Fikirhane Blog

B2B, Inbound Pazarlama hakkında en güncel bilgiler.

fikirhane-blog-1-1

Dijitalleşme Nedir? Dijital Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?

Dünya tarihinde ilk online satış 1994 yılında gerçekleşti. Henüz yirmi bir yaşındaki Dan Kohn adındaki bir genç  yakın bir arkadaşına 12.48 Amerikan Doları para birimiyle NetMarket adını verdiği alışveriş sitesinden müzisyen Sting’in bir CD’sini sattı. Her şey böyle başladı, diyebiliriz.

Dijitalleşme Nedir? 

Dijitalleşme, en basit tanımıyla, dijital teknolojilerin hayatlarımıza girerek yaşam tarzlarımızı değiştirmesidir. İnternetin hızlanmasıyla ve cep telefonu kullanımının artmasıyla  e- ticaretin toplam ticaret hacmi içindeki payı giderek artıyor. İnternetten alışveriş geniş kitlelerin sıradan alışkanlığına dönüştü. 

Pazarlama Dünyasında Ne Değişti?

Günümüzde, dijital teknolojiler hayatın her alanını değiştirdiği gibi pazarlama ve satış yöntemlerini de değiştirdi. İnsanlar bir ihtiyaç veya arzu ettiği ürünü ya da hizmeti satın almadan önce markaları araştırıyor, akıllı cihazlardan kullanıcı yorumlarını okuyup, kıyaslıyor, tanıtım videolarını izleyerek karar veriyorlarlar. Sadece bireyler değil, şirketlerin satın alma departmanları da aynı yöntemi kullanıyor.Artık yeni teknolojiler sayesinde şirketler, web sitelerine gelen ziyaretçileri tanımlayabiliyor ve ziyaretçilerine kişiselleştirilmiş içerikler sunup onları müşteriye dönüştürebiliyorlar. Satın alma departmanlarında çalışan yöneticiler tedarik etmek istedikleri ürün ve hizmeti önce internetten araştırıyorlar. Neyi kimden satın alacaklarına herhangi bir satıcı ile görüşme yapmadan karar veriyorlar.

Dijital pazarlama nasıl yapılır?

Modern sözcüğü bugüne ait olan demektir. Modern pazarlama ise güncel pazarlama yöntemlerini, yani dijital kaynakları kullanan pazarlama anlamına gelir. Dijital pazarlama yapmanın yolu doğru teknolojileri ve doğru yazılımları kullanmaktan geçer. Ancak teknoloji tek başına bir anlam ifade etmez. Kullanılan teknolojinin müşteriye fayda sağlaması gerekir. Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamadan en büyük farkı müşteriye hizmet etmeyi birinci öncelik olarak ele almasıdır. Modern pazarlama "insan odaklı" bir pazarlama anlayışıdır.

Dijital pazarlama sadece müşteriye hizmet etmekle kalmaz, aynı zamanda kullanılan yeni nesil pazarlama yazılımları şirketin iş yapma biçimini de dönüştürür. Böylece tüm departmanlar aynı veri tabanı üzerinde tek bir hedef için çalışabilirler.  

Dijitalleşme kimlere yarar sağlar?

Markaların dijitalleşmesi sadece online satış yapan şirketleri kapsamaz. Büyümek ve kar etmek isteyen her kurum, örneğin Bursa’da kumaş üretip dünyadaki çeşitli otellere projeler tasarlayan da Kayseri’de asansör üretip Avrupa’ya satış yapan bir fabrika da dijitalleşmeye mecburdur. Değişen pazarlama yöntemleriyle makine üreten sanayici, inşaat sektörü, hastaneler ya da tasarım ürünler satan bir sanatçı da markası için dijital pazarlamaya geçmesi gerekiyor. Özellikle Covid-19 salgını döneminde gördük ki e-ticaret artık geri dönülmez bir yola girdi.

dijital-pazarlama-nasil-yapilir

 

5 Dijital Pazarlama Yöntemi

1. Doğru Teknolojileri Kullanın. 

Dijital ortamda başarının sırrı Google arama motorunda ilk sayfalarda olmaktan, yani arama motoru optimizasyonu yapmaktan geçiyor. Dijital dönüşümlerini gerçekleştirmek ve büyümek isteyen şirketler, Inbound Pazarlama yazılımları kullanıyorlar. Modern pazarlama yöntemlerini benimseyen bir şirket web sitesine gelen ziyaretçileri tanımlayıp onlara kişisel içerikler sunuyor. Bunun için de ziyaretçileri müşteriye dönüştürmek için gereken yazılımları kullanıyor. Ayrıca kendi web sitesine giren müşteriyi tanımlayıp onun ne aradığını, ihtiyacının ne olduğunu, siteyi kaç kere ziyaret ettiğini kayıt altına alıyor.  

2. Müşterilerinizi Anlayın.

Modern pazarlama yöntemlerinden biri de müşterileri segmentlere ayırıp her birini bir "persona" ile ifade etmekten geçiyor. Personalara ayrılan müşterilerin motivasyonlarını, isteklerini, hedeflerini tespit etmek ve bu personaların satın alma kararı verirken karşılaştığı ekonomik, psikolojik ve sosyal “ağrı noktalarını” incelemek modern pazarlamanın olmazsa olmazı. Modern pazarlama kullanan şirketler bütün sistemlerini ve süreçlerini personalarının hayatlarını kolaylaştırmak için harekete geçiriyorlar. İnsan odaklı pazarlama anlayışı kazandıran pazarlama anlayışıdır. 

3. Satın Alma Yolculuğu ile Müşteri Odaklı bir Felsefe Benimseyin.

Satın alma yolculuğu; müşterinin ihtiyacının ortaya çıkması, satın alabileceği markaları araştırması, bunları değerlendirmesi, karar vermesi ve satın alması süreçlerinin hepsini kapsar. Bugün bir müşterinin bir markayı satın almak için yaptığı yolculuk, rakipleri kıyaslamayı, uzman bloglarını ve kullanıcı yorumlarını okumayı, satış noktalarını ziyaret etmeyi kapsıyor. Eksiden çok daha sade bir yapısı olan satın alma yolculuğu giderek karmaşıklaşmakta. Bu sebeple markalar müşterinin yaptığı bu yolculukta onun karşısına bütün satış ve iletişim kanallarında aynı anlayış ve aynı tonda bir duruş sergilemek zorundalar. Bunu yapmak için web sitelerini, satış kanallarını ve sosyal medya hesaplarını bir bütün olarak yönetmek büyük önem arz ediyor. 

4. İyi Müşteri Deneyimi Yaşatın.

Günümüzde internet sayesinde müşteriler artık bir markanın rakiplerini dakikalar içinde inceleyip hangisinin daha iyi olduğuna hemen karar verebiliyorlar. Bu sadece tüketicilere hitap eden şirketler için değil, B2B iş yapan şirketler için de geçerli. Dijital teknolojiler şirketlerin hizmet çıtasını her geçen gün yükseltiyor ve bu ortamda en iyi müşteri deneyimi yaşatan markalar rekabete fark atıyor. 

Markanın web sitesinin mobil cihazlarda hızlı açılması ve ziyaretçinin aradığını kolayca bulması çok önemli.  Modern pazarlama yapan şirketler web sitelerine giren müşterilerin bütün sorularını cevaplayıp, bütün sıkıntılarına çözüm getirmeyi öncelikleri olarak kabul ediyorlar. Modern pazarlamayı etkin kullanan şirketlerin bildikleri bir sır var: "Farklı olan ne sattıkları değil, nasıl sattıkları." 

5. Tek bir Hedefe Odaklanın. 

Modern pazarlama yapmak için şirketin tüm bölümlerinin tek bir veri tabanı üzerinde çalışması gerekiyor. Bugün çoğu şirket tek bir altyapı üzerinde buluşamadığı için departmanlar birbirinden ayrı hedefleri olan silolar halinde çalışıyor.  Oysa günümüzün rekabet şartları, böyle bir bölünme nedeniyle zaman kaybını kaldıracak durumda değil. 

Modern pazarlama yapan şirketler bir bütün halinde tek bir hedefe yöneldikleri için başarılı oluyorlar ve bunun için de Inbound Pazarlama yazılımları kullanıyorlar.

dijitallesme-nedir-neye-yarar

Dijital Pazarlama, Pazarlamanın Geleceğidir

Dijital teknolojiler önce müşteri davranışlarını değiştirdi, ardından şirketler değişen müşteri davranışlarına ayak uydurmak için yeni dijital teknolojileri kullanmaya başladı. Bu yeni pazarlama teknolojileri şirketlerin iş yapma biçimlerini, müşteriye hizmet etme alışkanlıklarını ve şirket organizasyonlarını kökten değiştirmekte. Bu hızlı değişime ayak uydurabilen şirketler büyüyüp, karlılıklarını artırıyor, rekabete üstünlük sağlıyor. Değişime ayak uyduramayanlar ise geride kalmaya mahkumlar. 

Kaynaklar

  1. You’ll Never Guess What The First Thing Ever Sold On The Internet Was
  2. How Consumer Behaviors Have Changed In The Digital Age
  3. In the Digital Age, How Companies Can Go from Vulnerable to Vigilant
  4. How The Digital Era Changed Consumer Behavior
  5. The evolution of consumer behavior in the digital age
  6. How Digital Leaders Are Transforming B2B Marketing
  7. Mükemmel Ürün, Rekabetçi Fiyat, Sıfır Karlılık Tuzağından Kurtulmanın Yolları
  8. Endüstriyel Şirketlerin Dijitalleşme Fırsatı
  9. Markalar Dijital Dünyada Ne Yapmalı?
  10. Why Digital Marketing should Lead Your Digital Transformation

Abone Ol!

Aşağıya yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Put your Comment Below.