Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

2021’de Uygulamanız Gereken 5 B2B Pazarlama Stratejisi

2020 için yaptığınız tüm pazarlama planlarını ve özenle hazırlanmış stratejilerinizi hatırlıyor musunuz? Bu stratejiler, karantina döneminden, rekor işsizlikten, zikzak borsadan, topallayan ekonomiden ve sosyal izolasyona maruz kalan milyonlarca insandan önceydi. Pandemi her sektörü, birçok endüstriyi alt üst etti. Dolayısıyla pazarlama planları baştan kurgulandı. Peki 2021’de B2B şirketler başarılı olmak için ne yapmalı? B2B sektörlerde hizmet veren şirketlerin büyümeleri ve kar etmeleri için en doğru B2B Pazarlama  stratejilerini baştan belirledik. 

 1. Var Olan Müşterilerinize de Pazarlama Yapın

Pazarlamanın altın kuralı yeni müşteri edinmektir. Büyük bir markayı küçük bir markadan ayıran özellik, büyük markanın daha çok müşteriye (tüketici) sahip olmasıdır (çifte risk kanunu). Herhangi bir markanın daha az müşteriye daha fazla satarak (sadakat yaratarak) büyümesi mümkün değildir. Teorik olarak, bir marka mevcut kullanıcılara daha fazla satarak büyüyebilir ama gerçek hayatta hiçbir şirket müşteri (tüketici) sayısını artırmadan, aynı kullanıcılara daha fazla satarak yani onları daha sadık kılarak büyüyemez.

Ancak mevcut müşterilerinize pazarlama yapmak ve onlardan değer elde etmek kaçırılmaması gereken uygun maliyetli bir fırsattır. Bunu nasıl yapabilirsiniz?  

  • Kapsamlı olun. Müşterilerinizin tam olarak neye ihtiyaçları olduğunu ortaya çıkarmak için derine inin. Onları, sektörlerini ve acı noktalarını zaten biliyorsunuz. Neye ihtiyaçları olduğunu onlar farkına bile varmadan çözümlemeye çalışın. 
  • İlgili olun. Var olan müşterilerinizin tercih ve önerilerini dikkate alın. Bu elbette müşteriden müşteriye göre değişir ancak öncelikle onları anlayın ve ilgilerini bir satış fırsatına dönüştürün. 
  • İyi bir dinleyici olunMevcut müşterileriniz bir deneyim yaşadığında, hakkınızda söyleyecek bir çok yorumu vardır. Onlara işletmenizi, markanızı, şirketinizi, ürün ya da hizmetiniz sorun. Hem var olan müşterilerden hem de potansiyel müşterilerinizden gelecek eleştiri, yorum ve fikirler pazarlama stratejinizi geliştirmenize yarayacaktır.

b2b-pazarlama-stratejileri2. Müşterileriniz Aracılıyla Pazarlama Yapın

Toplam satış üzerinden değil, memnuniyet açısından müşterilerinizin en üst dilimdeki %20'sini belirleyin. Bu kategorideki müşteriler sizin en büyük savunucularınızdır. Onlar büyümenize yardımcı olmaktan heyecan duyan müşterilerinizdir.

Memnuniyeti yüksek olan bu müşterilerinizden bazılarıyla yüz yüze ya da telefonla görüşünOnlar, sektör hakkında ve performansınız hakkında dürüst geri bildirim sağlayacaklardır. Müşteri zorluklarına ilişkin içgörüler bildirerek yolunuzu aydınlatacaklardır. Bu görüşmeler, Inbound Pazarlama planlarını şekillendirmek için değerli bilgiler toplamanıza, referanslar biriktirmenize yarar.  Böylesi bir data, bir işletme için çok değerlidir. Örneğin potansiyel bir müşteri, kendisine benzer durumdaki mevcut bir müşterinin bir şirket için belirttiği memnuniyeti, övgüleri okuduğunda güveni artacaktır

Müşterilerinizin, sadece sizin destekçiniz olmasını değil, -daha da önemlisi- performansınızı iyileştirmek için geri bildirimler yapmasını önemseyin. Onların düşüncelerine değer verdiğinizi ve yönlendirmelerine açık olduğunuzu gördüklerinde ilişkiler güçlenir. Böylece müşteri deneyimini iyileşir, güven inşa olur.

3. Etkileşimli Pazarlama Tekniklerini Benimseyin

İnsanları ikna etmeye yönelik geleneksel pazarlama yaklaşımı yerini Inbound Pazarlamaya bıraktı. Bugünün beklentisi, öncelikle rehberlik ve doğru tavsiye almak. Satın alma süreci bu rehberlik sağlam ise başlıyor.

Doğru iletişim kurmak, müşterilerinizin “insan” olduğu gerçeğini anlamaktan geçiyor. Sektörünüz hangisi olursa olsun, insanlar duyulmak, anlaşılmak isterler

Günümüzde, etkileşimli pazarlama tekniği, sohbet robotlarıyla yapılmaktadır. İnsanlar sorularına hızlı ve doğru cevaplar talep ediyorlar ve sohbet robotlarını giderek daha yaygın kullanıyorlar. Yapay zeka alanındaki gelişmelerle birlikte, giderek daha yararlı ve özelleştirilebilir hale geliyorlar. Çoğu insan sohbet robotlarının gerçek insanlar değil, karmaşık algoritmalar olduğunu bilse de diğer yandan önemsendiklerini de hissederler.  Web sitesinizdeki bir sohbet robotuziyaretçilerinizin odağını sağlıklı şekilde daraltmaya yardımcı olabilir ve onu satın alma yolculuğuna yönlendirebilir.

4. Kişiselleştirme İle Kar Edin

Günümüz dünyasında, her birimiz yoğun ve günlük iş ilişkilerimizde belli düzeyde kişisel temas bekliyoruz. Etkileşim pazarlamasının bir sonraki adımı olan kişiselleştirme müşterilerin sadece isimlerini değil, onların tercihlerini ve doğrudan ihtiyaçlarını bilmek demektir. 

Örneğin yeniden hedefleme reklamları sitenizi ziyaret eden kitleyi takip ederek onlara varlığınızı hatırlatır ve daha kişisel bir dokunuş yaratır. 

b2b-pazarlama-20215. Video Pazarlama İle Büyüyün

Son yıllarda, videonun önlenemez yükselişi devam etmekteyken, pandemi sürecinde hayatımıza giren Zoom toplantıları, sanal etkinlikler, web seminerleri ve diğer görsel katılımlar sayesinde videonun önemi  her zamankinden daha fazla vurgulandı.  Videoları artık  e-postalarda, sosyal medyada, blog gönderilerinde, sunumlarda ve web sitesi açılış sayfalarında görmekteyiz. Covid19 salgınının etkisinin bu yılın ilk yarısında da devam etmesi ve bazı işletmelerin iş güçlerinin uzak kalacağını açıklamasıyla birlikte şirketlerin video kullanımlarını artırmaya devam etmesi gerekiyor.

Sözün özü, 2021’de başarılı B2B pazarlama yapmak için insan odaklı bir anlayış şart. İnsan odaklı bir pazarlama yaklaşımını benimserseniz büyür ve kar edersiniz. Dijitalleşmenin fırsatlarını değerlendirmek, müşterilerinize daha iyi hizmet vermek ve pazarlama stratejilerinizi doğru belirlemek sizin elinizde.

Kullanılan Kaynaklar

Inbound Marketing Trends for B2B

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.