Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijital Pazarlama ve Dijital Müşteri Davranışları

 

İnternetin yaygınlaşması hem insanların davranış biçimlerini hem de pazarlama ve satışı kökten değiştirdi. Dijitalleşme öncesi müşterilerin satın alacakları ürünler hakkında bilgileri kısıtlıydı. Teknik özellikleri, fiyatı, ürünün rekabetten üstün yönlerini birebir satış elemanlarından öğrenirlerdi. Doğal olarak satıcının bilgiyi güç olarak kullandığı ve müşteriyi istediği gibi yönlendirdiği zamanlardı. 

Bugün ise tüketiciler satın alacakları hizmet ve ürünler hakkında neredeyse üreticiler ve pazarlamacılar kadar bilgi sahibiler. Kısacası satan ile alan arasındaki güç dengeleri değişti. Dijital pazarlama stratejileri de değişti.

Bilgiye ulaşabilme ve alışverişin kolaylaşması, ürün seçeneklerinin artması, satın alma süreçlerinin dinamiklerini değiştirdi.

Dijital Pazarlama ve Müşteriyi Anlamanın Önemi

Bireylerin dijital ortamdaki davranışlarının nasıl değiştiğini ve hangi ruh hali içinde bilgi topladıklarını çok iyi analiz etmek gerekiyor. Yani pazarlamacıların, tüketicilerin markaları nasıl kıyasladıklarını öğrenmesi çok önemli.

Herhangi bir tüketici bir ürüne veya hizmete ihtiyaç duyduğunda öncelikle akıllı cihazlarıyla arama motorlarında veya Youtube gibi görsel platformlarda araştırma yaparak başlıyor. Kısa sürelerde karşısına çıkan seçenekleri eleyip, bir kaç markayı aklına kazıyor ve sonunda yakınlık hissettiği bir markayı satın alıyor.

Dijital Alışverişin 3 Özelliği

Müşterilerin genelde mobil telefonlarıyla yaptıkları alışverişin 3 önemli özelliği var:

1- Müşteriler adeta bir "kusur detektifi" gibi davranıyorlar.

2- Satın alacakları uygun ürünleri zor beğenip, hoyratça eliyorlar.

3- Maksimum üç markadan oluşan bir kısa liste oluşturuyorlar. 

dijital-musteriyi-anlamak

11 Adımda Dijital Müşteriyi Anlamak

İnsanların dijital ortamlarda gerçekleştirdikleri bu eleme sürecine kurban gitmemek için şirketlerin yapmaları gerekenler şunlar:

  1. Dijital dünyada var olmak isteyen her markanın web sitesinin akıllı telefonlarla uyumlu olması şart. Aksi takdirde kıyaslama sürecinde ilk onlar elenirler.
  2. İşlevsel web sitesi, ilgi çeken sosyal medya hesapları, kullanıcı dostu e-ticaret sitesi gibi alanları hakkıyla yöneten markalar tüketicinin hem listesinde hem aklında kalmayı başarır. 
  3. Fotoğrafların hızlı yüklendiği, bilgilerin güncel olduğu markalar daima öne çıkar. 
  4. Bilgi almak isteyen müşterilere markaların kısa zamanda doğru geribildirim ve bilgi vermeleri şarttır. Bunu yerine getiren markaların şansı rekabete oranla yüksektir.
  5. Markaların dijital dünya ile gerçek dünyayı birleştiren köprüler kurması gerekir. Yani müşterinin dijitalde gördüğü ürün ile mağazada karşılaştıkları özellikler brebir aynı olmalıdır. Fiyatlar ve ürün özellikleri tutarlı olmadığı durumlarda marka hızla güven kaybeder. 
  6. Bu süreçte şeffaflık esastır. Markaların sergilediği şeffaf politikalar güven oluşturur.
  7. Dijital müşterilerin öncelikle bilgi ihtiyacı karşılanmalı. Bu bilgileri kendilerinin bulmasındansa, markaların bilgi ulaştırmakta cömertliği etkili olur. Bol gönüllü markalara tüketici kendini yakın hisseder. İnsanlar burnu havada, ukala, bilgi vermeye niyetli olmayan markaları hızla elerler.
  8. Ürün ya da sunduğu hizmete ulaşmanın zor olduğu ve e-posta ya da telefonla geri dönüş yapmayan markalar artık demode algılanıyor. Tüketiciler de -haliyle- bu markalardan uzaklaşıyorlar. Kısacası hangi kurum, şirket ya da ürün hayatlarını kolaylaştırıyorsa onlara bağlılık duyuyorlar.
  9. Dijital müşteriler tez canlılar, zamanları kıymetli ve sabırsızlar. Web sitesinin geç yüklenmesi, sordukları sorulara hızla cevap alamamak heveslerini kırıyor.
  10. Durduk yere rahatsız edilmekten hoşlanmıyorlar. Yani ziyaret ettikleri web sitelerinin ve iletişim bilgilerini paylaştıkları markaların kendilerine  gereğinden fazla mesaj  ya da e-posta yollamasından haz etmiyorlar. Telefonla aranmak ise bu dijital alışveriş kitlesi için en itici deneyim. Israrla satış yapmaya kalkan markalardan kaçınıyorlar.
  11. Markalardan özel hayata saygı, özen ve nezaket bekliyorlar. 

Markalar İçin Etkili Dijital Pazarlama Uygulamaları

Bugünün pazarlamacıları, potansiyel müşterilerin eleştirel ve sabırsız davranış kalıplarını kavramakla yükümlü. 

Çoğu şirket Dijital pazarlamayı sadece bir internet sitesi kurmak, sosyal medyada bulunmak ve online ticarete başlamak olarak görüyor. Oysa  Inbound Pazarlama tüm bu süreçleri yönetmenin ve fayda sağlamanın en etkin yolu. Bugünün pazarlama dünyasında markayı müşteriye itmek değil, müşteriyi bir mıknatıs gibi markaya çekmek esastır. İşte Inbound Pazarlama tam da bunları yaptığı için çok değerli. 

Konuyla İlgili Makaleler

 

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.