Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Kimlik Nedir? Güvenli Dijitalleşme Nasıl Olur?

Son otuz yıl içinde yaşama ve çalışma şeklimizin analog bir dünyadan dijital bir dünyaya dönüştü. Gün geçmiyor ki yeni bir  dijital hizmet hayatımıza girmesin. Dolayısıyla bu hizmetlere erişmek için kullandığımız dijital kimliklerimizi korumanın önemi de giderek artıyor. Dijital kimlikleri koruma politikaları artıyor, dijitale duyulan güven güçlü olduğunda yeni hizmetler  gelişiyor, güven seviyesi düşük olduğunda ise fırsatlar kaçıyor. Kısacası dijital kimliklerinin korunduğundan emin olmadıklarında insanlar yeni ürünlerle ilgilenmeye isteksiz oluyorlar.

Covid-19'un etkilerinden biri, dijitalleşmenin daha önce tutunmasının daha yavaş olduğu sektörlerde dönüşüm trendlerinin hızlanması oldu. Ofislerden evlere, fiziksel toplantılardan Zoom konferanslarına geçiş yaptık. Bu hızlı dönüşüm, dünya çapında işletmeleri ve ekonomileri kurtardı. Bulut, uzak ağ iletişimi ve dijital hizmetlerin benimsenmesi, kuruluşları ve bireyleri çalışmaya, iletişim kurmaya ve sivil hizmetlerle etkileşime devam etmeye yönlendirdi. Ancak aynı zamanda, dijital dünyanın sorunları da ortaya döküldü; çevrimiçi dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve veri ihlali riskleri, vb.

Güvenilir Bir Dijital Kimlik Sağlamanın Önemi

İnsanların birçok dijital kimliği vardır. En yaygın biçim, farklı çevrimiçi hizmetlere erişmek için bir e-posta adresi ve bir paroladan oluşur. Devlet, finansal kurumlar, mobil iletişim ve diğer pek çok hassas hizmet söz konusu olduğunda, kullanıcı kimliğinin doğrulanması ve güvenilir olması çok önemlidir. Çevrimiçi servisler ve kesintisiz deneyimleri için dijital kimlik hayati önem taşır.

Dijital etkileşimde her iki tarafın da beyan edilen kişi olduğuna güvenebildiğinde riskler azalır. Ayrıca Güçlü bir dijital kimlik siber saldırılara karşı bir savunmadır.

Özellikle veri koruma yasalarının Avrupa Birliği (AB) Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) standartlarını henüz yakalamadığı ortamlarda,  resmi bir belgenin veya kart kimliğinin taranmış bir kopyasının istenmesi hala yaygın bir uygulama.

dijital-kimlik-nedir

Dijital Kimlikler Nasıl Saklanır?

Hükümetler, bankalar, mobil operatörler, perakendeciler ve kurumsal BT departmanları, bir süredir, vatandaşlar, müşteriler ve çalışanlar için akıllı karta bağlı güçlü şifreleme ve güvenilir dijital kimlikler oluşturan yeni teknolojileri kullanıyor.   

Örneğin, kullanıcının kimliğini karttaki dijital sertifikayla doğrulayan (ön yüzdeki bir fotoğraf ya da parmak izi gibi ikinci bir faktörle çapraz referans veren)  teknolojiler çok yaygınlaştı. Gene de dijital kimliklerin saklanma ve kullanılma biçiminde standardizasyon hala gelişmedi. Mesela bir banka hesabı açarken veya sosyal medya profilinize giriş yaparken çalıştığınız ofisin erişim kartı kimliğinizi kanıtlamak için kullanılamaz. Dolayısıyla dijital dünyada kimlikler çoğalır, parolaları hatırlamak zorlaşır, bu da zayıf güvenlik alışkanlıklarına yol açar.  

Kimlik kanıtlarını saklamanın son derece kullanışlı ve güvenli bir yolu olarak ortaya çıkan alternatiflerden bir de akıllı telefondaki dijital cüzdanlardır. Akıllı mobil cihazlarda,  dijital kimlik oluşturmak ve bunu tek bir uygulamada depolamak için kullanılan bir çok uygulama vardır.  Bu uygulamalarda kullanıcı rahatlığı ve güven anahtardır. Bir uygulamaya dijital kimlikler eklemek için QR kodları gibi araçlar kullanılabilir ve ayrıntılar güçlü şifreleme ile korunabilir.

Mobil ID ise  daha az ayrıntıları kimlik talep eden kuruluşlara sunulan dijital kimlikleri depolamak için uygundur. Birey, kendisine ait bir cihazda dijital kimliklerini koruyabilir. Mobil ID, kimlik bilgilerinin hileli olarak ele geçirilmesi olasılığını azaltır ve kullanıcıya, verilerinin nasıl kullanıldığının kontrolünü verir. 

Dijital Kimlikler Nerede Çalışıyor?

Bankacılıktan perakende hizmetlerine kadar birçok özel sektör firması mobil kimliği benimsemiştir. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, dijital kimliklerin gelişmesi için düzenleyici yapılar oluşturmaya çalışıyor. 

Örneğin Belçika’da, ItsMe hizmet iki milyon kişi için tek bir uygulama üzerinden kimlik doğrulaması sağlar. Mobil operatörler ve yerel bankalarla birlikte geliştirilen bu hizmet, artık AB genelinde tanınıyor.   

Hindistan ulusal kimlik sistemi, 12 basamaklı bir dijital numarayla bireyin ikamet kimliğini doğrulamak için kullanırken, artık bu dijital numaralar evrensel bir dijital kimlik numarası haline geldi. Hindistan'ın bu benzersiz kimlik kurumu , vatandaşların QR kodunun oluşturulması da dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalar kullanarak kimliklerini kanıtlamalarını sağlayan bir akıllı telefon uygulaması yayınladı. 

İnternette Dijital Kimlik Nedir?

Güçlü, güvenilir ve korunan dijital kimlikler sadece insanlar için değildir. Dijital ağ büyüyüp geliştikçe ve nesnelerin / kurumların dijital kimliği de gelişmekte. Sağlık ve kamu hizmetlerindeki temel hizmetlerden bağlantılı araçlardaki ve akıllı evlerdeki tüketici cihazlarına kadar, nesneler için güvenilir dijital kimlik bir zorunluluk haline geldi.  Örneğin “akıllı enerji” sektöründe akıllı sayacın kimliğine güvenmek önemlidir. Çünkü cihazlar klonlanabilir. Hatta bir ülkenin kritik alt yapısına ya da akıllı şebeke ağına yönelik bir dizi siber saldırı yapılabilir.

Kısacası, güvenli dijital kimlik , insanlar için olduğu kadar kurumlar, ülkeler, nesneler için eşit derecede önemlidir. 

dijital-kimlik-nedir-nasil-insa-edilir

Müşteri Kimliği Yönetiminin Faydaları

Güvenli dijital kimlik oluşturma süreci markalar içinde son derece önemlidir. Doğru kimlik yönetimiyle markanızın potansiyel müşterisinin dijital deneyimini iyileştirmenin, birçok getirisi var.

  • Marka bütünlüğü koruması. Sorumlu bir kuruluş, müşteri verilerini ve gizliliğini korumakla tanınmak ister. İhlaller marka bütünlüğüne zarar verir, yatırımcıların ve müşterilerin güvenini kaybetmesine neden olur. 
  • Yükselmiş satışlar. Kullanıcı yolculuklarını iyileştirmek için verileri kullanarak müşterilerin sadakati sağlanır. Müşterilerin %70’inin, yüksek gizlilik standartlarını sunan bir işletmeden alışveriş yaptığı gözlemlenebilir. 
  • Artan operasyonel ve maliyet verimliliği. Merkezi yönetişim oluşturarak ve süreçleri otomatikleştirerek manuel etkinlikleri ve bunlarla ilişkili maliyetleri azaltabilirsiniz. Daha fazla iş kontrolü sağlarsınız.

Daha İyi Bir Müşteri Deneyimi Oluşturmak

Dijital kimlik, tamamen ticari avantajlar ve bir kuruluşun dijitalleşmeyi sorumlu bir şekilde kullanma yeteneği ile ilgilidir. Bir kuruluşun veriye dayalı iş modelinin ve operasyonlarının özüdür ve müşterilerle olan ilişkinin tüm doğrudan ve dolaylı yönlerini kapsar. Daha fazla bilgi almak için Hubspot'un dijital kimlik üzerine hazırladığı bu kılavuza göz atın. 

Müşteriler için dijital kimlik yönetiminizi geliştirerek daha iyi bir müşteri deneyimi oluşturmaya başlayın. Dijital kimlik yönetiminizi gerçekleştirmek için bizimle iletişime geçin

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.