. Müşterilerinizin ihtiyacı olan bilgileri eğlenceli ve basit bir anlatımla video ile aktarın.

B2B Sosyal Medya Pazarlaması: Başarınızı Nasıl Ölçersiniz?

Sosyal medya pazarlamanızda uygulayabileceğiniz en önemli taktiklerden biri, içeriğinizin sosyal medya araçlarını kullanarak kolayca paylaşılabilmesini sağlamaktır. 

b2b-pazarlama-sosyal-medya-stratejileri-basarili

  • Kitlenizi Ölçün: Kitlenizin, işletme hesabınızın sahip olduğu takipçi sayısından çok daha fazla olduğunu bilin, ancak yine de takipçi sayınız, sosyal medya performansını ölçmenin önemli bir parçasıdır. Kaç kişinin markanız hakkında internette konuştuğunu ölçmek istiyorsunuz. Etiketlemeler, insanların işletmenizi doğrudan kullanıcı adınızla etiketlemesidir. Müşterileriniz markanızdan bahsetmek için ilgili hashtag'leri kullanılıyor olabilir. Kitlenizi ve kitlenizin hakkınızda ne yazdığını takip edin. 
  • Markanızın erişimini ölçün: İnternette markanız hakkında konuşan kişilerin sayısı, içeriğinizi görüntüleyen kişilerin sayısından çok farklı olacaktır. Markanızın etkisi, içeriğinize kaç kullanıcının maruz kaldığını gösterir; bu, potansiyel kitlenizin boyutudur.Erişim, sosyal medyada yayınınızı veya reklam kampanyanızı gören kişi sayısıyla ölçülür. Üç farklı kapsam türü vardır: Organik erişim: içeriğinizi takip ettikleri için haber akışınızda gören kişilerin sayısı. Viral erişim: içeriğinizi paylaşımlar, önerilen gönderiler veya içerik hashtag'leri aracılığıyla gören kişi sayısı. Ücretli erişim: sponsorlu reklam içeriğinizi gören kişi sayısı. Erişim sayılarınızı artırmaya odaklanın.
  • Etkileşiminizi ölçün: Sosyal medya performansını nasıl ölçeceğinizi düşündüğünüzde, katılım önemli bir faktördür. Bu, beğenilerin ve hatta yorumların ötesine geçer. Paylaşım, herhangi bir işletmenin virallik yoluyla çevrimiçi etkisini artırmasına yardımcı olabilecek başka bir değerli katılım biçimidir. Sosyal medya gönderilerine katılmakta sorun yaşıyorsanız, lütfen pazarlama stratejinizi yeniden düşünün. İnsanlar görsel hayvanlardır - dinamik görüntüler ve yaratıcı video içeriği en iyi sosyal medyada çalışır.
  • Etkinizi ölçün: Sosyal medya başarısını ölçmeyi öğrenirken göz önünde bulundurmanız gereken son KPI, markanızın hedef kitleniz üzerinde ne kadar etkili olduğudur. Etkinizi, işletmenizin sosyal medya hesaplarından kaç web sitesi ziyaretçisinin geldiğini görerek ölçebilirsiniz. Markanızın etkisini artırmak için takipçilerinizin ilgisini çeken dinamik içerikler yayınlayın.

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.