Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Doğrudan Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Doğrudan pazarlama, bir reklam aracısı kullanmadan şirketiniz, ürününüz veya hizmetiniz hakkında hedef müşterinize bilgi sunmaktır.

 Doğrudan pazarlama, markaların kısa mesajlar, e-posta, web siteleri, çevrimiçi reklamlar ve el ilanları dahil olmak üzere çeşitli ortamlar aracılığıyla doğrudan müşterileriyle iletişim kurduğu bir reklam biçimidir. Bu strateji, perakendeciler veya televizyon reklamları gibi aracıları atlar ve bunun yerine doğrudan müşteriye ulaşır.

 Seçilen bir hedef kitleye (sipariş verme, bir web sitesini ziyaret etme veya bilgi talep etme gibi) belirli bir eylemi gerçekleştirmeyi amaçlar. Potansiyel müşterilerinize ilgi çekici bilgiler sunan hedefli bir pazarlama şeklidir.

Örneğin, bir online mağaza için indirim sunuyorsanız, kullanıcının kodu kullanıp kullanmadığını size bildirmek için bir tür çerez veya piksel eklemek, doğrudan pazarlama tekniğidir. Dolayısıyla, doğrudan pazarlamanın önemli bir yönü, tüketici tepkisinin ölçülebilir olmasıdır. Örneğin e posta pazarlaması bir doğrudan pazarlama yöntemidir.  E-posta pazarlaması ile, gönderilen e-posta kaç kişiye ulaştı, kaçı tarafından okundu gibi önemli soruların cevabını takip edebilirsiniz.

dogrudan-pazarlama-nedirDoğrudan ve Dolaylı Pazarlama Arasındaki Fark

Doğrudan pazarlama, bir müşterinin ürününüzü veya hizmetinizi satın almasını sağlamakla ilgiliyken, dolaylı pazarlama daha çok arka planda bir yaklaşım gerektirir. Dolaylı pazarlamanın amacı, marka bilinirliği oluşturmak ve zamanla sizden satın almaya devam edecek bir kitle oluşturmaktır.

Doğrudan Pazarlama Biçimleri

Doğrudan pazarlamanın yaygın biçimleri şunları içerir:

  • Broşürler
  • Kataloglar
  • el ilanları
  • Bültenler
  • Kartpostallar
  • Kuponlar
  • E-postalar
  • Hedeflenen çevrimiçi görüntülü reklamlar
  • Telefon çağrıları
  • Metin mesajları

Amaç

Bazı pazarlama teknikleri bir şirketin ürünleri veya hizmetleri hakkında farkındalığı artırmayı veya pazarları eğitmeyi amaçlarken, doğrudan pazarlamanın tek amacı müşteriyi harekete geçmeye ikna etmektir. Nihai hedef satış yapmak olsa da, bazı müşteriler anında satın almaya hazır olmayacaktır.

Ama şunları yapabilirler:

  • Bir web sitesini ziyaret etmek
  • Daha fazla bilgi için makaleler okumak
  • Adlarını ve e-posta adreslerini girmek
  • Satın almak
dogrudan-pazarlama-ornekleri

 Markanız İçin Doğrudan Pazarlamanın 5 Faydası

Doğrudan pazarlama, yalnızca şirketinizin ürününe ilgi veya ihtiyaç duyduğu tahmin edilen kişilere, onlar hakkında toplanan bilgilere dayanarak sunulur.

Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına, üzerinde okulun logosu bulunan yeni bir süveterin satışa sunulduğunu bildiren bir e-posta gönderilebilir. Yalnızca öğrenciler, mezunlar ve ebeveynleri böyle bir giysiye sahip olmakla ilgilenirler, bu nedenle üretici duyuruyu kimin alacağını sınırlayarak dağıtım maliyetlerinden tasarruf sağlar ve satın alma yapabilecek kişilere ulaşma olasılığını artırır.

Doğrudan pazarlama, ürün veya hizmetinizi doğrudan hedef kitlenize tanıtmanıza ve sonuçları hızlı bir şekilde ölçmenize olanak tanır, ana faydaları aşağıdaki gibidir:

  1. Segmentasyon ve hedefleme: Kişiselleştirilmiş mesajlarla belirli hedef kitle segmentlerinize ulaşabilirsiniz. Burada başarılı olmak için, dönüşüm gerçekleştirme olasılığı en yüksek olan tüketicileri araştırmaya ve belirlemeye zaman ayırmalısınız.
  1. Pazarlama bütçenizi optimize etmek: Belirli bir kitle hedeflemek, gerçekçi hedefler belirlemenize ve kısıtlı bir bütçeyle satışları artırmanıza olanak tanır. Doğrudan pazarlama kampanyanızı uygun şekilde optimize ederseniz, geleneksel reklam maliyetinin yalnızca küçük bir yüzdesi ile önemli sonuçlara ulaşırsınız. Satın alma olasılığı bulunan alıcılara pazarlamak daha uygun maliyetlidir. Bu nedenle, hedeflenen bir müşteri listesine satış yapma olasılığı başlangıçta daha yüksek olduğundan, daha yüksek bir yatırım getirisine de sahiptir.
  1. Mevcut ve eski müşterilerle satışlarınızı artmak: Doğrudan pazarlama, değer katmaya devam ederken ilişkinizi canlı tutmak için mevcut müşterilerinizle iletişim kurmanıza olanak tanır. Ayrıca eski müşterilerle tekrar iletişim kurmanıza ve yeni satış fırsatları oluşturmanıza olanak tanır.
  2. Yeni fırsatları yakalamak: Doğrudan pazarlama, pazar taleplerine uyum sağlamanıza ve daha etkin bir şekilde yanıt vermenize olanak tanır.
  3. Sonuçları test ve analiz etmek. Doğrudan pazarlama kampanyaları, sonuçlarınızı ölçme ve gerçek zamanlı olarak kararlar alma fırsatı verir.
  4. Kişiselleştirmek. İletiyi kişiselleştirebilir, alıcının mesajın sadece kendileri için olduğunu hissetmesini sağlayabilirsiniz.
  5. Ölçülebilirlik. Doğrudan pazarlama, her bir kampanyanın başarısını izlemek için bir dizi yerleşik yol kullanır ve her bir posta veya e-posta döngüsünde iyileştirme yapmanıza olanak tanır.

Doğrudan Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur

Artık doğrudan pazarlamanın faydalarını bildiğinize göre, doğrudan pazarlama stratejisini nasıl oluşturacağınızı öğrenmenin zamanı geldi. İşte yapmanız gereken adımlar:

1. Hedef pazarınızı tanımlayın.

Doğrudan bir pazarlama stratejisi oluşturmak biraz göz korkutucu olabilir, ancak birinci adım her zaman hedef pazarınızı belirleyin .

Bu, kampanyanız için ne tür bir araç kullanacağınızı ve ne tür bir mesajın yankı uyandıracağını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Kendinize ideal müşterinizin kim olduğunu sorarak başlayın ve bir Persona çalışması gerçekleştirin. Demografik özellikleri nelerdir? Neleri sever ve sevmezler? Onları ne motive eder? Persona hakkında daha fazla bilgi için Persona Nedir, Persona Çalışması Nasıl Yapılır? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Hedef pazarınızın herkes olmaması gerektiğini unutmayın. Aslında, ne kadar spesifik olursanız, stratejiniz o kadar iyi olacaktır çünkü belirli bir tüketici tipinde yankı uyandıracaktır. Odağınızı daraltarak hedef kitlenizle daha güçlü bir bağlantı kurabilir ve pazarlama çabalarınızdan daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Hedef pazarınızı iyi anladıktan sonra, onlara doğrudan ulaşacak bir pazarlama stratejisi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

2. Rakiplerinizi araştırın.

Hedef pazarınızın kim olduğunu öğrendikten sonra, rekabetinizi araştırma zamanı. Bu size kendi kampanyanız için iyi bir başlangıç noktası sağlayacaktır. Ne tür doğrudan pazarlama kampanyaları yürüttüklerini ve onlar için neyin işe yaradığını görün.

İyi çalışan ne yapıyorlar? Ne geliştirilebilir? Güçlü ve zayıf yönlerini anlamak, kendinize ait daha güçlü bir strateji geliştirmenize yardımcı olacaktır.  Böylelikle, nasıl daha iyi hale getirebileceğiniz konusunda beyin fırtınası yapabilirsiniz.

3. Doğrudan pazarlama kanallarınızı seçin.

Doğrudan pazarlama stratejisi oluştururken en önemli adımlardan biri, doğru kanalları seçin .Çeşitli seçenekler mevcuttur ve her birinin kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. En iyi seçimi yapmak için hedef kitlenizi, bütçenizi ve hedeflerinizi göz önünde bulundurmanız gerekir.

Bazı yaygın doğrudan pazarlama kanalları şunları içerir:

  • E-posta
  • Sosyal medya
  • Metin mesajları
  • Web siteleri/açılış sayfaları
  • Basılı reklamlar (gazeteler, dergiler)

Popüler bir seçenek e-posta pazarlamasıdır. Bu, çok sayıda insana hızlı ve nispeten ucuza ulaşmanın etkili bir yolu olabilir. Ancak, birinin gelen kutusunda göze çarpmak zor olabilir ve her zaman mesajınızın yok sayılma veya silinme riski vardır.

Sonuç olarak, doğrudan pazarlama kanallarını seçmenin en iyi yolu, farklı seçenekleri denemek ve işletmeniz için en iyi olanı görmektir. Herkese uyan tek bir çözüm yok, bu yüzden yeni bir şey denemekten korkmayın.

4. Teklifinizi geliştirin ve varlıklarınızı yaratın.

Teklifiniz hedef pazarınıza tanıttığınız şeydir. Bir indirim, ücretsiz deneme veya tamamen başka bir şey olabilir. Her ne ise, değerli ve hedef pazarınızla alakalı olduğundan emin olun. Bu, kampanyanızda kullanacağınız reklam, e-posta, el ilanı veya diğer öğelerdir. Bir tasarımcıyı işe almak için bütçeniz yoksa, aşağıdaki gibi araçlardan yararlanın: Canva yüksek kaliteli, markaya uygun bir tasarım yaratabilirsiniz.

5. Test edin, ölçün ve iyileştirin.

Doğrudan pazarlama kampanyanızı başlattıktan sonra, maksimum etkinliği sağlamak için onu test etmek, ölçmek ve hassaslaştırmak önemlidir. Bugün, doğrudan pazarlamacılar artık kampanyalarının başarısını ölçmek için kullanılabilecek çok sayıda veriye erişebiliyor.

Bu verileri analiz ederek yaklaşımınızı optimize edebilir ve sonuçlarınızı iyileştirebilirsiniz.Kaç kullanıcının dönüşüm yaptığına ve dönüşüm yolunda nereye gittiklerine odaklanmak isteyeceksiniz. Bu, uzun bir biçim, belirsiz bir kopya veya eksik CTA gibi ele almak isteyeceğiniz bir soruna işaret edebilir.

dogrudan-pazarlama-stratejisiDoğrudan Pazarlama Örnekleri

İşte birkaç doğrudan pazarlama örneği:

  • Ürünlerinde indirim sunan bir şirketten gelen posta kartı.
  • Aboneler için özel bir teklif içeren bir çevrimiçi satıcıdan bir e-posta.
  • Bir cep telefonu şirketinden yeni bir plan hakkında bir metin mesajı.

Gördüğünüz gibi, doğrudan pazarlama birçok farklı şekilde olabilir. Önemli olan hedef pazarınız için doğru aracı seçmek ve onlara değerli bulacakları bir şey sunmaktır.

Hedef pazarınıza ulaşmanın uygun maliyetli bir yolunu arıyorsanız, doğrudan pazarlama harika bir seçenektir. Biraz planlama ve yaratıcılıkla, sonuç üretecek doğrudan bir pazarlama kampanyası oluşturabilirsiniz.

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.