Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

İçerik Nedir? İçerik Pazarlaması Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

İçerik pazarlaması, insanların ürünleriniz, hizmetleriniz ve şirketiniz hakkında konuşmasını sağlamanın harika bir yoludur . Ayrıca, içerik pazarlaması, müşterilerinizle etkileşim kurmanın, bir topluluk oluşturmanın ve organik trafik yaratmanın en maliyetsiz yollarından biridir.

Ancak içerik pazarlamasında yeniyseniz , nereden başlamanız gerektiği hakkında kaybolmuş hissediyor olabilirsiniz. Sizin için içerik pazarlama stratejisi hakkında kapsamlı bir kılavuz derledik. Öncelikle, içerik üretiminin 4 kuralından başlayalım.

İçerik Üretiminin 4 Vazgeçilmez İlkesi

  1. Fayda Üretin

İçerik üretirken başarılı olmak için sadece paylaşım yapmış olmak için paylaşım yapamazsınız. Belirli bir amacınız olduğundan emin olun. Herhangi bir içerik yayınlamadan önce kendinize “Bu yazının amacı nedir?” diye sorun.

Yayınladığınız her gönderi, daha fazla iş yaratmanıza veya markanızı oluşturmanıza yardımcı olacak bir amaca sahip olmalıdır. Amacınız şunlar olabilir:

  • İnsanları eğiterek, geçmiş deneyimleri anlatarak ve hikayeleri paylaşarak değer katmak.
  • İnsanlara işinizi neden kurduğunuzu ve neden farklı olduğunuzu anlatarak marka bilinirliği yaratmak.
  • Sunduğunuz ürünle ilgili geri bildirim almak.
  • Müşteri adayları oluşturmak.
  1. Benzersiz İçerikler Üretin

İnsanlar her gün sürekli olarak içerik tüketiyor. İşletmelerin, girişimcilerin ve markaların genellikle grafikler, el ilanları, yeniden gönderiler ve ekran görüntüleri gibi sıkıcı, ilgi çekmeyen içerikler yayınladığını fark eetmişsinizdir. Ayrışmak için benzersiz içerikler oluşturmanız gerekir. Ortaya koyduğunuz içerik yeni ve ferahlatıcı olmalıdır; hedef kitlenize değer sağlamalı ve size, işinize, hikayenize ve ekibinize ilişkin içgörü sağlamalıdır. Herkes gibi olmak istemiyorsanız, içeriğiniz herkesinki gibi olmamalıdır.

  1. Samimi Olun

Evet, sizin veya işletmenizin sunduğu farklı şeylere değinmelisiniz; ancak, içerik üretirken samimi olmanız da çok önemlidir. Kişiliğinizi gösterin. İnsanların sizinle ve işinizle ilgili neden başladığınız, hedeflerinizin ne olduğu, sevdiğiniz şeyler, şirket kültürünüzün nasıl olduğu ve daha fazlası gibi şeyleri öğrenmesine izin verin. İçerik üretirken ve paylaşım yaparken samimiyet esastır.

  1. Tutarlı Olun

Yukarıdakilerin hepsini tutarsız bir şekilde yaparsanız, çabalarınız boşuna olacaktır. İçerik üretirken tutarlılık esastır. Tutarlı ve düzenli bir şekilde içerik üretin.

icerik-nedir

 Doğru İçerikler Üretmek İçin Bilmeniz Gereken Her Şey

Hemen hemen her küçük işletme ve girişim, içerik pazarlamasının değerini anlasa da, içerik üretmeye başlamak korkutucu bir düşünce olabilir. Rakipleriniz veya aradığınız kişiler düzenli olarak uzun biçimli, derinlemesine blog yazıları yayınlıyorsa, podcast'leri başlatmak veya ayak parmaklarını video dünyasına daldırmak ve bu göz korkutucu olabilir.

Bugün, hissettiğiniz baskıyı hafifletmeyi ve kusursuz bir içerik pazarlama stratejisi oluşturma sürecini basitleştirmeyi umuyoruz.

İçerik Pazarlama Stratejisi Nedir?

İçerik pazarlama stratejisi, yalnızca ne oluşturacağınızı değil, onu nasıl oluşturacağınızı, dağıtacağınızı ve nihayetinde okuyucuları ve izleyicileri çekmek, elde tutmak ve müşteriye dönüştürmek için nasıl kullanacağınızı söyleyen bir yol haritasıdır.

İçerik pazarlamanızın her bölümü, kaçırmak istemeyeceğiniz kendine özgü nüanslara ve ayrıntılara sahiptir. Öyleyse sürecin her bir bölümüne bakalım ve içerik pazarlama stratejisi oluşturma kılavuzuma göz atalım.

1. Hedeflerinizi Belirleyin

Ne yaratacağınıza bakmadan önce, onu neden yaptığınızı cevaplamalısınız.

Tüm içerik pazarlaması bir hedefle başlar. Kampanyanızın başarısını nasıl ölçeceksiniz? Trafikle mi? Yeni abonelerle mi? Dönüşümler? Sosyal paylaşımlar ve katılım? Video görüntüleme sayısı? Podcast indirmeleri? Satış?

İçerik pazarlamasının tüm taktiklerine kapılmak kolaydır, ancak birleştirici bir strateji olmadan - güçlü bir neden, ne yaratırsanız yaratın, başarısız olacaktır.

Hedefinizi erkenden anlamak, içerik pazarlama stratejinizi geliştirirken diğer önemli kararlara rehberlik edecektir.  

Örneğin hedefiniz, blogunuza (içeriğinize) yeni okuyucular çekmek, ardından onları e-posta abonelerine dönüştürmek ve pazarlama ekibinine potansiyel müşteri kazandırmak olabilir. 

Bu daha büyük hedefi belirledikten sonra, ortalama dönüşüm oranlarınıza bağlı olarak, hedef kitlenize ulaşmak için yayınladığınız içeriğe kaç okuyucu veya dinleyici, izleyici, kullanıcı çekmeniz gerektiğini belirlemek daha kolaydır.

Blogunuza getirmeniz gereken kişi sayısı trafik hedefinizdir.

2. Kitlenizi Anlayın

Neden içerik ürettiğinizle ilgili net bir bağlantınız olduğunda, içerik pazarlamanızı oluşturmanın bir sonraki adımı, oluşturduğunuz içeriği tam olarak kimin göreceğini, duyacağını veya izleyeceğini anlamaktır.

Etkili içerik, kişisel olarak yazmak veya hakkında konuşmak istediğiniz konuların bir listesinden bir boşlukta üretilmez. Kitlenizin katılımı, geri bildirimi ve yönlendirmesi ile açık bir şekilde oluşturulur. En iyi içerik pazarlama stratejisi, hedef kitlenizin sahip olduğu en acil soruları yanıtlamak için tasarlanmıştı. Onlara değer üretmek ve onları potansiyel müşterilere dönüştürmek nihai hedefiniz olmalıdır.

Bununla birlikte, içeriğinizin insanlarla paylaşmasını sağlayacak kadar bağlantı kurmasının ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmasının tek yolu, onlarla doğrudan konuşmanızdır. Durumları için empati ve anlayışa sahip olmanız gerekir.

İlk adım, ideal hedef kitlenizin demografisini ve psikografiğini anlamaktır. Bunun için bir Persona çalışması gerçekleştirin. Ancak hedef kitlenizin kim olduğunu anladığınız ve bu adımı uyguladığınız sürece onlar için harika içerikler oluşturabilirsiniz.

icerik-nedir-icerik-pazarlamasi

3. Blogunuzu Kurun

İçerik pazarlamanızın taktik kısmından teknik kısmına geçmenin zamanı geldi.

Blog oluşturmadıysanız veya oluşturacağınız içeriği barındıracak bir yer bulamadıysanız, şimdi tam zamanı. Neyse ki, kullanıma hazır platformlardan tamamen özelleştirilebilir şablonlara kadar kendi web sitenizi kurmak için onlarca harika (ve kolay) seçenek var.

Ancak başlamadan önce, içerik üreticileri için çok eski bir soruyu yanıtlamamız gerekiyor. Kendi platformunuzu oluşturmak mı yoksa başka birininkini kullanmak mı istiyorsunuz?

Demek istediğim, Squarespace gibi kullanıma hazır bir içerik yönetim sistemi aracılığıyla WordPress destekli bir blogda kendi blogunuzu oluşturmak mı istiyorsunuz yoksa yalnızca içeriğinizi barındırmak mı istiyorsunuz? Medium (yazma), YouTube (video) veya Apple (Podcast'ler) gibi harici bir etki alanında mı?

Bu yolların her birinin artıları ve eksileri vardır.

Kendi sitenizi oluşturmak size onu tam olarak istediğiniz gibi yapma esnekliği ve özgürlüğü verirken, aynı zamanda daha önceden ve sürekli bir zaman yatırımı ve potansiyel geliştirme maliyetleri anlamına gelir.

Öte yandan, içeriğinizi yayınlamak için Medium, YouTube ve Apple Podcasts gibi önceden var olan bir platformu kullanmak, daha az özelleştirme, ancak daha kolay başlangıç maliyetleri anlamına gelir.

4. Mevcut İçeriğinizi Güncelleyin

İçerik pazarlamanızı yeniden değerlendirmek ve bir şeyler yolunda gitmiyorsa vites değiştirmek için asla kötü bir zaman yoktur.

Bir süredir başka içerik türleri yazıyor veya üretiyorsanız, şimdi yayınlanan içeriğinizi yeni içerik pazarlama yaklaşımınızın tarzına getirmenin tam zamanı.

Bunu yapmak için, tam olarak ne tür içerik 'türleri' üreteceğinizi bilmeniz gerekir.

Şimdi, blog gönderileri, videolar veya podcast'ler olsun, sadece formattan bahsetmiyoruz, daha ziyade hangi konuları tutarlı bir şekilde üreteceksiniz?

Örneğin, bir finans blogu oluşturuyorsanız, temel içerik sütunlarınız şunlar olabilir:

  • Kişisel finans ipuçları ve püf noktaları
  • Finansal özgürlüğü bulan insanlarla ilgili röportajlar ve hikayeler
  • Sektör haberleri ve sizin için ne anlama geldiği
  • Finans temelleri

Halihazırda yayınlanmış içeriğiniz varsa, gözden geçirin ve yeni içerik pazarlama yönünüze uyup uymadığına bakın. Kitlenizle konuşuyor ve hedeflerinize yönelik çalışıyor mu? Değilse, güncelleyebilir veya değiştirebilir misiniz yoksa tamamen mi atmalısınız?

5. Bir E-posta Listesi Oluşturmaya Başlayın ve Nasıl Kullanacağınızı Öğrenin

Oluşturduğunuz içerik ne olursa olsun, onu doğru kişilere ulaştırmak istersiniz.

Ancak sosyal medyadan ve tüm bunlardan yararlanarak dağıtıma geçmeden önce, içerik dağıtım bulmacanızın en önemli parçası hakkında konuşmamız gerekiyor: E-posta.

E-posta, doğrudan abonelerinizle iletişim kurmanıza olanak tanır ve sizi çoğumuzun her hafta sayısız saat harcadığı gelen kutularına götürür. Liste oluşturmaya erken başlamak, oluşturduğunuz içeriği güçlendirmenin harika bir yoludur.

Hangi araçlara ihtiyacınız var? 

Bir e-posta servis sağlayıcısı, e-posta göndermenize, abone listenizi oluşturmanıza ve sürdürmenize ve kampanyalarınızın nasıl gittiğine ilişkin raporları ve analizleri kontrol etmenize olanak tanır.

Pek çok seçenek var, ancak pazarlamacılar için en popüler olanlardan bazıları - ve aynı zamanda daha düşük başlangıç maliyetlerine sahip olan MailChimp (1.000 aboneye kadar sonsuza kadar ücretsiz bir planları var) veya ConvertKit ile başlayabilirsiniz.

E-posta hedeflerinize ulaşmak ve devam etmek için ihtiyacınız olan minimum işlevselliği sağlayan en ucuz seçeneği seçin. Her zaman işleri değiştirebilir ve gelecekte daha fazla seçeneğe sahip bir araca geçebilirsiniz.

Daha önemlisi, e-posta pazarlama stratejinizin işletme hedeflerinizle ilgili olması gerekir. E-posta stratejinizle ulaşmaya çalışabileceğiniz hedeflerden bazıları, marka bilinirliği, ürünleriniz hakkında farkındalık, şirketinize ve markanıza sadakat ve ayrıca insanları içeriğinizi tüketmeleri için web sitenize yönlendirmek olabilir. Blogunuz için oluşturduğunuz içerikler, e-posta abone listenize gönderebileceklerinizle başlamak için harika bir yerdir. Bu içeriği alın ve yayınınızın geri kalanını okumak, videonun tamamını izlemek veya podcast bölümünün tamamını dinlemek için insanları blogunuza geri döndürecek e-posta kampanyaları oluşturmak için kullanın.

Listeme ne sıklıkla e-posta göndermeliyim? Haftada bir veya ayda bir gönderme konusunda katı ve hızlı kurallar yoktur. Bunun yerine, ne sıklıkta göndereceğiniz, e-postaya ne kadar zaman harcamanız gerektiğine ve ne sıklıkta paylaşacağınız haberlere veya değerli yeni içeriklere sahip olduğunuza bağlı olacaktır.

Yeni başlıyorsanız, ayda 1 e-posta hedefleyin. Tutarlı olmak ve abonelerinizle onları boğmadan olabildiğince sık iletişimde olmayı hedefleyin.

6. Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Pekala, bu noktada neden içerik oluşturduğumuzu ve hedef kitlemizin kim olduğunu biliyoruz.

Bir blog kurulumumuz var ve e-posta servis sağlayıcımız kullanıma hazır. Şimdi, nihayet oluşturacağınız içeriklerden bahsedebiliriz.

Doğru içerik üretmenin vazgeçilmezi, anahtar kelime araştırmasıdır.

  • Konular ve terimler üzerinde beyin fırtınası yapın: Hedef kitlenizin ilgilendiği terim veya konu fikirlerini yazarak başlayın. Bu noktada, bir müşteri hizmetleri veya satış temsilcisi gibi kullanıcılarınızla doğrudan çalışan kişileri dahil edin.
  • Bir anahtar kelime araştırma aracı kullanın. Bulduğunuz terimleri Google'ın anahtar kelime planlayıcısı veya başka herhangi bir araca ekleyin.
  • Anahtar kelime, tahmini arama hacmi, zorluk ve fırsat gibi aracınızda edindiğiniz verilerle bir elektronik tablo oluşturun ve her birine bir öncelik atayın. Hangisi işiniz için en önemli?
  • En yüksek aranan terimlerinizi belirledikten sonra içerik üretimine başlayın.
7. Hangi Formatta İçerik Üretmek İstediğinize Karar Verin

Blog gönderileri, videolar, podcast'ler, infografikler—hepsinin içerik stratejinizde yeri vardır ve bunları nasıl kullanacağınız size bağlıdır. 

En popüler içerik biçimlerinden bazılarını bir araya getirmenin özelliklerine bakalım: blog gönderileri, videolar ve podcast'ler.

Blog gönderileri, giriş için en düşük engele sahip olduklarından, içerik pazarlamanıza başlamak için harika bir yerdir. Bir tasarımcıya veya özel ekipmana ihtiyacınız yoktır. Sadece yazmaya başlamanız gerekir.

İçerik pazarlaması olarak video: Son araştırmalara göre, dünya çapındaki pazarlama uzmanlarının %51'i videoyu en iyi yatırım getirisine sahip içerik türü olarak adlandırırken, sosyal video metin ve resimlerin birleşiminden %1200 daha fazla paylaşım sağlıyor. Ama video üretimi kolay değil. Özel donanıma, stüdyoya, aydınlatmaya, sese ihtiyacınız var, değil mi? Aslında, hayır. Youtube’da yemek tarifleri veya Kendin Yap Nasıl Yapılır videoları izlediyseniz, ilgi çekici bir video oluşturmanın ne kadar basit olabileceğini bilirsiniz. Video çekmek için ipuçları:

  • Kısa tutun.
  • Bir plan yapın.
  • Kullanıcılarınızla iletişim kurmak için el işaretlerini ve altyazıları kullanın. (Videoların çoğu sessiz izlenir)
  • Mükemmellik konusunda endişelenmeyin: basit videeolar her gün viral oluyor. İlgi çekici bir hikayeyi kısa sürede anlatabiliyorsanız, onu iPhone'unuzda veya profesyonel bir kamerada çekmenizin bir önemi yok.

İçerik pazarlaması olarak Podcast: Podcast'ler şu anda bir içerik formatı olarak çok popüler ve bunun iyi bir nedeni var - bunun gibi büyük blog gönderileri yazmaya kıyasla içerik pazarlamanızı nispeten düşük bir çabayla besleyebilir.

icerik-nedir-strateji-nasil-yapilir

8. İçeriğinizi Tanıtmak İçin Sosyal Medyayı Kullanın

Bu günlerde içerik pazarlama stratejinizi sosyal medya stratejinizden ayırmak neredeyse imkansız. Sosyal medya, içeriğinizi doğru kişilerin önüne çıkarmanın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak Facebook ve Twitter'da bir veya iki kez post yayınlamaktan daha fazlasını yapmanız gerekiyor.

Sosyal medyada başarının sırrı, güvenilir bir eğitim kaynağı kaynağı olduğunuzu göstermek ve karşılığında bir şey istediğinizde onların dikkatini çekmektir.

İçerik pazarlamanızın özünde, değerinizi oluşturmak için uzun vadeli (ömür boyu) bir yatırım olduğu inancı olmalıdır.

9. Ücretli Reklamları Kullanın

Ücretli reklamlara yatırım yapmak muhtemelen biraz korkutucu olabilir.

Öncelikle, hedeflerinizi tanımlayın: Kendinize sorarak başlayın, benim izleyicim kim ve onlarla amacım nedir? Dönüşüm hunisinin zirvesindeki kitleniz için bir farkındalık kampanyası yürütmek ve marka bilinirliğinizi oluşturmak mı? Yoksa, kim olduğunuzu zaten bilen kişilerin peşinden gitmek ve onları bir blog gönderisine veya bir açılış sayfasına yönlendirmek mi? 

Ardından, reklamınızı kimlerin göreceğine karar vermeniz gerekir.  Hedefleme, sosyal medya pazarlamasının bu kadar iyi çalışmasının tek nedenidir.

Unutmayın, sosyal medya reklamcılığında başarılı olmak için büyük bir bütçeye ihtiyacınız yok. Aslında, günde 5 $ gibi az bir miktarla başlayabilirsiniz. Küçük bir bütçeyle başladığınızda, önüne geçmek daha ucuz olduğu için hunideki en iyi hedef kitlenize odaklanmak istersiniz. Bir satış veya tıklama istemiyorsunuz, sadece markanızı görmelerini ve sizinle etkileşim kurmalarını sağlıyorsunuz. Bu aşamadan sonra, tıklama başına maliyet (TBM) gibi şeylere bakmaya başlayacaksınız; bu, birinin reklamınızı tıklaması için ne kadar harcamak istediğiniz anlamına gelir. Reklam ve hedefleme konularını gözünüzde büyütmeyin. Deneme-yanılma yöntemi ile gün geçtikçe iyileşecek ve büyüyeceksiniz.

İçerik Üretmeye Başlayın!

İçerik üretimine başlamak, belki de işin en zor kısmıdır. Mükemmeli hedeflemeyin. Yanılacağınız ve bu yolculukta hatalar yapacağınızı kabul ederek başlayın. Unutmayın, içerik pazarlamanız ancak bir planınız varsa etkili olacaktır. Hedeflerinizi belirleyin ve bir plan yapın. Ancak bu planı değiştirmekten de korkmayın. Başarılı içerikler üretmek ve doğru bir içerik pazarlaması stratejisi kurgulamak için yapmanız gereken tek bir şey var: başlamak!

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.